Когато Spicentice ме попитаха дали искам да опитам някои от техните продукти, първото нещо, което ми грабна окото беше този микс от подправки за чили кон карне с майенски пикантен шоколад.
Традиционалистите сред вас сигурно вече бръчкат чело в недоумение като плеймейтка пред судоку, но аз сега ще ви въведа в един изкусително очарователен на аромати свят на известното и любимо на всеки американски пожарникар - чили.
Традиционалистите сред вас сигурно вече бръчкат чело в недоумение като плеймейтка пред судоку, но аз сега ще ви въведа в един изкусително очарователен на аромати свят на известното и любимо на всеки американски пожарникар - чили.
Чилито е вид яхния, която се приготвя по много различни начини, но главно е от говежда кайма или месо, в комбинация с боб, приятно лютив вкус, отварящ апетита все повече с всяка една лъжичка.
Това ту студено, ту топло време е идеално да сгреете душата и стомаха с едно бързо чили, а ако използвате и готовия пакет от подправки на фирмата, ще може да се насладите на един наистина автентичен вкус.
Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
Ето и списъкът с продуктите:
500 гр кайма
4 глави лук (средно големи)
3 скилидки чесън
300 мл домати от консерва
400 гр боб (консервиран)
3 с. л. доматено пюре
1 лайм
Кубче телешки бульон разтворен в 220 мл вода
6 с. л. олио
1 ч. л. сол
½ ч. л. захар
микс от подправки чили кон карне
Започваме като нарязваме лука и чесън на не много ситно. През това време в дълбока тенджера загряваме малко олио. Прибавяме съдържанието на пакетче едно и запържваме закратко, зада пуснат подправките ароматите си.
Прибавяме лука, разбъркваме докато поомекне и прибавяме и чесъна, а после и каймата.
Запържваме всичко за около 10 минути, докато разбъркваме, з ада може каймата добре да се раздроби.
След това прибавяме доматите,сол, захар и пакетче с номер две. Разбъркваме всичко, добавяме доматеното пюре, сока от лайм ( може и лимон ) и боба. Разбъркваме отново и оставяме ястието да къкри още няколко минути.
Накрая прибавяме бульона, останалите подправки захлупваме ястието да поври още 20 минути до готовност.
Започваме като нарязваме лука и чесън на не много ситно. През това време в дълбока тенджера загряваме малко олио. Прибавяме съдържанието на пакетче едно и запържваме закратко, зада пуснат подправките ароматите си.
Прибавяме лука, разбъркваме докато поомекне и прибавяме и чесъна, а после и каймата.
Запържваме всичко за около 10 минути, докато разбъркваме, з ада може каймата добре да се раздроби.
След това прибавяме доматите,сол, захар и пакетче с номер две. Разбъркваме всичко, добавяме доматеното пюре, сока от лайм ( може и лимон ) и боба. Разбъркваме отново и оставяме ястието да къкри още няколко минути.
Накрая прибавяме бульона, останалите подправки захлупваме ястието да поври още 20 минути до готовност.
От майенски шоколад се носи един наистина опушен вкус, който не може да се сравни с друго, което съм опитвала.
Гарнирам ястието с малко сварен бял ориз и пресен магданоз за свежест.
Не бих казала, че ястието е толкова люто, колкото си мислех, но определено има една неподражаема пикантност, която може само да ви накара да хапвате с по-голяма охота.
И така, ако искате нещо ново, интересно и бързо, опитайте това чили, а пък ако искате да изминете целия път, скоро ще ви представя и отделна рецепта за тази яхния с пълния списък с подправки.
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!