Как избутахте първия месец от годината, приятели? Продуктивен ли беше? Щастлив ли беше? Или много бързо еуфорията от новата година отмина и беше премазана като валяк със сметките за тока от декември?! Не искам да съм негативна при толкова положителни числа във фактурата :) И защото не ми беше достатъчно "страданието" се бях подложила на една лека диетка през последния месец, ей така, колкото да смъкна стоте килограма натрупани през празниците.
Уви, и това ми излезе през носа. Не знам дали може да си представите, но така се натрових от една маруля, че се убедих, че не бива да се пази диета на студено време ;) Честно казано досега нито една баница или пица, еле пък месо не ми е причинявало това, което пустата маруля успя да направи за един ден.
След като изострения ми гастрит не ми даваше сили да дишам, реших, че е време да спра с тези измислени храни и да си хапна нещо стабилно.
То и на кисело мляко с чия не се живее всяка сутрин, затова спретнах една от мамините банички, този път с праз.
Помните, вече ви споделях нейната чудесна рецепта за супер пухкава баница с яйца и сирене тук.
Празът е приятел и на човека, и на прасето, защото страшно много си отива със свинско.
Празът е приятел и на човека, и на прасето, защото страшно много си отива със свинско.
Баничката с праз си е нещо много българско и много зимно, затова и реших, че ще е идеално да ви подшушна една такава рецепта, ей така да си имате.
Може пък да решите да метнете една тава във фурната за вечеря, а ако е по-голяма ще ви остане и за закуска. Не е ли страхотно, че домашната баница, за разлика от купчеката е вкусна и на сутринта. или само тази на мама ( и моята) е такава ? :)
Но стига съм ви навивала - това снимките ще направят сами. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница ( 400 г)
200 г сирене
100 г кисело мляко
1 ч.л. сода
2 стръка праз
2 яйца
олио
За заливката:
2 яйца
100 мл олио
2-3 с.л. кисело мляко
Започваме като нарязваме праз на средно-ситно. Това малко или много е въпрос на вкус. Аз обичам да е по на дребно :)
В купа смесваме натрошеното сирене, яйцата и киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата и сме оставили да шупне. Разбъркваме всичко добре :)
В тиган с малко олио запържваме праза, така че да омекне. Внимавайте да не прегори, тъй като променя вкуса. За целта гответе на умерена температура. Може да овкусите със с щипка сол, но внимавате, тъй като сиренето още свърши същата работа :)
Разтваряме корите и слагаме по малко от задушения праз и от плънката. Гледам да не прекалявам :) Тъй като ще имаме заливка, не си правя труда да слагам мазнина и по корите, тъй като ще стане голяма каша и ще ми е по-трудно да ги редя, пък и си има мазнина от праза ;)
Прегъваме на две кората, а след това навиваме на руло.
А след това и на охлювче и поставяме в леко намаслена с олио тава. Започваме да навиваме баницата от центъра - навън!
Процедираме така с всички кори докрай.
Заливаме баницата със заливката от изброените продукти, разбити за кратко с телена бъркалка или вилица.
Така вкусната баничка пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса (предварително загряна) за около 40 минути.
Ако се запече бързо отгоре, но отдолу и трябва още малко, сложете лист фолио, за да не прегори. А, и да не забравя - размерът на моята тава на дъното е 30 см, тъй като много често хората не споменават тази информация и е доста неприятно да прехвърляш готова баница :) (макар повечето от нас да си имат вече специална тавичка за баница у дома )
Аз обаче гледам да пиша този блог за всеки - начинаещи и напреднали, а точно тази рецепта пък може да я направи абсолютно всеки. Много лесна и супер вкусна.
Толкова пухкава, че парчето се къса с най-леко подръпване!
Само като я гледам и си давам сметка, че ще денят ще бъде по-хубав с тази баница до мен, срещу предизвикателствата на живота ;)
Усмихната и вкусна седмица, приятели!
И не забравяйте - споделяйте рецептите, които ви харесват - с това ми помагате много :)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!