петък, 29 март 2019 г.

Класически великденски козунак със стафиди и локум / Traditional Ester bread with turkish delight and raisins


Започва се! Остават два дена до април месец, но аз не мога да чакам. Имам толкова рецепти за показване, че по-добре да започна от сега. И без това е петък, какво друго да правите събота и неделя освен козунаци!:)
Цяла година, ако има как ще се ядат у дома, но се стремя да ги огранича поне около Великден, че все ме карат да ги правя. Толкова са вкусни, че вече не ми остава да творя рецепти с "останали козунаци", както бяха онези тортички от едно време, защото никога не остава. Аз обаче ви пазя една такава рецепта от миналата година и дано сколасам да ви я покажа. 
Днес обаче давам старт не три рецепти, които приготвих за приялите си от Др. Йоткер, които знаят, че им изкупувам половината продукти на пазара само аз :)

 Тази година решиха да пуснат и бои за яйца, които нямах търпение да изпробвам, и като врана за нещо бляскаво се хванах веднага за "КРАЛСКАТА БОЯ". Толкова наситено златни яйца досега не бях правила и останах много впечатлена. И останалите цветове са красиви, с тях боядисах яйцата от ТАЗИ рецепта тук.


 Общо три рецепти направих за Др. Йоткер ( ТАЗИТАЗИ И ТАЗИ) с техните продукти за Великден и ще си ги споделя една по една и в моя блог, като за сега може да ги намерите на техния сайт, от където може и да си ги разпечатете много лесно.

Реших да започнем с рецептата за традиционен козунак със стафиди и локум, защото въпреки изобилието на рецепти, най-търсеният козунак си остава този - класическия!
Локумчето си върви така добре като плънка, че не ви трябва много друго освен декорацията отгоре. Най-любимата ми част от козунака е аромата самото тесто и макар за някои от вас използването на такива готови продукти да не е предпочитан вариант, аз няма да ви лъжа, че ги харесвам и използвам. Като сипя няколко ампули и пакетчета, в цялата кухня така заухава, че сигурно десет лимона, портокала и бутилка уиски да му бях сложила, нямаше да е толкова силно. Но стига съм ви усуквала като козунак за конци, ето и рецептата:


За тестото:
Около 1,2 кг брашно 
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко
200 г захар
4 яйца +2 жълтъка
3 с.л. течен подсладител
щипка сол
200 г мазнина (микс от масло и мас)

Още:
 1.ч. ч. сушени плодове микс : червени боровинки, светли и тъмни стафиди, 
 кристална захар, 1 кутия локум филирани бадеми
1 яйца за намазване


От тази доза излизат 2 броя голям козунак:

Разбиваме леко яйцата със захарта. Пресяваме брашното през това време.

В купата на миксера слагаме половината брашно и правим кладенче. Прибавяме маята и яйцата, а след млеката и започваме да бъркаме. Постепенно прибавяме от останалото брашно и ароматите, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавяме само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно. Изсипваме го на плода и започваме да го усукваме като фитил, внедрявайки мазнина в него. 

Прехвърляме в леко намаслена тава, завиваме с кърпа или прозрачно фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса да удвои обема си. 
Изваждаме на два-три пъти и премесваме, като оставяме тестото да се точи и разтягаме и усукваме като карамел за бонбони. Когато поеме цялата мазнина( слагаме я в по-твърда форма), го разделяме на две части оформяме козунаците. 

От всяка част отделяме три равни части, които оформяме на фитили.

Всеки фитил притискаме леко, за да станат по-широки ленти и разпределяме парченца локум, ядки или сушени плодове, Ако ползваме сушени плодове, ги накисваме 10 минути преди това в чаша с гореща вода и ампула ромова есенция. Така ще се ароматизират и ще станат сочни.



 След като ги запълним, завиваме отново на фитили и ги усукваме около себе си, а после и сплитайки ги един в друг.  Тъй като тестото тук е по-меко и мазно, ползваме малко брашно на плота, а сплитането започнете от средата на козунака, а не от върха както е обикновено.




След като козунакът е сплетен, го оставаме да втаса на топло - най-добре бавно и продължително. Едва след това печем на 180 градуса без или 160 с вентилатор, за около 40 минути. Ако започне да покафенява -  покриваме с фолио. 



Преди изваждането му, намазваме с разбитото яйце и поръсваме обилно с останалите ни ядки, сушени плодове и захар. Запичаме още две-три минути.



В случая използвах от домашната италианска декоративна захар, за която ви разказах в тази рецепта тук.



Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите традиционен козунак за Великден. Използвайте опцията за разпечатване и си я принтирайте от сайта тук, за да я имате под ръка :) 
Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!




 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



сряда, 27 март 2019 г.

