сряда, 12 февруари 2020 г.

Торта червено кадифе " Шоколадови бонбони" / Red velvet cake "Box of chocolate"


Kакво да се направи като съм си мека Mара?!   Мислех да ви споделя тази рецепта за Св. Валентин, но мои любими читатели поискаха да я пусна по-рано, за да имат време да я направят. Сега да ви видя тогава :) Сигурно въобще не сте си представяли с какво се захващате. Самата аз отлагам "този проект" вече няколко години, но постоянно ми се въртеше в главата. Исках да направя торта под формата на кутия с шоколадови бонбони и макар в нета на различни езици да има различни варианти, исках моята да се отличава. Вярно, може да не стана перфектна, но мога да ви кажа, че няма част по нея, която да не е перфектна на вкус. Много лесно можех да посегна към пластелинестия фондан и фотошопа, да я позакърпя, но искам да ви я покажа в цялата си прелест, такава естествена и вкусна, каквато може да я направите изпод вашите пръсти. 



Не е необходимо да си влюбен, за да обичаш, нито да си гладен, за да готвиш. Аз, която все още съм на диета се нахраних само от гледката и от щастието, което бликна в сърцето ми щом най-сетне завърших тази толкова мечтаната торта.


Искам да я споделя с вас не само като идея за Св. Валентин, като идея за всякакви празници, като може да я направите още по-лесно в правоъгълна или кръгла форма. В правоъгълна ще ви бъде най-лесно да я облечете в шоколад, а ако сте се оженили/ омъжили добре ще може да си позволите и сто тона шоколад, за да може инвестирате в по-здрава облицовка :) Аз, която все още си деля бюджета на пари за ядене и пари за кулинарни проекти, реших да мина по-тънко този път, но пак си стана много вкусна. 

Освен, че опитах нова рецепта за червено кадифе, достигнах и до нови изводи, с които да постигате още по-наситен цвят и се надявам моите съвети да ви помогнат за бъдещите торти. 


Ще ви затрупам със снимки, но това е торта, която трябва да видите от всеки ъгъл и ще ви покажа, че има ли желание, има и начин. Има ли българска инженерна мисъл, няма начин да няма начин :) 

Радвам се, че обичам и че имам любими хора, които ме обичат, така че няма баш един ден в който всичко ще бъде обсипано със сърчица да бойкотирам, за да демонстрирам позиция. Аз, ако взема да се нахъсвам да демонстрирам позиция ще взема да въведа една годишна Чистка, ама гледам да си кривя калпака на по-миролюбивата страна.

Ако и вие като мен залагате на хубавото над лошото, а повод за това не ви трябва, но пък е добре дошъл - нека да се развихрим в кухината! На диета или не, готвенето винаги ме кара  да се чувствам добре, а когато видиш предоволната усмивка на половинката, по чиято муцунка в крайчето все още седи парченце шоколад, знаеш, че щастието наистина е в малките неща.


Е, не винаги :) Ето например с тази торта реших да е малко "Go big or go home, защото не стига, че е от най-наситеното ви вкусно червено кадифе, я облякох в стени от истински шоколад, които украсих със златна боя и изрисувах с ганаш. 

 

Ако искате за основа на блатовете може да използвате предишната ми вече доказала се многократно рецепта за  торта червено кадифе тук, или да опитате новата, като съм сигурна, че в тази торта всеки може да прояви въображение в крема, формата, украсата и какво ли не. 

Нямам търпение да видя вашите варианти и се надявам да имате много щастливи поводи, в които да черепите не само с бонбони на масата, а с цяла торта "Шоколадови бонбони". 
Но стига вече, работа ни чака, ето и списъка с необходимите продукти: 


Необходими продукти: 
2 1/2 ч.ч. брашно ( 310 г) 
1 1/2 ч.ч. захар ( 300 г) 
1 ч.ч. айран ( 240 мл)
115 г масло
200 мл олио 
2 бр. яйца
2 ч.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. оцет
щипка сол 
2 бр. ванилия
1-2 с.л. червена хранителна боя

Крем:
200 мл прясно мляко
1 пак. крем Оле шоколад без варене
100 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
100 г тъмен течен шоколад


За сиропиране:
400 мл сварено кафе ( много разводнено)
или мляко мляко с какао

За украсата:
за стените : 250 - 300 г шоколад
за декорация: шоколадов ганаш*
шоколадови бонбони асорти
златна боя на прах

Такаааа, този път реших да опитам нова рецепта, която не е кой знае колко различна от предишната, но защо не. И бе затова исках да направя кадифето в шоколадов вариант, защото трябва да има и такава торта - не мислите ли? 

