Напоследък не съм много редовна и то не само в интернет, както се забелязва! Лятото за мен тази година върви по някакви странни неведоми пътища, които на моменти отчаяно ме карат да потърся някъде вече налично walkthrough. За последните седмици, освен че се насладих на концерти, партита и типични за лятото дълги среднощни разговори на задълбочени теми с пияни хора, се сблъсках и с най-голямата вълна от техническа неизправност у дома. За броени дни ми се развали компютърът, лаптопът ми окончателно предаде Богу дух (правени са му вече няколко скъпи животоспасяващи операции) и ми заминаха слушалките на телефона (и то по време на пътуване, а аз без музика на мога да сляза да изхвърля кофата).
У дома стана по-тихо от класна стая пред изпитване и имах два избора : да излизам по-често навън вечер или да седна да си припомня някои от нещата на барабаните. Сигурна съм, че на съседите има се искаше да е първото. Сигурно си казват : "Какво му беше лошото на стария звук от работещ миксер в два през нощта!"
За щастие имаме добра изолация и две трети около мен нямат обитатели, така че остава само да проведем няколко приятелски преговори със съседите отгоре (имам предвид буквално, но не знам защо пак прозвуча като кодирана реплика от мафиотски филм) .
И така, както лятото ми тече доста неортодоксално, по същия начин вървят и интересите ми към готвенето като цяло. Последния път ви споделих, че съм се спряла на рецепти, които не изискват пускането на печката (повече тази грешка в тази жега няма да повторя), затова пък един от любимите ми десерти е точно такъв - Плодова панна кота
В случая направих с ягоди, но предпочитам да я нарека плодова, тъй като можете да я направите с всякакви плодове - праскови, манго, кайсии, банани и др. Направих я в два цвята и в голяма форма, за разлика от традиционната в чашки. Друг интересен момент е, че за бялата част използвах кефир, който, както вече веднъж ви писах, ми стана любим не само заради това, че е идеален за сезона на диетите, но има един свеж, тръпчив вкус, който превръща панна котата в десерт с лек привкус на сорбе..ммммм!
Но за да се убедите колко лесен, лек, вкусен и дори диетичен десерт съм спретнала, вижте продуктите и как да го направите:
Необходими продукти:
500 мл кефир ( мляко/ кисело мляко)
250 мл пюриран плод
250 мл течна сметана
захар/ мед на вкус
2 пак. желатин ( х 10г)
1 ванилия
Започвам като накисвам единия желатин в малко вода, според инструкциите на опаковката. В касерола слагам кефира и загрявам на котлона. Сигурна съм, че ще се получи идеално и с прясно мляко, и предполагам за киселото, макар че за второто може би ще е по-добре да разтворите желатина на водна баня преди прибавянето му към киселото мляко. (То може да не е затоплено, а само на стайна температура, не трябва да бъде студено, тъй като ще пресече желатина и ще ви стане на парцали)
Използвайки моя метод обаче, към вече затопления кефир прибавям набъбналия желатин и бъркам, докато се разтвори напълно. Спестява ми време и усилия. Накрая овкусявам с ванилия и мед (или захар) - по желание.
Оставям леко да се охлади, а след това изсипвам течността във формата и пъхам в хладилника да стегне.
След това се захващаме с плодовата част. Аз използвах домашни ягодки.
Пасирам плодовете, като както казах - може да ползват и други плодове по желание. Трябва ни всичко на всичко една чаша от 250 мл плодово пюре. В друга чашка накисвам желатина с малко вода да набъбне.
След това загрявам сметаната на котлона, прибавям плодовото пюре,
а след това и набъбналия желатин. Прибавете и захар на вкус - в зависимост колко сладки плодове използвате. Към тази част от десертa предпочетох да ползвам за подсладител кристална захар вместо мед.
Оставям отново да се охлади леко, за да не разтопи първия пласт от десерта, а след това изливам отгоре и хайде хоп...пак в хладилника.
Когато панна котата стегне, потопете формата в съд с малко топла вода, за да се отпусне по стените и обърнете върху подходящ съд.
Украсете по желание - аз се спрях на домашни макаронс (скоро в блога),
Гарантирам ви наслада за сетивата по всички параграфи - свежест, сладост, нежно и най-вече естествено плодово ухание, а леката киселост на кефира ще ви накара да отваряте вратата на хладилника доста по-често:)
Пожелавам ви весел, прохладен и много усмихнат уикенд, приятели!
Когато панна котата стегне, потопете формата в съд с малко топла вода, за да се отпусне по стените и обърнете върху подходящ съд.
Украсете по желание - аз се спрях на домашни макаронс (скоро в блога),
ягоди, листенца прясна мента, кокосови стърготини и малко домашно сладко от ягоди!
Гарантирам ви наслада за сетивата по всички параграфи - свежест, сладост, нежно и най-вече естествено плодово ухание, а леката киселост на кефира ще ви накара да отваряте вратата на хладилника доста по-често:)
Пожелавам ви весел, прохладен и много усмихнат уикенд, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!