петък, 12 май 2017 г.

Орзо с рукола и гъби шийтаке / Orzo Cooked Risotto-Style with Shiitake Mushrooms


Още един дъждовен ден! :( Не стига, че зимата беше дълга и студенa, но вече е пролет ...come on!!!
 От кога се каня да направя пролетно почистване, а навън вали през ден и колкото и да не е супер студено, не мога да си представя да си отворя всички врати и прозорци, да пера пердета и да се занимавам с тричасовo миене на всяко кътче на банята, без да потръпвам от хладни тръпки. Друго си е слънцето да напече,  надуеш музиката и у дома да се разнесе уханието на триста вида препарати за почистване все едно си в лабораторията на Уолтър Уайт. 
Е, докато чакам този ден, ще взема да си запълня времето като изпълня още едно ваше желание. Поискахте рецепта с гъби шийтаке. Изненадах се, защото малко хора в България като че ли познават този продукт, а той е тоооолкова вкусен и полезен.


Тези гъби са едни от най-популярните култивирани гъби в света, а това, което ги прави уникални е, че при готвенето си освобождават лек чесново-боров аромат, което ги прави невероятни овкусители на почти всяко ястие, в което може да ги приложите.

Може и да ви звучи екзотично, но и тези гъби се отглеждат в България, като ползите им за здравето ни са от регулиране на високо кръвно налягане през борба срещу канцерогенни заболявания, регулиране на храносмилателната система, като са и мощен имуностимулатор и имат антираково въздействие. 
Повече за самата гъба, как се отглежда и колко е полезна (както и от къде може да си я закупите) може да видите от сайта на производителя тук


Зимата бях на Гурме фест в София и те имаха представители там, които бяха изключително любезни да ме запознаят с целия метод за отглеждането на гъбите, като ми дадоха едно-две пакетчета на изпроводяк. При всичките помпозни щандове на събитието, този наистина ме грабна и си казах - защо да не ги опитам, ако ми хареса, ще пиша за тях, защото смятам, че работата на блогъра е да бъде честен за продукти, които са го впечатлили, било то дали му се плаща за това или не.


Още тогава се прибрах у дома и запретнах ръкави, като се нахвърлих веднага първо върху пресните гъби, а оставих сушените за по-натам. Направих това супер вкусно орзо, което е приготвено по метода на ризотото, затова очаквайте невероятно нежна, креместа текстура, като съставките му ще ви пренесат на едно ново астрално ниво.
Преди да премина към рецептата, сигурно има някои от вас, които се чудят какво е орзо. Най-лесно казано паста във формата на ориз и може да я намерите почти навсякъде, но може би не сте му обърнали внимание, защото сте мислили, че е ориз ( I did that! ) Няма да се притеснявате!
Нека навън вали, а ние да проучим нещо ново и вкусно от кулинарния свят. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
300 г орзо
130 г гъби шийтаке
1 глава лук
900 мл пилешки бульон
1/2 ч.ч. пармезан
рукола/ бейби спанак (3-4 шепи) 
4 с.л. масло
5 с.л. зехтин
3 с,л. сметана за готвене
2-3 скилидки чесън
сол/ черен пипер 


                    

Започваме като в около три супени лъжици от зехтина запържваме нарязания на ситно лук.


След това прибавяме орзото и запържваме за няколко минути, докато поеме мазнината.
Овкусяваме със сол и пипер на вкус.


Започваме да прибавяме черпак по черпак от пилешкия бульон по метода на ризотото, което ще рече - слагаме един черпак, оставяме да се абсорбира и едва след това слагаме следващия.


Продължаваме с процедурата, докато орзото се сготви. 
През това време нарязваме гъбите и загряваме в друг тиган останалия зехтин.

                   

Прибавяме гъбите, нарязания чесън и 2 с.л. масло, запържваме, докато получат красив кафяв загар. Овкусяваме отново със сол и пипер.


Към готовото ризото добавете останалото масло, сметаната, настъргания пармезан (аз оставих малко за украса отгоре) и руколата/ бейби спанака. Върнете на огъня за кратко, колкото да омекне избраната от вас зеления :), овкусете отново, ако е необходимо и разбъркайте добре. Махнете от огъня и сложете гъбите да се затоплят още веднъж, докато сервирате.


