събота, 4 май 2019 г.

Типово хлебче със семена / Homemade dark bread with seeds


Рядко купувам хляб през почините дни, защото тогава може да се поглезим с домашно изпечен такъв. Не ни пречи да го замесим за няколко минути, а после да втаса, докато си вършим някоя от домашните задачки, лежим на дивана, а дори да решим да излезем, пак ще успеем да се насладим на вкусен хляб. 

Истината е, че топлият, току-що опечен хляб си е точно такъв - наслада. Няма по-вкусно от ароматната му хрупкава коричка, под която се крие пухкаво юрганче от горещо тесто, което се топи в устата с всеки залък. Докато буташ поредния такъв в устата, ровиш трескаво в хладилника за парчнеце сиренце, някоя останала краставичка или маслини. Сигурен си, че нищо друго не ти трябва на този свят, освен тази вкусотия! Или поне за мен е така. 

Ето защо реших да си замеся едно кръгло хлебче от типово брашно. То е почти като бялото, но тъй като майка ми почна да консумира главно типов хляб от магазина, свикнах с неговия вкус. За да го направя по-полезен добавих щедро количество семена чия и ленено семе, а самата закваска с маята направих с мед, вместо захар. То няма какво друга да се каже за тази супер лесна рецепта овен да ви я покажа :) 


Преди това, само набързо да напомня, че остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.
Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Необходими продукти:
2 с.л. хималайска сол
300 мл хладка вода
1 пак суха мая
1 ч.л. мед
2 с.л. олио
семена чия и ленено ( количество по желание )

Започваме като си отмерваме нужното количество брашно и го пресяваме. Слагаме две-трети от него в купата на миксера, тъй като там замесвам аз тестата  :) 


Правим кладенче и в него изсипваме маята, заедно с меда, а след това и хладката вода. 


Пускаме тестото да се меси и постепенно прибавяме от останалото брашно и олиото, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се оформя на топка в средата на съда. 


Прибавяме толкова брашно и олио, че да получим меко, не лепнещо тесто, което прехвърляме в намазана с олио купа и оставяме да втаса на топло. Аз го правя във фурната, на 50 градуса, като задължително покривам тестото с кърпа или стреч фолио.


След като тестото удвои обема си, го прехвърляме върху леко набрашнен плот и прибавяме семената, като замесваме за още две-три минути. 


Прехвърляме в подходящ съд, съвсем леко намазан с олио и оставяме хлябът да втаса още веднъж. Вторият път става още по-бързо, ако сте забелязали. 
За направата на шарката покриваме хлебчето с тънък пласт пресято брашно и правим разрези с помощта на ножче за бръснене. ( Ново разбира се..да не посегнете към някое от банята :) ) 


Пъхаме хлебчето да се пече на 200 градуса. Първо го пекох под капака на йената, но после я махнах и допекох още. За да не изгори хлебчето, може да покриете с лист алуминиево фолио, но го оставате да се пече достатъчно време,  за да не ви остане тестено. Около 40 минути до час.


Хлябът е просто мечта! Добре е винаги да го изчакате да изстине леко преди да го режете, тъй като от вътре е твърде мек, но дори и аз не следвам собствения си съвет. Нападнах го като бесен чалгар-салфетки! Натъпках се с горе посоченото сирене, хляб, маслинки, хляб, и предимно хляб! Опитайте и вие! 


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 2 май 2019 г.

Торта без печене с крем от хляб ( или козунак) / No bake cake with old bread filling


Няма как след Великден да не се предложи някоя торта с останали козунаци. И аз съм го правила, и другите блогъри и почти всеки един човек честно казано. Докато повечето рецепти със стар хляб ( козунак ) обаче са горе-долу на един и същи принцип, днес искам да ви предложа една рецепта, която е по-различна, а с това и още по-впечатляваща. Козунакът или хлябът тук се ползва за направата на крема. Грабнах ли ви?


Освен, че тортата е без печене, защото е бисквитена, има вкус на печена торта ( заради крема),. Има вкус още на пастичка, и на шоколад, и просто и аз не знам как да ви я опиша. Приготвих я миналата година и чак сега успявам да ви я покажа, защото тази от козунаците не остана и следа. Всичко се изяде, но виждам, че някои от вас все още търсите такива рецепти, а пък и стар хляб остава от време на време. Ако искате да имате тази икономична, вкусна и бърза рецепта за торта у дома, вижте я по-надолу:


Необходими продукти:
Около 250 г стар хляб / козунак
1/2 ч.ч. пудра захар
250 г краве масло
1/2 ч.ч. тъмно какао
300 мл топло прясно мляко
2-3 с.л. ром ( ромова есенция)
1 ч.ч орехи

Още:
1 пакет бисквити "Закуска" какао
шоколадово пръчици и ягоди за украса
ягодова сладко ( пресни ягоди) 

Започваме като смиламе стария хляб или козунака на трохи. По същия начин процедираме с орехите, като аз меря орехите с чаша от 200 мл. След като ги смелим, те ще станат малко по-малки като количество. Вие може да сложите повече или по-малко орехи :) 

                     