Започваме като в купа пресяваме брашното и добавяме солта, ванилията, бакпулвера и содата. Разбъркваме.
В друга купичка отделно смесваме какаото, с боята ( аз използвах гел и на прах) и айрана, докато получим наситена червена смес. Внимавайте с какаото, ако е много силно, добавяйте постепенно, за да може да натаманите цвета, като обикновено гел боите е по-лесно да се ползват, когато се затоплят леко. 

                                          
Тъй като винаги ме питатe, това е боята, която използвах този път, като имайте предвид, че сложих повечко - поне 1-2 s.л. боя, за да постигна този цвят, както и сухата ( тя  е от Kауфланд). Може последната да е излишна, но по-добре повече, отколкото по-малко :) 

 

В купата на миксера разбиваме маслото със захарта, които също е добре да са на стайна температура. Почваме да добавяме едно по едно яйцата, докато се интегрират добре.


След това прибавяме олиото и брашната смес, както и малко от червената боя.
Ето и моите наблюдения: Колкото повече се бие боята, толкова по-светла става, затова е хубаво да прибавите боята накрая, като разбърквате на ръка, за да може сместа ви да остане наситено червена :) 


Разпределете я в тавички, като тази смес ще ви стигне за два блата от 22-24 см или пък при мен стигна за три с формата на сърце,  като в най-широката си част бе 22 см. 

        

Печем блатовете за около 35 минути на 175 градуса, до суха клечка По-дебелия разрязах на две половини.
Формата ми бе силиконова, но все пак поставих хартия за печене на дъното, която съм намазала с олио за да може по-лесно да се извади. 

На този етап мислих да оставя блатовете само да се охладят и да продължа утре, но така ме обзе еуфорията от този цвят, че реших да продължа с крема. Признавам си, него го направих на око, така че давам приблизителни грамажи. Не бях мислила какъв крем точно искам да направя, но знаех, че искам да е хем много шоколадов, хем свежарски и се роди това.

Първо разбих един шоколадов крем Оле с прясното мляко, както е описано на опаковката. 


След това започнах да добавям постепенно от черния течен шоколад ( който ми изпрати моята любима приятелка Марта) и заквасена сметана, докато биех крема и добавях и малко течна сметана за разбиване,  за да може кремът да не е нито много гъст, нито рядък, да бъде хем, сладък, хем свеж. 

                     

Опитвах го и в момента, в който ми хареса, спрях! Получи се ето това с изброените продукти! 


И макар блатовете да бяха перфектни - реших, че този шоколад трябва да се подсили с уханието на кафе. Пуснах едно предълго кафе на машината ( безкофеиново), само за аромат и синкопирах блата - имайте предвид, че това също може да ви помогне да засилите цвета на блатовете, като ги направи малко по-тъмни. 


Сглобяването е както следва - блат, кафе, крем, блат кафе, крем и т.н докрай. Измазах само с крема отстрани, защото за отгоре имах други планове, а исках червеното кадифе леко да се подава като елегантна подложка на кутията. 
Най-накрая сложих тортата да спи в хладилника, а на сутринта продължих с пипкавата част.

                     

За да направим тортата като кутия, ни трябват по-високи шоколадови стени, които да наподобяват на картона. Ето как аз импровизирах - вие може да направите нещо по-добро :) 

 За целта, разтопих на вода баня тъмния шоколад, 


и си изрязах ленти с височината на тортата и един-два сантиметра нагоре. Тъй като нямах ацетатна хартия, използвах твърдата част на пластмасова папка. Не успях само с две ленти да обиколя формата, затова направих две и половина, но имах план. Сигурна съм, че ако правите тортата в правоъгълна, квадратна или кръгла форма ще е по-лесно :) 

Намазах обилно с шоколад лентите и ги оставих леко да се охладят, така че шоколада да тръгне да стяга. 

                             

След това, обиколих тортата с тях, като двете дълги ленти пуснах по страните, а късото парченце, запълваше само долната част на сърцето. Така и така бях решила да я украся, нямаше да се вижда.

Наредих предварително бонбоните, които исках да използвам за украсата, за да видя къде и как е трябва да шприцовам ганаш. 

Оцветих шоколадовите стени с малко златна боя. 

                             

За да прикрия сглобките, и за да дам на тортата повече детайли, шприцовах шоколадови фигури по страните на й, 



както и отвътре, правейки кутийки за всеки бонбон по отделно.



