сряда, 25 март 2015 г.

Нашата най-любима и лесна рецепта за печен лаврак с картофи / Baked Sea Bass With Potatoes


Днес е Благовещение и прекрасен повод да имаме сладък ден! Като за начало е хубаво да започнем деня си с нещо сладичко, което може да бъде дори лъжичка мед или в моя случай тези домашни сладки. Денят става още по-благ от традицията, че на този ден не трябва да се работи нищо. Nothing. Nаdа! Niente! 

Така че, ако шефът ви хвърля злобни белтъци, че не се скъсвате от работа днес, кажете му, че "имате причини, свързани с религията". В днешно време нямат право да ви санкционират по този начин, тъй като е дискриминация! :) 
И така, след като установихме една-две приятни традиции за днешния ден, скачам на трета, с която е свързана и днешната ми рецепта. 


На Благовец на трапезата освен десерт трябва да присъства и риба и затова аз ви предлагам точно това! Невероятно лесна, но пък безумно вкусна рецепта за лаврак на фурна, полегнала върху легло от картофи :) Вие можете да изберете и друга риба, но не можем да пренебрегнем прекрасния и свеж вкус на лаврака :)
Преди да премина към рецептата, искам да използвам възможността да честитя имения ден на леля ми Блага, която пък вчера имаше рожден ден. (Това моментално говори за факта, че е зодия овен, което превръща името й в невероятен израз на ирония, предвид характера й, който е всичко друго, но не и благ. :) Но като за всяка друга "люта македонка" това е по-скоро комплимент, затова и пожелавам още дълги години да успява да постига своето с чест и достойнство! )


И така, ето я и самата рецепта, като за начало - необходимите продукти:
2 бр. риба лаврак (около 600 г)
2 бр. големи картофа
1-2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
1/2 връзка копър
черен пипер
1/2 лимон
1/2 лайм
сол
зехтин / олио

В тавичка слагаме малко зехтин/ олио и покриваме дъното с нарязаните на чипс, осолени картофи. Овкусяваме с още малко зехтин.


Поставяме отгоре почистената и осолена отвътре и отвън риба. Във всяка от тях поставяме половината от копъра и няколко резена от лимона и лайма. Украсяваме с цитрусите и рибата. :)


Завършваме с нарязаната чушка, нарязания на ситно / пресован чесън и подправките.



Пъхаме във фурната и печем на силна фурна - 200-220 градуса.


За около половин час ще имате удоволствието да се насладите на една наистина апетитна рибка, гарнирана с хрупкави картофки :)


И накрая - Честит празник на всички именици! Бъдете живи и здрави! 





понеделник, 23 март 2015 г.

Палачинкова торта "Бостън" / Boston Cream Crepe Cake


Палачинките са съботно-неделна закуска на много места по света. България също не е изключение, тъй като в много домове именно в тези дни от седмиците се разнася ароматът на току-що изпеченото сладко тесто. Някои глезанковци (мога да назова един, който започва с "М" и завършва на "итко") даже се събуждат от това ухание, гарнирано с чаша хубаво горещо кафе.

Кафето у дома вече наистина е такова,  тъй като получих наградата си от конкурса на Блоговодител и FoodPanda - кафе-машина ДеЛонги! 

Искам още веднъж да им благодаря за този толкова нужен за мен подарък и за това, че ме удостоиха с първо място, макар и всички участници да бяха наистина страхотни! 

И така, ухилена да ушите и оцъклена от прекалената доза кофеин (но трябваше да опитам всички видове кафе, които мога да си направя), реших, че имам енергията ( "да не повярваш") да направя няколко дози палачинки още рано в събота сутрин.


И както става, една палачинка води до друга, а скоро и до палачинкова торта. Имах няколко останали жълтъци в хладилника (скоро някой ме пита за рецепта с останали жълтъци, ей на, една такава:) ) и забърках и един хубав домашен крем.  Пльос един ганаш отгоре и се ражда торта, носеща име, което може да ви заблуди, че е сложна, но всъщност е "проста като талпа", както се казва :)


Името й идва от известния Бостънски пай, тъй като се използва същият крем. Само че традиционните пухкави блатове тук са заменени от палачинки. Това е една наистина много нежна и лека торта, която ще ви кара да жадувате за всяка следваща хапка повече и повече.


В интернет можете да намерите много и  различни варианти на десерта, но аз ви предлагам моя, който сглобих почти на шега. За да съм сигурна, че тортата ще е стабилна с толкова голямо количество крем, използвах половин пакетче желатин, но след опитването й мисля, че няма да има проблем да се пропусне. Кремът си стяга достатъчно и без него, така че, стига да използвате остър нож за разрязването на тортата, отново ще получите красиви парчета.


Но стига философстване, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
13-14 бр палачинки
5 жълтъка
500 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
8 с.л. захар (може и повече)
6 с.л. брашно
1 с.л. масло
1/2 пак. желатин *
2 бр ванилия

* по желание

Започваме с направата на палачинките, защото, както знаете, ще отнеме известно време. Смятам, че почти всеки дом има своя любима рецепта за палачинки - чувствайте се удобно да използвате именно нея. За всеки случай съм сложила линк към една от най-лесните рецепти, които ползвам (само с три продукта - яйца, брашно и мляко), но пропуснете какаото, което е описано в продуктите. То е само, ако решите да направите тортата с какаови палачинки :)


Докато правите палачинките, можете да направите крема на съседния котлон. За целта в купа разбиваме яйцата със захарта и брашното, като добавим малко от студеното мляко, така че да се получи течност с консистенцията на боза (може и по-рядко).

