петък, 24 юни 2016 г.

Tорта йогурт с праскови / Yogurt and ricotta peach cake


Горещините си казват думата! Все по-рядко ми се готви нещо, което изисква печене и въртене около котлоните. Затова пък идва редът на вкусните, свежи, охладени десерти, които да ни чакат, заредени в хладилника, когато се прибираме уморени вкъщи. 
Именно жегата кара главата ми да прегрява повече от дъното на моя лаптоп, затова и трудно ще намеря думи да ви опиша подобаващо днешния десерт. Затова пък и този път ще оставя снимките да говорят :


За много хора, както и за мен, тортите парфе ( вижте тук рецептата ми за традиционна торта "парфе" с ягоди) са едни от най-предпочитаните за сезона. Не само, че не изискват много готвене, но са свежи и ни дават много голям избор да включваме всякакви сезонни плодове. 


Можете да използвате и такива от компот, както направих аз. Хубавото на тази рецепта е, че вместо сметана, използваме смес от кисело мляко и рикота, което ни осигурява един наистина лек и много нежен десерт. Прасковите пък дават естествена сладост и определено тази торта ще се хареса и на хората, които не си падат по много сладките десерти! 


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
3 бр. яйца
6 с.л. захар
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. брашно 
1/2 пак. бакпулвер
За крема: 
500 г рикота (фина извара) 
450 г кисело мляко
3-4 с.л. пудра захар
2 пак. желатин (х 10 г) 
праскови (от компот или пресни) 
бита сметана за украса

Започвам с направата на пандишпановия блат. Разделяме жълтъци от белтъци.

                

   Разбиваме белтъците на сняг със захарта. 
                  

Прибавяме един по един жълтъците и малко по малко от разтопеното масло. В купа си пресяваме брашното с  бакпулвера един път. 

                                        
Махаме купата от миксера и започваме на ръка, внимателно, с въртеливи движения отдолу нагоре да интегрираме постепенно брашното в сместа, като пресяваме от време на време. Образува се хубава и пухкава смес - ето така:


Прехвърляме сместа във форма за печене с махащи се стени, с диаметър до 24 см. На дъното сме сложили леко намаслена хартия за печене. Печем на 160 градуса, докато блатът порозовее и забита в центъра му дървена клечка излиза суха. Оставяме да се охлади напълно при открехната врата на фурната.
След това в купичка изсипвам желатина и накисвам с малко вода, както е на опаковката. 

                  

През това време в купа смесвам рикотата, пудрата захар и киселото мляко. 


Разбивам на крем.


Затоплям една чаена чаша от сока на компота на котлона и след това махам от огъня. Прибавям набъбналия желатин и разбърквам, докато се разтвори напълно в сока.

         

След като се поохлади леко, прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера.


Сглобяване на тортата: Обръщам блата с долната страна нагоре. Разрязвам го, като не е на половина, а по-скоро горната част е една трета, а долната - две трети (вижда се от снимката).


Слагам по-дебелата част на дъното на формата, сиропирам с малко сок от компота (по желание)  и нареждам прасковите. 


Горната част (или преди това дъното на блата) разрязвам на части ето така. Тъй като тази част е по-равна, е по-подходяща и за украса. (Завивам с опаковъчно фолио и оставям настрана, докато дойде моментът за украсяване)


Изсипваме крема върху прасковите и прибираме тортата в хладилника за няколко часа. (Най-подходящо за вечерта) 


На другия ден украсявам с малко бита сметана, за да мога да закрепя украсата от останалата част от блата.


Подреждам като ветрило и готово:


Насладете се на това лятно удоволствие и се убедете в лекия му и нежен вкус!
Прохладен, вкусен и много весел уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 22 юни 2016 г.

Течен шоколад за закуска / Homemade chocolate spread for breakfast


Да си призная честно не съм от хората, които ядат сладко на закуска или дори закуска. Причината е, че закуската обикновено се очаква да е рано сутрин, когато макар и физически да присъствам във времево-пространствения континуум, мозъкът ми със сигурност все още спи. Заклевам се, ако някой иска да говори с мен преди девет, може да ме помисли за някое избягало от снимачната площадка на "Живите мъртви" зомби . 

Хубавото на уикендите е обаче, че може да си направим късна закуска. Няма нищо по-приятно от това да се събудиш от уханието на ароматна закуска, носещо се от кухнята и да седнеш на отрупаната с вкусотии маса - прясно изстискан сок, кафе, чай, тост, палачинки, сирене, сладка, а защо не и течен шоколад.
Цялата идилия се допълва от два фактора - "нежните звуци" на Cannibal Corpse, носещи се от уредбата, и това, че течният шоколад е домашен и току-що приготвен! Точно така, днес ще ви представя една невероятно бърза, лесна и икономична рецепта за домашен шоколад за закуска, който е готов за консумиране веднага. 
Край на готовите и пълни със съмнителни съставки кремчета от магазините - This is the real thing! 



