Добре се ориентирате. Днес няма да говоря за диети. Ще ви говоря за невероятното ухание на топли, домашни банички, което се разнася в моята кухня и удоволствието да хапнеш от горещата закуска, с пълнеж от солено сиренце, в компанията на чаша освежаващо айранче или арианче :)
Няма по-вкусни от домашните банички, но почти всеки прибягва от време на време до някоя пекарна да си вземе и купечка. За разлика от домашните, които приготвяме с фини кори, те в повечето случаи са дърпани банички, с много по-плътно "месесто" тесто, което ни кара да подскачаме от крак на крак, когато са още горещи, оставяйки лъскав гланц по устните, идеално за студеното време през зимата :) Точно заради това им излиза името като "улични" банички, не защото са леки като поведение или бездомни, просто са такива, като тези", които купуваме навън.
Баба ми сигурно ще ме отреже от завещанието, ако разбере, но макар тя да точи собственоръчно най-тънките, домашни кори, на мен пак дърпаните банички са ми по-вкусни. Освен това се правят и много по-лесно, а ето кака:
Необходими продукти:
Около 700-800 г брашно
400 мл студена вода
100 мл олио ( плюс още за намазване)
1с.л. оцет
1с.л. оцет
сол
За пълнеж:
сирене
мазнина
сирене
мазнина
Както виждате в това тесто няма набухватели. Съвсем обикновено е. От продуктите оместваме тесто. Аз слагам сол на вкус - една чаена лъжичка, но напоследък увеличавам, че бях взела сол, която не соли въобще. Затова преценете на вкус.
Слагам всичко в миксера ( или в купа, ако месите на ръка) и оформям меко тесто.
Доомесвам за кратко в малко брашно и разделям на топки.
От това количество могат да илезат около 12 малки банички, в зависимост колко тънко може да разтеглите корите.
Всяко топче намазвам обилно с олио и оставям за около 10 минути, покрити с фолио ( за най-добър резултат оставете 30 минути) . Може и да ги потопите в чиния с олио, за да се "напият" с мазнина.
След това взимам едно топче и започвам да дърпам докато стане тънка кора ( помагам си за начало леко с точилката, но като цяло е добре да не се точи тестото) Колкото по-тънко, толкова по-добре, но аз си ги обичам и по-дебелички :)
Поръсвам отгоре със сирене или извара, мазнина и завивам по дължина ето така, както тези от баничарницата ( нали съм си копирачка):
Нареждам в намаслена тавичка или хартия за печене и пъхам да се пекат в гореща фурна, на около 190- 200 градуса с обдухване.
Може да ги намажете и отгоре с олио, но като цяло, ако корите са ви достатъчно тънки и мазни, няма нужда ;)
Може да ги намажете и отгоре с олио, но като цяло, ако корите са ви достатъчно тънки и мазни, няма нужда ;)
Баничкаите стават много бързо, точно колкото и бързо изчезват от масата.
Аз сядам на масата, че нищо не остана, а пък вие не пропускайте да ги опитате още тази събота за закуска :)
Усмихната почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!