* Нямам търпение да ви разкажа за това чудесно събитие, което смятам да посетя този декември. Става въпрос за Гурме Салон София 2016 / GourmetSalon Sofia 2016 и неговото пето издание.
За повечето от нас, сигурно тези събития звучат като място, на което префърцунени парвенюта си сверяват ролексите, но истината е, че по-скоро е като магическо място за всеки, който поне веднъж е гледал с възхищение перфектният шоколадов десерт от витрината на виенска сладкарница, кехлибарения блясък на качественото, отлежало уиски, запечатан завинаги в реклама на някое лъскаво списание или просто е оставал без звук и стон при гледката на начина на работа на едни от най-добрите и професионални готвачи, добили опита си в ресторанти, притежаващи Мишелен звезди.
Сега можете да се насладите на всичко това, че и повече, когато на осми и девети декември, от 11.30 до 19.30 часа, Гранд хотел София ще е пресечната точка на производители и търговци на
висококачествени храни, напитки и аксесоари с почитателите на гурме културата и
изискания вкус. Да сте любител на гурмето е може би единственото "условие", което трябва да "изпълните", защото входът за събитието е едва 15 лева, тоест е достъпно за абсолютно всеки. За тази цена обаче ще успеем:
Освен, че и през двата дни едни от най-изявените български masterchef ще
демонстрират своите уникални умения в областта на висшето кулинарно изкуство, ще можем още да дегустираме огромен брой селектирани и висококачествени напитки и храни на реномирани световни и български производители..
Тъй като тази година традиционното предпразнично събитие е ко-брандирано с коняк № 1 във Франция Rémy Martin, дегустациите ще започнат именно с богатата гама напитки на специалния RemyMartin щанд, осигурени от компанията Леопард Трейдинг. Подвластни на кредото „Животът е кратък, а неустоимите му изкушения, безкрайни“, най-напред ще можем да се насладим на кралския коняк Remy Martin в неповторимите му разновидности – Remy Martin VSOP, Remy Martin XO и Remy Martin Accord Royal 1738.
За тези от вас, които искат да научат още малко за фирмата, тя е създадена през
далечната 1724 година от младият лозар Реми Мартен от района на
Коняк. От 1937 година Rémy Martin става официален доставчик на Европейските кралски
дворове. Този е
коняк с изключителен интензитет и сила на аромата, което обяснява първокласните
му качества и позицията му на лидер в сегмента VSOP(VerySuperiorOldPale) - коняк,
който се произвежда от дестилат отлежал не по-малко от 4 години.
По време на GourmetSalonSofia 2016 можете още да опитате и най-стария ром в света - Маунт гей, създаден през 1703 година., както и Метакса 12 звезди, представена от Глобалния амбасадор на марката, изследователя-пътешественик Майк Хорн, а за истинските ценители
и познавачи на високия клас сингъл малц
уиски, от дестилерия Брухлади от Шотландия ще ни кажат
„наздраве“ с три специални селекции от
остров Айла – неопушеното Bruichladdich
The Classic Laddie, силно опушеното Port Charlotte и най-силно опушеното сингъл малц уиски в
света – Octomore.
От вината, които ще може да опитаме са на АнжелусЕстейт, Винарна Братанови, Винарска изба Боровица, Изба
Карабунар, а Винарска изба Домейн Мараш ще представи своята нова гама вина и
премиера на ракия “Еркесия”,заедно
с италианските деликатеси на фирма Prodexcommerce. Ще има и щанд на Rakia SHOP , където пък ще може да опитаме сръбски, хърватски и босненски ракии на
световно ниво и изненадващите им разновидности от малинова, смокинова, черешова, медовина и ракия от диви круши.
И тъй като толкова питиета, не вървят без мезета, такива няма да липсват, като фирми като Вивенда и Еленко ще се погрижат за това.
Ще бъдат представени месни продукти от
висококачствено американско говеждо,
оригинално японско КОБЕ, млечно телешко и месо от свободно отгледани птици както и натурални деликатеси, произведени по
традиционни български рецепти.
Фирми като Du Chef Radichev и Жоси ще ни съблазняват със сирене с трюфели и ''плитка'' ръчен кашкавал., а ЕОС – ЛД Дистрибюшън ще презентира висококачествени деликатеси и непредлагани до момента здравословни артикули.
Аз пък със сигурно ще се залепя за щанда с ръчно изработените шоколадови произведения на Шоколадова Къща ValentinoChocolatier,Модика и MeterChocolate, като за да търся вдъхновение за следващите десерти, ще се "наложи" да опитам де що може.
Сред особено интересните неща за мен са и здравословното кафе с екстракт от Рейши – гъба, използвана от древността, известна с
множеството си положителни действия върху човешкия организъм, Рибните деликатеси и хайвер от компаниите ЛобстерФил и Морски дар, както и гъбите шийтаки на фирма BioMay.
За тези от вас, които обичат не само гурмето, но и в какво се сервира, ще има и сервизи от фин порцелан, кристални продукти , както и нагледна демонстрация как трябва да изглежда масата на хората с усет за
красивото.
Не отивайте на пълен стомах, тъй като на място ще може да опитате много кубински изкушения, и още средиземноморски специалитети, руска и италианска кухня. Известните имена на ресторантите ще познаете там, но аз няма да разкривам всичко, тъй като трябва да останат и няколко изненади.
И така, ако и вие се вълнувате като мен, може да се срещнем на мястото на събитието, като ще ме познаете по щастливата усмивка, предизвикана не само от опияняващата атмосфера, но и блясъкът в, който ще се потопим.
Снимките в публикацията, както и подробности за събитието може да намерите на страницата във Фейсбук - https://www.facebook.com/RemyMartinGourmetSalon/
* в статията има продуктово позициониране