понеделник, 2 април 2018 г.

Богат козунак / Loaded easter bread


Осъзнах, че обичам да правя козунаци повече отколкото да ги ям. А не, че не обичам да ги ям, което трябва да ви говори колко обичам да ги правя! И защо, ще попитат някои от вас, най-вече тези, които може би с години се мъчат да докарат идеалния козунак на форма и вкус. Ами точно заради това. Никога не знам какво ще излезе и макар да имам стари изпитани рецепти, пак ще ме засърбят ръцете да опитам някоя нова такава, нов метод, различно втасване, различни пропорции, сплитане и ще се оставя на деня да реши какво ще излезе. Някои път става, друг път не - но в края на деня у дома винаги ухае невероятно вкусно, а на масата се "излежава" вкусното хлебче, готово да бъде хапнато както с варени яйца и зелена салата, така и с течен шоколад или друго сладичко.


С или без конци, за мен рядко има значение, но забелязвам, че когато не ги мисля, по-лесно се получават. Започват в главата ми да се зараждат най-различни теории за козунаците и си давам сметка, че може би затова се правят на Великден - всичко е в божиите ръце. И макар да имам изпитани рецепти за отличен резултат, не мога да се примиря, че цял живот трябва да ги правя само така и да не опитам някакъв друг вкус или начин на приготвяне.


Ето така например реших да си направя този много богат козунак, който да има обилна украса от ядки, сушени плодове и захар, но да не са в него, за да не ми пречи плънката на конците.
Получи се много вкусен, като използвах класическата рецепта на мама за пиян козунак за основа, няколко адаптации от козунака със заквасена сметана и начина на месене на Любчето.
Получи се много мек, вкусен и за щастие - не сух козунак, който нападнах още по време на снимки :)


До Великден остават броени дни, а съм ви подготвила още няколко изкусителни рецепти, затова преминавам към първата:

Необходими продукти:
Около 1,2 г брашно София мел за Козунак
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко/ заквасена сметана
200 г захар
4 яйца +2 жълтъка
1 с.л. уиски
1 с.л. подсладител
щипка сол
1 кубче жива мая ( 42 г)
кората на лимон/ портокал/ лайм
есенция ром/ ромова захар
200 г мазнина ( при мен е микс от разтопено масло, олио и мас)
За гарниране: 200 г ядки и сушени плодове микс : праскова, червени боровинки, стафиди, лешници, кашу, бадеми, кристална захар, мед, резанки цитрус плод

Може да направите половин доза от изброените продукти, тъй като от тази ще получите два големи или три средно големи козунака. Аз оформих остатъка от тестото по друг начин, който ще ви покажа в следващите дни.

Но ето как го направих: Разбивам леко яйцата със захарта, като аз използвах домашни яйца, на което се дължи този красива наситен жълт цвят. Винаги може да засилите цвета с щипка куркума, която няма да се усети сред преобладаващите вкусове и аромати в тестото.
Според мен не е добре да се прекалява със захарта, затова се слага и подсладител, който е доста сладък, но няма да поречи на втасването, но може и да го пропуснете.


В купичка слагам маята и хладкото прясно мляко, заделени две с.л. от захарта, 100 г брашно и разбъркваме и оставяме да шупне. Периодично разбърквам, така че да я оставим да шупне поне два -три пъти и да стане на крем преди да я добавим към яйцата.
Пресявам си брашното през това време.

               

Рендосвам си кората на цитрусите, като аз ползвах кора и от трите вида, смесени, без да прекалявам.


В купата на миксера, при яйцата добавям маята, киселото мляко / заквасена сметана, постепенно от брашното, ароматите, алкохола, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавям само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно.
Прехвърлям в леко намаслена тава, завивам с кърпа или прозрачно фолио и пъхам във фурната на 50 градуса да удвои обема си.

                       

Готовото тесто разделям на нужния ми брой козунаци и взимам една част и започвам да интегрирам мазнина в тестото. А ето как: Намаслявам ръцете си с мазнината, която е леко течна, леко твърда и започвам да премесвам тестото ето така ( виж кличето от Любчето тук)
Признавам си, не си позволявам да слагам много от мазнината, тъй като искам тестото все пак да стои по-стегнато, инак ще се разплуе много при печене. Още преди сплитане се виждат как са се оформили нишките на конците в тестото. ( Тук може да го сложите да втаса още веднъж, но аз го омесвам внимателно и не ми се налага :) )


Разделям така издълженото тестото на три фитилчета и сплитам, не твърде стегнато, за да не се накъса след втасване.
Слагам в тавичка с хартия за печене на дъното и оставям още 20 минути да втаса на топло и да бухне.
Преди печене намазвам с леко размит с мляко жълтък ( може да ползват нов или да си заделите малко от горните) и поръсвам обилно с ядки, сушени плодове и захар.
Пека на 170 градуса с обдухване, като след като се запече, покривам с хартия или фолио, тъй като ядките изгарят бързо.



