Ако времето ви за почивка е малко тази година (то винаги е малко, ама какво да се прави), не пропускайте възможността да си удължите ваканционното настроение с малко летни, екзотични и вкусни вечери, които няма да ви отнемат много време. Днес искам да ви предложа една много любима рецепта за пържен ориз по ямайски, който е богат на вкусове и аромати и определено ще ви върви добре в гарнитура с любима напитка :)
Когато и да приготвя такива ястия у дома, винаги имам предвид традиционалистите, които рядко се доверяват на друго освен типичните български вкусови комбинации. През последните години обаче бележа голям напредък, защото започнаха да хапват все по-често тези странни на вид комбинации. В днешната рецепта може да усетите такава експлозия от вкусове, че определено ще ви се прииска да дадете малък таймаут на българското пиле с ориз. :)
Но без повече да отлагам, денят си върви, а вечерята няма да се приготви сама. Ето и рецептата:
Необходими продукти:*
1 ч.ч. ориз
1 бр. ананас
2 бр. яйца
1/4 ч.ч. пресен лук
1 ч.л. накълцан чесън
1/2 ч.ч. домати на кубчета
2 бр. люти чушки (може и лют пипер на люспи)
1/4 ч.ч. ядки (фъстъци, кашу)
1бр. лайм
сос от стриди
соев сос
сол/ черен пипер
олио за пържене
краставица за декориране
*ако желаете да направите вариант с месо - изберете пилешко, скариди или няколко резена хубав бекон
Започвам като сварявам ориза. (Можете да ползвате и стар ориз) Аз си избрах този ориз - баланс, който e много вкусен и идеален за такива рецепти. Измивам го добре под течаща вода, като моят метод е да оставя водата да тече на тънка струйка в купата,
докато се избистри напълно, ето така:
Оставям ориза да се свари, а през това време си подготвям останалите продукти. Нарязвам доматите на кубчета, както и нарязвам ананаса по дължина. Издълбавам внимателно, като оформям две купички за сервиране по този начин, а вътрешността нарязвам на кубчета.
Накълцвам на ситно чесъна, лука и чушките - на средни парчета. Аз използвах червени сладки чушки и лют пипер, тъй като нямах люти чушки.
Нарязах и три ленти сурово-сушено месо, което бе добре осолено и придава наистина чудесен вкус, след като се запържи. Вие обаче може да ползвате и пилешки гърди или пък скариди. Накрая си подготвям под ръка и ядките, като аз избрах обикновени печени фъстъци.
Последната ни подготовка е да си приготвим две яйца в купичка, които леко разбиваме с вилица.
След като оризът е готов и се е охладил, започваме приготвянето на ястието. За целта в тиган загряваме малко мазнина и запържваме чесъна, зеления лук и чушките.
Малко след това прибавям месото, като пържа и бъркам още няколко секунди. Ако ползвате пилешко месо - ще ви отнеме повече време.
Правим място в тигана и изсипваме яйцата, така че да се позапържат, а след това разбъркваме, така че да имаме бъркани яйца към зеленчуците и месото.
Прибавяме и ориза, след това и доматите и ананаса. А накрая и ядките.
Овкусяваме с малко соев сос, сос от стриди, сол и черен пипер. Разбъркваме и готово.
Сервирам ястието във вече издълбаните "купички" от ананаса, като гарнирам с резенчета свежа краставица, още малко зелен лук и "розички" от бекона :)
Опитайте тази вечеря днес, пък после ще ми благодарите ;)
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!