петък, 6 октомври 2017 г.

Стромболи / Stromboli


И тази сутрин не се разминах с някоя критична ситуация още с първи петли (клаксони). Да живееш на главен булевард няма да ти гарантира здрав и продължителен сън, освен ако не си подпийваш добре вечер, но тъй като още не съм зазимила сезона се събуждам и от най-малкия шум. Освен това точно под терасата ми има спирка, което ми дава уникалната възможност да следя отблизо трафика както на всеки автомобил, така и на тътрещите се като за панорамна обиколка автобуси. Също така,  колко хора се качват на тях, колко слизат, колко от тях са гръмогласни, колко от тях са ученици, кои от тях имат контролно днес, и нека да подчертая, че всичко това става тъй като вече съм развила свръх ухо за тези неща дори лежейки в леглото си. 

Да, денят започва много по-рано когато живееш на такова място, но за моя "радост" и нощта не свършва, докато последната пияница не е минал и не е изритал поне веднъж пластмасовите панели на спирката. Тази спирка какво ли не е видяла вече - хора флиртуваха, плачеха, пиеха, смееха се, може би забременяваха, но една дама веднъж май и раждаше, имало е и семейни скандали, друга жена би мъжа си за изневяра, ( но не преди да го обсъди как да стане с приятелка по телефона, която май беше учител по бойни изкуства), а пък една нощ двама приятели осъществиха много тъмна сделка за размяна на кокошки срещу дървен материал. 

Със смесени чувства започна денят ми, но навън вече слънцето се показа, освен това е петък и от тук насетне може да става само по-добре. Едно от нещата, които могат да допринесат за това е нещо вкусно за хапване, което е и това, което ще ви предложа днес - Стромболи.


И макар днешната вкусотия да носи италианско име, това е американско ястие, кръстено на италиански филм. Истината е, че представлява вариация на познатото ни калцоне, което е затворена пица, но тук е под формата на руло.
А какъв по-добър ден за пица от петъка! Нито работен, нито неработен, но пък вкъщи нито ще готвиш толкова, нито няма - една чудесна рецепта за бърза и лесна вечеря, която става за още по-прекрасна закуска на сутринта.  


А ето как да си я направите:

За тестото:
1 пак. суха мая ( 1/2 куб. жива)
1 ч.л. захар
1 с.л сол
2-3 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода

За плънката:
-250-300 г шунка 
-250-300 г кашкавал

Започваме като смесваме всички съставки за тестото в купа (обикновено замесвам с половината брашно в началото ),  моята бе тази на миксера. Пускам на с приставката за тесто да се меси, докато се получи хубаво, еднородно, меко, нелепнещо тесто. Прибавяме още малко брашно, още вода и зехтина, ако е необходимо за целта, като всичко трябва да става постепенно в процеса на месене.


Поставяме тестото в намаслена с олио купа, покрита със стреч фолио, във фурната на 50 градуса да втаса за около 30 минути. 
След като тестото втаса, го изсипваме върху набрашнен плот и го разточвам на правоъгълник.

                             

Намазваме хубаво с доматен сос, като моят е по рецептата по-горе и е овкусен, но ако използвате обикновени домати, може да добавите и подправки по желание.
Отгоре нареждаме нарязаните на филийки шунка и кашкавал и завиваме на руло.

                             

От това количество може да направите две по-малки рула или едно голямо, както направих аз. Оставям да втаса за още 15 минути, докато фурната загрява на максимум.


Пъхам стромболито да се пече за около 30-40 минути, като го покривам с лист фолио, ако тръгне прекалено да се запича кората.


За хубави парчета е добре да го оставим да поизстине, но лакомници като мен не чакат :) 


Нарязах си парченца, а от вътре се разкри една гледка, която може само да ви накара да преглъщате гладно - разливаш се кашкавал , ароматен сос и тънки слайсове шунка...ммммммммм


Направете си тази вкусна вечеря още днес, дигнете крака на дивана и се настройте за почивка...а каквото ви остане, ще хапнете за съботна закуска!
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Домашен сос за пица / Homemade italian pizza sauce


Вчера ме чакаше много работа, а едва се вдигнах от леглото сутринта. Тъй като знаех колко неща имам да свърша, реших да се подсигуря, че ще имам сили да го направя като за първи път си позволих да пийна нормално кафе с кофеин за закуска, вместо чай, вода или от време на време безкофеиново. Леле майко да не ви обяснявам какъв беше ефектът! След по-малко от 30 минути вече вършех десет неща едновременно, а като говорех по телефона гласът ми звучеше токова забързано и неразбираемо като смесица на Мегз и Тити Папазов. Дори сядайки да пиша сега си давам сметка, че пиша по-бързо от обикновено, а сърцето ми ще изхвръкне. Защо ли си го причиних. Вярно, че работа имаше да се върши, но съм така отвикнала от кофеина, че имам чувството, че сега  ми се е отворило трето око на темето и то вижда съвсем непознати за мен цветове. И така, в този ред на мисли и добре свършена работа, вечерта не ме свърташе изобщо и реших, че тия зимни домати от баба, дето са толкова вкусни, макар и неугледни ще са чудесни за един супер домашен сос за пица, паста и други ястия, които имах намерения да приготвя през седмицата. Защо да не си го спретна от вечерта, а после да ви изкушавам с едни такива чудесии, в които съм му намерила приложение. Ако и вие искате да си съхраните малко уникален, домашен доматен сос, съветвам ви да опитате тази рецепта, която ще обикнете, гарантирам ви.


