Личи си, когато един десерт ми е грабнал сърцето, нали? Първо съм му нацвъкала сума ти снимки в публикацията, защото така ме изкушава, че не мога да избера само една-две, а и не мога да спра да се любувам на красотата, която струи от тях.
Е, днес ще има много такива, защото днес ви предлагам торта, достойна за предстоящите празничните дни! С чаровната си украса този десерт ще ви накара да се влюбите в него още преди да сте го опитали! Ето това е ефектът, който търсим, когато поднасяме и десерта в края на всяка празнична вечеря, когато вече сме преяли до степен Фидосова и си мислим, че не можем да хапнем нищо повече. Тогава обаче се появява нещо ей такова, на което просто не можеш да кажеш "не" :)))
Украсата харесах като идея в нета, но трябваше да измисля на каква торта да я "зашия". Не мислих дълго, защото приказно-горската тема така ме беше вече вдъхновила, че реших, че би било идеално тортата да изглежда в разреза като дървесни пластове.
Ето защо избрах палачинкова торта с нежен, истински, домашно приготвен шоколадов мус.
Това ще бъде една наистина подробна рецепта, тъй като досега не съм описвала технологията за правенето на шоколадов мус, и макар да смятам цялата торта като една от най-лесните за правене (а бе, то палачинки с крем, какво трудно има), смятам да не изневеря на стила си и да бъда възможно най-досадно подробна и изчерпателна.
И само преди да премина към рецептата, ще кажа за тези от вас, които ми писаха с очакване за някоя наистина вкусна рецепта за пълнен шаран, която да се хареса и на такива, които не обичат шаран (като мен), утре ще пусна рецептата за Най-вкусния за мен пълнен шаран и единствения, който мога да ям (без да ме карат насила). Рецептата е с много достъпни и налични продукти, така че ако ми се доверите и изчакате до утре - няма да съжалявате!
А сега, както петъчната традиция повелява - да се подслаждаме и празнуваме
Необходими продукти:
За икономични палачинки:
4 яйца
4 ч.ч. брашно
4 ч.ч. вода (плюс/ минус малко)
(може да добавите по желание - ванилия, канела, индийско орехче, джинджифил и т.н)
За шоколадовия мус:
5 яйца
200 мл течна сметана
200 г шоколад
150 г захар
щипка сол
За украсата:
шоколадов ганаш
шоколадови шишарки (вижте как по-надолу)
Сигурно веднага ви прави впечатление, че палачинките са някакви такива никакви, но всъщност това са не само икономични палачинки, но и едни от най-лесните за правене. Още тук ще препоръчам да направите своята любима рецепта за палачинки, тъй като не е задължително да ползвате тази рецепта. Тези палачинки са по-скоро "хлебни", отколкото десертни, което ги прави като блатове в тортата, осигуряващи ни по-стабилна структура, но пък им липсва типичната деликатност на тези, направени с "по-богати" съставки.
За палачинките разбивам всички съставки в дълбока купа, като може да ни е необходимо да добавим по-малко или повече вода, докато получим смес с гъстота на боза.

Загрявам тиган за палачинки на котлона, който леко намаслявам със силиконова четка, потопена в олио.
Слагам един черпак от сместа, (която разбъркваме всеки път преди да загребваме)
и започвам да разливам с бързи движения в тиганчето, докато се разпространи равномерно. Оставям палачинката да се пече, докато крайчетата й се подвият нагоре,
а отдолу се получи хубав златен цвят. Обръщаме и печем отново. От тази смес направих около 20 броя палачинки.
И така, палачинките са готови и се захващаме с муса. Или парадът на купите, както му казвам (ще ви трябват четири купи).
Започваме като разбиваме сметаната и я оставяме в хладилника. После в две отделни купи разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с 50 гр захар и 2 с.л. топла вода на водна баня до получаването на пухкав крем. Дърпаме от котлона и в друга купа на водна баня разтопяваме шоколада. През това време с миксера разбиваме и белтъците на сняг с щипка сол и постепенното добавяне на останалата захар.
В купата на жълтъците изливаме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се получи плътен шоколадов крем. Накрая имаме всичко на всичко три купи:
Започваме да добавяме постепенно малко от сметаната, а след това и малко от белтъците, като гледаме да запазим въздушността на муса. Разбъркваме отдолу нагоре, бавно и спокойно, интегрирайки всички съставки,
докато накрая получим хубава еднородна смес от нежен и пухкав шоколадов мус.
Сглобяване на тортата: В метален ринг, или форма за торта с махащи се страни (моята беше 20 см в диаметър), започвам да редя палачинка, мус, палачинка, мус (това е като роднина, милиционер, роднина, милиционер) и така докрай.
Аз не използвах всички палачинки, но въпреки това ми се струва, че можех да сложа повечко крем между пластовете.
Макар мусът да стяга след престой в хладилника, имайте предвид, че той остава пухкав, затова и много крем между блатовете също ще бъде предизвикателство. ( Ако искате да се презастраховате - винаги можете да добавите и желатин, но това ще промени текстурата му)
Докато тортата стягаше в хладилника (една нощ), аз направих украсата от шишарките. Използвах любимата си рецепта за
скалички ( вижте тук) като основа и около 50 г леко запечени на тефлонов тиган филирани бадеми.

Докато топчетата бяха още меки, втъквах бадемите по повърхността, така че да се закрепят. Вие можете да ползвате за "лепило" и разтопен шоколад, ако желаете. Бадемите са крехки, затова при натиск може да се счупят.
Пъхнах и вече готовите шишарки в хладилника и айде.....стига за днес! (Освен,че ме чакаха цял куп съдове за миене, ама това никой не ви го казва :)
Отгоре сложих вече стегналите се "шишарки" и доукрасих с малко свежи клонки.
Може да използвате и розмарин, вместо иглолистни, ако искате :)
Снимките се получиха с най-различни нюанси, тъй като времето се променяше непрекъснато, докато накрая не пекна това чудесно, зимно слънце!
Реших, че този натурален миш-маш от нюанси само показва огромната палитра от красота на това вкусно, "горско" кулинарно творение!
Аз отивам да готвя следващите кулинарни предложения, които съм замислила за вас, и ви пожелавам спокойни и красиви почивни дни и весели и щастливи предстоящи празнични дни!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!