Сервирайте орзото, а отгоре малко от ароматните гъби, поръсени с люспи от пармезан.


Наистина не мога да ви опиша за какъв невероятен вкус и аромат става въпрос - ще трябва да опитате сами! 


Докато аз му се наслаждавам в този дъждовен ден, ви пожелавам малко по-слънчеви почивни дни и ви изпращам много усмивки! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


четвъртък, 11 май 2017 г.

Кефир за отслабване / Kefir diet


Едва ли някой ще предположи, че точно в този блог, бълващ рецепти за сладкиши, ще намери и нещо за отслабване, но ето, че и този ден се появи. 
Не само, че изпълнявам желания всеки месец, като ви питам какво искате да видите още, но и самата аз съм отново на режим и резултатите не се забавиха. За разлика от повечето хора обаче имам спортен дух и влизането ми във форма за лятото е доста по-драстично - засяга от храната до физическите упражнения, до приемането на здравословни добавки, течности и всичко това, придружено с голяма мотивация и нито един ден оглушки! Аз съм от хората, които предпочитат да си дадат много зор за по-кратък период от време, отколкото да правя диета три до шест месеца, само и само да си позволявам от всичко. 

И до ден-днешен домашните се изумяват как мога да правя сладкиши и ястия, да ги снимам в най-апетитния им кадър, а след това да оставя вилицата и да им кажа "вие хапвайте, аз ще съм на кисело мляко" :) И все пак го казвам с усмивка! И защо не. Не го намирам за толкова невъзможно да тренираме волята си и да се лишим известно време от определени благинки в името на това да се чувстваме уверени и щастливи буквално седмици след това. 
Може би винаги най-трудна за мен е абстиненцията от сладко, която получаваш някъде първата седмица на спирането на бялата захар, както и всички други, включително и фруктоза (не консумирам и плодове).
Тогава организмът има нужда от сили, а именно в този момент трябва да накараш и тялото да работи, правейки упражнения (аз у  дома) и имаш чувството, че вече си не само дебел, а и остарял и няма как да си вдигнеш хипопотамския задник. 

Е, не е точно така и след първата седмица, когато тялото усети движение в мускулите, които отдавна не е използвал по този начин, ендорфините в мозъка ви ще ви донесат нужното щастие да заместите това, идващо от похапването на вкусна храна. Много мога да говоря за ежегодната си диета, като разбира се я разнообразявам всяка година, вкарвам нови елементи, но днес ще говорим за нещо конкретно.

Много от вас пожелаха да им представям малко по-здравословни и интересни предложения, затова днес ще ви предложа една напитка, позната с това, че допринася за отслабване, освен че е полезна и за много други неща - кефир.

Миналата година попаднах на тази рецепта тук и разбрах, че напитката помага още за обмяната на веществата, поддържане на нормална микрофлора, изчиства токсините, стопира стомашните инфекции, действа благотворно при лениви черва и запек, има добро диуретично действие, влияе положително върху депресивни състояния и още много други.

Реших да пробвам като по време на моя режим включа и консумацията на тази напитка от кефир с щипка полезни подправки, които може да пиете сутрин на закуска.


Необходими продукти:
1 ч. ч. кефир
щипка лют пипер
щипка млян джинджифил
щипка канела


Разбърквайте всичко заедно.

Пийте по една чаша от тази напитка сутрин или вечер в продължение на месец, като комбинирате с подходяща за вас диета и мимимум 30 минути упражнения и ще се убедите в неговите ползи. Аз лично го замених с кафето за този период и макар да се почувствах доста сънливо в първите дни, все по-упоритото сутрешно слънце е помощник да спрете кофеина, който също няма да ви е от помощ в периода на режима.
Надявам се идейката да ви хареса и дори да не е точно това, което се надявате като разултат, не забравяйте да опитвате нови неща и да имате позитивна нагласа ... иначе защо си правим този труд, ако не сме щастливи накрая! 
Усмихната седмица, приятели! 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 5 май 2017 г.

