вторник, 24 май 2016 г.

Паста "Бачиново"/ Bachinovo mini cakes


На днешния празничен ден реших, че ще е най-подходящо да споделя с вас една от наистина специалните рецепти, които пазя от доста време. 24 май освен празник на българската писменост и култура е и празникът на моя град - Благоевград. Ето защо реших да ви споделя една изцяло благоевградска класика, която не се предлага никъде на други места в страната, а именно - любимата на всички паста "Бачиново". Ако има неща, които са уникални за Благоевград като град, то са може би това, че по принцип в този толкова красив, чист (един от най-чистите градове в България) и спокоен град съвсем спокойно може да си изядеш боя пред баничарница "Бакалов" привечер, ако много се заяждаш, и то най-вероятно от някое люто македонско девойче, каквито тук с лопата да ги ринеш (все сме бесни за нещо или на някой :) ), и другият отличителен символ е ето тази сочна, вкусна пастичка, която се продава от времето на дядо ми, ама буквално! 


Наречена е на нашия прелюбим голям градски парк "Бачиново", до където може да стигнете като тапър-тапър се движите по "алеята на здравето" . Някои карат колела, други ролери, трети се карат помежду си, баби ги одумват на пейка, а някъде по по-закътаните пейки младежи изживяват първи трепети и започват връзка (и семейства може да започват, ако е по нощите, но това навсякъде го има) 


Е, хубав е моят град и любим на много хора в България, като и тази година няма да съжалявате, ако дойдете за празника на града. Ще има музика, заря и всякакви чудеса :) 


И така, преди да премина към рецептата ще направя няколко уточнения. Тази рецепта е почти изцяло импровизирана и се доближава по-скоро до предлаганата към този момент паста "Бачиново" на пазара. Оригиналната е с кафяв крем и дядо ми бе така добър да ме запознае със семейството, което е правило тази паста в миналото, които пък от своя страна ми предадоха рецепта. Беше много мило от тяхна страна, но тъй като все още държат малка сладкарничка, реших, че не искам да издавам "тайните" им, докато са в"бизнеса". 
Затова пък поизядох доста пасти, докато измисля този вариант, който според мен се доближава най-много до вкуса на предлаганите пасти. Надявам се да ви хареса и да й се насладите, както направихме ние у дома. Няма да съжалявате! 


Такааа, преминавам по същество, че и без това съм я обещала отдавна, а имах и толкова молби да пусна тази рецепта. Ето и продуктите - не се стряскайте, не са много, просто са "раздробени" на части :) 
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За жълтия крем:
5 жълтъка
2 пудинга ванилия
1 литър мляко
2/3 ч.ч. захар

За белия крем:
3 белтъка
5 с.л. захар
300 мл течна сладкарска сметана (може и неподсладена)

Още:
шоколадов кувертюр
захарен сироп

Започваме с приготвянето на блата. Той е обикновен пандишпанов блат, като за целта разделяме жълтъците от белтъците, разбиваме белтъците със захарта на сняг, като след това един по един прибавяме жълтъците към сместа, докато продължаваме да бием с миксера на средна скорост. Сместа трябва да се запази въздушна и пухкава. Спираме да бъркаме с миксера и с помощта на шпатула или дървена лъжица, започвам да интегрираме брашното, което пресяваме постепенно. Бъркаме от долу нагоре, бавно и внимателно, за да се запази въздушността на сместа. Изсипваме я в тавичка, на дъното на която има леко намаслена хартия за печене. Изравняваме отгоре повърхността. 


Моята тава е с размери на дъното 35 х 24,5 см. Печем блата на 150 градуса, докато се зачерви. Когато е готов, изключваме фурната и оставяме да се охлади в нея, като леко открехваме вратичката. Така няма да спадне. След като се охлади напълно, махаме хартията за печене отдолу, поставяме отново в тавичката и заливаме с топъл захарен сироп. Рецепта за него можете да намерите на много места в блога, като тук например. Лично аз предпочитам да не го правя прекалено сладък за тази рецепта (около 500 мл вода, 300 г захар и ванилия). Оставяме блата да изстине и се залавяме с жълтия крем.


Слагаме млякото със захарта на котлона да заври, а в купа смесваме пудингите, жълтъците и малко от млякото, което сме си заделили, за да ни се получи средо течна каша. Когато млякото в тенджерето тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, като бъркаме енергично с телена бъркалка, за да избегнем пресичането на крема. Оставете крема леко да се охлади,


а след това излейте върху вече студения блат. Оставете да се охлади напълно, най-добре за една нощ в хладилник.


