неделя, 9 февруари 2020 г.

Романтика в храната: Черен ориз с песто и салата с таледжо / Romantic food : Black rice with pesto and taleggio salad


Ако още не сте разбрали от всичките ми излияния през годините, вашата Люска е романтична натура, и да, наистина не ми е нужно един празник, за да чувствам каквото чувствам или да досаждам с романтични бележки, ястия и послания, но определено няма да подмина повод за да го направя! 
Та аз всяка година чествам нова година, дето нито е нова, нито година, нито пък я разбирам много много, но защо да си затварям очите за хубавите моменти в живота, когато те са пред мен. Пък и с какъв акъл да отказвам повод за вкусна храна, нов десерт и възможност за масаж...на краката да кажем :) ?! 

Image result for romance love gifИ тази година попрегледах кувертите по ресторантите за празника с надеждата да намеря нещо, което да ме накара да го чествам навън, но и този път - греда! Колкото и префърцунено да го опишат, пържолата с гъбен сос ( но този път с конфи от броколи) си все пържола с гъбен сос (същата от Нова Година :) 

Казах си, пак най-хубавият ресторант ще бъде у дома и нямам грам съмнение в думите си! 



Признавам си, този път имах и вдъхновение помощник в лицето на Вера Италия, които ме изненадаха с чудесен пакет, с който да създам романтично ястие. Доволни от представената идея от мен за празника от миналата година, тази година те решиха да ме изненадат! :)

 Звездата в него е черен ориз, който е известен афродизиак. Толкова се въодушевих, защото всъщност с всичките компоненти пак можех да създам ястие, което е в рамките на моята диета, да си хапна невероятно вкусно, да си пийна нещо страхотно и в ПАКЕТА освен десерт, намираш и подарък - стъклена чаша! Всичко за по-малко от цената на един куверт за същата вечер в най-застреляната градска кръчма! Да живее Вера Италия! 

Нямам търпение да ви разкажа малко за всеки един от компонентите на пакета, защото зад всеки се крие нещо уникално (избягвам да използвам любимата дума на плеймейтките, но понякога нещата наистина са такива), което ще ви убеди, че това на пръв поглед непознато ястие е най-добрата вечеря за празника, която може да приготвите ТАМАН за 40 минути. 


Ще се постарая да бъде обрана, но и изчерпателна в информацията, с която да ви убедя, защо си заслужава да си спестите определени усилия, и да се отдадете на приготовления в друга област,  за да може да се насладите още повече на вечерта.

И след като за повечето хора любовта трябва да се показва целогодишно, а не само в един ден, сигурна съм, че такива рецепти ще им трябват за през цялата година. 


Преди да премина към рецептата, която е по-проста от любителите на думата "уникално", искам да подпечатя, че любимата част от пакета ми е именно десерта, който на пръв поглед може да ви се стори странен, но stay with me - това е най-подходящия десерт за такива вечери!



Ето какво използвах в моето меню днес, като поставям линкове към продуктите, ако ви интересува състав и по-подробни информация: 

100 г пилешко месо печено
зелена салата по избор 
твърдо сирене ( пармезан) за поръсване ( аз използвах този, който имах от последната си поръчка) 
600 мл пилешки/ зеленчуков бульон 
ягоди

Още:
Ягоди
Готов пакет ТУК! 



Тъй като най-трудната част от една  специална вечеря е да я сервирате топла, без да се налага да висите край печката, реших тази да е по-скоро студена, за да избягаме от стреса. Черният ориз  е идеален за целта, защото се хапва най-добре в салата или гарнитура. Имах малко останало печено пиле, което пазех за питателна диетична салата и знаех, че ще се съчетае перфектно. 
Черният ориз, или така нареченият Venere, е характерен с уникалния си аромат и цвят, който има благодарение на пигмент в люспата си.

Произлиза от Китай, но благодарение на вкусовите си и витаминозни качества, днес се отглежда в цяла северна Италия. Името си получава от стари вярвания на китайците, че гозбите, приготвени с него, са афродизиак.

Черният ориз е интегрален, малко калоричен, богат на фибри, фосфор и други минерали като калий, цинк, селен. При термична обработка изпуска много специфичен и приятен аромат на прясно изпечен хляб и сандалово дърво.
Сложих около 190- 200 г да се свари на котлона в бульон, което отнема около половин час или повече. ( Съвет - най-добре го накиснете за няколко часа в студена вода)  Имайте предвид, че е по-различен от обикновения ориз и не пуска нишесте. Опитвайте го -омекне ли така, че да го хапвате спокойно, готов е ! 