Толумби / Tulumba


Докато агнешкото е тема номер едно преди Гергьовден, то аз реших да си заложа на десертите. Не, че пропускаме да си хапнем от него от време на време, но някакси винаги си мисля, че хората са се спрели на своята любима рецепта за агнешко така или иначе ден преди събитието. Моята задача ще да е да ви предложа десерт, и въпреки, че често това е торта, днес ще ви предложа нещо много по-подходящо - Толумбички.


Защо ли? Ами както се казва " На имен ден не се кани, затова е хубаво, който и да ви се изтресе на вратата, все да има десерт и за него. А това е такъв, че излизат повече бройки, траен е и малко известна тайна е, че върви с бира. :) 
Бира и толумбичка е класика и напитката идеално балансира сладостта на сиропирания десерт. Аз ще ви предложа една базова рецепта, която намирам за изключително успешна сама по себе си, като успях да си извадя и аз една-две бележки, които смятам, че ще са ви полезни.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и самата рецепта, която си харесах от тук:
За тестото:
5 яйца ( или 4 по-големи) 
400 мл вода
250 г брашно
100 мл олио
2 ч.л. захар
щипка сол

За сиропа:
1 кг захар
600 мл вода
няколко капки лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започвам с приготвянето на тестото. Правим най-лесното според мен тесто на света - пареното тесто :) Може би го помните от рецептата за еклери, като тук използваме олио в самото тесто. Слагаме водата, мазнината, солта и захарта на котлона и кипваме. Когато тръгне да завира изсипваме наведнъж пресятото брашно, и започваме да бъркаме енергично с дървена лъжица.

                          

Махаме от огъня и бъркаме докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Оставям тестото да се охлади леко и на ръка или с миксер започваме да интегрираме едно по едно яйцата в сместа. Получаваме лъскаво и леко течно тесто.  

                       

Прехвърляме го в пош с голям накрайник тип затворена звезда. ( не знам защо не го снимах, но от линка на първо източника може да се ориентирате или просто по снимките по-долу) 
В по-голям тиган изсипвам щедро количество олио, като шприцовам толумбичките първо в незагрято олио, а чак след това увеличавам температурата до степен на пържене. Правим така, тъй като ако мазнината е твърде гореща, толумбичката ще бухне изведнъж и ще стане безформена.


Всеки котлон е различен като сила, затова е добре да прецените коя температура е най-добра за пържене при вас. Моята беше едно над средното. Хубаво е да има повече мазнина, за да не залепват толумбите по дъното. Пържим до златисто и обръщаме. Според мен обаче толумбичките е добре да се пържат по-скоро до кафяво, тъй като след сиропирането изсветляват малко, така, че може да си позволим повече пържене (  Въпрос на вкус ) .

                         

След като първата партида е готова, дърпаме тигана от котлона, оставям мазнината леко да се охлади и шприцоваме следващата доза. Според мене  добре да се направи в по-голям тиган, тъй като побира повече толумбички и ще направите тази процедура по-малко пъти.
Готовите толумбички прехвърлям в тавичка. Те са твърди и хрупкави и готови да бъдат залети със захарния сироп.



Сиропа е добре да приготвите предварително, може и ден по-рано, например вечер преди лягане, за да е напълно охладен на сутринта.
За целта слагаме захарта и водата да кипнат на котлона, а след това намаляваме температурата и оставяме течността да поври 10 -12 минути. Прибавяме няколко капки лимонов сок ( на вкус) или резенчета лимон и оставям е да се охлади. Сиропът трябва да е по-тежък и лепкав.



Заливам с него толумбичките, като леко ги обръщам, един два пъти, з ада могат да попият от всички страни.



За тези от вас, които не обичат толкова сладките десерти, намалете количеството захар, направете го по-течен и с повече лимонов вкус. Имам познати, които обичат този вид толумбички, тъй като са им по-свежи и винаги ме питат дали има от лимоновите толумби :) 
Ние сме се уредили с десерт за идните дни, а ако ви допада идеята, не отлагайте- почивни дни има пред нас, а продуктите ги има във всеки дом.
Опитайте! :) 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...