След като се опече, украсявам с още резанки цитрус и лека глазура от домашен мед.
Уханието му е просто невероятно, а козунакът е толкова мек, че просто ще ви иде да си наврете цялото лице в него.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 

а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



петък, 30 март 2018 г.

Козуначени коминчета с фолио със сладка и солена плънка / Еaster bread rolls with filling two ways



Вече е официално! Козуначено време е и ако досега сте си затваряли очите за изкушаващите печива в магазина, едва ли сте успели да избегнете десетките снимки на пухкавите вкусотии в мрежата - на конци, на прежди, на фина плетка и какво ли не. Истината е, че майсторенето на козуначено тесто си е цяла наука и всяка година има минали и скъсани на този изпит. Някои стоят пред начопкания сладък хляб, издирвайки въпросните конци като златна нишка в Колорадо, а други ги постигат с лекота и даже без да искат. Самата аз имам няколко вече доста добре изпитани рецепти за пухкави козунаци, но не крия, че понякога толкова си вярвам, че почвам да ги правя и на око. Тогава не винаги тестото ми става толкова пухкаво и решавам да го употребя в някакви по-интересни тестени творения - зайчета, пиленца и какво ли още не. В последно време нещото, което изкушава българина все повече, са дошлите от север козуначени коминчета, които ви представих преди доста време. Ето защо реших, че е време да направя една стъпка напред и да подобря снимките им, а защо не и да ги представя в нова светлина.
В случая - даже две!


Този път реших, да ги напрaвя и в солен вариант с плънка от вкусна пролетна салата от маруля, репички, рукола и твърдо сверени домашни яйца! (Този жълтък няма как да ви излъже:))


Ако пък козуначеното тесто ви крещи предимно "десерт", то в този вариант ще ви продъни ушите, защото съм напълнила коминчетата с крем от пудинг карамел и масло, а отгоре имат заливка от шоколадов ганаш с различни видове поръски - орехи, кокос и шам-фъстък. И понеже знам, че още отсега си подсушавате крайчетата на устата, за да не се покапете и вътрешно ви притеснява как ще ги направите тези коминчета, без формички за тях. От сега казвам - няма нужда. Българинът е измислил всичко и като един добър такъв представител, ви казвам - използвайте фолио Fino. Те бяха толкова добри да ми пратят цял пакет от всякакви полезни продукти и аз най-сетне се видях с достатъчно фолио, за да направя тази рецепта.

Набързо свих лист фолио на две-три, за да стане по-дебел, а след това и навих на цилиндърчета.
Направих си няколко стабилни бройки и се захванах с месенето на тестото (Така де, миксерът меси, фолиото върши основната работа, печката пече, аз живот си живея :))



Но ето и самата рецепта:
Адаптирах половин доза от пияния козунак на мама, така че ми стигнаха за поне 30 коминчета.
Необходими продукти:
Около 600 г брашно
1/2 кубче мая
100 мл прясно мляко
60 г кисело мляко/ заквасена сметана
60 г разтопено масло
кората на един лимон
3 яйца и един жълтък
100 г захар
2-3 с.л. ром / ромова захар
1 ванилия
фолио Fino за формичките

Започваме като в купичка слагаме маята с хладкото мляко, една с.л. от захарта и малко от брашното. Разбъркваме добре и оставяме да шупне, като и след това разбъркваме още един път, така че да стане на пухкав крем.
През това време пресяваме остатъка от брашното, а в купата на миксера разбиваме две яйца и един жълтък с останалата захар. Добавяме ароматите - ванилия, ром, кората на лимона. След това добавяме и заквасената сметна /кисело мляко. Накрая слагаме маята и почваме да добавяме малко по малко от брашното, докато миксерът бърка на режим месене. 

                            

След това прибавяме постепенно от маслото, редувайки с брашното, така че да получим средно твърдо тесто, което се отделя от купата на миксера само при бъркане. Може да погълне повече или по-малко мазнина / брашно.
Готовото тесто оформяме на топка и оставяме да втаса в намаслена купа, покрита със стреч фолио на 50 градуса във фурната.

                          

След като тестото втаса, разделяме на две или четири части - както ни е удобно да работим.
Разточваме тестото на правоъгълен лист и режем ленти с дължина около 35-40 см.
(Аз работех с намаслени ръце и повърхност, за да обогатя още повече тестото с аромат.)
Навиваме тестените ленти около алуминиевите цилиндърчета и редим в тава с хартия за печене.

                            

Преди печене намазваме с леко размито с мляко (останалото ни) яйце и пъхаме в предварително загрята фурна на 180 градуса да се изпекат до златисто.


След като първите станаха готови, оставих леко да се охладят и изваждах фолиото, което успявах да ползвам повторно.
Определено е малко пипкава работа, за която трябва да сте внимателни и търпеливи, но резултатът си заслужава.


