Тъй като времето е малко мрачно напоследък, реших, че днес ще е идеален момент да ви споделя една много цветна и носеща настроение рецепта! Направих я преди доста време, но си я пазех в чернови за дни като този. Дни, в които усещаш, че искаш да ти се случи нещо хубаво. Времето напоследък е толкова променливо, че и настроенията на хората около мен и аз самата сме в крак с него. Всички са в очакване на по-топли дни, по-забавни и да си го кажем направо - вече мечтаем за лятото. В този ред на мисли, някои са се подложили и на стриктни диети, които щом завали дъжда и у дома стане по-студено от навън, пак посягаме към нещо сладко, защото се е видяло, че скоро няма да е за къси панталони.
Аз самата знам, че най-красивата част на човека и една жена в частност е усмивката, а тя се появява, когато в душичката и й се загнезди щастие. Научила съм се, че когато нямам много поводи за радост, трябва да си ги създавам сама, затова и готвенето е чудесна терапия за тази междинни моменти, когато знаеш, че няма нищо сериозно, но все пак има нещо, което те потиска, пък било то и "кариерата" Сузанита.
Да си приготвиш нещо ново, без да ти е познат все още вкусът му, да бъде различно от това, което си правил преди крие едно вълнение, което още веднага ще ви зареди с десет точки за Грифиндор.
Когато пък такава очарователна комбинация като днешния чийзкейк, носещ името на моят sprit animal Бисквитеното чудовище от Улица "Сезам", със сигурност ще ви донесе страшно много усмивки. Сгушите ли се на диванчето, похапвайки парченце от тази сладост, в комбинация с кафенце или пък още бисквитки, няма да остане следа и от съмнение, че всеки ден може да бъде прекрасен!
Тогава дори и да решите да тренирате у дома или да излезете на разходка, да изгорите калориите, няма да бъде никакъв проблем, защото ще го направите с кеф!! Знаете, че няма да си позволя да ви подведа, затова може да ми се доверите и този път!
Никой не е изял повече видове сладости в този живот от мен и ако ви предложа нещо, то със сигурност поне си струва да се опита. Знам, че някои от вас ще се притеснят от използването на хранителна боя, но аз наистина смятам, че веднъж-два пъти в годината е оправдано, ако през останалото време не се тъпчете с вредни храни и газирани напитки.
Никой не е изял повече видове сладости в този живот от мен и ако ви предложа нещо, то със сигурност поне си струва да се опита. Знам, че някои от вас ще се притеснят от използването на хранителна боя, но аз наистина смятам, че веднъж-два пъти в годината е оправдано, ако през останалото време не се тъпчете с вредни храни и газирани напитки.
Повече за десерта ще ви разкажа след самата рецепта, защото бързам да премина към нея.
Необходими продукти:
За бисквитената основа:
1/2 ч.ч. разтопено масло
3/4 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. шоколадови капки ( нарязан шоколад)
1 ванилия
1 бр. яйце
щипка сол
За плънката:
250 г крема сирене
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. сметана ( заквасена или течна)
3 бр. яйца
15 бр. бисквитки Орео
щипка сол
синя хранителна боя
За украса:
шоколадов ганаш - направих двойна доза, за да си имам( рецепта тук)
бисквитки с шоколадови капки ( рецепта тук)
Започваме като приготвяме основата. За целта в купа слагаме маслото, солта и захарта и пъхаме в микровълновата за около 30 секунди, маслото да се разтопи. Разбиваме и оставяме леко да стегне на хладно за 10-15 минути. След това прибавяме яйцето, брашното и ванилията, така че да получим бисквитена смес. Добре е да е със стайна температура, преди да добавим шоколадовите капки / или нарязания шоколад, за да не го разтопи.
След това изсипваме сместа в тавичка с размери 20 см диаметър и печем на 150 градуса за около 15 минути. Трябва да получите голяма бисквитка с такъв цвят. Оставете да се охлади напълно, а през това време се захванете с пълнежа.
В купата на миксера сложете кремата сирене, захарта и нишестето. Започнете на средна степен да биете сместа, докато стане въздушна и креместа. Почнете да прибавяте сметаната, солта и ванилията.
Прибавете малко синя боя, като аз ползвах тази, тъй като е най-достъпна за вас, предлагат я в нашенските магазини и исках да ви представя как изглежда десерта оцветен с нея. Може да добавите колкото искате, но аз исках малко по-наситен цвят, за да съвпада с това на чудовището ( пък и ако е гарга, да е рошава!). Тъй като беше вечер и снимките са на лампата в кухнята изглежда така, но имайте предвид, че боите се засилват след изпичане.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, докато разбиваме, а накрая прибавете и начупените на по-едри парченца бисквитки Орео, и разбъркайте на ръка, с шпатула.
Прехвърляме вече изстиналата бисквитка на дъното на подходяща форма за торта, с махащи се стени ( моята форма е приплъзване на дъното нагоре) и отгоре изсипваме синята смес.
Изолирайте добре дъното и стените на съда със фолио и тиксо, защото ще печем на водна баня. В друг съд сложете вода на 1/3 от съда и пъхнете чийзкейка да се пече на около 160-170 градуса за около час.
След като се изпече, оставате десерта да се охлади за около половин час на отворена врата на фурната, а по-късното може да го приберете в хладилника.
На следващия ден ( или няколко часа) го украсете по желание, като аз го направих с шоколадов ганаш от черен шоколад, като една част от него разбих на крем и шприцовах розички, а в тях наредих половинка бисквитки, които са по тази рецепта тук.
Хубавото е, че може да приготвите например единична или двойна доза от тези бисквитки и да използвате половината тесто за основата на чийзкейка. Така с един куршум- два заека!
Не се сдържах да се позабавлявам като лепна и googly eyes на едно от парчетата, та съвсем да заприлича на Бисквитеното чудовище!
Наистина е супер вкусна, креместа, и шоколадова торта, а и меките бисквитки не помагат да се въздържате особено. Но какво пък толкова, за да нямате угризения, правете като мен - споделяйте десертите с околните!
Прекрасен ден, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!