А ето и необходимите продукти:
500 г пресни  пюрирани домати
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин
3/4 1.л. сух риган
1 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък/ лют) 

Започвам като загрявам в тиган мазнината, и добавям ригана,босилека и пипер, като може да ползвате лют или сладък, в зависимост от предпочитанията.


Запържвам за кратко, колкото да пуснат аромата си и след това добавям наситнения лук и чесън.


Запържваме докато омекнат и прибавяме доматите. Аз използвам току-що смлени на блендер или пасатор домати, като в зависимост колко е дебела кожата им, може да прецените да ги обелите.

Прибавете захарта и солта и оставете сосът да поври, докато се сгъсти. Може да сложите първо половината захар и сол, за да прецените вкуса след около 101-5 минути. някои домати са много сладки, но по-късните, зимни такива са по-кисели и ще имат нужда от повече захар.


Готовия сос оставям да изстине и слагам в бурканче в хладилника, като ползвам за различни ястия - пица, спагети или просто гарнитура към пържени кюфтенца и картофки. 
Може да решите да си направите по-голямо количество, като спазите пропорциите и се подсигурите с наистина ароматен пица сос за зимата :) 

Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 2 октомври 2017 г.

Крем супа с гъби и картофи / Creamy Potato-Mushroom Soup


Вече не знам в какво настроение ще се събудя всеки ден, признавам си, но знам със сигурност, че и този ден ще си направя супа. Не съм пропуснала супа за деня от няколко седмици наред вече и се чувствам доста добре. Реших, че плавния преход от летните, свежи зеленчукови ястия към тежките месни зимни такива е добре да мине именно под сезона на супите.
И този път ще ви кажа, че супата за мен беше смъртен враг номер едно, откакто ме краха да я ям насила в детската, а после трябваше да връщам поръчката върху една леличка, която не спря да ми я завира в устата, колкото и да й повтарям, че не мога повече. Е, тя си научи урока :), а аз също години по-късно, като разбрах, че не супата ми е виновна, а рецептата ( както и насилственото хранене, което между другото въобще не е добра идея!). 
Откакто започнах да опитвам различни супи, освен пилешката ( която и до ден не мога да ям), пред мен се откри един цял свят на топлинка, ухание и сладко похрупкване на крутончета.



Все още най-любими си ми остават крем супите от царевица, картофи, зеленчукови, грах, леща, но обичам и хубавите, бистри чорбички. 
Сега една-две купички супа на ден и хем съм разчистила хладилника, от някои поувяхнали зеленчуци, хем си взема витамините, хем съм се стоплила и заситила.
Днес ви предлагам да опитате една от моите фаворити - крем супа от гъби и картофи.



Много е лесна за правене, а ето как става:
Необходими продукти:
500 г гъби ( микс или печурки) 
1 глава лук
2 средни картофа
2 скилидки чесън
масло / олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
сол
по желание: свежа мащерка/ копър 
Измиваме гъбите, като аз ползвах кафяви печурки, тъй като са ми по-вкусни от белите. Може да ползвате и някакъв микс от гъби за по-голям аромат.


Нарязваме ги на тънки резенчета.


В тенджера слагаме една-две супени лъжици масло и малко олио и прибавяме наситнения чесън и лук, докато пуснат аромата си. Прибавяме и гъбите.


Запържваме докато омекнат и водата от тях  тръгва да се изпарява.


Прибавяме нарязаните на ситно картофи и също запържваме с тях за кратко. Подправяме ги с малко сол.


Доливаме с топла вода, при мен бе около 2/3 от съда, тъй като слагах на око. Прибавяме бульона и оставяме супата да къкри, докато всичко се свари, а след това пасираме.


Поднасяме супата с крутони, които може да си направим сами от стар хляб много лесно. Режем филийките на малки кубчета и запичаме във фурната върху хартия за печене, като преди това леко сме ги поръсили с олио и подправки по желание - червен пипер, пикантен, черен или други.


Отгоре може да поръсите и с някакъв свеж елемент като копър или прясна мащерка, но каквото и да изберете, бъдете сигурни, че ще си сипете още една купичка. 
Ако искате у дома да заухае на къщичка от детска приказка, заделете си днес половин час и си я спретнете след работа :) 
Усмихнат седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...