На днешния празничен ден реших, че ще е най-подходящо да споделя с вас една от наистина специалните рецепти, които пазя от доста време. 24 май освен празник на българската писменост и култура е и празникът на моя град - Благоевград. Ето защо реших да ви споделя една изцяло благоевградска класика, която не се предлага никъде на други места в страната, а именно - любимата на всички паста "Бачиново". Ако има неща, които са уникални за Благоевград като град, то са може би това, че по принцип в този толкова красив, чист (един от най-чистите градове в България) и спокоен град съвсем спокойно може да си изядеш боя пред баничарница "Бакалов" привечер, ако много се заяждаш, и то най-вероятно от някое люто македонско девойче, каквито тук с лопата да ги ринеш (все сме бесни за нещо или на някой :) ), и другият отличителен символ е ето тази сочна, вкусна пастичка, която се продава от времето на дядо ми, ама буквално!
Наречена е на нашия прелюбим голям градски парк "Бачиново", до където може да стигнете като тапър-тапър се движите по "алеята на здравето" . Някои карат колела, други ролери, трети се карат помежду си, баби ги одумват на пейка, а някъде по по-закътаните пейки младежи изживяват първи трепети и започват връзка (и семейства може да започват, ако е по нощите, но това навсякъде го има)
Е, хубав е моят град и любим на много хора в България, като и тази година няма да съжалявате, ако дойдете за празника на града. Ще има музика, заря и всякакви чудеса :)
И така, преди да премина към рецептата ще направя няколко уточнения. Тази рецепта е почти изцяло импровизирана и се доближава по-скоро до предлаганата към този момент паста "Бачиново" на пазара. Оригиналната е с кафяв крем и дядо ми бе така добър да ме запознае със семейството, което е правило тази паста в миналото, които пък от своя страна ми предадоха рецепта. Беше много мило от тяхна страна, но тъй като все още държат малка сладкарничка, реших, че не искам да издавам "тайните" им, докато са в"бизнеса".
Затова пък поизядох доста пасти, докато измисля този вариант, който според мен се доближава най-много до вкуса на предлаганите пасти. Надявам се да ви хареса и да й се насладите, както направихме ние у дома. Няма да съжалявате!
Такааа, преминавам по същество, че и без това съм я обещала отдавна, а имах и толкова молби да пусна тази рецепта. Ето и продуктите - не се стряскайте, не са много, просто са "раздробени" на части :)
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
За жълтия крем:
5 жълтъка
2 пудинга ванилия
1 литър мляко
2/3 ч.ч. захар
За белия крем:
3 белтъка
5 с.л. захар
300 мл течна сладкарска сметана (може и неподсладена)
Още:
шоколадов кувертюр
захарен сироп
Започваме с приготвянето на блата. Той е обикновен пандишпанов блат, като за целта разделяме жълтъците от белтъците, разбиваме белтъците със захарта на сняг, като след това един по един прибавяме жълтъците към сместа, докато продължаваме да бием с миксера на средна скорост. Сместа трябва да се запази въздушна и пухкава. Спираме да бъркаме с миксера и с помощта на шпатула или дървена лъжица, започвам да интегрираме брашното, което пресяваме постепенно. Бъркаме от долу нагоре, бавно и внимателно, за да се запази въздушността на сместа. Изсипваме я в тавичка, на дъното на която има леко намаслена хартия за печене. Изравняваме отгоре повърхността.
Моята тава е с размери на дъното 35 х 24,5 см. Печем блата на 150 градуса, докато се зачерви. Когато е готов, изключваме фурната и оставяме да се охлади в нея, като леко открехваме вратичката. Така няма да спадне. След като се охлади напълно, махаме хартията за печене отдолу, поставяме отново в тавичката и заливаме с топъл захарен сироп. Рецепта за него можете да намерите на много места в блога, като тук например. Лично аз предпочитам да не го правя прекалено сладък за тази рецепта (около 500 мл вода, 300 г захар и ванилия). Оставяме блата да изстине и се залавяме с жълтия крем.
Слагаме млякото със захарта на котлона да заври, а в купа смесваме пудингите, жълтъците и малко от млякото, което сме си заделили, за да ни се получи средо течна каша. Когато млякото в тенджерето тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, като бъркаме енергично с телена бъркалка, за да избегнем пресичането на крема. Оставете крема леко да се охлади,
а след това излейте върху вече студения блат. Оставете да се охлади напълно, най-добре за една нощ в хладилник.
На следващия ден разбийте белтъците със захарта на сняг, а в друга купа - сметаната на сняг. Смесете двете смеси и
разпределете върху вече охладения десерт. Съветвам ви да опитвате кремовете по време на готвене и да добавяте повече захар по желание. Аз лично харесвам свежестта на тази паста, която не е толкова сладка, извън напоения като реване блат, но ако вие решите - винаги можете да коригирате сладостта по време на готвене.
Заглаждаме хубаво (или така поне си мисля, че съм направила). Може да нашарите сместа с вилица като мен.
Направете колкото може по-тънки шарки с разтопен шоколадов кувертюр (аз малко се олях). Като се охлади, той трябва да е леко хрупкав, затова е хубаво да са тънки пръски и шарки, за да не ви попречи при разрязването.
Пъхаме всичко за последно в хладилника да стегне, а след това режем сладкиша на пасти.
Не знам дали мога да ви обясня правилно какво означава да си оближеш пръстите до такава степен, че да си смъкнеш лака,
но общо взето това е, което може да очаквате от този сладкиш. Толкова лек, въздушен, нежен, сочен, пухкав. Три пласта удоволствие, които ще ви накарат да се размечтаете.
Ако не сте се влюбвали досега в Благоевград, то тогава ще ви се случи - ако не в някой чаровен градски, то поне в този десерт!
Ще се радвам да го опитате и да споделите впечатления, а дотогава ви пожелавам една усмихната седмица и
АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та година!!! П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/
П.п. Гласувайте, моля!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!