Терияки риба тон с пикантна нудел салата / Easy Teriyaki Tuna Steak with Spicy Noodles Salad


Толкова съм ентусиазирана за предстоящия празник и въобще месец, защото знам, че ще мога да ви изненадвам с по една нова рецепта всеки ден - и пак сигурно ще остане нещо за другата година. Толкова торти, козунаци, сладкиши и рецепти с месо и зеленчуци съм ви събрала, че ще се чудя какво да ви споделя по-скоро. 

Днес обаче не се чудих никак. Тази рецепта приготвих съвсем скоро и само изчаквах момента в който да ви изкуша с ястие, което би ви свалило ризата в ресторанта, но не и у дома. Може да се поглезите с тази вкусотия и дори да не сте яли риба тон преди, бъдете убедени, че ще ви хареса приготвена по този начин. 
У дома има едно човече, което точно като малките деца се мръщи на всичко, което не е в познати му форми на пържени картофи и дюнер, а при споменаването на риба, обикновено прави една кисела физиономия, сякаш е станал свидетел на задното деколте на някой косматко. Успях да го накарам да хапва малко по малко пъстърва и други "въвеждащи" риби, но тази бях убедена, че ще хареса. 

Ако не сте имали щастието да ядете риба тон ( не от консерва), а прясна, представете си нещо като крехка, телешка пържола, изключително лека и с абсолютно никакво ухание на риба. Все едно ядеш говеждо кобе и се топи като масло в устата, макар да е в почти сурово състояние. Знам, че за нас българите е трудно да си представям такъв вид консумация,  но доверете ми се, казвам отново - няма да съжалявате!



Рецептата е супер бърза, така че освен за бърза вечеря ( аз си събрах в кутия и за обяд, защото е чудесно и студено), ястието може да го приготвите и точно преди да дойдат гости, защото е направо светкавично. Направих рибата с терияки сос на Кикоман, в който има мед и честно казано то друго не й трябва. Сосът е толкова хубав, че ако имаше как, щях да си го мажа на филийка и да си го ям ( ама си го пазя за по-важни рецепти). 

Гарнирах всичко с топла, леко пикантна салата с нудели и зеленчуци, която се чудех дали да не ви покажа отделно, защото е истинска фантазия. Е, днес удряте джакпота, защото ви представям две рецепти, подхождащи си идеално, ставащи светкавично, пренасящи ви не само в друга стана, но в цял един свят и разбира се, ще ви се иска да я приготвяте още много пъти. Стига сме яли едно и също! Нека обиколим света....от вкъщи :) Ето и рецептите :) 



Необходими продукти:
За рибата:
1 бр. прясно филе риба тон ( Около 200 г)
3 скилидки чесън
1 стрък зелен лук
2-3 резанки джинджифил
черен пипер на вкус
2 с.л. сусам
2 с.л. зехтин

Така изглежда соса, но може да се пробвате да си направите домашен терияки сос. Аз обаче ви обещах бърза рецепта и такава ви показвам. 
Сложете в подходящ съд нарязаните на ситно съставки и соса (  всичко без зехтина и сусама) и оставате е в хладилника за няколко минути да поеме марината от студа.

                             

Може през това време да си подготвите продуктите за салата, които ще видите по-надолу в рецептата.
След това извадете от хладилника рибата и поръсете добре със сусама.


Запържете филето в тиган с горещ зехтин за около 30-40 секунди от двете страни. Специфичното при приготвянето на риба тон е, че трябва да остане сурово във вътрешността си и да има само лека запръжка от всички страни.
Вие разбира се може да си я изпечете докрай, но според мен така е в пъти по -вкусна! 


Докато рибата се прави се захващаме със салатата, а ето и продуктите за нея:

За салатата ( зеленчуци по избор):
1 пак. нудели
1 морков
1 зелена чушка
1 червена чушка
1/2 стрък праз
шепа бейби спанак
1 с.л. ябълков оцет
лют пипер на люспи ( или люта чушка)
2 с.л. зехтин

Накисваме нуделите в гореща вода, за да се отпуснат. През това време загряваме зехтина на тигана а в него слагаме и шипка лют пипер или люта чука. След това прибавяме нарязаните на ивички зеленчуци и запържваме за една минута. Важно е само да ги хване огъня от всички страни, но да останат свежи и хрупкави.


Прибавяме нуделите, разбъркваме още един-два пъти и дърпаме от огъня.


Овкусяваме със соев сос ( обикновен или лек) и ябълков оцет.


Поръсваме още малко лют пипер, ако искаме да ни "щипе" малко повече, но като цяло салата е по-скоро свежо кисело-солена.
За сметка на това месото е с невероятно опушено-сладникав гланц, който ще ви накара да се чудите кое по-скоро да ядете. 


Нарязваме филето на филийки, за да може да се насладим на този приятно розов цвят в средата.