В купа смесваме пудрата захар ( ако ползвате не много сладък козунак или просто хляб, също може да увеличите количеството, но в рецептата има други сладки елементи и лично аз не смятам за нужно), мекото масло, орехите, трохите, какаото, млякото ( може леко да го затоплите, но не бива да разтопява маслото) и аромата. Ако не искате да е ром, може да изберете ванилия, но с ухание на ром е чудесно :) 

                            

Разбъркваме всичко, като получаваме крем, който трябва да е вкусен сам по себе си. След това в подходящ съд редим ред бисквити  ( аз ги меря предварително, за да ми паснат)

                             

а след това топвам за кратко в топла вода. Ако искате тортата де много влажна, може да оставите бисквитите и сухи, тъй като кремът ще свърши тази работа. Аз я правих за баба и исках да е доста мекичка ;) 
Върху пласта бисквити разпределяме част от крема, а отгоре слагаме по чаена лъжичка ягодово сладко или пък ягодов плод. Може да са и намачкани ягоди или пък напити в алкохол. Плодът също може да е друг :) Вижте само колко възможности крие това торте!!!

                             

Продължаваме така с втори пласт бисквити и повтаряме процедурата. При мен се побраха около три реда бисквити, като завърших последния пласт само с крем и богата поръска от шоколадови пръчици ( или рендосан шоколад)

                     

Оставяме тортата да стегне за няколко часа в хладилника, а преди поднасяне украсяваме с ягоди или с плода, който сме избрали за пълнежа. :) 
Режем на квадрати и се наслаждаваме на вкус, който трудно може да се опише...само да се опита! 


Остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.

Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Аз ви оставям с това изкусително парченце и ви обещавам още чудесни рецепти, които ще обикнете! Усмихнат ден, приятели!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 30 април 2019 г.

Салата от мариновани краставички / Easy marinated cucumber salad



Защото с дни няма да ви се гледат месо, козунаци и яйца вече, днес ви предлагам нещо леко, свежо и идеално за сезона, с възможност да дадете почивка нa стомаха. Любимата ми салата от мариновани краставички. Знам, че някои от вас ще си помислят какво пък толкава - "някакви нарязани краставички" и ще сбъркате повече отколкото сте предполагали. Накратко:
В Холандия, със семейството ми имаме един любим японски ресторант, където се плаща такса за да влезеш, но ядеш на корем. Сещате се?
Е, вътре можеш да поръчваш по около 15-20 ястия ( мини вариант)  на тур и трябва да ги изядеш, докато получиш следващия. Като отидем там и внесем една не малка такса за четири -пет човека, зетят ни съветва да наблегнем на хубавите неща - месо, скариди, риби и какво ли не, така че да си запълним коремчетата поне със "стойностна" храна, а не да поръчваме нудели или разни ми там зеленчуци! Мъжка логика, която признавам си, не е никак лоша! Да, ама аз винаги си поръчвам от тези краставички.. Макар и ококорено, той приема моята поръчка, защото те са наистина невероятна гарнитура, предястие и свеж елемент към каквото и да е ядене. Научите ли се да ги правите у дома, редовно ще посягате към тази рецепта. 

Последния път почерпих един господин с тези краставички, тъй като имах останали в хладилника и макар "останала салата" да не звучи обикновено апетитно, тук това не изключение. Обещавам ви, ще ви харесат и за мезе, и за гарнитура, просто им дайте шанс, за да се убедите в казаното. 
Няма да ви занимавам много, защото и аз като вас трудно започвам тази работна седмица след празниците, а пък и почваме нов месец. Все по-силно ще ни наляга желанието за почивка и запивка, затова ще гледам да ви предлагам още по-лесни, леки и бързи ястия и десерти :) А ето и днешната рецепта, която и този път си направих със соев сос Кикоман, защото ако трябва да изберете соев сос, само за него мога да ви гарантирам истински качествен продукт!



Необходими продукти:
1-2 бр. краставици

За марината:
3 с.л. мед
3 с.л. соев сос Кикоман лайт
1/2 ч.ч. оризов оцет ( може да замените с ябълков)
2/3 с.л. сусамово олио
1/2 ч.ч. наситнен червен лук
2-3 слкилидки чесън
2 с.л. магданоз
 сол / черен пипер на вкус


Смесваме всички продукти за марината в купичка. Аз се спрях този път на соевия сос с по-малко съдържание сол, защото исках да подправя и краставичките със сол и да не стане прекалено.


Опитвайте марината и си я натаманете, ако решите да я направите по-сладка, солена или кисела, но като цяло е важно да има от всичко в нея, за да притежава така търсеното умами. Залейте с нея нарязаните на тънко краставички ( да са на тънко е важно) и ги оставате в хладилника да се мариноват за около час поне. Може и повече разбира се!


Сервираме ги както са си охладени, а  вие се пригответе да ги излапате за секунда! 


Не се офлянквайте, ами почвайте да режете краставиците, защото това ще е салатата на лятото. :) Ако знаете какви още вкусотии съм ви намислила, ще искате да сме най-добри приятели.!!! Е, за сега можете да сме си такива във фейсбук, но приялите се подкрепят, затова ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. Времето тече! 


 Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...