Ох, колко е сладък петъкът сам по себе си! Толкова сладък, че реших да изневеря на традицията и да ви предложа нещо соленичко този път. Ей, така, за баланс! Обаче и този път няма да е нещо обикновено, а една супер-дупер вкусна питка, която ще ви накара да преоцените значението на идеалното тяло за лятото и да си хапнете доволно - доволно. Поне аз така направих!
Не консумирам хляб често, пък камо ли купечки, но виж, почна ли да меся нещо у дома, не мога да се въздържа да не си хапна. Още повече като от хлебчето се носи такова ухание, а от разреза наднича пъстра красота :)
Веднага се влюбих в рецептата, още повече, че ще можех да оползотворя някоя бурканче от домашния айвар, който си правим с бабетката всяка година. То не е много скромно човек да се хвали сам, ама пък много добре се получи, да е жива и здрава баба (и аз покрай нея :) )
В оригинала се използва козе сирене, но можете да я направите и с краве като мен, а ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
350 мл прясно мляко
около 500 г брашно или колкото поеме
1/2 кубче жива мая (21 г)
50 г масло/ олио
100 г сирене
1/2 ч.ч. айвар / лютеница
1 яйце
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам
Започваме като приготвяме тестото. За целта шупвам маята в една чаена чаша леко затоплено мляко, като прибавям и захарта. В купа пресяваме 2/3 от брашното, прибавям солта, половината от мазнината, а след това и шупналата мая. Размесвам на ръка или миксер, като добавям постепенно останалото затоплено мляко, брашно, колкото поеме, за меко, нелепнещо тесто, и останалата мазнина. Може да ползвате разтопено масло или олио.
Поставям готовото тесто в намаслена с олио купа и покривам с памучна кърпа. Оставям да втаса за по-малко от час. Готовото тесто изглежда така:
Разделям на две части. От едната част разточвам тънка кора, от която изрязвам кръг с основата на тавичката, в която ще печем. Поставям я в нея, като предварително е леко намазана с олио.
Моята бе с размери на дъното около 25 см. Останалото ни тесто от първата половина разточвам отново на лист и изрязвам още един кръг, с един-два сантиметра по-голям от основата и заделям настрана. Той ще е за покриване на питката. (Можете да направите този процес и накрая.)
Втората част от тестото разточваме на правоъгълник.
В купа пасирам айвара със сиренето на паста. С нея намазвам правоъгълната кора и разрязвам на ленти ето така:
Завивам първата лента на охлювче, а след това го премествам върху втората лента и продължавам да навивам. Правя така, докато мога да задържа тестото. После премествам върху кората в тавата и навивам останалите ленти около "охлювчето". Накрая изглежда ето така:
Покривам с втората кръгла кора и прищипвам краищата на тестото, така че да се запечати. Намазвам питката с леко разбито яйце и поръсвам със сусам. Правя малки дупки в центъра на питката с вилица, за да излиза парата. (Сложих някои и отстрани.)
Не съм я оставила много да втасва, само докато загрее фурната, но жегата навън помага на процеса :) Пека питката на 200 градуса до готовност.
Готовата питка може да задушите за кратко с памучна кърпа и найлонов плик, за да омекне, макар че аз не чаках много. Уханието беше просто неустоимо!
Ето я и в разрез :
Добре му похапнахме у дома, а ако и вие искате, пригответе си я идните почивни дни и се насладете на този прекрасен вкус!
Усмихнат уикенд, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!