сряда, 1 август 2018 г.

Летен зеленчуков гювеч ( постно / веган) / Summer vegan hotchpotch (gyuvech)


Не едно или две ястия мама готви чудесно, но колкото и да се дърпам да ги правя и аз, защото все не мога да издокарам баш маминия вкус, все по-често се хващам да посягам на "култовите" й рецепти. Една от тях е за този вкусен зеленчуков гювеч. Вярно, тя по-често си ми слага и месце, но тъй като започнаха постите, пък и ви обещах по-леки и летни ястия, си го приготвих постно ( веган). 
Хубавото на гювеча е, че сигурно няма по-лесно за приготвяне ястие - всичко се сипва в едно и направо със фурната. може да сложите опреден зеленчук повечко или по-малко, в зависимост какво има да "харчите" или просто въпрос на вкус. 

Основната съставка за мен винаги ще са зелен боб и картофи, а останалите зеленчуци в повечето случаи ще се преобразуват в някакво подобие на плътен, ароматен сос, който ще сплотява цялата консистенция. Но както казах, какво ще сложите - зависи от вас. 

Не пропускайте обаче да сложите бамя. Аз самата така и не го разбирах този зеленчук допреди време. Беше като нещо изпуснато от извънземните на тази земя. Леко мъхест зеленчук, с нишки, неусетно люто, с някаква странна геометрична форма - що за проклятие. 

Откакто се запалих по готвенето обаче, точно пренебрегваните от мен с години плодове и зеленчуци стават мишена номер едно за експериментиране и откриване на нови и неподозирани вкусове.


Какви красоти има около нас, само ако успеем да отделим време да разгледаме света подобаващо?!
Как може да ти е скучно, ако допри за миг си дадеш сметка колко неща може да си приготвиш в кухнята и да сътвориш нещо със собствените си ръце от нищото?!
Вдъхнових ли ви вече? Ако не, надявам се следващите снимки да го направят или поне да ви дадат идейка за следващото седмично ястие. 


Не знам дали има и други хора като мен, но аз обичам да ям гювеча дори студено, от хладилника през лятото. Такава наслада и прохлада. Нещо като питателна картофена салата. Но стига съм ви сгювечосвала, да се захващаме за работа.
Необходими продукти:
400 г зелен боб
4 бр. картофи
1 глава лук
1 шепа бамя
1 бр. домат
1 бр. тиквичка
1 бр. патладжан
1 бр. червена чушка
1 бр. зелена чушка
1/2 морков
1/2- 1/3 ч.ч. домати от шише
олио/ сол
магданоз

Продуктите са малко на око, тъй като както казах по-горе, количеството им зависи от вас. 
Започваме като сваряваме боба, а през това време нарязваме всички зеленчуци на средни по големина кубчета.

 

В тиган с олио запържваме първо лука, а след това и картофите за кратко. По принцип може да пропуснете тази стъпка, но мама го прави така и честно казано, по-вкусни си стават картофите по този начин.


Изваждаме запържените лук и картофи в подходящ съд за печене ( тава, глинен гювеч) и слагаме още малко олио на дъното. В него изпиваме и варения боб и останалите зеленчуци. Аз ползвах бамя и патладжан от буркани, които исках да доизразходвам от домашната зимнина, но вие може да добавите пресни. 
Разбъркваме всичко, като овкусяваме със сол. Добавяме и доматения сок ( или пюре) като също оставам този избор на вас. Някои хора не обичат доминиращ доматен вкус и може да използвате съвсем малко или просто само пресни домати.


 Доливаме малко водичка, колкото да облее зеленчука съвсем леко. Може да сложите и някакви подправки по желание, но аз оставям изобилието на зарзават да си свърши работа по отношение на аромата. Не искам да го туширам с някакви агресивни подправки, а и те могат да се добавят в последствие на всекиго според вкуса.


