събота, 1 декември 2018 г.

Шах-матна крем торта / Pudding Chessboard Cake

 

Празничният сезон настъпи! Йеееей!!!!! Вече официално мога да парадирам с коледното си настроение, без да се притеснявам от гринчовците около мен, които са вечно кисели. 
Кисели, кисели, но и те не отказват вкусотийки. То пък кой е такъв будала?!
 И най-замръзналото сърце може да се разтопи под звуците на  "Лешникотрошачката" на Чейковски, около него да се носи аромат на мандарини, канела, топли печива и горещо какао. Светлинките на прозорците и по улиците приковават вниманието ни, дори да сме забързани и малко, детско, макар и позабравено гласче в нас ни нашепва " Ех, колко е хубаво".
Аз разбира се, за да съм ви възможно най-полезна започнах с рецептите от предния месец и сега ако знаете какво ви чака. Един месец с рецепти всеки ден ( е, може  да пропусна някой), коя от коя по-вкусна, по-тематична и разбира се оригинална и идейна. 
Преди дни ви погъделичках любопитството с поста си в моята страница във фейсбук, където ви анонсирах съвместната ми работа с една от най-обичаните ми марки Др. Йоткер. Не веднъж съм ги ползвала в рецептите си - виждали сте ги в снимките. Този път обаче решихме да ви изненадаме с няколко рецепти, които може да видите и на техния сайт тук, а малко по малко и на моя блог. Реших да открия сезона празнично, както повелява, с торта. Все пак е събота и даже може да решите да си я направите, като повярвайте ми, ще стане много бързо.  Представям ви изкусителната торта шах-мат, този път с крем с вкус на карамел.



Още по-лесна за направа с готвите пудинги, а тук печем само един блат, което просто спестява времето за готвене на половина.  Още по-мързеливите от вас, може да я направят и с готов блат от магазина, така че въобще да не им се налага да пекат, но лично аз обожавам най-вече вкусът на домашния такъв. Не може да се сравни нищо  с уханието, което ще се разнесе от кухнята, затова нямам против да отделя 20 минути :) Но стига съм ви опявала и навивала, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
4 бр. яйца
200 г захар
2/3 ч.ч. пшеничено брашно
1/3 ч.ч. какао Dr.Oetker
½ пак. бакпулвер Dr.Oetker

За крема:
1 л. прясно мляко
2 пак. оригинален пудинг карамел Dr.Oetker
8 с.л. захар
2 пак. желатин Dr.Oetker

Допълнително:
1 пак. Крем Оле шоколад Dr.Oetker
400 мл прясно мляко

Украса:
1 бр. Овесена закуска с шоколад Dr.Oetker

ч.ч.=200 мл
 
 За блата

Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме постепенно и смесените сухи съставки, докато получим хубава еднородна, шоколадова смес. Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.

                   

Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.
Пъхаме да се пече блата в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути. Печем до суха клечка и охлаждаме напълно.


За крема

Докато блатът изстива, приготвяме крема. Накисваме желатините според опаковката. Слагаме три-четвърти от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта. В подходящ съд смесваме съдържанието на пакетчетата на пудингите с останалото мляко. Когато млякото тръгне да завира, прибавяме пудингите и бъркаме енергично, докато кремът се сгъсти. (Съвет: може да ползвате смесица на кремове: един карамел и един сметана, два карамел, един карамел и един ванилия и т.н)

Дърпаме крема от огъня и прибавяме набъбналия желатин. Разбъркваме го добре в крема, за да а се разтвори напълно.

 Изваждаме блата от формата, махаме хартията и разрязваме блата на на шест концентрични кръга, с дебелина около 1 см.
Взимаме първия, третия и петия кръг и ги разпределяме отново във формата за торта, на мястото от където са си в блата. Запълваме дупките с половината от крема. Върху улеите където има крем, слагаме останалите части на блата - втори, четвърти и шести кръг . Отново запълваме празните места, като слагаме останалата част от крема. Оставяме тортата да се изстуди и втвърди.


Завършваме с пласт разбит според указанията на опаковката крем Оле шоколад и



поръсваме с овесена закуска Dr.Oetker Шоколад. Последната част от украсата е коледните бисквити „Звездички”. Рецептата за тях също може да видите в сайта на Йоткер.



Последното допълнение с овесената закуска с шоколад ми хрумна веднага щшом видях пакечтето, а съчетаниетос крем-тортата е просто магическо:) 
Трябв ада го опитате опитате и вие!



Аз преминавам към рецептата за утре, която също ще ви накара да захапете компютъра, телефона или какъвто там дивайс ви служи, защото нямам време. 

Ето ги, празниците се задават.

 Ааааа, колко съм ентусиазирана :) 



 
 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!
 

петък, 30 ноември 2018 г.

