Поискахте ми рецепта за наистина вкусен пълнен шаран и ето я и нея! Най-вкусната за мен! И може би рецептата с най-неочакван вкус. Толкова неочакван, че тази рецепта си има своята малка, интересна история. Истината е, че макар рибата да не е пълнена с трици и дървени стружки, всеки път, когато спомена на някой с какво е пълнежът, автоматично се мръщи и казва "Ауу, т'ва не е за мен. Имаш ли нещо по-традиционно с орехи например". После следва една битка да ги уверявам, че дори човек като мен, който не е фен на шарана, хапва тази риба, защото според мен е най-вкусният пълнен шаран и единственият, който се наслаждавам да ям. Накрая хората се предават и решават да го опитат. Резултатът е винаги някое телефонно обаждане или пък мейл : "Лелеее, не съм очаквал, че всъщност толкова добре ще се вържат нещата. Много беше вкусно! Вече така само ще го правим."
Всъщност рецептата е от колега на майка ми в работата - Георги Черешаров, който също е преминал през картинката на лица, с доста скептични физиономии, след като им поднася тази рецепта. Резултатът обаче е само един! Такъв, че после майка ми дойде с тази рецепта, на която познайте какво - аз се смръщих и казах "Оф, това няма да ми хареса", но ето на...и аз попаднах в капана на тази рецепта.
Искате ли да видите дали и вие ще останете впечатлени, ами опитайте тази невероятно вкусна рецепта за пълнен шаран, печен върху легло от лозови пръчки.
Тази снимка тук е от миналата година, когато пекох по-малък шаран, но не бях доволна как станаха снимките. Този път всичко бе идеално, но ползвах гумени въжета за печене, за да завържа рибата и те нарушиха хубавия й външен вид при премахването им (Ще видите по-надолу). Затова пък вкусът й си е точно толкова страхотен и ще се радвам да опитате. Съмнение всяко тука оставете и само тази красота погледнете!
Ето и рецептата, като започнем със списъка с необходимите продукти:
Необходимите продукти:
1 бр. шаран
1 глава лук
1 стрък праз
150 г кайма
5-6 бр. гъби
5-6 бр. черни маслини
1/3 краставица
1 бр. малък морков
1 бр. чушка
1/2 ч.ч. доматено пюре
сол
черен пипер
олио
Първо подготвям всички продукти, като ги нарязвам и нареждам в поднос, за да са ми готови под ръка по време на готвене.
Загрявам малко олио и запържвам лука и праза, докато омекнат.
Добавям каймата и я запържвам, докато се раздроби добре и започне да добива загар. Овкусявам със сол и пипер.
После добавям чушката, маслините, моркова и гъбите. Оставям също леко да се запържат.
Накрая добавяме доматите и разбъркваме. Оставяме на котлона за още една-две минути и дърпаме от огъня. Последно добавяме нарязаната на малки кубчета краставица.
С тази плънка пълним шарана.
Настаняваме го върху легло от почистени и измити лозови клонки, върху които съм поръсила малко олио, за да не залепне рибата.
Опаковах рибата в гумени ластици за печене, за да задържи плънката, и пъхнах във фурната да се пече на 180 градуса.
Рибката става сравнително бързо, тъй като трябва само да се зачерви, но все пак времето ще варира в зависимост от големината й.
И макар повечето пълнени шарани да се снимат само цели, тъй като са трудни за поднасяне естетично (все пак са крехки и се разпадат лесно), аз не искам да пропусна да ви покажа тази невероятна и ароматна красота.
Много от вас ще са скептични по ред причини - ?кайма? , ?сурова краставичка? Недейте!
Не заменяйте каймата с друго или суровата с кисела краставичка. Това ястие има перфектен вкус точно така. Повярвайте ми!
Тъй като рибката става бързо, плънката остава свежа и само овкусява рибката отвътре, която сякаш загубва типичната си тежест и се превръща в страхотно и леко ястие от типа "сърф енд търф"
Опитайте и вие!
Пожелавам ви светли и весели празници, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!