Още един дъждовен ден! :( Не стига, че зимата беше дълга и студенa, но вече е пролет ...come on!!!
От кога се каня да направя пролетно почистване, а навън вали през ден и колкото и да не е супер студено, не мога да си представя да си отворя всички врати и прозорци, да пера пердета и да се занимавам с тричасовo миене на всяко кътче на банята, без да потръпвам от хладни тръпки. Друго си е слънцето да напече, надуеш музиката и у дома да се разнесе уханието на триста вида препарати за почистване все едно си в лабораторията на Уолтър Уайт.
От кога се каня да направя пролетно почистване, а навън вали през ден и колкото и да не е супер студено, не мога да си представя да си отворя всички врати и прозорци, да пера пердета и да се занимавам с тричасовo миене на всяко кътче на банята, без да потръпвам от хладни тръпки. Друго си е слънцето да напече, надуеш музиката и у дома да се разнесе уханието на триста вида препарати за почистване все едно си в лабораторията на Уолтър Уайт.
Е, докато чакам този ден, ще взема да си запълня времето като изпълня още едно ваше желание. Поискахте рецепта с гъби шийтаке. Изненадах се, защото малко хора в България като че ли познават този продукт, а той е тоооолкова вкусен и полезен.
Тези гъби са едни от най-популярните култивирани гъби в света, а това, което ги прави уникални е, че при готвенето си освобождават лек чесново-боров аромат, което ги прави невероятни овкусители на почти всяко ястие, в което може да ги приложите.
Може и да ви звучи екзотично, но и тези гъби се отглеждат в България, като ползите им за здравето ни са от регулиране на високо кръвно налягане през борба срещу канцерогенни заболявания, регулиране на храносмилателната система, като са и мощен имуностимулатор и имат антираково въздействие.
Повече за самата гъба, как се отглежда и колко е полезна (както и от къде може да си я закупите) може да видите от сайта на производителя тук.
Зимата бях на Гурме фест в София и те имаха представители там, които бяха изключително любезни да ме запознаят с целия метод за отглеждането на гъбите, като ми дадоха едно-две пакетчета на изпроводяк. При всичките помпозни щандове на събитието, този наистина ме грабна и си казах - защо да не ги опитам, ако ми хареса, ще пиша за тях, защото смятам, че работата на блогъра е да бъде честен за продукти, които са го впечатлили, било то дали му се плаща за това или не.
Още тогава се прибрах у дома и запретнах ръкави, като се нахвърлих веднага първо върху пресните гъби, а оставих сушените за по-натам. Направих това супер вкусно орзо, което е приготвено по метода на ризотото, затова очаквайте невероятно нежна, креместа текстура, като съставките му ще ви пренесат на едно ново астрално ниво.
Преди да премина към рецептата, сигурно има някои от вас, които се чудят какво е орзо. Най-лесно казано паста във формата на ориз и може да я намерите почти навсякъде, но може би не сте му обърнали внимание, защото сте мислили, че е ориз ( I did that! ) Няма да се притеснявате!
Нека навън вали, а ние да проучим нещо ново и вкусно от кулинарния свят. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
300 г орзо
130 г гъби шийтаке
1 глава лук
900 мл пилешки бульон
1/2 ч.ч. пармезан
рукола/ бейби спанак (3-4 шепи)
4 с.л. масло
5 с.л. зехтин
3 с,л. сметана за готвене
2-3 скилидки чесън
сол/ черен пипер
Започваме като в около три супени лъжици от зехтина запържваме нарязания на ситно лук.
След това прибавяме орзото и запържваме за няколко минути, докато поеме мазнината.
Овкусяваме със сол и пипер на вкус.
Започваме да прибавяме черпак по черпак от пилешкия бульон по метода на ризотото, което ще рече - слагаме един черпак, оставяме да се абсорбира и едва след това слагаме следващия.
Продължаваме с процедурата, докато орзото се сготви.
През това време нарязваме гъбите и загряваме в друг тиган останалия зехтин.
Прибавяме гъбите, нарязания чесън и 2 с.л. масло, запържваме, докато получат красив кафяв загар. Овкусяваме отново със сол и пипер.
Към готовото ризото добавете останалото масло, сметаната, настъргания пармезан (аз оставих малко за украса отгоре) и руколата/ бейби спанака. Върнете на огъня за кратко, колкото да омекне избраната от вас зеления :), овкусете отново, ако е необходимо и разбъркайте добре. Махнете от огъня и сложете гъбите да се затоплят още веднъж, докато сервирате.
Сервирайте орзото, а отгоре малко от ароматните гъби, поръсени с люспи от пармезан.
Наистина не мога да ви опиша за какъв невероятен вкус и аромат става въпрос - ще трябва да опитате сами!
Докато аз му се наслаждавам в този дъждовен ден, ви пожелавам малко по-слънчеви почивни дни и ви изпращам много усмивки!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!