На следващия ден разбийте белтъците със захарта на сняг, а в друга купа - сметаната на сняг. Смесете двете смеси и


разпределете върху вече охладения десерт.  Съветвам ви да опитвате кремовете по време на готвене и да добавяте повече захар по желание. Аз лично харесвам свежестта на тази паста, която не е толкова сладка, извън напоения като реване блат, но ако вие решите - винаги можете да коригирате сладостта по време на готвене. 


Заглаждаме хубаво (или така поне си мисля, че съм направила). Може да нашарите сместа с вилица като мен.



Направете колкото може по-тънки шарки с разтопен шоколадов кувертюр (аз малко се олях). Като се охлади, той трябва да е леко хрупкав, затова е хубаво да са тънки пръски и шарки, за да не ви попречи при разрязването.


Пъхаме всичко за последно в хладилника да стегне, а след това режем сладкиша на пасти. 


Не знам дали мога да ви обясня правилно какво означава да си оближеш пръстите до такава степен, че да си смъкнеш лака, 


но общо взето това е, което може да очаквате от този сладкиш. Толкова лек, въздушен, нежен, сочен, пухкав. Три пласта удоволствие, които ще ви накарат да се размечтаете.



Ако не сте се влюбвали досега в Благоевград, то тогава ще ви се случи - ако не в някой чаровен градски, то поне в този десерт!


Ще се радвам да го опитате и да споделите впечатления, а дотогава ви пожелавам една усмихната седмица и



АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та година!!! П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/
П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 20 май 2016 г.

Нюйоркски чийзкейк / New York Cheesecake

 

Ето, че дойде времето, в което ви представям един от най-любимите си десерти. Сигурно сте се чудили защо в първите годинки на блога нямаше рецепти за чийзкейк и ще ви кажа причините, които са всичко на всичко  две! 
Първо, толкова съм педантична и взискателна към текстурите на чийздесертите, че винаги търся уникалния, отличаващ се с плътен и кадифен вкус на оригиналния чийзкейк, който опитах за първи път. Влюбих се толкова силно, че само серията от "Приятели", в която Рейчъл и Чандлър ядат чийзкейка от пода, може да опише докъде може да достигне любовта ми  към тази вкусотия! 
Е, може би не дотам да извърша дребно престъпление като кражба! ( Но определено има дни, в които бих утрепала определени хора и за парче десерт:))


Ето, че най-вече приключих със сортирането на любимите си чийзрецепти, като тази година вече ви споделих любимия ми чийзкейк без печене и шах-матния чийзкейк
Днес ви представям моята най-любима рецепта за нюйоркски чийзкейк.  


Именно тази вкусотия похапваха двамата олигофрени в сериала, и ако има думи, които могат да опишат колко е вкусен, то са тези на Чандлър:



Това е един десерт за ценители, според мен. Самата му текстура  и богатият му плътен вкус са звездата тук и намирам за излишно всякакви екстравагантни украси, въпреки скромната му визия. Свежи плодове, домашен плодов сироп или сладко са напълно достатъчни да контрастират и да допълнят по най-подходящ начин вкусовете тук.


И така, ако вече съм ви убедила, че е чудесна идея да използвате няколко часа от предстоящите дълги почивни дни да направите перфектния нюйоркски чийзкейк, вижте необходимите продукти:
За кората:
2 ч.ч. брашно
227 г краве масло
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка


За чийзкрема:
5 яйца
1 кг крема сирене
1 3/4 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
щипка сол
2 жълтъка
1/4 ч.ч. сметана за разбиване

Започваме с приготвянето на кората. В купа сложете пресятото брашно, захарта (аз използвах фина захар, но може да ползвате и пудра) и прибавете нарязаното на кубчета масло. Последното е добре да бъде малко по-хладно от стайна температура, тъй като ще се стопи от топлината на ръцете ни, ако омесваме на ръка. (Ако ползвате миксера, може и да е по-меко) 

                       

След като съставките са се интегрирали достатъчно, добавете и жълтъците и доомесете върху набрашнен плот, така че да получите ето такова тесто. 


Разточете една трета от тестото (другата приберете в хладилника) върху основата на форма с махащи се стени, в която ще печете чийзкейка, с приблизителни размери 20-22 см в диаметър. Надупчете с вилица основата ето така

                   

и пъхнете да се изпече до златисто в  предварително загрята фурна на около 190 градуса.
Извадете кората да се охлади.


През това време приготвяме крема. Ето какво крем сирене ползвам аз, тъй като често ме питате. От типа на "Филаделфия" е, но е много по-изгодно, особено ако е на промоция. :) Разбивам го със захарта и брашното и солта (ако има нужда). (Опитайте и преценете дали искате да е още малко по-сладко и добавете още малко захар)

               

Прибавете едно по едно яйцата, а след това и жълтъците. Накрая прибавете и сметаната (още в течно състояние.) Разбийте всичко още няколко минути, докато получите хубава, пухкава смес.
С останалата част от тестото покрийте стените на формата ето така (Може да ви отиде цялата или да ви остане малко). 


