След като вчера ви представих този безумно вкусен козунак, ви подшушнах, че днес ще има рецепта за десерт, който си струва да опитате! Нали не си мислехте, че така си говоря?
И тъй като тортите са ми специалност, реших, че е време да ги напарвя още по-лесни ( и интересни) за хапване, като ги сложа на клечка :)
Това е една от най-харесваните и обичани рецепти, които съм приготвяла в последно време, като си мислех, че ще обере овациите предимно сред децата, тъй като десертът е толкова закачливо примамващ, но и тук ме изненада!
Възрастните го нападнаха с такава скорост, с която последваха и обажданията да ме питат каква е тази чудесия и кога ще дам рецептата?
Възрастните го нападнаха с такава скорост, с която последваха и обажданията да ме питат каква е тази чудесия и кога ще дам рецептата?
Така, че предварително се извинявам за тези от вас, които са на диета или пък си мислеха, че ще правят само козунаци тази събота и неделя.
Я, заделете още едни 40 минути за тази вкустотия и шашнете децата, съседки, приятелки, милото или пък хора, които не ви лазят по нервите :) !
А ето и самата рецепта:
150 г масло
150 г брашно
150 г захар
150 г царевчино нишесте
3 бр. яйца
1 пак. бакпулвер
шипка сол:
За слепване:
мармалад от кайсии
маслен крем като от пасти "Витоша" или др.
Започвам като си пресявам брашното и прибавям бакпулвер и щипката сол.
Разбивам с миксер маслото, коетое добер да е на стайна темепратура, заедно със захарта на крем. Добавяме едно по едно яйцата, също на стайна темепратура, а след това малко по малко от останалите сухи състваки.
Разбиваме докато се получи хубав, пластичен крем.
Загряваме фурнана на 190 градуса и застиламе с хартия за печене тавичките, в които ще печем. Поставяме от едната страна клечки за сладолед ( аз си ги събирах грижливо откакто си харесах рецептата) и шприцоваме отгоре от сместа.
Аз си напарвих един шаблон от обикновен лист хартия, който изрязох в предпочитания от мен размер и очертах с молив въху хартията, за да се получат еднакви по големина накаря.
Срещу всяко с клечка, шприцовайте "капаче" без ето така:)
Пека ги около 10 минути докато порозовеят. Изваждам ги и ги оставям да се охладят.
Слепвам ги с леко кисел мармалад като този от кайсии ( може и от сливи, шипки), които ще контрастират със сладкото и ще накарат блатчетат да омекнат, веднъж щом поемат от него.
Може да ги слепите си течен шоколад или друг вид крем, но може би ще е добре леко да ги сиропирате :)
Така слепените мини тортички нареждам върху решетка и ги заливам с ганаш, който приготвих от загрята 200 мл течна сметана, към която прибавих 200 г шоколад с парченца фъстъци и 50 г масло.
Разбърквам докато се разтворят в горещата сметана и станат на хубав шоколадов сос.
Заливам с него мини тортичките.
Може да ги злеете и от двете страни или само от едната, както предпочитате.
Аз лично едва дочаках шоколадът да спре да стича и награбих едно да го тествам. Невероятно вкусно, а комбинацията напомня на торта" Сахер". тортичките бяха още по-вкусни щом постоят малко и мармаладът попие, парвейки ги направо топящи се в устата.
След като глазурата стегна ги наредих в един поднос и раздадох на приятелите. От там нататък, вече ви разказах :)
И така, надявам се да ви харесат, колкото и на тях, а аз се захващам със следващата вкусотия, която съм намислила и може да видите първо в моя Инстаграм https://www.instagram.com/lussievtimova/
Усмихнати почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!