И тази сутрин не се разминах с някоя критична ситуация още с първи петли (клаксони). Да живееш на главен булевард няма да ти гарантира здрав и продължителен сън, освен ако не си подпийваш добре вечер, но тъй като още не съм зазимила сезона се събуждам и от най-малкия шум. Освен това точно под терасата ми има спирка, което ми дава уникалната възможност да следя отблизо трафика както на всеки автомобил, така и на тътрещите се като за панорамна обиколка автобуси. Също така, колко хора се качват на тях, колко слизат, колко от тях са гръмогласни, колко от тях са ученици, кои от тях имат контролно днес, и нека да подчертая, че всичко това става тъй като вече съм развила свръх ухо за тези неща дори лежейки в леглото си.
Да, денят започва много по-рано когато живееш на такова място, но за моя "радост" и нощта не свършва, докато последната пияница не е минал и не е изритал поне веднъж пластмасовите панели на спирката. Тази спирка какво ли не е видяла вече - хора флиртуваха, плачеха, пиеха, смееха се, може би забременяваха, но една дама веднъж май и раждаше, имало е и семейни скандали, друга жена би мъжа си за изневяра, ( но не преди да го обсъди как да стане с приятелка по телефона, която май беше учител по бойни изкуства), а пък една нощ двама приятели осъществиха много тъмна сделка за размяна на кокошки срещу дървен материал.
Със смесени чувства започна денят ми, но навън вече слънцето се показа, освен това е петък и от тук насетне може да става само по-добре. Едно от нещата, които могат да допринесат за това е нещо вкусно за хапване, което е и това, което ще ви предложа днес - Стромболи.
И макар днешната вкусотия да носи италианско име, това е американско ястие, кръстено на италиански филм. Истината е, че представлява вариация на познатото ни калцоне, което е затворена пица, но тук е под формата на руло.
А какъв по-добър ден за пица от петъка! Нито работен, нито неработен, но пък вкъщи нито ще готвиш толкова, нито няма - една чудесна рецепта за бърза и лесна вечеря, която става за още по-прекрасна закуска на сутринта.
А ето как да си я направите:
За тестото:
Около 500 г брашно за баница София мел
1 пак. суха мая ( 1/2 куб. жива)
1 ч.л. захар
1 с.л сол
2-3 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода
За плънката:
-250-300 г шунка
-250-300 г кашкавал
Започваме като смесваме всички съставки за тестото в купа (обикновено замесвам с половината брашно в началото ), моята бе тази на миксера. Пускам на с приставката за тесто да се меси, докато се получи хубаво, еднородно, меко, нелепнещо тесто. Прибавяме още малко брашно, още вода и зехтина, ако е необходимо за целта, като всичко трябва да става постепенно в процеса на месене.
Поставяме тестото в намаслена с олио купа, покрита със стреч фолио, във фурната на 50 градуса да втаса за около 30 минути.
След като тестото втаса, го изсипваме върху набрашнен плот и го разточвам на правоъгълник.
Намазваме хубаво с доматен сос, като моят е по рецептата по-горе и е овкусен, но ако използвате обикновени домати, може да добавите и подправки по желание.
Отгоре нареждаме нарязаните на филийки шунка и кашкавал и завиваме на руло.
От това количество може да направите две по-малки рула или едно голямо, както направих аз. Оставям да втаса за още 15 минути, докато фурната загрява на максимум.
Пъхам стромболито да се пече за около 30-40 минути, като го покривам с лист фолио, ако тръгне прекалено да се запича кората.
За хубави парчета е добре да го оставим да поизстине, но лакомници като мен не чакат :)
Нарязах си парченца, а от вътре се разкри една гледка, която може само да ви накара да преглъщате гладно - разливаш се кашкавал , ароматен сос и тънки слайсове шунка...ммммммммм
Направете си тази вкусна вечеря още днес, дигнете крака на дивана и се настройте за почивка...а каквото ви остане, ще хапнете за съботна закуска!
Усмихнат уикенд, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!