петък, 3 юни 2016 г.

Питка "Айварка" / Tomato-Pesto Swirl Bread


Ох, колко е сладък петъкът сам по себе си! Толкова сладък, че реших да изневеря на традицията и да ви предложа нещо соленичко този път. Ей, така, за баланс! Обаче и този път няма да е нещо обикновено, а една супер-дупер вкусна питка, която ще ви накара да преоцените значението на идеалното тяло за лятото и да си хапнете доволно - доволно. Поне аз така направих!


Не консумирам хляб често, пък камо ли купечки, но виж, почна ли да меся нещо у дома, не мога да се въздържа да не си хапна. Още повече като от хлебчето се носи такова ухание, а от разреза наднича пъстра красота :) 


Веднага се влюбих в рецептата, още повече, че ще можех да оползотворя някоя бурканче от домашния айвар, който си правим с бабетката всяка година. То не е много скромно човек да се хвали сам, ама пък много добре се получи, да е жива и  здрава баба (и аз покрай нея :) ) 
В оригинала се използва козе сирене, но можете да я направите и с краве като мен, а ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
350 мл прясно мляко
около 500 г брашно или колкото поеме
1/2 кубче жива мая (21 г) 
50 г масло/ олио
100 г сирене
1/2 ч.ч. айвар / лютеница
1 яйце
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам

Започваме като приготвяме тестото. За целта шупвам маята в една чаена чаша леко затоплено мляко, като прибавям и захарта. В купа пресяваме 2/3 от брашното, прибавям солта, половината от мазнината, а след това и шупналата мая. Размесвам на ръка или миксер, като добавям постепенно останалото затоплено мляко, брашно, колкото поеме, за меко, нелепнещо тесто, и останалата мазнина. Може да ползвате разтопено масло или олио. 

                     

Поставям готовото тесто в намаслена с олио купа и покривам с памучна кърпа. Оставям да втаса за по-малко от час. Готовото тесто изглежда така:


Разделям на две части. От едната част разточвам тънка кора, от която изрязвам кръг с основата на тавичката, в която ще печем. Поставям я в нея, като предварително е леко намазана с олио.


Моята бе с размери на дъното около 25 см. Останалото ни тесто от първата половина разточвам отново на лист и изрязвам още един кръг, с един-два сантиметра по-голям от основата и заделям настрана. Той ще е за покриване на питката. (Можете да направите този процес и накрая.)
Втората част от тестото разточваме на правоъгълник.

          

В купа пасирам айвара със сиренето на паста. С нея намазвам правоъгълната кора и разрязвам на ленти ето така:

         

Завивам първата лента на охлювче, а след това го премествам върху втората лента и продължавам да навивам. Правя така, докато мога да задържа тестото. После премествам върху кората в тавата и навивам останалите ленти около "охлювчето". Накрая изглежда ето така:


Покривам с втората кръгла кора и прищипвам краищата на тестото, така че да се запечати. Намазвам питката с леко разбито яйце и поръсвам със сусам. Правя малки дупки в центъра на питката с вилица, за да излиза парата. (Сложих някои и отстрани.)

        

Не съм я оставила много да втасва, само докато загрее фурната, но жегата навън помага на процеса :) Пека питката на 200 градуса до готовност. 


Готовата питка може да задушите за кратко с памучна кърпа и найлонов плик, за да омекне, макар че аз не чаках много. Уханието беше просто неустоимо!


Ето я и в разрез :



Добре му похапнахме у дома, а ако и вие искате, пригответе си я идните почивни дни и се насладете на този прекрасен вкус! 
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 30 май 2016 г.

Бърза ягодова торта за начинаещи / Easy strawberry cake for beginners


В сезона на ягодите сме вече и определeно няма да пропусна да ви предложа няколко вкусни рецепти, включващи този толкoва ароматен плод. Днешната рецепта е такава, като също така е и по желания на част от читателите. От известно време ме молите да ви дам рецепта за някоя бърза лятна тортичка, която да е за начинаещи и ако може да включва някои от кремовете или пудингите на пазара.


Мислих, мислих и си казах, ще използваме най-лесния крем - този без варене дори, на Dr.Oetker, с аромат на ягода, за подсилване на ягодовия вкус. Реших все пак да се научим на нещо основно, като правенето на пандишпанов блат, вместо използването на готови, но ако неволята се обади, можете да ползвате и готови. Аз обаче смятам, че няма да навреди да забъркаме едни пандишпанови блатове "за начинаещи", а пък останалото ще бъде като детска игра.


Тортата е изключително лека, нежна и богата на крем. Но ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
за блатовете:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За кремовете: 
1 пак. крем Оле "Ягода" на Др. Йоткер
400 мл прясно мляко
250 мл течна сладкарска сметана за разбиване
захар (ако е необходимо за сметаната) 
ягоди за украса
5-6 големи целувки

Започнете като приготвите набързо крема според указанието на опаковката. За него ще ви е необходимо само да го разбиете с 400 мл прясно мляко. Оставете го в хладилника да стегне. (В крема има желиращ агент, но ако желаете по-стабилен крем, може да добавите и 1/2 пакетче желатин, разтворен в малко течност (сок, сироп от ягоди и т.н) ) 


Докато кремът стяга, правим блатовете. За целта отделяме жълтъци от белтъци, внимателно, без да попада никакъв жълтък при белтъците. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Намаляваме скоростта на миксера на средна и почваме да добавяме един по един жълтъците. 