Пъхаме ястието да се пече ( под капак или задушено с фолио) на силна фурна докато заври, а след това намаляме фурната 170 градуса и оставяме да къкри до готовност. Накрая може да махнете капка, за да се запече малко отгоре.


Поръсваме с накълцан свеж магданоз, както почти всяка лятна манджа подобава.


Да се изгориш с горещ картоф не е най-добрия начин да започнеш деня, но пък не е и най-лошия в случая. Толкова вкусно не трае да чакам да изстива ;) 


Опитайте го и вие, а аз се захващам със следващата вкусотия, с която ще ви изненадам. 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 30 юли 2018 г.

Кюфтета с картофи на сач / Meatballs and potatoes in clay pot sach


Вадете сачаааа! Който няма, да ходи да купи! Запретнала съм ръкави и смятам да се развихря с този сач малко. Стига съм си го чувала за правнуците, време е да му избърша прахта и да го подготвя за голямо, лятно готвене, в меса, зеленчуци, а защо не и десерти.

Има нещо много уютно  в този глинен съд, не мислите ли? Направо все едно те пренася в приказка и точно там се озовах след като опитах днешното ястие.
 Ще кажете - то какво, картофи и кюфтета кой не е ял, но истината е, че си е друго. Обзалагам се, че ако имате гости и го турите ей туй на масата, няма да забравят скоро този госталък. 
Гарнирайте го с люта чушчица, блага ракийка и навън ако ще не да вали, не да дърми, ами сто сезона да се сменят., хич няма да ви пука.


Страшно ми допадна тази идейка, като вие може да си я направите и в тава, ако нямате сач. Но ако и вие като мен имате такъв, не пропускайте тази възможност да си похапнете това ястие приготвено в него. Не само, че кюфтенцата ще останат топли дълго след това на загрятата глина, но пък си има и едно типично очарование на ястията приготвени по този начин.


За първи път ги приготвих и с такава заливка и обезателно ще повторя. И да не ви заблуждава, че е сложно за приготвяне или пък отнема време. Стана доста бързо и точно така се изяде. 
Но няма да ви отнемам повече време, дайте да ви покажа как се прави!


Необходими продукти:
500 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 филийки хляб
1 бр. яйце
2 с.л. брашно
6 бр. картофи
сол / черен пипер
магданоз
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. лютеница
олио

Започваме като си сваряваме картофите предварително. Аз ги варя цели, с кожата и ги беля след това. В случая си сварих малко повече - ей така, да има ;) 


През това време в купа слагаме каймата, яйцето, накълцаните на ситно в блендер лук, чесън и магданоз, подправки на вкус ( вие може да сложите и други) и средата на две по-малки филийки хляб. Може да замените последните и с шепа галета.
Омесваме всичко хубаво на ръка и оставяме да престой каймата в хладилника докато станат картофите.


Когато картофите са почти готови, намазваме сача добре с олио и го пускаме във фурната първо да се затопли на 50 градуса, а след това постепенно увеличаваме.
Разделяме каймата на равни части - при мен 12 на брой и оформяме кюфтетата. Овалваме всяко от тях в брашното.
Редим кюфтенцата по края, а обелените картофи слагаме в средата.
( подправете картофките с малка нишка олио и щипка сол, ако желаете)


Пъхаме сача да се пече на 180 градуса, като след като ястието тръгне да се запича отгоре слагаме заливката.
Тя от смесеното кисело мляко с лютеницата, заедно с малко водичка. (Аз я направих на около, но някъде около 100 мл. )
Излизаме я отгоре и продължаваме с печенето.


След около половин час ястието е готово и го поръсваме с ситно накълцан магданоз. 


Уханието е неустоимо, признавам си! Това е ястието, което ме накара да не прибирам глинения съд отново в шкафа, а да взема да потърся и още интересни варианти за гозби в него.


Ако идеята ви допада, останете на линия, защото рецептите тук не спират :) 
Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





сряда, 25 юли 2018 г.