За целта ами отиде почти целия ганаш направен от 300 мл течна сметана и 250 г тъмен шоколад. Може да направите и по-малко, ако не украсявате стените, но аз така и така съм решила да правя masterpiece, няма да се скръндзава баш накрая :)

Ако искате по-подробно описание кака се прави ганаша, вижте тук, просто съм го писала хиляди пъти и няма смисъл да удължавам рецептата! 


Не мога да отрека, че въпреки всички торти, които съм правила, с тази много се гордея. Може да не е перфектна, но така е и в любовта - важното е да е истинска. Създадох я с много любов, ентусиазъм и се надявам и вие да я усетите, да се заредите и заразите от нея, за да искате да пресъздадете тази емоция и за ваш празник! 


Аз знам, че от тук насетне ще ме карат да я правя за доста поводи напред, в различни форми, но се вълнувам да видя и вашите. Напишете ми какво мислите, как се чувствате, дали ви е вдъхновила :) Обичам обратната връзка с вас и знам, че голяма част от моята любов сте именно вие- читателите. 
С най-голямо желание готвя за вас и се надявам да съм поне една от паричните, заради които се усмихвате през деня! 



А за тортата - какво да кажа, което снимките не могат - нищо! Шоколадова мечата, вкус и аромат, нежност и агресивност в едно и само те кара да искаш още и още. 



Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!





неделя, 9 февруари 2020 г.

Романтика в храната: Черен ориз с песто и салата с таледжо / Romantic food : Black rice with pesto and taleggio salad


Ако още не сте разбрали от всичките ми излияния през годините, вашата Люска е романтична натура, и да, наистина не ми е нужно един празник, за да чувствам каквото чувствам или да досаждам с романтични бележки, ястия и послания, но определено няма да подмина повод за да го направя! 
Та аз всяка година чествам нова година, дето нито е нова, нито година, нито пък я разбирам много много, но защо да си затварям очите за хубавите моменти в живота, когато те са пред мен. Пък и с какъв акъл да отказвам повод за вкусна храна, нов десерт и възможност за масаж...на краката да кажем :) ?! 

Image result for romance love gifИ тази година попрегледах кувертите по ресторантите за празника с надеждата да намеря нещо, което да ме накара да го чествам навън, но и този път - греда! Колкото и префърцунено да го опишат, пържолата с гъбен сос ( но този път с конфи от броколи) си все пържола с гъбен сос (същата от Нова Година :) 

Казах си, пак най-хубавият ресторант ще бъде у дома и нямам грам съмнение в думите си! 



Признавам си, този път имах и вдъхновение помощник в лицето на Вера Италия, които ме изненадаха с чудесен пакет, с който да създам романтично ястие. Доволни от представената идея от мен за празника от миналата година, тази година те решиха да ме изненадат! :)

 Звездата в него е черен ориз, който е известен афродизиак. Толкова се въодушевих, защото всъщност с всичките компоненти пак можех да създам ястие, което е в рамките на моята диета, да си хапна невероятно вкусно, да си пийна нещо страхотно и в ПАКЕТА освен десерт, намираш и подарък - стъклена чаша! Всичко за по-малко от цената на един куверт за същата вечер в най-застреляната градска кръчма! Да живее Вера Италия! 

Нямам търпение да ви разкажа малко за всеки един от компонентите на пакета, защото зад всеки се крие нещо уникално (избягвам да използвам любимата дума на плеймейтките, но понякога нещата наистина са такива), което ще ви убеди, че това на пръв поглед непознато ястие е най-добрата вечеря за празника, която може да приготвите ТАМАН за 40 минути. 


Ще се постарая да бъде обрана, но и изчерпателна в информацията, с която да ви убедя, защо си заслужава да си спестите определени усилия, и да се отдадете на приготовления в друга област,  за да може да се насладите още повече на вечерта.

И след като за повечето хора любовта трябва да се показва целогодишно, а не само в един ден, сигурна съм, че такива рецепти ще им трябват за през цялата година. 


Преди да премина към рецептата, която е по-проста от любителите на думата "уникално", искам да подпечатя, че любимата част от пакета ми е именно десерта, който на пръв поглед може да ви се стори странен, но stay with me - това е най-подходящия десерт за такива вечери!



Ето какво използвах в моето меню днес, като поставям линкове към продуктите, ако ви интересува състав и по-подробни информация: 

100 г пилешко месо печено
зелена салата по избор 
твърдо сирене ( пармезан) за поръсване ( аз използвах този, който имах от последната си поръчка) 
600 мл пилешки/ зеленчуков бульон 
ягоди

Още:
Ягоди
Готов пакет ТУК! 



