събота, 5 март 2016 г.

Млечно реване с крем "Рафаело" / Milk Soaked Coconut Cake "Raffaello"


Не остана много от дългите почивни дни, но пък винаги има време да спретнем нещо сладичко набързо. Особено лесна и подходяща е днешната рецепта. Да си призная - отдавна ме врънкаха у дома за реване, но аз нали не съм по съвсем обикновените неща, реших да го джазирам малко и се получи този прекрасен, млечен и въздушен десерт. 


Влюбих се в него още при вида му, заобичах го заради уханието му, а щом си хапнах една лъжичка - вече знаех, че съм попаднала на нещо, което си струва да се прави често.


Освен, че наистина е лесен и бърз за изпълнение, този сладкиш, който у дома нарекоха "мокри пасти "Рафаело", ме накара за първи път от доста време да се насладя на вкуса на прясно мляко. Не го обичам още от детската градина, така че това не бе "вражда от вчера". Тук обаче е най-подходящият сос за заливка и усещането на въздушност и лекота в десерта може да ви пренесе от масата на дивана с чинийка в ръка за отрицателно време.


И така, без повече отлагане, денят си минава, а пък десерт трябва да се прави, ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
1.ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер (10 г) 
1 бр. ванилия


За заливката:
3 ч.ч. студено мляко
2/3 ч.ч. захар
За крема:
1 ч.ч. течна сладкарска сметана за разбиване
домашен крем по желание (примерна рецепта по-надолу)
кокос за поръсване

Започвам като в миксера разбивам яйцата със захарта на пухкав крем.


След като сместа увеличи обема си, докато Делимано-то още бърка, прибавям постепенно пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.


Изсипвам готовата смес в леко намаслена и набрашнена тавичка с размери 40 х 27 см. 


Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 175 градуса с обдухване за около половин час.



След като го извадим от фурната, надупчваме блата с дървено шишче на места (не прекалено, тъй като текстурата на блата достатъчно попиваше) и го заливаме със студеното, подсладено мляко.


Крема приготвям като за целта разбивам течната сметана на пухкав крем и прибавям към нея домашен крем. Можете да приготвите любимия си крем ванилия или друг по желание. Например: Оставете на котлона да заври 800 мл мляко с една чаена чаша захар и разбърквайте от време на време, за да се разтвори по-бързо захарта. В отделна купичка сложете 200 мл мляко и 2/3 ч.ч. брашно или царевично нишесте (аз направих смес от двете) и разбъркайте добре.




Когато млякото тръгне да завира, прибавете брашнената смес на тънка струйка при продължително бъркане с телена бъркалка. Кремът се сгъстява бързо след това. Дърпаме от огъня и добавяме ванилията. Оставяме крема да се охлади напълно.


Прибавете колкото искате количество от крема към битата сметана, като разбира се трябва да е напълно изстинал. Аз не съм се скръндзавила и направих дебела покривка. (Имах останал от жълтия крем от тази торта и го добавих и него, като накрая всички се съгласиха, че кремът е станал на вкус като сладолед. Този десерт е идеален, ако ви е останал някакъв крем и искате да го използвате.)


Поръсваме отгоре щедро с кокос и пъхаме десерта в хладилника. 
Кокосовите десерти са ми страст и определено, макар и семпъл на вид, този сладкиш се настани сред любимите ми. 
Идната седмица пак ще го направя ;)
 Опитайте и вие! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



сряда, 2 март 2016 г.

Хачапури със спанак и яйца - храна за очите / Khachapuri with spinach and eggs


*В статията има продуктово позициониране 

Днес пак ще изпълнявам желания. Този път ще бъде солено и тестено и ще включва пожеланата от вас съставка - спанак. Сезонът му тепърва предстои, но пък здравето е на мода всеки сезон, а спанакът е една от най-полезните зелении, които може да консумирате. Действа изключително благоприятно за очите (както и яйцата, които съм включила в рецептата), затова и нарекох под заглавието "Храна за очите". (И самото ястие заприлича на "очо":) ) 


Имам и друга причина да посветя тази статия на зрителното ни здраве. Като човек, който е носил очила почти половината си съзнателен живот, а другата - лещи,  е важно да се грижа за него. Сигурна съм, че сред читателите тук има хора като мен, които са съпричастни с това, особено в нашето ежедневие и непрестанното стоене пред компютъра. Затова искам да отделя един абзац да ви запозная с една нова платформа, която стъпи съвсем наскоро на българския пазар, но е с дългогодишен и доказан опит в редица европейски страни - Lentiamo. В него успях да намеря любимия си продукт най-изгодно като цена в България за момента и с коректно и бързо обслужване. Освен това се сдобих и с някои шантави такива за следващите сесии за хелоуински грим :) И тъй като съм практична натура, цените ме спечелиха веднага и бързо смених доставчика си на лещи. Надявам се тази информация ще бъде полезна и за някои от вас, и макар да е с рекламна цел,  трябва да знаете, че не бих писала за нещо в което не вярвам.

И така, обещах ви абзац и затова няма да се бавя много, а ще премина към рецептата. Смятам, че това отново е едно лесно и идеално за седмична вечеря ястие, което ще накара всеки да заобича спанак, защото комбинацията на продуктите е не само безумно вкусна, но както казах и полезна. Ето и днешните ни хачипури със спанак, сирена и яйце! 