Ако бях на ваше място, щях вече да съм на път за магазина да търся продуктите - то бива ли да е толкова вкусно??! 



Както ви казах, ястието е чудесно и студено, което го прави чудесно за обяд в офиса или където ви се наложи. Пъстро, свежо и засищащо. 
Отдавна исках да ви представям ястия, които са чудесни за "кутия за обяд", та днес осъществих първата такава идея ;) 



И тъй като вече сме на финалната права, ако сте доволни от моята работа през годината, начина по който ви представям рецептите, тяхното разнообразие и разбира се успешност, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.

Номинирана съм тази година в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



понеделник, 25 март 2019 г.

Еклер на метър / Eclair at metre recipe


Не може без сладко на Благовец, нали така? Е, аз сега ще ви почерпя с нещо, което едва ли ще забравите скоро! Еклер на метър! Нещо като еклер, нещо като торта, но по-скоро сладкиш - с пухкав крем, карамелизирани ядки и нежна поръска от пудра захар. Доста бърз десерт, който предлага множество вариации за представянето му, като разбира се дължината може да я направите доста голяма, стига да имате подходящи подноси за целта.  

Не отдавна попаднах на тази рецепта и веднага ме впечатли с идеята да създам един голям еклер, вместо да се мотам да правя разни ми там формички, пък и да ги пълня. Обожавам мързеливите рецепти, особено ако накрая са по-ефектни оригинала. Е, на тази не може да й се отрече това!


Може да си отрежете колкото големи и колкото искате еклерови парчета, така че този еклер на метър е идеален за всякакво поводи и гости. Всеки може да си отреже колкото иска и да притвори очи вкусвайки това класическо съчетание на леко парено тесто и пухкав крем. Кремът може да бъде домашен, пудинг или един от любимите ми - шантили, тъй като е по-въздушен и съвсем те кара да си забравиш хапките.
Рецептата не е никак трудна и ще ви я покажа стъпка по-стъпка по-долу, като днес няма много да ви занимавам с приказки, защото денят напра дева, някои от вас ще празнуват ( ха, честито), а ние всички ще заблажваме!


Преминавам към рецептата, но преди това да ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.
 Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А ето и рецептата:

Необходими продукти:
150 г брашно София Мел Екстра
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар


Започваме като си отмерваме продуктите за тестото. Избрах брашно София мел екстра тъй като е с по-високо протеиново съдържание, което го прави чудесно за парено тесто.
В тенджера смесваме млякото, водата, захарта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол. 

                             

Започваме да бъркаме енергично и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко,            

                             

достатъчно, че да може да го държим с ръка и да не ни гори.
Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като всяко следващо слагаме след като предишното е абсорбирано добре в тестото.

                             

  Тестото от своя старана става доста по-тежко и плътно, затова може да преминете да бъркате с дървена лъжица. Аз сложих четири яйца, тъй като бяха по-мънички.


Прехвърляме тестото в пош с голям накрайник- най-красиво е със звездовиден и шприцоваме ленти на зиг-заг с малко разстояние между тях, з а да има накъде да се раздуват.
Дължината и ширината на лентите зависи от вас и това колко голям десерт искате да направите ( аз се съобразях със съдовете, които имах като тавички и подноси :) )

От тази доза могат да ви излязат 2 ленти с дължина около 30 см и широчина около 10. 
Старя се да ги направя възможно най-еднакви.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато порозовеят, а после намаляваме на 170 градуса до пълното им изпичане.

Тъй като з ада не спадат еклерите трябва да са добре изсушени, оставете ги да се изсушат в още топлата фурна на отворена врата.

Готовите еркери разделете по хоризонтал на две, или ако взе пак са ви станали по-малки и са спихнали, пак няма да се ядосвате. Насложете ги един върху друг, затова  е добре да ги направите възможно най-еднакви.


Както казах, за крема имате много възможности, като аз се спрях на бърз вариант - сварих един пудинг ванилия и прибавих към него 100 г масло, за да го обогатя като вкус. Оставих до изстине напълно, а след това прибавих към  него около 300 мл бита сметана, за да го направя въздушен и пухкав.

Ако искате еклерите с традиционен крем, вижте рецептата за него в тази моя рецепта тук. 


Остана само украсата, която напълно в духа на десерта, гледах да е възможно най-простичка, но ефектна. Поръсих го с пудра захар и разпределих отгоре една шепа филирани бадеми, карамелизирани набързо в три с.л. кристална захар в тиган на котлона. 

Нанасяме ги докато са още топли, тъй като се втвърдяват бързо.

При всяка хапка усещате лекото хрупкане на тънките карамалеизирани ядки, последвани от сладкото, крехко тесто и пълна хапка от пухкав крем.
Няма така вкусотия


 

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...