Бързи италиански сладки / Easy italian biscuits


Гледайки поредната прогноза за предстоящите дни определено бъдещето ни не е безоблачно. То не са дъждове, бури, гръмотевици. Този Емо Чолаков ако скоро не ни сервира няколко слънчеви дни ще стане най- низвергнатият човек в страната и дори чувството му за хумор няма да го спаси. 

Предполагам на много от вас тепърва престоят и отпуските я по морето, я по планината, но то никъде няма да има суша. Почваме да прибайваме и да пуснем някое петохлебие в църквата за по-слънчев август, че някаква мерки трябва да се вземат.


Така и така съм затворена болна у дома, така и така вали навън, реших, че нямам много сили да готвя големи и пищни ястия и десерти. Нямаше да откажа обаче няколко домашни бисквитки с чая или кафето, които да топвам в горещата течност. 
Така ми попаднма тези рецепта от един италиански сайт и тъй като продуктите и са изключитлно неангажиращи и всеки ги има у дома, не мислих много по въпроса. 

Извадих набързо продуктите и оставих миксера да свърши по-голяма работа. Хвърляйки по едно око на сериала на компютъра и едно през прозореца навън дали още вали, си оформях една по една сладките, а фурната загряваше. Бързо пъхнах първата тава в печката, а не след дълго у дома се разнесе онзи неописуем аромат на домашно печиво, захар и ванилия.
Ех, какъв уют се създаде само. Още една тава, хайде още една, и разнообразието от различни по украса и вкус сладки. Напълних стъклените буркани, придърпах една чинийка с микс от всички разновидности и се пльоснах пак на лежанката ( на дивана, не се бъркайте с тази от фитнеса, разбира се)


Не мога да определям времето, но мога определям как да си прекарвам времето. В този случай..беше много, много добре :) 
Ако и вие търсите нещо вкусно, лесно и бързо, което да имате под ръка, опитайте тази вкусни сладки. а ето и рецептата: 

Необходими продукти:
1/2 пакетче бакпулвер ( или 1 ч.л. сода)
40 мл прясно мляко ( или айран)
160 г захар
110 г масло
щипка сол
2 яйца
1 ванилия


Рецептата предлага много възможности за експериментиране, като ори може да замените маслото с олио. Аз обаче обичам уханието на масло, пък и с сладките стават много по-меки. 
Слагаме в купата на миксера яйцата и захарта и ги пускаме да се разбиват. През това време в купа си пресяваме около 500 г брашно, прибавяме бакпулвера / содата и ванилията, ако е на прах.

                     

Нарязваме маслото на кубчета и загряваме за няколко секунда в микровълновата. Не целим да е разтопено съвсем, а по-скоро меко и част от него течно.
Прибавяме първо млякото към яйчената смес,

                     

а след това продължавайки да разбиваме, но този път с накрайник за тесто, започваме да прибавяме от брашното, след това маслото и накрая останала част от брашното.
Тестото става меко, но не е лепнещо.

                       

Откъсваме си части от него и го оформяме по-желание : като бишкоти, кръгли или друга форма.  Аз се спрях на бишкотената, като ги направих и по-тънки, тъй като исках повече бройки.

                           

Част от тях оставих чисти, други поръсих със захар преди печене, а трети поръсих със захар и филирани бадеми.

                       

Печем сладките на 180 градуса за около 20 минути или докато порозовеят, тъй като в зависимост от дебелината им ще се изпекат за различно време.


След изпичането им украсих някои от шоколадов ганаш и още бадеми, така че да имам още по-голямо разнообразие на вкусове.


Мога да ви кажа, че и съвсем семплите са достатъчно вкусни и сладки. Може да ги обогатите освен с ванилия, с лимонови корички или някакъв друг аромат.
 Рецептата бързо ми стана любима, защото въпреки липсата на сили, успяха да станат чудесни още от първия път.
А сега ви каня да се почерпите, има за всички! 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...