Облечете формата с няколко пласта фолио, за да предотвратите водата да пропие в десерта. Изсипете крема във формата, като оставите един-два пръста до върха, за да има накъде да се надига и долейте топла вода до средата на съда. Пъхнете чийзкейка да се пече в предварително загрята на 190 градуса с обдухване фурна. 

                      

Печете така, докато водата започне дa ври, а след това намалете температурата на около 170-160 градуса - така, че да къкри. 
Чийзкейкът ще започне да се надига, но не се притеснявайте, той ще спадне след охлаждането му. 


Ако тръгне да се запича прекалено, сложете лист алуминиево фолио отгоре и продължете печенето.


Ще ви отнеме около час или повече, ако го печете на по-слаба температура. След като е готов, чийзкейкът ще продължи да се тресе леко в средата, когато се разклати. Това е напълно нормално! Извадете и оставете да се охлади на стайна температура, а след това за няколко часа или една нощ в хладилник! 


На следващия ден той ще е перфектен, като ще можете да отрежете стабилни и красиви парчета.


Крем ли е, торта ли е, сладолед ли е - не знам, но е божествено! Няма друг десерт, който да обичам така с кафето, както тази чудесия....:)
И така, ето и  отговорът на мистерията около това, защо винаги имам вилица в чантата си :) Никога не се знае кога (и къде) ще ми падне чиизкейк под ръка!

 

Пожелавам ви много сладки и усмихнати почивни дни, приятели! :) 
Ако харесвате рецептите ми, не забравяйте, че имам нужда от вашия глас за наградите на Блоговодител! 
Може да се впишете с фейсбук, без да е необходимо регистрация, а ако гласувате във всички категории, може да спечелите и награда! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 17 май 2016 г.

Домашен хляб с мак / Homemade bread with poppy seed


Отдавна не бях публикувала нещо тестено, а пък не е като да не правя за близките. Макар да съм от хората, които избягват да консумират хляб, не мога да не си призная, че ако ме подгони "гладът", предпочитам да си заделя един час, но да си го замеся и изпека сама. Така и така го хапвам рядко, поне да е като хората. За съжаление качествено замесените хлябове на пазара напоследък са вече "гурме" храна и последния път, когато бях на гости на Ванчето в София, се оказа, че да ядеш "хлеб и сол" даже не е толкова сиромашко, колкото изразът предполага. 


И все пак може би няма по-изкушаващо ухание от това, носещо се в магазина, когато изнесат току-що изпечения хляб на рафтовете. В миг забравям какво съм искала да готвя и решавам, че малко хляб, сирене и розови домати са напълно достойни да бъдат вечерята ми за деня! 
Затова грабвам един пакет брашно и хайде към вкъщи! 
С малко фантазия си направих най-вкусния домашен хляб, с хрупкава коричка и сърцевина - мека като душичка! 


Използвах половината от тази рецепта, като украсих с маково семе. Ето и самата рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:
3-4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1/2 кубче жива мая
1 ч.л. захар
1/2 с.л. сол
маково семе


Започвам като разтварям в една чаена чаша хладката вода, захарта и маята и оставям на топло да шупне. През това време пресявам около 3 ч.ч. брашно в купа и прибавям солта. Правя кладенче и прибавям и шупналата мая.


Замесвам на ръка или в моя случай с миксер. Прибавяме останалата вода и още от брашното, докато получим тесто, което се отделя от стените на купата.


Слагам в леко намаслена с олио купа и оставям да втаса на топло, покрито с кърпа или фолио, докато удвои обема си.


Готовото тесто замесвам с още малко брашно, ако е необходимо, притискам с ръце, за да оформя нещо като правоъгълник, като прищипвам двата му дълги края един към друг, така че да се оформи формата на хляба. Намазвам отгоре с вода или леко размит белтък и поръсвам обилно с маково семе.


Оставям да втаса втори път, като пускам фурната да загрее на 200 градуса. Преди да го пъхна да се пече, правя един надлъжен разрез в средата на хляба и малки диагонални в двете страни с остър нож ето така:


За хрупкава коричка сложете на дъното на фурната съд с вода, която да се изпарява по време на печене или просто отворете и пръскайте с пулверизатор малко вода по кората.


Хлебчето ще е готово за около половин час.


Такова ухание се разнесе, че не можах да чакам и го разрязах още горещо ! 




Опитайте и вие!
И ако моите рецепти ви харесват, не забравяйте да ме подкрепите по-долу в годишните награди за кулинарни блогъри. Остана още малко време :) 
Усмихнат ден, читатели!
***


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...