четвъртък, 1 декември 2016 г.

ГурмеСалон София - събитие за милиони на достъпна цена!




* Нямам търпение да ви разкажа за това чудесно събитие, което смятам да посетя този декември. Става въпрос за  Гурме Салон София 2016   / GourmetSalon Sofia 2016 и неговото пето издание. 
За повечето от нас, сигурно тези събития звучат като място, на което префърцунени парвенюта си сверяват ролексите, но истината е, че по-скоро е като магическо място за всеки, който поне веднъж е гледал с възхищение перфектният шоколадов десерт от витрината на виенска сладкарница, кехлибарения блясък на качественото, отлежало уиски, запечатан завинаги в реклама на някое лъскаво списание или просто е оставал без звук и стон при гледката на начина на работа на едни от най-добрите и професионални готвачи, добили опита си в ресторанти, притежаващи Мишелен звезди. 


Сега можете да се насладите на всичко това, че и повече, когато  на осми и девети декември,  от 11.30 до 19.30 часа, Гранд хотел София ще е пресечната точка на производители и търговци на висококачествени храни, напитки и аксесоари с почитателите на гурме културата и изискания вкус. Да сте любител на гурмето е може би единственото "условие", което трябва да "изпълните", защото входът за събитието е едва 15 лева, тоест е достъпно за абсолютно всеки. За тази цена обаче ще успеем: 


Освен, че и през двата дни едни от най-изявените български masterchef ще демонстрират своите уникални умения в областта на висшето кулинарно изкуство, ще можем още да дегустираме огромен брой селектирани и висококачествени  напитки и храни на реномирани световни и български производители.

Тъй като тази година традиционното предпразнично събитие  е ко-брандирано с коняк № 1 във Франция Rémy Martin, дегустациите ще започнат именно с богатата гама напитки на специалния RemyMartin щанд, осигурени от компанията Леопард Трейдинг. Подвластни на кредото „Животът е кратък, а неустоимите му изкушения, безкрайни“, най-напред ще можем да се насладим на кралския коняк Remy Martin в неповторимите му разновидности – Remy Martin VSOP, Remy Martin XO и Remy Martin  Accord Royal 1738.

За тези от вас, които искат да научат още малко за фирмата, тя е създадена през далечната 1724 година от младият лозар Реми Мартен от района на Коняк. От 1937 година Rémy Martin става официален доставчик на Европейските кралски дворове. Този е коняк с изключителен интензитет и сила на аромата, което обяснява първокласните му качества и позицията му на лидер в сегмента VSOP(VerySuperiorOldPale)  - коняк, който се произвежда от дестилат отлежал не по-малко от 4 години.


По време на GourmetSalonSofia 2016 можете още да опитате и най-стария ром в света - Маунт гей, създаден през 1703 година., както и Метакса 12 звезди, представена от Глобалния амбасадор на марката, изследователя-пътешественик Майк Хорн, а за истинските ценители и познавачи на високия клас сингъл малц уиски, от  дестилерия Брухлади от Шотландия ще ни кажат „наздраве“ с  три специални селекции от остров Айла –  неопушеното Bruichladdich The Classic Laddie, силно опушеното Port Charlotte  и най-силно опушеното сингъл малц уиски в света – Octomore.

От вината, които ще може да опитаме са на АнжелусЕстейт, Винарна Братанови, Винарска изба Боровица, Изба Карабунар, а Винарска изба Домейн Мараш ще представи своята нова гама вина и премиера на ракия Еркесия,заедно с италианските деликатеси на фирма Prodexcommerce. Ще има и щанд на Rakia SHOP , където пък ще може да опитаме сръбски, хърватски и босненски ракии на световно ниво и изненадващите им разновидности от малинова, смокинова, черешова, медовина и ракия от диви круши.

И тъй като толкова питиета, не вървят без мезета, такива няма да липсват, като фирми като Вивенда и Еленко ще се погрижат за това.

Ще бъдат представени месни продукти от висококачствено американско говеждо, оригинално японско КОБЕ, млечно телешко и месо от свободно отгледани птици както и натурални  деликатеси, произведени по традиционни български рецепти
Фирми като Du Chef Radichev и Жоси ще ни съблазняват със сирене с трюфели и ''плитка'' ръчен кашкавал., а ЕОС – ЛД Дистрибюшън ще презентира висококачествени деликатеси и непредлагани до момента здравословни артикули.

Аз пък със сигурно ще се залепя за щанда с ръчно изработените шоколадови произведения на Шоколадова Къща ValentinoChocolatier,Модика и MeterChocolate,  като за да търся вдъхновение за следващите десерти, ще се "наложи" да опитам де що може.

 
Сред особено интересните неща за мен са и здравословното кафе с екстракт от Рейши – гъба, използвана от древността, известна с множеството си положителни действия върху човешкия организъм, Рибните деликатеси и хайвер от компаниите ЛобстерФил и Морски дар, както и гъбите шийтаки на фирма BioMay.