Баклава от бутер тесто / Easy Puff Pastry Baklava


Както ви обещах вчера, до Коледа ще се облажваме, засолваме, прихапваме, замезваме и какво ли още не, но все невероятни и изкусителни идеи, които ще потиснат всякакви зимни и мрачни емоции, които могат да ни налегнат. От сега препоръчвам по една чаша домашно червено вино, няколко грама ракия или просто сгряващо коняче, вечер за здраве, железни нерви и дълбок сън. Пък и трябва да борим вирусите с висок градус..настроение. Моето е приповдигнато не само защото е петък и си давам сметка, че може би, но само може, че ако си организирам добре нещата утре ще успея да поспя до нормално за човеците време ( дай-боже девет и половина), а ако си наготвя от днес, даже няма смисъл да ставам веднага от леглото да готвя, а ще си имам готово ядене, а защо не и десерт. И то такъв, който върви и си бира, да кажем :) (Ех, дойде петък и ми се отвори глътка:)) Най-хубавото на тази рецепта е, че може би е най-бързата рецепта за баклава, която знам, да кажем мързелива направо, и е супер вкусна и лично аз не познавам някой, който да не я е обикнал от първа хапка. Представям ви бутер баклава или иначе казано - баклава с бутер -тесто. 


Тук няма да слагате лист по лист кори, да мажете с масло и да повтаряте процедурата, защото същия ефект ще постигнете вече с многолистното тесто. Направете си ароматен сироп и богата плънка и тази тава ще ви бъде най-свидното след като се перибирате от работа. 
Няма нещо по-зимно от синкопирания десерт за балканеца и смятам, че ще е голям пропуск от моя страна ако не ви дам поне едно такова предложение този сезон. Ето защо и започвам точно с него,а продуктите са толкова достъпни, а рецептата бърза, че може да я направите още днес, докато си правите вечерята. Ето я и нея: 


Необходими продукти:
800 г  бутер тесто
300 г счукани орехи
50 г суров шам -фъстък
1 ч.л. канела
50 г разтопено масло ( смесено с 1-2 с.л. олио)
1 жълтък 

За сиропа:
800 г захар
800 мл вода
1 ванилия
1 ч.л. лимонов сок


Започваме като приготвяме сиропа, защото е  добре той да е студен. Слагаме захарта и водата за заврат на котлона, а след това намаляваме температурата и оставяме да къкри около 10-15 минути, на тих огън.. След това прибавяме и лимоновия сок и ванилията. (Ако сиропът ни остане по-течен, завираме още веднъж, а ако се сгъсти прекалено - доливаме вода. Не е непоправимо каквото и ад стане, затова не се притеснявайте :) 


Докато сиропът изстива ( той ще се сгъсти допълнително като изстине, затова и преценявам дали и доколко е станал едва след това), разточваме леко тестото на лист, не много тънък, но да ни събира два кръга от тавата, в която ще печем. 
Моята е 30 см диаметър на дъното. Изрязваме два кръга от тестото и слагаме единия в тавичката, като отдолу може съвсем леко да намажем с  олио.


Мажем кората с малко от маслото и разпределяме от млените орехи и поръсваме с канела. 


Отгоре разпределяме втория кръг от тестото и намазваме с останалото масло. След това разрязваме баклавата в модел по желание, като аз този път избрах тип "слънце", като слагам първо обърната чаша в средата и изрязвам около нея, а след това правя разрези като за торта :)

Завършваме баклавата като намазваме кората с лако разбит с водичка жълтък, за още цвят :) 


Пъхаме баклавата да се пече на 180 градуса за около половин час. 
След това я изваждаме от фурната и още гореща я заливаме с хладния сироп, който попива почти моментално. Затова и обикновено я заливам с 2/3 от сиропа, и оставям една част , с която да я залея на следващия ден. Так ако има нужда, мога да да го разредя или сгъстя, и да я сиропирам още веднъж и става още по-вкуса :) 


 Украсяваме с суров шам-фъстък ( има по-ярък цвят)  и зрънца нар.
  

Много съм доволна, че съществува точно тази рецепта за баклава, защото определено е най-бързия и лесен начин да си я направите безумно вкусна и най-вече домашна, и повярвайте ми, заслужава си да я опитате. Баклавата е и изключително траен ( ако не се опустоши веднага) десерт и не след дълго ще ви демонстрирам един много интересен и  грабващ окото начин, с който да я сервирате на празнината трапеза.
А за днес - добър апетит и наздраве, приятели!  



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



сряда, 28 ноември 2018 г.

Мини кифлички "Листенца" / Mini bread pies with dried fruits filling


Освен, че извадих отдавна зимните дрехи ,а коледната украса чака да бъде сложена тези дни в къщата, се подготвям и по-друг начин за зимата.. Вадя панталоните един размер по-голям от тези, които нося и скривам кантара под леглото. 

