сряда, 16 септември 2015 г.

Бърканица с печени чушки / Grandma`s roasted peppers easy dinner


Ако си мислехте, че традиционният миш-маш е лесна рецепта, сега ви предлагам нещо по-лесно и смея да твърдя - по-вкусно и от него. 
Дойде ли септември, човек може да ме забележи да ям за вечеря тази вкусотия толкова често, колкото и да се кълча около огнището на село в опита да избегна дима в очите, докато пека чушки. Точно така - сама си пека чушките, хора, сама си ги ям (Е, давам и на хората вкъщи, но те знаят, че има неписано правило за тях и разумно отказват да прекаляват) 


Та, както си пека чушки на село, баба си подрежда съчки до мен, двете си приказваме за обтегнатата ситуация в Европа (селски ми ти работи :)) и двете стигнахме до няколко много важни заключения, едното от които е, че трябва да си приготвим любимата бърканица за вечеря. Ароматът на чушките се разнасяше във вече по-хладния есенен въздух толкова апетитно, че дори и най-засуканата вечеря не може да се конкурира с това лесно, селско ястие.


Хвърлихме и няколко филийки хляб на ламарината да се препекат и олеее мале.....

И тъй като седмичните вечери е хубаво да са бързи и леки, ето пак нашата днес:

Необходими продукти:
10-12 бр. печени чушки
70 гр масло (плюс малко олио)
3-4 с.л. брашно
сол

В името на традицията написах няколко примерни грамажи, но самите вие се досещате, че те няма как да важат във всички случаи. Всичко зависи от количеството на чушките - дали са по-тънки, месести, малки, големи и така. Но въпреки, че правим всичко на око, рецептата е още по-лесна, защото аз ще ви покажа какво точно да гледате с това око :) 

Започваме като загряваме маслото с малко олио.


Нарязваме на парчета обелените печени чушки и овкусяваме със сол 


Към разтопеното масло добавяме брашно (аз слагам на око). Трябва да се получи хубава каша, като разбъркваме, докато придобие светло карамелен цвят.


После прибавяме чушките и разбъркваме. Подправяме с още сол, ако е необходимо.


Сервираме ястието още горещо, в комбинация със свежа салата от сочни розови домати и препечени филийки.


Ако и вие си мислите какво пък ще му е толкова различното на печени чушки с брашно и масло, а не сте опитвали - променете това .....и се убедете в магията на старите рецепти!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 14 септември 2015 г.

Обърнат сладкиш със сини сливи / Upside down Cake with Plums


Първият учебен ден идва! Даааа, чисти и спретнати, със свити сърца (главно от мъка, не от вълнение, да не се лъжем) хиляди ученици ще започнат учебната година. Нюзфийда ще се затрупа със снимки от първия учебен ден, ще има много ретуитвания с #coolforschool и разбира се няма как да пропуснеш да се check-неш от даскалото, щом така и така си се разходил до там. 
Сигурна съм, че много деца ще спазят традицията и ще подарят цветя на учителите си, макар че може голяма част от тях да са само постове от снимки на тяхната стена, но хей, и това си е жест. :) 
Но за мен няма лошо човек да бъде в крак с времето, защото по-лошо е да си обременен със закостеняло мислене и архивна идеология, което в днешно време за съжаление е най-голямото оръжие срещу свободата и развитието на човека. (само вижте новините)


За това се радвам, че много млади и надявам се все още свободни умове ще прекрачат прага на първото място за тях, което е посветено на това те да развият възможностите си и интелекта си, да тестват идеите си, да спорят и да се борят за това, в което вярват, носейки със себе си духа на новото време, а аз вярвам, че има още много учители, които с удоволствие ще се радват на тази будна компания!


Моите спомени от училище, като при повечето хора, са смесени - там срещнах най-добрите си приятели (и до днес), няколко неприятни хора (и до днес), най-вдъхновяващите учители и такива, които преподават химия без да могат да изравнят и едно уравнение (това е само един от многото примери за некадърност), много смях и много тъга, много добри решения и  някои не дотам добри решения :) 


И макар българската образователна система определено да не е най-доброто нещо, в което може да попаднеш, то пак има шанс да извадиш правилните изводи и от не толкова приятни ситуации! 


Все пак целта на образованието не е да те научи какво да мислиш, а по-скоро да мислиш!

И така, както едно хубаво мислене преобръща света ни с караката нагоре, смятах, че е идеално да направя точно един такъв тематичен десерт за този невероятен обрат в живота на малчуганите, които започват училище за първи път утре.

Освен, че е лесен като детска игра, той се прави супер бързо и можете да използвате повечето сезонни плодове, които имате под ръка - любимият ми обърнат сладкиш на мама:


"Не съм го казвал преди, но пак ще повторя"*, майка ми винаги го сиропира, но тъй като у дома го ядем със сирене (казвала съм ви, че тук всичко се яде със сирене), го оставих пухкав, както печката го е "родила".

*учителски бисер

Ето и рецептата:
Необходими продукти:
100 гр краве масло
4 яйца
1 ч.ч. захар (плюс малко за поръсване)
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 пак. бакпулвер
сини сливи

Използвам за мярка чаша с вместимост 200 мл. Разбивам яйцата със захарта до получаването на пухкава смес. 