                             

Овкусих го съвсем леко с готовото песто Дженовезе. Сами знаете, че истински хубавото песто се прави с пресен босилек, кедрови ядки, висококачествен зехтин и пармезан, който може да ви отнеме много повече време и средства, отколкото този готов вариант. 
Сложих две чаени лъжички в отцедения ориз, така че да ми хареса на вкус и разбърках добре, за да го овкуся. Може да добавите и повече по желание, но аз знаех, че ще добавя и към салата от него, и реших да не прекалявам. 

Следващата стъпка - нарязах таледжото Първо го нарязах на кубчета, но го изядох! :) 
 Обожавам това сирене, какво да се прави. После реших, че ще седи по елегантно да е на слайсове и тъй като е много маслено, ще видите, че с ориза и салатата, това ястие ще ви засити достатъчно, без да ви става тежко. 

                                   
В подходяща чиния слагаме ринг и запълваме с вече овкусения ориз и притискаме добре, така че да запълни формата. Издърпваме го нагоре и готово - вече вдигнахме цената на яденето с девет лева :) 



Нареждаме около него свежа салата - маруля, рукола, бейби спанак, а в единия край, като ветрило слайсовете таледжо и нарязани ягоди. 

Поръсваме всичко с малко размито песто (в още зехтин или пък вода) и балсамико, за да има и кисела нотка.



Слагаме върху ориза нарязаното на кубчета пилешко месо, завършвайки с още малко песто, а отгоре рендосваме от твърдото сирене / паремзан. 



Балансът  на вкусове в тази салата/ ястие е просто божествен и най-хубава част е, че не идва от часове готвене, а просто от употребата на висококачествени продукти, които са вкусни сами по себе си! 


Не пропускайте да сложите допълнително от останалите сирена на масата, за да се "подслаждате" докато си пийвате от виното :) 

Изборът на вино също не е случаен, защото Paladin може да намерите само във Вера Италия в България! 

Деликатната мекота на Malbech и богатата тъкан на Cabernet са съчетани в много приятното вино, с перфектен баланс, който се адаптира към всеки случай. Той задоволява нуждата от леко ежедневно хранене, често състоящо се от едно ястие. Поради своята пивкост и свежест (температура на сервиране 14°) е идеално, за любителите на червено вино, дори и в горещите летни месеци. 

                          

И след като всичко е толкаво лесно, вкусно и чудесно, защо да се затормозяваме  със сложен десерт ??!!


И тук не мога да взема кредит за идеята, защото от магазинчето сами са съобразили, че лекият десерт е по-подходящ за романтичните вечери :) Захаросаните портокалови корички покрити с този страхотен тъмен шоколад бяха като наркотик, към който се пристрастих веднага. Толкова вкусни различни от всички, които съм опитвала подобни продукти на нашия пазар. 

                      

 Напълно в духа на празника, към пакета си взех и една чашка от магазина, на която да оставям бележки на половинката сутрин, макар да не са това, което може би той се надява :) Но пък са си самата истина! В секцията "Изгодни предложения", пък може да намерите също чудесни пакети, както и този, който ви представих! 

И така, дали с идея за гозба за подарък, за нещо друго, все се надявам да съм била полезна, защото за Бога, беше супер вкусно! 

Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



събота, 8 февруари 2020 г.

Най-добрата КЕТО Шоколадова торта / The Best Keto Chocolate Cake


Добре, добре предавам се! Тази седмица работата ми дойде в повечко, не успях да изпълня всичко замислено, както беше в главата ми и отгоре на всичко съм супер изцедена физически. Няма портокали на света, които да ми дадат енергията, от която се нуждая по това време от месеца...ако ме разбирате какво искам да кажа. Напълно отчаяла се като човек, който си купува лотарийни билети, реших да посегна към шоколада. Наистина имах нужда от него, за да запазя разсъдъка си и да издържа на работното темпо. 

Image result for chocolate craving gifСамо за да подчертая, че например в един от дните трябваше собственоръчно с моя колежка да разтоварим 600 кг консумативи, по извънредни причини и ако в края на деня на бях хапнала от кафявото злато, сигурно щях да се намирам два метра под кафявата почва. Не, не съм станала общ работник, макар че ако някога ми се наложи, не бих искала да ме гледате по-различно - работа като работа. 

Дали обаче в един ден ще ти се наложи да се изправиш със задачи, които са извън твоите възможности, трудови характеристики и т.н, понякога е божа работа, затова и винаги съм нащрек. Така и така ще хапвам шоколад тези дни, нека го напаря така, че да не ме тежи. 
Посегнах към една чудесна рецепта за КЕТО шоколадова торта, която знам от този металяга тук.