Сместа остава също толкова пухкава, но леко по-жълта. Спираме миксера и с дървена лъжица/ силиконова шпатула започваме да интегрираме бавно, постепенно пресявайки брашно в сместа. Въртим лъжицата отдолу нагоре, като се опитваме навсякъде да попадне равномерно количество брашно. Не отнема много време - все пак са само 6 супени лъжици :) 


Разпределям в три тавички с диаметър 20 см, в които съм сложила на дъното леко намаслена хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато блатовете порозовеят. След това изключете фурната и открехнете леко вратичката, като ги оставите да изстинат в нея. Тъй като са малки като размер, не отнема много време. 

Сглобяване на тортата: Върху първия блат слагаме само от ягодовия крем (колкото преценим като количество, като си заделяме една част за втория блат) Върху него натрошаваме целувки. 


Слагаме втория блат, като върху него слагаме крем - смес от ягодовия и малко от битата сметана. Сметаната сме разбили предварително на твърд сняг (аз ползвам растителна сметана, тъй като е по-бяла и обемна. Като може да добавите и сметанов фикс, за да бъде още по-стабилна - струва стотинки и може да го намерите в големите магазини). Така имаме един нюанс по-светъл ягодов крем, като накрая ще получим нещо като омбре ефект. 


Отново слагаме целувки и завършваме с третия блат. Измазваме всичко с останалата ни сметана, като украсяваме по желание. Аз шприцовах част от сметаната, като големите кръгли "гнезда" са всъщност още домашни целувки, които имах у дома, направени по тази рецепта.


Завършете всичко с щедро количество ягоди, а ако искате, можете да сложите и между блатовете. 


Както виждате, в рецептата има много свобода за експериментиране и творчество. Ето и няколко съвета, които може да ви се сторят полезни: Бих ви посъветвала да опитате сметаната на вкус, и ако искате, добавете още захар. Аз ползвам по принцип неподсладена и винаги слагам захар на око. Също така, за да избегнете използването на желатин при ягодовия крем, може да се опитате да обърнете пластовете и да тръгнете от бял към ровов, тъй като така няма да му се наложи да "носи" тежестта, и ще може да го запазите по-мек.


Надявам се този малък експеримент да ви е харесал и да се е вписал в изискванията ви, които бяха в комбинация - нещо от сорта на "ефектна, малка, готина, която да е лесна, но не съвсем елементарна и да  става за в квартира". (Почти като описание на някоя по-освободена девойка) :)

Усмихната седмица,  приятели!

***

П.П. Приятели, наградите на Блоговодител са тази събота и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 27 май 2016 г.

Пиле по индийски / Indian-Style Chicken



Ако има нещо по-впечатляващо от сценария, хореографията и продължителността на индийските филми, то това е само индийската кухня!!!!!!!
Не може човек да остане безпристрастен пред погледа на тези невероятно ухайни и богати на подправки ястия. 
Признавам си, не готвя често индийско, но когато го правя - го изяждам всичкото! 




Само се суетя около котлона, разбърквам през пет секунди, само и само за да мога да вдишам аромата на ястието и си повтарям наум: 

" Малее, как ще се наплюскам само да стане готово". 
Да, прави сте, това не е поведение на дама, но ще ви кажа една тайна - много малко жени са дами, когато са оставени насаме с храна! 
Просто си представете сочните и мариновани пилешки късчета, облети в горещ и леко пикантен доматен сос, върху легло от пухкав ориз. 
Ако си го представяте, сигурно преглъщате вече, затова ще ви зарадвам, като ви кажа, че това е една наистина бърза рецепта, така че няма проблем да е вечерята ви още днес. Ето и какво ще ви трябва. 


Необходими продукти:
За месото:
1 бр. големи пилешки гърди (пеперуда)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. куркума
1 ч.л. чили на прах
1-2 ч.л. гарам масала (индийска подправка)
1 ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. джинджифил
2-3 скилидки чесън (пресовани, кълцани на ситно)

За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
1 ч.л. люта доматена паста
1 ч.ч. сметана за готвене
1 с.л. захар
1-2 с.л. олио
сол на вкус

Още:
ориз за гарниране

Започваме като нарязваме пилешките гърди на кубчета и ги мариноваме в смес от изброените за месото продукти. Индийската подправка се продава в много магазини (потърсете в интернет) или пък може да си я забъркате сами. Тя се състои от: канела, кардамон, кимион, черен пипер, карамфил, кориандър и индийско орехче. Но и да я пропуснете, няма да е фатално. в рецептата има достатъчно аромати и ви препоръчвам да ги слагате на вкус :) 



Разбъркваме всичко и оставяме пилето да се маринова в хладилника за около час, но за най-добър вкус - за една нощ. (Чудесно е да го приготвите предната вечер и като се приберете от работа, директно да го хвърлите в тигана :))


За приготвянето на ястието загрейте мазнината на висока температура. Запържете месото, докато побелее изцяло. Няма как да хване цвят, заради маринатата.


Добавете доматите, пастата, захарта и солта и оставете яденето да къкри под капак за около 20 минути или до готовност на месото. Преди да го дръпнете от огъня, добавете сметанатa и разбъркайте.


Сервирайте върху сварен бял ориз. 


Гарнирайте с малко нарязан пресен магданоз и някакъв хляб за топене. Аз предпочитам домашни пърленки ( рецепта тук ) или друг вид плосък хляб. 


Какво ще кажете , а? :) 

Пожелавам ви много слънчев, вкусен и безгрижен уикенд, приятели! 

П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е към края си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...