Ако тези идейки са ви допаднали и искате още, ще ви помоля да дадете гласа си за мен в тазгодишните награди а Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/

Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/

Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря на всеки, който ще го направи!                            



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 29 март 2018 г.

Солена картофена торта "Пролет" / Savory salad cake with potatoes


От много време исках да направя солена торта, но все не можех да си довърша идеята в главата. Разбира се в нета има различни варианти на такива торти, но ако трябва да съм честна, нито една не ми е била толкова апетитна, че да си кажа - струва си да се опита. Или ще е тип сандвич - малко по-суха, или с някакви неща, така че хлябът да прогизне, или пък нещо друго, дето няма да ми е по вкуса. 
И като всяко нещо, решавам, че ако искаш да е както трябва, трябва да си го направиш сам. Сега, когато на фона отново се задават празници и ще искам да се представя добре, знам, че ще поднеса идеалната солена торта, изцяло измислена от мен като вкус и вдъхновена от много източници на вид, но единствена по рода си в тази форма :) Една кокетна, красива, пъстра, пролетна и неописуемо вкусна солена торта с картофи.


Създадох я в три пласта от три различни видове картофени салатки, разделени с новия ми любим продукт (арабските питки, които помните от Благоевградската торта тук). Те омекват, но не стават клисави, а пък са и лесни за разрязване. 
Самата торта пък е стабилна, без да е необходимо да се добавят желатини, да се пече и какво ли още не. 
След като я споделих с аудиторията, нямаше човек, който да не се влюби и я описаха като идеална за чинийка, ракийка, мезенце и основно, следобедна закуска и просто лек обяд. А бе, истински шедьовър! 



Благодаря на Bonduelle, че ме вдъхновиха да създам тази вкусотия на прага между два сезона - пролетта и зимата. Точно по този повод, реших да използвам зеленчуци от консерва, които едва ли има някой, който да не ползва или да не пази от зимата. Те обаче не са само за тогава, а ето как може да ги превърнете в нещо свежо и много пролетно. 



Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в пет категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 

И така, ето и самата рецепта:
1- 1.5 кг картофи
4 бр. арабски питки 
1 бр. морков
1 шепа магданоз
2 с.л. майонеза
100 г сирене
250 г кашкавал
50 г масло
черен пипер
олио
сол

за украсата:
100 г заквасена сметана
200 г крема сирене
зеленчуци: (магданоз, репички, моркови, маслини, чери домати)
1 яйце

Започваме като измиваме, обелваме и нарязваме картофите на средно големи парчета. Обливаме с вода, слагаме супена лъжица - две олио и щипка сол и оставяме да се сварят. Времето за варене ще е различно в зависимост от големината на парчетата и сорта на картофите, но щом са нарязани ще станат по-бързо. 
Отцеждаме водата, като аз винаги я запазвам за кратко, тъй като може да ми потрябва, ако случайно направя пюрето твърде сухо.
Започвам да мачкам картофите като добавям маслото и черен пипер на вкус. Може да добавите от картофената вода или още сол, ако е необходимо.

                     

Разделям пюрето на три части, като на котлона слагам да се загрее тиган, с една чаена лъжичка мазнина. Запичам за кратко арабската питка от двете страни, колкото да омекне и да се ароматизира.
Слагам на дъното на форма за торта с падащи стени с диаметър 20 см. 
Върху нея разпределям първата част от картофите, към които съм прибавила настъргания морков, натрошеното сирене и 1/3 до 1/2 от цвеклото (отцедено) от консервата. Не слагам цялата консерва, тъй като цвеклото има доминиращ вкус и не искам да е твърде натрапчиво. Разбърквам хубаво и нанасям равномерно върху хлебчето. Поставям втора питка, която също съм запекла.

                         

Втория пласт от пюрето е с грах, като прибавям още две супени лъжици майонеза и шепа кълцан магданоз за свежест.
Слагаме трета питка и разпределяме последния пласт. Той е от останалото пюре, консервата отцедена царевица и 150 г рендосан кашкавал.

                           

Завършваме с последната затоплена питка. Пъхаме в хладилника да стегне за няколко часа. След това изваждаме от формата и измазваме с крем.

                            

Кремът е от кремата сирене и заквасената сметана, като измазваме като обикновена торта.
Украсявам отстрани с малки листенца магданоз, а отгоре - с рендосан кашкавал, зеленчуците и едно сварено яйце.


Тортичката се реже без проблеми, а всеки пласт е едно пъстро и вкусно удоволствие!


Три вида солени картофени салатки, пухкава глазура от сирена и украса от свежи зеленчуци - те правят тази рецепта уникално съчетание на пресни и готвени продукти!


Украсете празничната си трапеза с тази красота, а защо не и без повод. Ако пък познавате човек, който не обича сладки неща, а има рожден ден - може да го изненадате и с тази торта!


Оставям ви да си напълните очите, а аз - отивам да си хапна!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...