 С нея почерпих и Ванчето, която днес има Рожден ден и след като си заситих глада набързо, й я събрах в кутийка, за да не ме изкушава с дни в хладилника. Да си кажа - измила съм си ръцете за празника, макар че имам и един таен подарък за нея, който ще получи довечера, но още не го знае. 
Тъй като е много заета едва ли ще ми прочете статията днес и мога да си бръщолевя сполери колкото си поискам :) 


Хубавото на тази торта е, че е супер лесна за правене, с малко продукти и като цяло е в КЕТО режима. Аз самата си начесах крастата с едно-два парчета и мога да ви кажа, че следващите рецепти ще се задоволите с броколи и други производни, когато се отнася до режима! Не си мислете, че тук ще се глезим с диетични - шоколадови рецепти през ден, затова взимайте докато има :) 
Следващите ме десерти от месеца пък не са такива, но затова пък са неща, с които много се гордея, защото смятам, че направих наистина оригинални, красиви и мои си торти и сладкиши, за скъпи за мен хора и поводи. 


Но да продължим към днешната! 
Понякога има някой, който се оплаква, че предисловията ми са твърди дълги, като не си дава сметка, че това аз мен е като теста за съвместимост. Ако не ти се чете, няма да ти е интересно тук :) Не се засягам от тези, които прескачат предисловието, но те поне са достатъчно съобразителни да не се оплакват и да продължат по пътя интересите си ( към самата рецепта), както постъпва умния човек. От който и двата типа да сте, пък било и трети - благодаря ви, че сте тук в добро настроение и гладни за нещо ново и интересно. Погледнете това парченце и ми кажете - не е ли страхотно, че няма грам брашно??!



Ето и необходимите продукти: 

За блата:
4 бр яйца - разделени жълтъци и белтъци
200 г тъмен шоколад ( над 70 % какао поне) 
100 г краве масло
100 мл течна сметана ( най-добре животинска) 
малко стевия за подслаждане  (  по желание)  
шипка сол

За украса:
ганаш от сметана и тъмен шоколад


Толкава малко продукти, а толкова вкусна торта! Как ?!!!


 Сложете белтъците да се разбият на сняг в напълно сухата купа на миксера с щипката сол. През това време на водна баня или в микровълнова разтопете шоколада и маслото.  
След като се разтопят добре, почнете да интегрирате един по един жълтъците и сметанта към шоколадовата смес, като е  добре на този етап всички продукти да са на стайна температура. 


Смесете след това, най-добре на ръка белтъците с шоколадовата смес малко по-малко, така че да имате хубава въздушна шоколадова маса. Разбивайте с шпатула или телена бъркалка, като имате предвид, че колкото повече бъркате, толкава по-светла ще става сместа. Тук може да добавите и подсладител, но аз не слагах никакъв - според мен шоколадът стига.

Изсипете я във форма за торта с махащи се стени ( 20 см диаметър) с кръг хартия за печене на дъното и леко намажете всичко с олио. 
Изравнете с шпатулата и пъхнете да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за  около 45 минути. 


След като се изпече оставате да изстине напълно и след това махнете от формата за да не спадне. Аз побързах и слегна, но затова пък превърнах дефекта в ефект, като запълних празнината с щедро количество шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и тъмен шоколад. 


Украсих с резенчета портокал, който придава още повече аромат и нотка на свежест. Шоколадът ми беше 70 процента какао, който за някои може да не е много сладко, но според мен е достатъчно, ако си спрял захарта от седмици. 


Само две парченца от този сладкиш може да те държи буден до два посред нощ...и да си говори с най-добрата ти приятелка пълни глупости :) Наздраве, Ваничка! 


Наистина магически и изключително лесен сладкиш, който може да приготвяте, когато ИМАТЕ нужда, която само хората, които са я изпитвали, занаят за какво говоря! 

 

Това е просто БОЖЕСТВЕЕЕЕННООООО!!!!!!!!!!!


"ЗапишАЙте си го в  тетрадките", както казваше една моя госпожа в училище, а аз отивам да бъркам следващата изненада, която също се надявам да искате да опитате. Кипя от идеи..сигурно е от шоколада :) 

Усмихнати и слънчеви февруарски дни, приятели! 

 Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 





Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!




сряда, 5 февруари 2020 г.

Известният хляб за диета: Облачен хляб / The Famous Cloud Bread Recipe


Така се случи, че не успях да спазя всичко в графика си в последните два-три дни. макар да не съм хаквала неща извън диетата, не успявах да приемам всичките си добавки, да пия достатъчно вода и за мое голямо забавление -пийнах бяло винце :) Така е като най-добрата ти приятелка дойде в града и те покани на късен обяд. Още една причина да не пиете по време на диета, хора - напиваш се от чашка! 

