ООООооо, Даааааа! Днешният понеделник може да не стартира с най-енергичната от всичките ми самоличности, но причина за това е не само миналия вчера имен ден на Коцето, мой добър приятел и тех-съпорт на компютрите у дома.
По време на импровизираното барбекю вчера в гората така се опияни от "атмосферата", че накрая падна в огнището, но за щастие беше за кратко. Нищо не може да изтрие усмивката на Коцето, а още повече тези на приятелите му, които ще разказват тази история с години.
Днешния понеделник обаче мрачен и дъждовен и като че ли още по-трудно се амбицирам да започна седмицата. Реших, че най-доброто усещане е когато се чувствам полезна и ето, че това и ще напаря. Отдавна поискахте идея за солена торта, както и повечко рецепти със спанак. Аз пък отдавна исках да си направя едно вкусно ястие, което да ми спести готвенето за идните дни и ето че срещнах перфектното такова - солена палачинкова торта с шунка и спанак.
Препоръчвам ви да опитата ястието, няма да съжалявате, а ето какво ви трябва:
500 г спанак
250 г шунка
360 г кашкавал
1 голяма глава лук
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. масло
сол/ индийско орехче
олио
За палачинките:
1 коф. кисело мляко ( 400г)
1/2 ч.л. сода
2 яйца
2 ч.ч. брашно
вода
щипка сол
Започнах като направих палачинките. Тези са наистина много крехки и не стават тегави, така че ви ги препоръчвам както за солени, така и за сладки торти. Разбърквам киселото мляко и содата и оставям да шупне. После прибавям яйцата, солта, брашното и вода на око, така, е при разбъркването на всички съставки да получим течност като боза.
Изпичаме палачинките, като за ястието ни трябват около 10 бр, но от тази доза ще ви излезат малко повече. В блога може да видите много пъти начините за направата на палачинки, затова тук ще ги пропусна и ще премина направо към основната част.
Измивам и нарязвам спанака на средно големи ленти.
Слагам 2 с.л. масло в подходящ съд да се разтопи, слагам и малко олио. Запържвам първо нарязания на ситно кромид, а след това прибавям и спанака. Задушавам за няколко минути, докато всичко омекне и стане крехко и ароматно. Подправяме със сол.
Оставяме спанака на страна и се заемаме със соса. В друга тенджера слагаме да се разтопи останалото масло и прибавяме брашното. Запържваме за кратко, а след това прибавяме млякото, като бъркаме енергично, тъй като сосът ще тръгне да се сгъстява. ( Ако не сте спец в сосовете и ви стане на бучки, просто го минете с пасатора). Прибавете 160 г от кашкавала и подправяме с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.
Сглобяване на тортата: В тортена форма става най-лесно, макар, че не е задължителна Моята форма е с размер 24 см в диаметър.
Слагам една палачинка, отгоре 3 с.л. от соса, 3 с.л. от спаначено-кромидена смес, а отгоре малко от нарязаната на ситно шунка и останалия рендосан кашкавал. Правим така до последната палачинка,
върху която слагаме само сос и рендосан кашкавал.
Пъхаме да се пече в на 200 градуса за около 30 минути.
Определено съм доволна, че се спрях на това ястие за седмична вечеря, защото не вярвам да му се наситя скоро и буквално потривам ръце при всяка възможност да си отрежа ново парченце.
Ще се радвам да ми се доверите и да го приготвите. А ако наистина го направите, не забравяйте да ми споделите вашите отзиви.
Знаете къде да ме намерите...тук..ядейки :)
Усмихната седмица, приятели!
П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
А, ако се чувствате сякаш искате да направите добрина на някого, подкрепете ме с гласа си за наградите на кулинарните блогъри тази година. Как да го напарвате може да видите тук!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!