петък, 7 декември 2018 г.

Шоколадов лава сладкиш с меки целувки / Chocolate Lava cake with soft marshmallows


Не може да бъде! Вижда й се края и на тази седмица! Заради дните, които изминаха наскоро започнах да се замислям от застраховка на важни вещи, пред тази за живот, че за кратко ми идеше да гогълувам "как се пише завещание". Не искам да драматизирам излишно, но бяха много каръшки дни. Покрай мен каквото можа се развали, а каквото не можа - го счупих :) За сметка на това работата беше повече от всякога и не ми оставаше време да се захващам с поправката на гореизброените неща, та в края на деня седях в хола, под светлините на коледните лампички, не защото е безкрайно романтично, а защото и лампата на тавана ми сдаде багажа. Наскоро смених ключа за осветлението с димер, но той изкара точно две седмици и реши да предаде Богу дух по средата нощта,. 


И това е доста забавна история и всъщност, и защото е  петък и ще се правим всички, че работим ще ви я разкажа. Спи си значи Люси, завита като дюнер в юргана и изведнъж някаква странна светлина започва да се присвятка в хола. Ту светне, ту гасне, ту мижи...значи ако на човек не му мине през главата идеята за призраци - лъже! Но ако си толкова изнервен и изтирясъл от работа като мен те хващат бесните, взимаш чехъла в едната ръка и се отправяш в хола да се разправяш в конкретния полтъргайст. 

След кратка проверка на осветлението реших, че няма как да сменям ключ в четири вечерта и дръпнах бушона, с идеята на следващия ден да го оправя. И така три дени вече, защото не мога да се завъртя от задачи. 

Липсата на осветление води и до неочаквани резултати и в грима ми, тъй като с цел да не ходя по студените стаи, стоя на топло, придърпам едно огледало и кляпам там нещо по лицето, да не си личи, че не вдигам глава от печката и компютъра.
Да, ама като изляза навън и се огледам в някоя витрина, само дето не си глътнах дъвката от потрес.
Нищо чудно,че като видя всеки ме пита "Ау, Люси, как си, ДОБРЕ ли си?" Това "добре ли си?" било за друго!!! 


Оказва се, че като цяло били някакви лоши дни, астрономически и бля бля, защото на сестра ми  тотално й се развали телефона, на който пазеше важна информация от последната си командировка за работата, на майка ми и се развали микровълновата и скарата за сандвичи, на съседа колата не ще да запали две дена ( ако съдя по това което чувам сутрин в шест) и който и да видя има вид на стара гъбичка за съдове, която е ползвана далеч повече от необходимото.

Сега обаче мога да ви зарадвам с две новини, които ще ви накарат да си отдъхнете - първата е, че все пак е петък и дори да работите утре, от днес започва по-хубав период и аз предлагам всички заедно да си го помислим и наистина да стане. 

Може да решите да лекувате раните от изминалата седмица с питие, но аз ви предлагам нещо още по-добро - един чудесен, шоколадов лава десерт, който може да излекува всякакво лошо настроение и късмет.
Имах ужасяваща нужда да заровя вилица в нещо толкова изкусително, горещо, сочно и да усещам как сладката му захар прониква във всяка пора на тялото ми и носи световен мир..поне в душата ми :) 

Разбира се, това не пречи да го гарнирате с уиски. Аз лично никога не бих ви взела чаша от ръката, стига да не е пълна с "Меча кръв" или друго поругание на алкохола. Но стига съм плямпала, време е да преминем към рецептата, защото ще искате да си я запишете - вервайте ми! 


Необходими продукти:
За блата:
125 г кафява захар
125 г масло
50 г тъмен шоколад
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
щипка сол

За пълнежа:
200 г тъмен шоколад
200 г масло
100 г захар
4 бр. яйца
25-30 броя шоколадови мини целувки

Постарах се този път да снимам по-голямата част от продуктите, които вярвам, че ще е питате, че съм използвала. Както винаги се спирам на черен шоколад - според мен е по-вкусен, по-красив цвят, а в рецептата има достатъчно захар, за да го подслади и за тези, които обичат по-благичко. 
Слагаме маслото за балата в купичка да се разтопи в микровълнова или на водна баня.


През това време рендосваме или нарязваме шоколада на ситно. След това смесваше маслото и шоколада, докато получим хубав, лъскав шоколадов сос.


В купа смесваме сухите съставки - брашното, захарта, бакпулвера, солта и какаото.


Прибавяме шоколада и разбъркваме всичко, образувайки се меко тестото като за бисквити.


С него покриваме дъното на форма за торта с размери около 24 см на дъното и пристискаме  с ръка да изравним добре. 
Пъхаме да се пече в предварително загряна фурна на 170 градуса за около 10-15 минути.
Блатът се втвърдява след изстиването му, затова гледайте да не го препечете и да стане прекалено твърд! Оставяме да се охлади, а през това време се заемаме с плънката.