Image result for Diet and friend gif"За мое щастие нямам трайни увреждания, но два дни се опитвам да се върна към старата си желязна подготовка, която до момента ми се отразяваше изключително добре. Едно от нещата, които за съжаление трябва да пренебрегваме в такъв период е срещата с хората, които могат да ни разконцентрират. 

Самодисциплината е много важна и докато не ми пречи да го правя у дома, мога да правя торти и ястия, без да ме изкушават да ги опитам, почна ли да излизам с приятели уж за час- два, после някой друг се присъединява, плановете се променят и си давам сметка, че пак трябва да  взема да си се отделя на спокойствие у дома. 
Само Ванчето има рожден ден в събота и не знам как ще гледам менюто в ресторанта и ще убеждавам хората, че не ми се пие и яде, но истината е, че просто жертви трябва да се правят в името на един по-щастлив и здравословен живот. Знаете, че аз няма как да се лиша от шоколад и коктейлче завинаги, освен ако животът ми не зависи от това, но пък в името на това в топлите месеци да се чувствам удобно в кожата си мога да се лиша в рамките на няколко месеца.


С голям ентусиазъм готвя по триста вида хапвания у дома - за гости, за половинката, отделно за мен и не ми пречи. Толкова вкусни диетични рецепти съм намерила, че отдавна не съм се чувствала толкова запалена по процеса на готвене на толкова простички неща. Реших да изведа рецептите в специална категория " За Диетата", в която за сега може да намерите рецептите до дотук, но ще добавя и някои отдавна публикувани, които трябва да изнамеря в блога :) 

Новата ми най-най-най любима рецепта е за известния облачен хляб.  Той е отдавна познат в Интернет пространството и макар да съм го правила и преди е било само с НАучна цел да видя какво ще се получи. Сега обаче си го направих и запазих за през седмицата, така че да мога да си правя набързо диетични сандвичи, които са леки, въздушни и без вина и грях. 


Знаете, че отдавна не съм от хората, които не могат без хляб, даже напротив. Почти всичко съм свикнала да ям без него. Но стане ли въпрос да си направя сандвич се хващам в чудо. Нека да сме честни, не винаги имаме време или желание да си правим тежък омлет или пък каквото да е било ястие, искаме си нещо свежо и прясно. Това хлебче е точно такова, без никакво брашно, напълно в кето диетата ( или поне така смятам) и ще ви даде усещането за истински хамбургер, така че ще задоволи не само желанието ви за храна, но и напълно ще забравите, че сте на диета. 


А ето и рецептата:

Необходими продукти: 
3 бр. яйца
3 с.л. пълномаслено крема сирене ( пълни) 
1/2 с.л. бакпулвер
щипка сол

Започваме като разделяме жълтъците от белтъците. В купата на жълтъците прибавяме кремата сирене, което трябва да е на стайна температура, за да е по-мекичко. Разбиваме с телена бъркалка.
През това време в купата на миксера разбиваме и белтъците със щипката сол, докато станат на сняг и прибавяме бакпулвера. 

                          

След това постепенно прибавяме жълтъчената смес, като разбиваме внимателно, така че да запазим въздушността на сместа и да бъде възможно най-пухкава.

Разпределяме от нея върху хартия за печене, като на мен ми излязоха около осем броя хлебчета. Те бухват по време на печене и се разливат още малко, но не твърде много :)                        
                            

Пъхаме ги да се пекат във фурната, предварително загрята на 160 градуса с обдухване за докато започнат да изглеждат ето така.   


Всяка фурна пече различно, но аз ви препоръчвам да ги изпечете докато могат лесно да се отлепят от хартията. В първата тава ги пекох по-малко и макар да се махаха, пак леко имаше залепнали места. 
При втората нямаше никакъв проблем, а ги пекох минута-две отгоре. 
Не отваряйте фурната докато не хванат хубав цвят и имайте предвид, че все пак те ще спаднат в последствие - това не бива да ви учудва или да си мислите, че сте сбъркали.


След като изстинат си ги прибирам в плик за храна и добре запечатен може да издържат повече от три дни в хладилника, макар че по една двойка за сандвич стигат за около точно толкова ;) 


Моят предпочитан сандвич е пуешка шунка, салата айсберг, холандски кашкавал и домати!
Може да му добавите и резенче авокадо, за тези, които искат да се заситят повече.  

 

Всяка седмица се прави нова партида от хлебчето и честно казано, hands down най-доброто от диетата до тук! :) 


Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 

До слаби срещи, приятели! :) 

 
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...