Вече съм ви споделяла рецепта за традиционния и познат на българина "домашен течен шоколад" (тук) познат ни от миналото, както и рецептата (тук)  за тези вкусни палачинки, но днес ще ви представя една рецепта, която очарова не само с простотата си (веднъж някой да очарова с простота!), но и с това, че продуктите са изключително достъпни, а количеството на крайния резултат е близо килограм!
Затова и аз реших да направя само половин доза (за толкова ще напиша и продуктите), но за следващия път ще си направя този килограм и хич няма да му мисля ;)  Но без повече трейлъри и тийзъри, ето и самата рецепта :


Необходими продукти:
2 бр. яйца
100 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 1/2 с.л. сухо мляко
2/3 ч.ч. захар
3-4 с.л. тъмно какао
1 пак ванилия
1/2 ч.ч. млени ядки (орехи, лешници, фъстъци) 

Както виждате и в тази рецепта има сухо мляко, но е минимално количество и може да вземете от пакетчетата, които струват стотинки. 
Започваме като разбиваме яйцата със захарта и прибавяме постепенно от брашното и прясното мляко. (Може да разбиете тази част на водна баня, ако искате да имат термична обработка яйцата) 


През това време на котлона слагаме да се разтопи маслото. Към разтопеното такова добавяме ванилията. Махаме от огъня или оставяме температурата на много слабо - например 1. 

             

Прибавяме яйчената смес към горещото масло (по този начин ще се "сготвят" леко яйцата)


Прибавяме след това какаото и сухото мляко към сместа и разбъркваме добре.

              

Добавяме накрая млени ядки по избор. Аз имах бадеми, които бяха от по-едрите части след като пресявах за направата на "макаронс" (рецептата идва скоро :))


Може да пропуснете едрите частици в крема, но на мен лично ми харесва усещането за истински ядки, вместо есенции и прочие. Гледайте каква красота става само за минути!


Готовия крем прехвърляме в бурканче и задължително - огребваме купата :) 


Течният шоколад се сгъстява допълнително в хладилника, но се отпуска на стайна температура. Ако искате по-течна консистенция, може да добавите още малко прясно мляко към края на готвенето.


На мен ми допада да е по-гъст, тъй като не изтича, когато се маже на палачинки или филийки :)


И така, аз ви предлагам да го приготвите тези дни, пък после не забравяйте да ми пишете! Много усмихната седмица, приятели - читатели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 20 юни 2016 г.

Най-вкусната пъстърва за лятото: Пъстърва "Тропика"/ The best fish recipe for the summer: Trout "Tropika"


След като тези дни ви съблазнявах с торта "Куба", идва ред на още една екзотична рецепта, а именно измислената от мен и според мен най-вкусна лятна рецепта за пъстърва "Тропика". Ананасът е плодът на сезона у дома и не мога да му се наям. Освен, че го хапваме върху домашна пица "Хавай", невероятно сочната ананасова торта с маскарпоне, която също вече ви наврях в лицата, без шанс да опитате, ако не си я приготвите сами, сега идва ред и на тази рибка. 
Една на пръв поглед обикновена идея, но се превърна в нещо, което ме накара да се обадя на майка ми в работата й и да й кажа: "само ако знаеш какво сготвих, щеше да си напуснала досега и да ми правиш компания за обяд"
Преди да си помислите, че прехвалвам ястието (което може и да е вярно :)), само да ви кажа, че консумирам риба поне два-три пъти седмично, при все, че не съм й най-големият фен. Полезните й качества, както и това, че е подходяща за хранителни режими, с които се сблъскваме с мераците за морето покрай лятото, я прави не само задължителна за седмичното меню, но почти задължително е да търся нови и интересни рецепти за да разнообразя вкуса. Така се роди тази рецепта, а вие вижте и преценете сами :)

Необходими продукти:
2 бр. риба пъстърва (измита и почистена) 
3-4 с.л. нарязан на кубчета ананас 
1/2 пиперка червена
1 люта чушка (червена/ зелена) 
1/2 с.л. чили паста 
1 скилидка чесън
няколко стръка копър
лют пипер на люспи
лимон/лайм
кокосови стърготини
кокосово масло (или друга мазнина) 
сол

Тъй като рецептата е моя импровизация, количествата са примерни, като се постарах да снимам използваните от мен продукти. Като за начало, използвах кокосово масло. Това е много полезна мазнина, от която слагам една-две супени лъжици в тавата, за да не залепне рибата. Любимото ми е за готвене на ястия и десерти, и макар все повече хора да го включват към кухненския си инвентар, все още има такива, които не се решават да готвят с него. Можете да ползвате и друга мазнина в случая, но за леко ястие с наистина тропически вкус, препоръчам тази.


Плънката приготвям като в купичка слагам кубчетата ананас (аз имах още от консервата за тортата). Прибавям нарязаната на ситно червена пиперка, люта чушка (количество по желание) - важното е тук да имаме изобилие от цветове. Ако лютата чушка не е люта, както беше при мен, добавих малко чили паста (купувам от Кауфланд). Тя е един от любимите ми продукти в хладилника, Има чудесен лютив вкус, но не е натрапващ. Комбинира се идеално със сладостта на ананаса и балансира цялата плънка. 

                         

Прибавям нарязана на ситно скилидка чесън,


както и нарязан на ситно копър. Овкусявам с няколко капки лимонов сок. Осолявам рибата отвън и отвътре и пълня с плънката.

                     

Поръсвам отгоре рибата с малко кокосови стърготини и лют пипер на люспи. Задължително гледам да балансирам вкусовете - сладко, люто и солено, както и свежо-кисело с помощта на лимона. 


Пъхам да се пече на 180 градуса до готовност. На рибата не и трябва много време за печене, затова ми е любимата седмична вечеря, но все пак времето и за готвене ще варира в зависимост от нейната големина.


Поднесете рибата отново с резенчета лимон/лайм и пресен копър. Месото се отделя лесно от костта, като си грабваме и от сладко-лютата плънка.

           

С лимонов сок освежаваме веднага току-що опеченото ястие и се наслаждаваме на една наистина вкусна вечеря! Надявам се да ви хареса и на вас, както и на мен! :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...