                             

Разбиваме яйцата със захарта на крем. 
Отново разтопяваме маслото и смесваме с наситения шоколад, докато получим шоколадов сос. Смесваме двете смеси, постепенно, за да изравним температурата, бъркайки с миксер или телена бъркалка, като прибавяме и солта и брашното. Плънката е готова!

                             

Взимаме кутия малки, меки целувки ( има ги в Кауфланд и Лидл) и им махахме вафленото дъно. Може да ги заделите за украса, но аз реших накрая пак да ги нахендря в сместа.
Залепваме целувките за дъното и изсипваме от шоколадовата смес за плънката около тях ето така.


Пъхаме да се пече отново, на същите градуси за около 15 минути. Печенето наистина е малко, за да може сместа да остане леко течен в средата. 


Когато е горещ, сладкишът е наистина като шоколадов суфле, а белтъчините целувки са просто нежно допълнение към цялата картинка.


Снимах за всеки случай и кутията на меките целувки, макар в различните магазини да са на различни марки, но вярвам, че ще може да се ориентирате ;) 


Не се притеснявайте, ако целувките ви изпулват леко при печенето също, защото вярвам, че някои от вас може да се притеснят от този факта. Може да ги натиснете след това в десерта, пък и после поръсваме всичко с пудра захар и и никой не пита нищо при гледката на този разрез !


Пожелавам ви недни спокойни, безаварийни, красиви и светли предпразнични дни, приятели! 



четвъртък, 6 декември 2018 г.

Пъстърва с праз и картофен чипс / Stuffed trout with leeks and mustard


По случай Никулден днес ще сготвим една чудесна рецепта, която е толкова вкусна, че направо избива рибата :) Откакто си намерих любимата рецепта за пълнен шаран, не съм посягала на друга, защото честно казано нищо друго досега не ми е харесвало толкова. Затова пък всяка година се опитвам да ви предложа и други рецепти с рибоци, с които хем да почете празника, хем да стават и за тези от вас, които не обичат толкова тежки и мазни риби. 
Днешната рецепта е за точно този от вас, като съм ви сервирала една свежа, лека рибка, пълнена с горчица и праз и колкото и странно да ви прозвучи, нямате си на идея колко е вкусно. Гарнирах я с малко домашен, печен картофен чипс, тъй като няма да сбъркаме ако заложим на тази класическа комбинация - фиш енд чипс ( Инак казано, риба с компири)


От достъпните като цена и кости риби ( искам да имат малко кости, а пъстървата е идеална за целта с една голяма кост, която се маха лесно), тази рибка ми е любима и често си я приготвям в най-различни варианти. Обичам хрупкавата й кожица, вкусното бяло "месо", което не носи почти никаква миризма на риба, а отгоре на всичко става за нула време във фурната и най-важното - не се чисти! ( Отвън де, почистете си я отвътре, ако не искате плънката ви да не е чак толкова вкусна :))
Ако бяхте пропуснали да планирате вечерята днес или ще пазаруват е по-вкусното, предлагам ви тази по-вкусна, икономична, бързо ставаща опция за вечеря, която си струва да опитате. Вижте и цялата рецепта:


Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
1 стрък праз
2 ч.л. горчица
сол/ черен пипер
15 г масло

За картофите:
4-5 картофа
шарена сол
чеснов пипер
олио

Рецептата е токова лесна, че не знам за какво са ни стъпка по стъпка, но хайде като сме почнали :) 
Нарязваме праза на средно ситни парчета.


Измиваме ( почистената от вътрешностите) риба и правим три прореза по кожата й отгоре, за да влезнат подправките в месото още по-добре. Осоляваме отвътре и отвън.
Слагаме в тавичка с хартия за печене.


Намазваме вътрешността на рибата с горчица, около 1 ч.л. на рибка, като горчицата може да е мека или дижонска или люта - оставам вие да прецените според вкуса си :) 
Слагаме и от праза и затваряме. 


Отгоре смиламе малко пресен черен ( или смес) пипер и слагаме малки парченца от маслото. Аз имах останали малко орехи от закуската и ги сложих и тях, но това е защото обичам кожата на рибата много да е хрупкава :) вие може и да пропуснете.


Последната стъпка е само да рендосаме картофите на много тънко, като за чипс и да ги сложим между рибите. Подправяме с подправките и слагаме една-две щрихи олио. 


Пъхаме всичко във фурната да се печен на 180 градуса за около 30 минути.


На пръв поглед нетипична комбинация, но наистина много вкусна. 


Опитайте и вие! 
Добър апетит и весел празник на всички празнуващи днес! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


сряда, 5 декември 2018 г.

