Обичам да изпълнявам читателски желания и точно това ще направя днес! Бях обещала на един мой драг читател да му дам рецепта със сусамов тахан, така че да има поне още една идея как да го хапва. Веднага щом попаднах на тези сладки в блога на Дани, знаех, че са по моята част, още повече, че и моята майка похапва редовно сусамов тахан по здравословни причини.
Не само, че рецептата е толкова лесна за напарва, но става и бързо, а пък сладките са трайни. За тези от вас, които са свикнали захарта да им дава сладост, въпреки количеството мед, може да не ви се сторят толкова благи, но не е така. Имат си типичната сладост като на меденки, но се усеща и тахана. Както Дани, така и аз се спрях на ръжено брашно, макар следващия път да се опитам да ги направя и с кокосово - в безглутенов вариант.
Като за първи път обаче спазих рецептата дословно и така и така са здравословни, си купих от био селекцията на София мел.
Абсолютно същия вкус на онези купечки био -сладки, които ти ги продават в индивидуални опаковки, по около три лева бройката и може да си позволиш горе-долу една за целия ден. Аз ви призовавам да напълните бурканите, ако не сега, то идва есента, та чак до зимата. тази рецепта ще ви е полезна в месеците, когато ще решите, че все пак няма да прекалявате, нищо, че лятото е към края си.Но няма какво да ви увещавам, ето и рецептата:
Необходими продукти:
1/2 ч,.ч. сусамов тахан
1/2 ч.ч. мед
1/2 пак. бакпулвер
80 г млени орехи или бадеми
100 г сусам
1 ванилия
По принцип сладките са с бадеми, но аз имах орехи у дома и това ще ядем днес. Смелих ги набързо в бледера, а после добавих към тях и брашното, ванилията и бакпулвера ( може да замените със сода).
След това прибавям тахана и меда.
Омесвам меко, леко лепнещо тесто, като за меденки. Правя топчета с размерите на по-едра черешка и слагам в чинийка със сусама. Там и я сплесквам леко, оформяйки бисквитка, която редим в тава, върху хартия за печене.
Задължително оставям малко разстояние между сладките, тъй като ще се надуят леко при печене.
Пъхам във фурната да се пекат на 170 градуса с вентилатор или докато порозовеят Хубаво е да ги извадите докато са още мекички.
Досега съм ползвала тахани главно за различни видове сосове и разядки, но определено ми хареса да ги включвам в десерти и ще потърся още полезни приложения в сладкарството :)
Аз ви оставям с тези вкусни хапки и ви пожелавам...
едни очарователни и усмихнати предстоящи дни!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!