Добавям пресятото брашно, бакпулвер и ванилията до получаване на средно гъсто кексово тесто.


Нарязвам сливите на резенчета (броят им зависи от големината им и големината на избраната от нас тавичка)


Аз избрах тавичка с диаметър 25 см, като на дъното поставям маслото с една-две лъжици захар и слагам във фурната да се разтопи.


След това изваждам и нареждам сливите в избрана от нас фигура. Тестото е достатъчно да се изпече и в доста по-голяма тава, като ще стане по-тънко, но ще можете да използвате още повече плод.


Поръсвам съвсем леко със захар отгоре, а след това изсипвам и кексовата смес.


Пъхам отново във фурната и пека за около 40 минути на 170 градуса. Проверявам с дървена клечка дали се е изпекъл добре.


Добре е да се остави поне пет минути да изстине, след което се обръща в подходяща чиния.


Аз почти никога нямам това търпение и го обръщам веднага, като, ако ви остане някое плодче по тавичката, не му се косете, а го върнете на мястото :)


Тук пак да кажа, ако искате по сочен десерт, можете да го сиропирате, докато е още топъл, с компот или сироп по желание.  Ние у дома го оставяме с невероятната му дунапренена консистенция, семпъл вкус, обогатен единствено от невероятния аромат и сок на вкусните сливи.


Опитайте и вие...направете деня си по-сладък, за да имате сили да направите и живота си наистина необикновен!


п.п. И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за някого от останалите категории !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



събота, 12 септември 2015 г.

Известното пиле с тиквички "Абуелос" / Abuelo's Chicken Zucchini


Дойде ли това време от годината и 50-процента от хладилника ми бива зает от тиквички. Така е, градината на баба ми може да пръква това и онова от време на време, но тези тиквички са гарантирани. Както и това, че ще ми напълни няколко торби от тях за вкъщи! И ето пак пред тази дилема...какво ново да сготвя с тях?
Мисля си обаче, че тиквичките са зеленчукът, с който най-често търсим интересни рецепти, които да опитаме, за да заменят безкрайното и досадно пържене.
И тъкмо си мислех, че вече съм ви представила рецептата за тиквички, която ще е в началото на класацията за тази година (говоря за лазанята от тиквички), и ето, че една нова рецепта влезе в живота ми (и стомаха ми) по начин, по който само любовта от пръв поглед прави!


Говоря за известното пиле с тиквички на ресторант "Абуелос", който е с дълга история в приготвянето на вкусна мексиканска храна, с усещането за домашната кухня на баба :)  
Самата аз досега не бях опитвала такава комбинация и въпреки, че спазих рецептата почти дословно, си позволих една-две промени (на око), но пък вкусът наистина ме впечатли и определено ще бъде ястие, което ще приготвям и занапред в сезона на тиквичките.

Месото е ароматно и крехко, сосът - кремест и плътен, с щипка пикантност, а в гарнитура от ориз, ястието ще ви се стори едно от най-добрите, които сте хапвали скоро.



Но без повече предисловия, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
50 гр масло (плюс малко олио)
2-3 бр. тиквички
1 глава лук
2 с.л. брашно (пълни)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко

Гарнитура: бял ориз

Подправки:сол, черен пипер, чеснов пипер, бял пипер, сладък червен пипер, кайенски пипер и лют пипер на люспи

Започвам като нарязвам пилешкото на парчета по желание. Аз избрах дълги и малко по-дебели ивици месо.  В по-дебелите участъци срязах и напречно, за да може месото навсякъде да е с еднаква дебелина и да се изпече равномерно.
Сложих в подходящ съд и овкусих с подправките на око (без лютия пипер на люспи). Сложих малко (около 50 гр) водичка и омесих хубаво месото за да полепнат подправките. Прибрах за кратко в хладилника, докато подготвя останалите продукти.


През това време измиваме и нарязваме лука и тиквичките. Лука на ситно, а тиквичките на еднакви по дебелина четвъртинки или половинки ( по желание на клиента :))

В тиган загряваме половината от маслото и малко олио и слагаме да се изпече пилешкото до готовност.


Месото трябва да е крехко отвътре, а отвън - с вкусна златна коричка.


След това в тиган слагаме отново малко олио и останалото масло. Запържваме лука за кратко, 


а след това прибавяме и тиквичките. Подправяме със сол. Запържваме за кратко, докато тиквичките поемат от аромата, но останат все пак леко хрупкави и свежи. Внимавайте да не ги препържите и да станат кашкави.


Прибавяме месото, а след това и две пълни лъжици брашно 


и разбъркваме хубаво.


Започваме да прибавяме млякото, като бъркаме така, че брашното да се разтвори и да се получи хубав и плътен сос. Най-добре е да прибавяте млякото постепенно, за да прецените дали ще му е необходимо малко повече или по-малко от даденото количество. Сосът трябва да изглежда ето така.


Добавяме още някоя щипка прясно смлян черен пипер и от лютия пипер на зърна, за да дам още малко пикантност на ястието.


Сервирам го в гарнитура от обикновен бял ориз, който сварявам предварително по метода на абсорбацията.


Сосът е идеален за топене, 


а богатите на вкус и аромати тиквички ще променят изцяло представите ви по колко различни начини могат да се сготвят. 

Хайде, опитайте и вие! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...