Аз съм си горско животно! Винаги, когато ми се отвори възможност, паля колата и бягам от града в някое забравено от Бога място! Не винаги обаче имам възможност да избягам толкова надалеч, затова пък край града ни има много подобни местенца, където човек спокойно да прекара уикенда! Далеч от телефони, интернет и статичен шум. Където сипещият се проливно дъжд и жуженето на насекомите са единственият възможен саундтрак, а акустиката на балкана може да превърне в гръмко изказване дори и най-тихото пръц! :)
Ех, простичък живот! Какво ли не правим ние хората да се отдалечим от него, да успеем да се заобиколим с удобства и стандарт, който да крещи, че сме постигнали мечтите си. А накрая, уморени от битката, пак желаем да се върнем към него - към тишината и покоя, към красотата на природата, която попиваме с очите си в чиста форма, а не чрез известни фотографии, които красят десктопа ни. Към готвенето на истински огън, който ни кара да се прехласваме по вкуса и на една запечена на скара филия хляб! Знаете за какво говоря, нали?!
Според мен природата има способност да лекува душата! Със своето упорство да се възстановява след всяка зима, след всяка буря, след всяко бедствие. Да се пробужда и появява в цялото си изящество, напомняйки ни, че и ние като нея, сме способни да се преборим със "зимата" и да се завърнем по-силни и красиви от всякога. Та нали сме създадени от едни и същи градивни частици!
Ако и вие имате нужда от това усещане, ако искате да се презаредите, не инвестирайте единствения си свободен ден в кварталния мол. Събирайте си партакешите и хващайте гората!
А пък аз ще ви предложа идеалното ястие, с което да се подкрепите. Ако нямате много време, няма как да къкрите боб в гърне. Старата изтъркана скара от пържоли и кюфтета пък може и да е типична за нас, българите, но идва време, когато ни се иска да опитаме нещо ново. Да бъде хем вкусно, хем да не бъде тежко, така че да не обезсмисли изгорените калории от прехода в гората. Ето защо се спрях на скариди!
Тази седмица за пръв път ги пуснаха в Кауфланд и веднага реших, че тяхното време настъпи. Бях си харесала рецепта за тях от много време, но така и никога не се бях изправяла пред препятствието да ги чистя. Оказа се много лесно, но за всеки случай направих стъпка по стъпка, за да се убедите.
А какво да кажа за вкуса...просто нямам думи. Да ядеш прясна морска храна е несравнимо удоволствие, при което сте напълно лишени от натрапчивата тежка миризма на замразените такива. Месото на скаридите е крехко, доближава се до бялото месо, а пикантната глазура ги прави просто неустоими.
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 500 г скариди
За соса:
2 с.л. кетчуп ( пълни)
100 мл бяло вино
2-3 скилидки чесън
1/2 глава лук
1-2 люта чушка
черен пипер
щипка-две кайенски пипер
сол на вкус
Можете да приготвите соса предварително в бурканче, така че да може да престои поне един час, за да се освободят ароматите. Смесваме всички продукти, като ги нарязваме в големина по желание.
Следващата стъпка е почистването на скаридите. Измиваме ги. Махаме краката ( сн.1), а след това и главата, която се издърпва много лесно ( сн.2). Обелваме твърдата им обвивка ( сн.3), като се разкрива крехкото им месо ( сн. 4). В средата му се вижда черна точка, която е червото на скаридата, което трябва да премахнем ( сн.5) Някои хора я консумират и така, но аз предпочитам да ги изчистя.
За целта правя разрез с нож по гърба на скаридата, от където лесно се издърпва тази тънка "нишка".
Почистените скариди нанизваме на шишчета, като глазираме с направения предварително сос.
Глазирането със сос продължава по време на цялото печене, от двете страни на шишчето. Времето за печене зависи от силата на огъня, но като цяло стават бързо.
Дали просто като предястие или към салата, или пък в плосък хляб, тези шишчета ще ви останат в ума като лека и вкусна храна, която ще искате да консумирате още по-често.
Следващите почивни дни са на прага ни. Кой знае, може би точно това ще е следващото ястие, което ще шашне вас и близките ви :)