Рядко купувам хляб през почините дни, защото тогава може да се поглезим с домашно изпечен такъв. Не ни пречи да го замесим за няколко минути, а после да втаса, докато си вършим някоя от домашните задачки, лежим на дивана, а дори да решим да излезем, пак ще успеем да се насладим на вкусен хляб.
Истината е, че топлият, току-що опечен хляб си е точно такъв - наслада. Няма по-вкусно от ароматната му хрупкава коричка, под която се крие пухкаво юрганче от горещо тесто, което се топи в устата с всеки залък. Докато буташ поредния такъв в устата, ровиш трескаво в хладилника за парчнеце сиренце, някоя останала краставичка или маслини. Сигурен си, че нищо друго не ти трябва на този свят, освен тази вкусотия! Или поне за мен е така.
Ето защо реших да си замеся едно кръгло хлебче от типово брашно. То е почти като бялото, но тъй като майка ми почна да консумира главно типов хляб от магазина, свикнах с неговия вкус. За да го направя по-полезен добавих щедро количество семена чия и ленено семе, а самата закваска с маята направих с мед, вместо захар. То няма какво друга да се каже за тази супер лесна рецепта овен да ви я покажа :)
Преди това, само набързо да напомня, че остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.
Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
Необходими продукти:
400 г типово брашно София мел
2 с.л. хималайска сол
300 мл хладка вода
1 пак суха мая
1 ч.л. мед
2 с.л. олио
семена чия и ленено ( количество по желание )
Започваме като си отмерваме нужното количество брашно и го пресяваме. Слагаме две-трети от него в купата на миксера, тъй като там замесвам аз тестата :)
Правим кладенче и в него изсипваме маята, заедно с меда, а след това и хладката вода.
Пускаме тестото да се меси и постепенно прибавяме от останалото брашно и олиото, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се оформя на топка в средата на съда.
Прибавяме толкова брашно и олио, че да получим меко, не лепнещо тесто, което прехвърляме в намазана с олио купа и оставяме да втаса на топло. Аз го правя във фурната, на 50 градуса, като задължително покривам тестото с кърпа или стреч фолио.
След като тестото удвои обема си, го прехвърляме върху леко набрашнен плот и прибавяме семената, като замесваме за още две-три минути.
Прехвърляме в подходящ съд, съвсем леко намазан с олио и оставяме хлябът да втаса още веднъж. Вторият път става още по-бързо, ако сте забелязали.
За направата на шарката покриваме хлебчето с тънък пласт пресято брашно и правим разрези с помощта на ножче за бръснене. ( Ново разбира се..да не посегнете към някое от банята :) )
Пъхаме хлебчето да се пече на 200 градуса. Първо го пекох под капака на йената, но после я махнах и допекох още. За да не изгори хлебчето, може да покриете с лист алуминиево фолио, но го оставате да се пече достатъчно време, за да не ви остане тестено. Около 40 минути до час.
Хлябът е просто мечта! Добре е винаги да го изчакате да изстине леко преди да го режете, тъй като от вътре е твърде мек, но дори и аз не следвам собствения си съвет. Нападнах го като бесен чалгар-салфетки! Натъпках се с горе посоченото сирене, хляб, маслинки, хляб, и предимно хляб! Опитайте и вие!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
П.п. Гласувайте, моля!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!