  • Необходими продукти:
  • Около 500 г брашно
  • 1/2 кубче прясна мая 
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1 с.л. захар 
  • 2 с.л. зехтин
  • 2-3 с.л. течна сметана (мляко) 
  • 1 ч.ч. замразен спанак (една шепа отцеден и нарязан)
  • 1-2 ч.ч. краве  сирене
  • 1 ч.ч. кашкавал
  • 2 яйца (в зависимост от бройката) 
  • 2-3 с.л. масло
  • щипка сол

Започвам като в 2/3 ч.ч. хладка вода прибавям една непълна супена лъжица захар и маята. Разбърквам, за да се разтвори, и оставям да шупне.


Можете да ползвате и суха мая, като ще ви трябва едно пакетче от 7 г.
Забърквам тестото като слагам около 2 ч.ч. и половина от брашното (пресято) в миксера, добавям зехтина (аз го правя на око) и солта.


Добавям шупнатата мая и пускам миксера да бърка с бъркалката за тесто. (Всичко това можете да направите на ръка, но все пак снимките показват моя процес и смятам, че е добре да съвпадат). Добавете още водичка или брашно, ако е необходимо - трябва да получите меко, нелепнещо тесто, което изглежда ето така:

 

Слагам го в леко намаслена купа, покривам с памучна кърпа и го оставям да се надигне за около 30-40 минути (в зависимост от топлината в помещението)


Готовото тесто прехвърлих върху набрашнен плот и доомесих, като накрая разделих на две топки.


Всяка от тях разточих на голям овален лист ето така:


В купа съм смесила натрошеното краве сирене, рендосания кашкавал,  сметаната и нарязания на ситно спанак. Тъй като аз ползвах замразен, след като го размразих, отцедих и нарязах, ми излезе всичко на всичко една шепа.


Завивам страните на хачипурита навътре, а отгоре разпределям половината от плънката. Моите бяха изключително големи, като едната заемаше тавата от фурната, но вие може да направите няколко по-малки, като ще ви се получат и повече бройки. (Ще ви трябват и повече яйца, което съм уточнила при продуктите)


Пъхам ястието да се пече, като ги пека последователно, на средна височина на фурната,  при температура от 190 градуса. След като се зачерви тестото, ги изваждам, чуквам едно яйце в средата и слагам малко масло върху белтъка на яйцето.


Готовата вкусотия може да поръсите с малко лют  червен пипер или лют зехтин.


С такава охота се ядат, че размерът тук наистина няма значение.


 Оставям ви с тези вкусни кадри и ви пожелавам вкусни, спокойни и весели празнични дни! 

 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 29 февруари 2016 г.

Сладкиш "Дамски каприз" / Jam And Meringue Cake "Lady`s wish"


Не знам дали има десерт по-подходящ за предстоящия мартенски месец, отколкото днешния "дамски каприз". Освен, че в него символично се крият белите и червени цветове на мартеничката, този сладкиш е изключително елегантен и нежен, като всяка истинска дама, което го прави пък и перфектния десерт за осми март. Хубавото тук е, че в тази рецепта можете да използвате някои от останалите ви зимни сладка, които не са вкусни само върху мекици и пържени филийки :)


Тази рецепта ми бе поръчана от един от читателите и тъй като аз съм добра и изпълнителна (нали умря циганката, която ме хвали - та да се похваля аз), не съм чакала втори повод. Истината е, че ми е изключително приятно да изпълнявам вашите кулинарни желания за определни рецепти, особено такива, които не съм правила преди и е чудесен повод да ги приготвя и аз за първи път. Е, този сладкиш не е точно такъв, но пък никой не отказа нито парче, нито две :) 


Най-трудната, ако можем въобще да наречем така, част от тази рецепта е белтъчената покривка, която аз съм усъвършенствала, така че ще ви кажа всичко и вие няма да имате никакви проблеми :) И така, ако тази гледка ви допада и искате на масата ви да се кипри същата красавица, вижте и рецептата!


Необходими продукти:
5 бр яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 пак. бакпулвер (10 г)
2 бр ванилия
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор

Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с една чаена чаша захар на крем, 


като постепенно прибавяме пресятото брашно, олиото, бакпулвера и предварително шупнатата в киселото мляко сода.


Подготвяме си тавичка, като я намасляваме с малко олио и я поръсваме с брашно.

                

Изсипваме сместа и слагаме да се пече в предварително загрята на около 170 градуса фурна с обдухване. Готовия блат от фурната оставям леко да изстине, но да не е студен, за да попие повече от сладкото. Надупчваме го с вилица (при мен не бе малко надигнат в средата, което изрязах и изравних и стана още по-добре) и намазваме със сладко. Най-добре с ягоди според мен. Отиде ми цяло бурканче от средните размери.


През това време в миксера се бъркат белтъците. Трябва да ги разбиете на твърд сняга с останалата захар. Понякога захарта е много зърнеста, затова предлагам да се ползва метода на целувките (вижте тук), тъй като така се стопява предварително. Белтъците стават много по-бързо и лъскави. Накрая прибавяме към тях и ванилиите.


Разпределям белтъчения крем върху сладкиша и връщам във фурната. Пека още 5-10 минути на горен реотан (без вентилатор!)  на същите градуси, с леко открехната вратичка. След като постигна желания от мен цвят - нежно бежово - намалям фурната на около 100 градуса и оставям да поизсъхне във фурната още 15-20 минути.



Важно е сместа да е изсъхнала, но мека на допир, тъй като в противен случай горният пласт се чупи при рязане.


А все пак за красиви парчета е нужно ножът да се плъзга лесно между пластовете, оставяйки ни с ей такава красота в чинията!




Аз този път не можах да се въздържа от уханието и примамлвиите белтъци, които ми хвърляше този десерт - буквално!


И започнах да си го хапвам...затова и няма много снимки! Е, има ли по-добро доказателство колко е вкусен! Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...