За тези от вас, които обичат не само гурмето, но и в какво се сервира, ще има и сервизи от фин порцелан, кристални продукти , както и нагледна демонстрация как трябва да изглежда масата на хората с усет за красивото.

Не отивайте на пълен стомах, тъй като на място ще може да опитате много кубински изкушения, и още средиземноморски специалитети, руска и италианска кухня. Известните имена на ресторантите ще познаете там, но аз няма да разкривам всичко, тъй като трябва да останат и няколко изненади. 
И така, ако и вие се вълнувате като мен, може да се срещнем на мястото на събитието, като ще ме познаете по щастливата усмивка, предизвикана не само от опияняващата атмосфера, но и блясъкът в, който ще се потопим.

Снимките в публикацията, както и подробности за събитието може да намерите на страницата във Фейсбук - https://www.facebook.com/RemyMartinGourmetSalon/

* в статията има продуктово позициониране


петък, 25 ноември 2016 г.

Сьомга с портокалов сос / Orange Glazed Salmon


Ето, че отново съм на Холандска земя! Отново гостувам на сестра ми, отново познатата радост от нашата ежегодна среща...уж еднакво, но толкова различно. Този път е различно, защото радостта е още по-голяма. За първи път в прекрасната къщичка от червени тухлички, на тихата холандска уличка, се чува по-приятен звук от гърмящ от уредбата метъл и това е сладкият смях на бебе.
Ноа, моят сладък племенник е най-хубавото нещо, което съм виждала на тази земя и след няколко месеца "връзка от разстояние по нета", най-сетне мога да го прегърна и да не го пускам. След неговата усмивка, сякаш светът се промени, а цветовата палитра придоби още няколо пъстри цвята, за които дори не съм подозирала.


Гледайки го да спи спокойно, и сестра ми, която скоро не е имала това щастие, всякакви мисли минават през главата ми. Първо искам да приготвя всяка възможна вкусотия за моята сестричка, която няма време да се усмихне буквално, (но го прави щом зърне малкото вързопче), И това е най-малкото, което мога да направя, когато им гостувам - да ги гощавам с всевъзможни ястия.
А те, младите родители, хапват с охота. И докато малкият Ноа още не може да оцени кулинарните възможности на леля, тъй като менюто му е меко казано ограничено, то не означава, че няма да се грижа да се храни здравословно за в бъдеще.
Бъдещето е нещо, за което автоматично мисли човек, щом в живота му влезе бебенце. Ето защо, инициативата в която ме поканиха WWF наскоро, така бързо ме плени.
В своя Рибен буквар, който може да видите онлайн тук, те ни помагат да изберем не само полезната за нас риба, но и такава, която не е засегната от незаконен или свръхулов, който води до нейното постепенно изчезване и злоупотреба.


Точно така избрах и следващата си рецепта, напълно спокойна, че сьомгата, която купих отговаря на нужните стандарти и изисквания. Вие също може да се запознаете повече с проекта, в който участват 11 европейски страни, а в приложението може да се "почерпите" и с още няколко чудесни идеи за ястия с риба и морски дарове, в секцията "рецепти"тук
А ето и моето предложение, с което искам да подкрепя тази чудесна инициатива, а именно : Сьомга с портокалов сос. 
Ето какво ви трябва:
4 бр. филета сьомга (без кожата)
2/3 ч.ч. портокалов сок 
кората на половин портокал
2 скилидки чесън
1 с.л. лимонов сок
1 1/2 с.л. мед
2 1/2 с.л. царевично нишесте
50 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
малко зехтин
1-2 клонки розмарин


Взимаме филенцата риба, овкусяваме със сол и пипер на вкус от двете страни. На котлона, на средна степен загряваме 1-2 с.л. зехтин и слагаме да се запържат филенцата до светло кафяво. 


Приблизително около 3 минути от всяка страна.


Докато филенцата се запържват, нарязвам чесъна на ситно, кората портокал (може и да се рендоса) и малко розмарин - около 1-2 с.л, в зависимост доколко ви допада този аромат.


Готовата риба изваждаме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган запържваме чесъна и розмарина, като добавяме 1/4 от бульона. Оставяме да поври, докато почти се изпари. След това прибавяме портокаловата кора и сок, меда и лимоновия сок. Разбъркваме и накрая прибавяме и останалия бульон и нишестето, което предварително сме смесили и направили на кашичка. Оставяме целия сос да се хомогенизира, като поври около минута и разбъркваме непрекъснато. Подправяме с още сол и пипер на вкус. 



Изключваме котлона и слагаме филенцата в соса, да се "окъпят" хубаво от всички страни. Украсяваме с още малко пресен портокал и клонки свеж розмарин.


Това е едно наистина бързо, лесно и идеално за всеки сезон и диета ястие, което ще се радвам да ви хареса, колкото и на мен!