Сори, но така като ме гледа от ъгъла в стаята, все едно ми напомня за бруталното си участие в моето минало, когато носех летни дрехи и се съобразявах с неговото мнение. Ето,. че зимата е пред нас и мога да го натикам там където му е мястото, не защото няма да ми се наложи да го извадя отново - повярвайте ми, наясно съм, че всичко това ще ми излезе през носа, но това ще е по-нататък. 

Сега идват празници и почти всеки ден в главата ми се раждат нови кулинарни идеи, които си заслужава да се опитата и направят. Започвам да изживявам някакъв кошмар след всеки разопакован бонбон и облизан пруст от купата, затова реших, че за да си запазя психиката, трябва да се примиря с качените кила по празниците и да възпитам една стабилна воля и мотивация за борбата им с тях...след това. 
Подчертавам, след тях, защото истината е, че навън е студено и без това нося по три ката дрехи и приличам на снежен човек така и така.


Не знам каква е тази магия, но в студеното време ароматите се усещат още по-вкусни. 
Така като се прибирам вечер ставам като някоя стръвна хрътка, която веднага подушва уханията носещи се от съседните къщи - ето го съседа пак си прави пръжки с лук, съседката отсреща пече някакъв сладки и се носи ухание на канела, а аз се давя в собствени сосове, като с е опитвам да си стигна по-бързо до кухнята и да захапа каквото там съм си направила. 
После сядам с тефтера и химикал и почвам да пиша идеите за рецептите, които ми хрумват, а за тази цел, както казах, кантарът трябва да е скрит някъде в друга галактика, далеч, далеч. 

И така, днес без срам и притеснения ви представям една рецепта, за мини кифлички, вдъхновени от този междинен сезон - есен / зима. 
Приличат на листенца и след като се изпекат има прекрасен златист цвят, но поръсиш ли ги с пудра захар, сякаш пада ситен снежец и ето, че зимата се прокрадва и при тях. ( По-поетична и енергична съм като хапвам захар  значи :)) ) 


Рецептата и идеята видях от тук, като аз направих половин доза и ще ви допълня малко разяснения, тъй като според мен са необходими, най-вече за дребните детайли :) А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
20 г жива мая или 1 пак. суха ( 7 г)
25 г заквасена сметана
150 г меко масло
25 г захар
20 мл хладка вода
2 яйца
щипка сол

За плънката: 
150 г сушени плодове( боровинки, стафиди) 
50 г печени орехи
мармалад

Още: 1 жълтък за намазване 
пудра захар

Започваме  с направата на тестото. В купа пресяваме брашното и правим кладенче. Прибавяме в него маята ( аз ползвах суха, но ако е жива, трябва да я шупнете първо с хладката вода и една. с.л захар), захарта, хладката вода, яйцата, маслото и заквасената сметана. 
Хубаво е всички продукти да са на стайна температура. Солта прибавям винаги покрай купата на съда, тъй като не е добре да се смесва директно с маята. Разбъркваме всичко добре, като добавям още вода или брашно, ако е необходимо, за да получим хубаво, еластично, не лепнещо тесто.

                    

  Слагаме в леко намаслена с олио купа, покривам с памучна кърпа и оставяме да втаса. аз обикновено го правя във фурната на 50 градуса. 
През това време правим плънката като смесваме печените орехи с накиснатите в малко вода сушени плодове и мармалада - моят беше от сини сливи. 


  След като тестото втаса, го разделяме на три равни части, като всяка от тях разточваме на  кръг, който разделяме на осем триъгълници ето така. Аз ползвах къдрав нож за пица, за да може листенцата да имат и къдраво оформление и отвън, но то някак се загуби в последствие. 
Взимаме един триъгълник и правим шарка с остър нож по дължина и отстрани на дългата част на триъгълника, като ето така:

                  

Обръщаме триъгълника на обратно, така че долната му страна да ни стане лице сега, защото след завиването,  по-видимите шарки ще дойдат отгоре.  ( сами се убедете, че като правите резките с ножчето, от долната стрна на тестото не са толкова видими !)
Слагаме една лъжичка от плънката и завиваме кифличките по следния начин..

                      

Процедираме така с всички останали и редим в тава с хартия за печене и ги оставяме да втасат още няколко минути.  Намазваме отгоре с жълтък, който сме разбили с малко вода или прясно мляко. 


Печем кифличките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 -20 минути. 


След това поръсваме с пудра захар :) 

 

Плънката от ядки и сушени плодове, с лека киселка жилка на сливовия мармалад е направо разтопяваща сърцето комбинация, която ще ви накара да ометете поне две-три кифлички, докато са още горещи и внимавайте да не се изгорите като мен. :) 

 

Аз се отдам на зимно дебелеене, но поне ще го направя с усмивка и се моля килограмите да ме спасят от всякакви болести този сезон. Ако и вие сте с мен по този въпрос, останете на линия, защото в идните седмици до Коледа, рецепти ще има почти всеки ден :) 

До скоро, приятели-читатели! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...