Вече не знам в какво настроение ще се събудя всеки ден, признавам си, но знам със сигурност, че и този ден ще си направя супа. Не съм пропуснала супа за деня от няколко седмици наред вече и се чувствам доста добре. Реших, че плавния преход от летните, свежи зеленчукови ястия към тежките месни зимни такива е добре да мине именно под сезона на супите.
И този път ще ви кажа, че супата за мен беше смъртен враг номер едно, откакто ме краха да я ям насила в детската, а после трябваше да връщам поръчката върху една леличка, която не спря да ми я завира в устата, колкото и да й повтарям, че не мога повече. Е, тя си научи урока :), а аз също години по-късно, като разбрах, че не супата ми е виновна, а рецептата ( както и насилственото хранене, което между другото въобще не е добра идея!).
И този път ще ви кажа, че супата за мен беше смъртен враг номер едно, откакто ме краха да я ям насила в детската, а после трябваше да връщам поръчката върху една леличка, която не спря да ми я завира в устата, колкото и да й повтарям, че не мога повече. Е, тя си научи урока :), а аз също години по-късно, като разбрах, че не супата ми е виновна, а рецептата ( както и насилственото хранене, което между другото въобще не е добра идея!).
Откакто започнах да опитвам различни супи, освен пилешката ( която и до ден не мога да ям), пред мен се откри един цял свят на топлинка, ухание и сладко похрупкване на крутончета.
Все още най-любими си ми остават крем супите от царевица, картофи, зеленчукови, грах, леща, но обичам и хубавите, бистри чорбички.
Сега една-две купички супа на ден и хем съм разчистила хладилника, от някои поувяхнали зеленчуци, хем си взема витамините, хем съм се стоплила и заситила.
Днес ви предлагам да опитате една от моите фаворити - крем супа от гъби и картофи.
Много е лесна за правене, а ето как става:
Необходими продукти:
500 г гъби ( микс или печурки)
1 глава лук
2 средни картофа
2 скилидки чесън
масло / олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
сол
по желание: свежа мащерка/ копър
Измиваме гъбите, като аз ползвах кафяви печурки, тъй като са ми по-вкусни от белите. Може да ползвате и някакъв микс от гъби за по-голям аромат.
Нарязваме ги на тънки резенчета.
В тенджера слагаме една-две супени лъжици масло и малко олио и прибавяме наситнения чесън и лук, докато пуснат аромата си. Прибавяме и гъбите.
Запържваме докато омекнат и водата от тях тръгва да се изпарява.
Прибавяме нарязаните на ситно картофи и също запържваме с тях за кратко. Подправяме ги с малко сол.
Доливаме с топла вода, при мен бе около 2/3 от съда, тъй като слагах на око. Прибавяме бульона и оставяме супата да къкри, докато всичко се свари, а след това пасираме.
Поднасяме супата с крутони, които може да си направим сами от стар хляб много лесно. Режем филийките на малки кубчета и запичаме във фурната върху хартия за печене, като преди това леко сме ги поръсили с олио и подправки по желание - червен пипер, пикантен, черен или други.
Отгоре може да поръсите и с някакъв свеж елемент като копър или прясна мащерка, но каквото и да изберете, бъдете сигурни, че ще си сипете още една купичка.
Ако искате у дома да заухае на къщичка от детска приказка, заделете си днес половин час и си я спретнете след работа :)
Усмихнат седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!