Оставям ви с тези вкусни кадри, както и много интересна и ползна информация от страничката на проекта, а аз ще разгледам какви други подходящи риби има там, с които да ви предложа рецепти!
Пожелавам ви слънчеви почивни дни, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Разхвърляна пита / Messy bread


Напоследък не съм в най-здравословната си форма и това не се отнася до някакъв прекрасен парти лайфстайл за съжаление, а за чисто физическо разглобяване и разболяване. 
Имам чувството, че всичките чаркове са ми китайски, тъй като се развалиха по едно и също време и ето, че вече трета седмица не мога да се възстановя. 
Ще кажете..то това е нормално за есенно-зимния сезон, познат още като "Сезонът на настинките" или още повече като "Сезонът на верижната зараза". 
И докато преминавах през всички етапи,  като отрицание "Нееее, не съм болна" ,

през гняв :" Който ми е лепнал тоя вирус, дано му излезе пъпка на носа, да мога да го позная утре!", през пазарене, депресия и стигнах накрая до заветното приемане на фактите : "Добре де, болна съм и всичко ме боли! Трябва да си остана у дома и да почивам". 
Да седя на едно място, далеч не е най-лесното нещо за такъв човек като мен, който постоянно кипи от идеи и обича да е продуктивен. 
И така, след няколко дни прекарани в хибернация под пухкавите завивки, най-сетне апетитът ми се възстанови и то с гръм и трясък. Знаех какво ми се яде точно и исках само това :  вкусен, пухкав домашен хляб или пита.
За щастие имах идеалната рецепта под ръка, една чудесна и много забавна за правене питка, която приготвих за първи път през лятото, но се изяде твърде бързо за да бъде снимана. 


Знаейки колко лесно и бързо става, като ми даваше и няколко минути за почивка в самата рецепта,  докато тестото втасва, нямаше по-подходяща рецепта целта. Видях, че и Илианка я е приготвила тези дни, като аз нарекох моята "Разхвърляна пита", защото така я прекръстиха ядящите първия път и така си я записах. Ако и на вас ви допада идеята днес за вечеря от масата да ви ухае на тази прясно изпечен вкусотия, вижте рецептата по-долу и се убедете колко бързо става:
Необходими продукти:
500 г брашно София мел ( плюс още за доомесване)
100 г кисело мляко
150 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
130 г масло
80 г захар ( ли само 1 1/2 с.л. ако искаме питата да не е сладка) 
1 ч.л. сол 
1/2 кубче мая 
олио
сусам за поръсване


Започваме като в леко затопленото мляко, слагаме 1 1/2 с.л захар и половината кубче мая. Разтваряме маята и оставяме на топло да шупне. През това време в подходящ съд, пресяваме брашното и правим кладенче. Слагаме в него киселото мляко, едно яйце, солта, ( останалата захар, ако ще правим блага питка) и 50 г разтопено масло. Прибавяме и шупналата мая.


Омесваме тесто, като прибавяме още малко брашно, ако е необходимо, докато получим хубаво, меко, но не лепнещо тесто. Оформяме на топка и слагаме в леко намазнен с олио съд да втаса, покрит с кърпа. 


След като тестото удвои обема си, прехвърляме върху плота и разделяме на шест равни части.

                            

Всяка част оформяме на топка и оставяме на страна. След това взимаме, първото топче, което сме оформили и разточваме на кръг с дебелина около 5 мм.

                           

Намазваме хубаво с останалото масло, което сме разтопили и продължаваме със следващото топче. Всяка кора редим една върху друга, а между тях мажем с масло, 


но без последната. Така ги покриваме с фолио за свежо съхранение и ги оставяме да втасат още 15 минути.

След като бухнат, притискам леко с ръка от центъра навън, като гледам да са възможно най-подравнени

и разточвам хубаво на голям лист., дебел около 1 см


Нарязвам тестото на ленти с дебелина около 1 см, а след това и на кубчета.  


В тавичка с диаметър около 25 см, покрита с хартия за печене, намаслена, подреждам кубчетата, като започвам от крайните парчета. За по-видимата част от питката оставям по-добре оформените парченца. 


Оставям тестото да втаса още веднъж, докато удвои обема си, и включвам фурната да загрее на 200 градуса. Размивам жълтъка с малко вода или мляко и намазвам питката отгоре, а след това поръсвам и със сусам.


Пъхам да се пече за около половин час, до златисто. Готовата питка задушавам с кърпа, за да омекне. 




Изключително забавно, рошаво, хлебче, идеално за вечеря, в комбинация със сиренце или масълце. Може да изберете и сладкия вариант, както и да удвоите дозата, ако искате голяма питка. На мен тази ми беше достатъчна, и без да я чакам да изстива много, си я подхванах парче по парче. Така хубаво се наядох, че после му ударих най сетне един чудесен, здравословен сън от няколко часа. Може да се кажа, че тази питка е направо лечебна. :) 

Затова, не чакайте много, ами запретвайте ръкави! 

До нови сладки срещи приятели!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...