Тъй като най-трудната част от една  специална вечеря е да я сервирате топла, без да се налага да висите край печката, реших тази да е по-скоро студена, за да избягаме от стреса. Черният ориз  е идеален за целта, защото се хапва най-добре в салата или гарнитура. Имах малко останало печено пиле, което пазех за питателна диетична салата и знаех, че ще се съчетае перфектно. 
Черният ориз, или така нареченият Venere, е характерен с уникалния си аромат и цвят, който има благодарение на пигмент в люспата си.

Произлиза от Китай, но благодарение на вкусовите си и витаминозни качества, днес се отглежда в цяла северна Италия. Името си получава от стари вярвания на китайците, че гозбите, приготвени с него, са афродизиак.

Черният ориз е интегрален, малко калоричен, богат на фибри, фосфор и други минерали като калий, цинк, селен. При термична обработка изпуска много специфичен и приятен аромат на прясно изпечен хляб и сандалово дърво.
Сложих около 190- 200 г да се свари на котлона в бульон, което отнема около половин час или повече. ( Съвет - най-добре го накиснете за няколко часа в студена вода)  Имайте предвид, че е по-различен от обикновения ориз и не пуска нишесте. Опитвайте го -омекне ли така, че да го хапвате спокойно, готов е ! 

                             

Овкусих го съвсем леко с готовото песто Дженовезе. Сами знаете, че истински хубавото песто се прави с пресен босилек, кедрови ядки, висококачествен зехтин и пармезан, който може да ви отнеме много повече време и средства, отколкото този готов вариант. 
Сложих две чаени лъжички в отцедения ориз, така че да ми хареса на вкус и разбърках добре, за да го овкуся. Може да добавите и повече по желание, но аз знаех, че ще добавя и към салата от него, и реших да не прекалявам. 

Следващата стъпка - нарязах таледжото Първо го нарязах на кубчета, но го изядох! :) 
 Обожавам това сирене, какво да се прави. После реших, че ще седи по елегантно да е на слайсове и тъй като е много маслено, ще видите, че с ориза и салатата, това ястие ще ви засити достатъчно, без да ви става тежко. 

                                   
В подходяща чиния слагаме ринг и запълваме с вече овкусения ориз и притискаме добре, така че да запълни формата. Издърпваме го нагоре и готово - вече вдигнахме цената на яденето с девет лева :) 



Нареждаме около него свежа салата - маруля, рукола, бейби спанак, а в единия край, като ветрило слайсовете таледжо и нарязани ягоди. 

Поръсваме всичко с малко размито песто (в още зехтин или пък вода) и балсамико, за да има и кисела нотка.



Слагаме върху ориза нарязаното на кубчета пилешко месо, завършвайки с още малко песто, а отгоре рендосваме от твърдото сирене / паремзан. 



Балансът  на вкусове в тази салата/ ястие е просто божествен и най-хубава част е, че не идва от часове готвене, а просто от употребата на висококачествени продукти, които са вкусни сами по себе си! 


Не пропускайте да сложите допълнително от останалите сирена на масата, за да се "подслаждате" докато си пийвате от виното :) 

Изборът на вино също не е случаен, защото Paladin може да намерите само във Вера Италия в България! 

Деликатната мекота на Malbech и богатата тъкан на Cabernet са съчетани в много приятното вино, с перфектен баланс, който се адаптира към всеки случай. Той задоволява нуждата от леко ежедневно хранене, често състоящо се от едно ястие. Поради своята пивкост и свежест (температура на сервиране 14°) е идеално, за любителите на червено вино, дори и в горещите летни месеци. 

                          

И след като всичко е толкаво лесно, вкусно и чудесно, защо да се затормозяваме  със сложен десерт ??!!


И тук не мога да взема кредит за идеята, защото от магазинчето сами са съобразили, че лекият десерт е по-подходящ за романтичните вечери :) Захаросаните портокалови корички покрити с този страхотен тъмен шоколад бяха като наркотик, към който се пристрастих веднага. Толкова вкусни различни от всички, които съм опитвала подобни продукти на нашия пазар. 

                      

 Напълно в духа на празника, към пакета си взех и една чашка от магазина, на която да оставям бележки на половинката сутрин, макар да не са това, което може би той се надява :) Но пък са си самата истина! В секцията "Изгодни предложения", пък може да намерите също чудесни пакети, както и този, който ви представих! 

И така, дали с идея за гозба за подарък, за нещо друго, все се надявам да съм била полезна, защото за Бога, беше супер вкусно! 

Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...