Официално е - лятото дойде и навън вече е толкова горещо, че видях две дървета да се бият заради куче.
У дома пък завесите са плътно спуснати, седя на тъмно като депресиран вампир, надявайки се нито лъч от слънчевата светлина да не достигне тялото ми поради опасност от изгаряне. Мислите, че преувеличавам - кажете го на крема ми за лице със слънцезащитен фактор 50, с който вече и зъбите си мия. Не ми понася жегата и това е!
Обичам да е топло като всеки нормален човек, но щом не съм на плажа, всяка температура над 27 градуса ми идва в повече. Жалко, че прекарвам 70 процента от времето си в кухнята, но пък за мой късмет, винаги мога да си натикам главата в хладилника за малко. ( Макар, че в последно време и във фурната да го направя, пак ще е по-разхлаждащо)
И така, жегата ме подтиква да ставам все по-креативна по отношение на готвенето - по-бързо, по-икономично от към топлина и определено да наблегна на изстудените десерти, Днес ви предлагам да опитате един точно такъв - свежа, нежна и разхлаждаща пана кота с бял шоколад и рози.
Уханието на розите вече се носи във въздуха и ако имате някоя такава ароматна у дома, предлагам ви да й се насладите и на вкус, а не само на външен вид. Досега съм ви споделяла рецептата за сладко от рози ( тук), както и една от най-ефектните и харесвани торти със захаросани розови листенца ( тук), затова днес едва ли ще ви изненадам с тази класическа комбинация.
Ако искате да имате вкусен и лек десерт за през седмицата у дома, опитайте този - няма да съжалявате. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
200 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
50 г захар
100 мл сироп от рози
100 г бял шоколад
1 пак. желатин ( 10 г)
зрънце кардамон
шепа венчелистчета от рози
Сипваме млякото, сметаната, кардамона и захарта и ги слагаме на котлона да кипнат. През това време накисваме желатина в малко вода, за да набъбне.
След като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня, премахваме кардамона и прибавяме набъбналия желатин и начупения бял шоколад. Разбъркваме докато всички продукти се интегрират в една обща смес.
Оставяме сместа леко да се охлади и прибавяме малко розови листенца към нея. Разпределяме в чаши, като често ме питат колко порции излизат от тази течност. Тъй като пана котата е течна в началото, порциите зависят от това как ще решите да разпределите 500 мл течност. Аз обичам да експериментирам и да слагам в различни чаши :)
Пъхам в хладилника да се охлади и стегне, а след това поднасям залята със сироп от рози ( домашен или може да купите от магазина) и още малко розови листенца.
И тъй като бях в настроение, реших да засиля романтичния дух на десерта с интересна украса от бял шоколад.
За целта разтопих 50 г шоколад в микровълновата фурна и разпределих върху трансферно фолио, закупено от сладкарски магазин ( има различни мотиви)
Нарязах на различни фигури и ленти и оставих да стегне в хладилника.
След това украсих с него десерта.
Получи се един наистина ухаен и неустоим крем, който идеално може да комбинирате с добре охладено бяло вино.
Сладка седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!