Готови платки за пица / Homemade Frozen Pizza


Преполовихме работната седмица и ето, че ще разнообразя коледните рецепти с нещо много полезно, практично, лесно и удобно за тези от нас, които понякога имат нужда от бързо решение за вечеря. И като говоря бързо, говоря за по-бързо дори ot доставката на пица, която като се обадиш и поръчаш обикновено ти казват " Ще е готова след около час". 
Колкото и да ме мързи, чак ми се ояжда като знам колко имам да чакам, и започвам да проклинам всички богове, защо и как съм се оставила да нямам нищо в хладилника. Не отдавна обаче попаднах на една много полезна рецепта и тя е за замразено тесто за пица, но не такова, че тепърва да го чакам да се размразява и да го разточвам ( подчертах, че става въпрос за нещо супер лесно, нали?), а направо готово-готово. Влюбих се в тази рецепта веднага и ще ми позволите да си спестя срама да ви поделя колко пици ошушках от тогава и колко гости бяха почерпени с това откритие. 
За да не си загубя съвсем кулинарните способности, правих поне плънката на пицата директно преди печене, но съм убедена, че някои от вас, могат да я подготвят цялата преди да я замразят и да си спестят дори и това. 


Единственото нещо, което ме е притеснявало досега на този вид "готвене" винаги е било, че ако сложа вече готово тесто в тава, то ще се запече отдолу още повече и ще стане твърде прегоряло и сухо. Ако го сложа на решетките пък, е неизбежно да почне да ти тече мазнина я от кашкавала, я от салама. Сега обаче, когато Фино пуснаха на пазара протектора за фурна, за който ви говорих преди време, аз значително си спестявам грижите по втория въпрос. Нека си капе и си прави каквото си иска, защото това чудо ми върши работа с месеци и въобще не се поколебах да си направя пиците, както ще са най-вкусни, а именно - върху решетката. 


Целта на нас, кулинарните блогъри е да ви представяме удобни решения за дома и лесни рецепти от гледна точка на съвсем обикновени хора, каквото сме и се сблъскваме със същите проблеми. ( За съжаление, аз чистачка не мога да си наема, пък като се знам, ако си наема помощник, ще ме е срам  от него да гледа, че е мръсно и ще чистя преди да идва - ох, луда работа)
Та така, искам да побързам да ви споделя тази много полезна и има ли нужда да споменавам, вкусна рецепта  (все пак за пица говорим), тъй като всеки има нужда от една такава да го чака във фризера вечер :) Ето я и нея:


Необходими продукти:
1 кг брашно
2 пак. суха мая или 1 кубче жива
3 с.л. зехтин
1 с.л сол
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1 бр. протектор за фурна FIno


Смесвам продуктите в купа ( обикновено започвам само с две-трети от брашното), като ако ползваме жива мая трябва първо да я активизираме в хладката вода с малко захар. Аз ползвах суха, затова процедирах с всички съставки в купата. 
Замесваме меко, нелепнещо тесто, на ръка или на миксер, като добавяме постепенно от останалото брашно ( или още вода), докато получим исканата текстура. Оформяме на топка и поставяме в купа, намазана с олио да втаса на топло за около 45 минути. 

                            

Може да забързате процеса, ако го поставите във фурната на 50 градуса, като винаги покривайте тестото, с памучна кърпа пили стреч фолио в процеса на втасване.
След като втаса, го изваждаме от купата, оформяне на топка и разделяме на шест равни части.

                             

Всяка от тях оформяме на топка, а след това и разточва ме на кръг с диаметър около 25 см.

                            

Пъхаме да се пекат във гореща фурна на 200 градуса за около 5-6 минути, докато тестото започне да държи формата си. 
Платките пека в тава, в която съм сложила от килимчето за печене на Фино, което е също много практично, защото ми спестява постоянното купуване на хартия за печене и препарати за съдове, защото тавата ми остава чиста ;)
Видях, че някои от вас също го използват, та реших да се похваля и аз, като скоро ще ви споделя и още една идея как да го използвате.
Готовите платки оставяме да се охладят изцяло, а след това опаковаме със стреч фолио две по две ( или както смятате, че ще ги хапвате) и ги прибираме във фризера. 


Платките могат да седят във фризера свежи до около 3 месеца, но ето че при мен почнаха да се ползват още същата седмица. 
Извадих две и ги намазах директно с  доматен сос, а отгоре рендосах кашкавал.
Допълних пицата с любимите си продукти - гъби, маслини, чушки и луканков салам.


Пъхнах да се пече директно върху решетката, така че тестото остава по-меко, след изваждането от фурната, а макар по протектора да имаше няколко петна, те се измиха лесно под течаща вода. 
Печем пицата още 10 минути или докато кашкавалът се разтопи  :) 


Да живеят мързеливите хора и изобретения! 


Така понякога си спестявам усилия и на следващия ден имам сили за още кулинарни предизвикателства. Надявам се тази рецепта ( и съвет) да са ви от полза и...


Добър апетит, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...