                 

На котлона сложете подходящ съд, в който да изсипете останалото мляко и 100 мл от течната сметана. Добавете и ванилията. Оставете млякото да заври. Прибавете на тънка струйка от яйчената смес към млякото, при непрекъснато и енергично бъркане с телена бъркалка. Оставете крема да поври, като разбърквате, той ще се сгъсти. Ако е необходимо, намалете силата на огъня, внимавайте да не загори! (Ако решите да използвате желатин, дръпнете крема от огъня, докато е още горещ, и прибавете предварително накиснатия в малко вода и вече набъбнал желатин. Разбърквайте отново в крема, докато се разтвори напълно.) Добавете към горещия крем и 1 с.л. масло, разбъркайте, докато се поеме, и оставете настрани леко да се охлади.


Често ме питат как успявам да направя палачинковите торти така равни, а не свлечени по краищата. Тайната е рингът за торти. С негова помощ успявам да разпределя крема равномерно и палачинките ни заемат подходящата форма. И тук той отново влиза в действие :)


Сглобяването на тортата е лесно - палачинка, крем, палачинка, крем и така до края. Не прекалявайте с крема, пластът трябва да е тънък, както виждате на снимката. По този начин си гарантираме, че той ще стегне и няма да се разтича при разрязване. След като сме я сглобили, сложете тортата за няколко часа (най-добре една нощ) в хладилника.



На следващия ден пригответе ганаша от останалите 100 мл течна сметана и шоколада, като той може да бъде черен или млечен, според вашия вкус.


Залейте тортата с течния ганаш, докато е още студена, току-що извадена от хладилника, и той ще стегне бързо :)


Скоро след това ще можете да се насладите на една наистина нежна, богата на ванилов вкус, но все пак "погалена" от шоколад торта!


И така, хапвайки и снимайки, а скоро и само хапвайки, и аз подсладих почивните си дни!














И понеже тортата е лекичка, започна да изчезва със същата лекота, но се спрях, тъй като получих закана от приятели да им оставя :)




петък, 20 март 2015 г.

Пухкави хлебчета с плодов пълнеж / Sweet bread buns with apple filling


Пролет-шмолет! Много несериозно поведение от страна на този сезон! Чакам я като топъл хляб (както се вижда от снимките :)), а тя ми пристига стиснала зъби, с драматично встъпление от слънчево затъмнение и прогнози за сняг до коленете. Ама бива ли такова нещо - не вижда ли че вече ни писна да плащаме високите сметки за ток и да се загащваме до ушите. Алоооу, малко съпричастност тука! 

В знак на добра воля ще взема да й се подмажа с една тематична рецепта за пухкави розетки с плодов пълнеж, които идеално я представят, защото когато ги погледна, виждам - снежна пролет! 


Другото, което виждам е поредното доказателство, че тестените продукти вече не са ми слабост. С радост заявявам, че вече не ме е страх от маята и почти винаги имам под ръка (или в хладилника по-точно). Готвенето на тестени рецепти наистина ми става все по-интересно. И как няма. Вижте какво разнообразие от възможности за оформянето на тестото. Пък и трябва да тренирам. Скоро настъпва и астрономическото козуначено време и тази година може би ще се пробвам да забъркам козунаците съвсем сама - без помощ от мама, баба и пожарната.


Влюбих се в тази рецепта. Не само е много лесна, но и видът на хлебчетата е толкова грабващ! Бих ги сервирала и на сватба, защото от тях струи елегантност и романтика. И може би ще го направя, защото съвсем наскоро две мои любими същества - сестра ми Мими и приятелката ни Ваня обявиха, че ще има сватби в "кралския двор" и аз не мога да бъда по-щастлива! Съвсем скоро за тях съм предвидила да направя едно виртуално моминско парти с тематично меню, което смятам, че много от вас ще харесат и ще се забавляват с нас. Каня ви от сега и всеки да си носи чаша :) 


Актуализация 2018-та година: И така, няма да отлагам повече, преминавам към самата рецепта, но преди това отново ще ви помоля да ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря на всеки, който ще го направи!                            

А ето вече и списъка с необходимите продукти:

За тестото:
2 ч .ч. брашно
15 г прясна мая (аз сложих 1/2 кубче)
50 мл течна сметана
30 г масло
2 с.л. зехтин
150 мл прясно мляко
3 с.л. захар
1 яйце
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
2-3 бр ябълки
1/2 ч.ч. орехи
канела и захар на вкус

Още: 
пудра захар за поръсване

Започваме като в купичка слагаме 100 мл затоплено мляко, с 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и маята. Разбъркваме хубаво с ръка, докато маята се разтвори и се образува кашичка. Оставяме на топло да шупне.
През това време в друга купа разбивам яйцето, постепенно прибавяйки и останалите продукти от захарта, млякото, разтопеното масло и сметаната.


В трета купа / тавичка пресяваме брашното и слагаме останалите сухи продукти - сол и ванилия.


Изсипваме яйчената смес и шупналата мая и започваме да месим. Добавяме и зехтина.


За тестото ни е необходимо още малко брашно за доомесване на меко, но нелепнещо тесто. Прехвърляме в съвсем леко намаслен съд и оставяме на топло за да се надигне. Ще отнеме около 40 минути до 1 час.


Плънката може да бъде по желание, като аз използвах от останалите от зимата ябълки. Вие можете да изберете други плодове, но за ябълките не пропускайте да добавите начукани орехи, малко захар и канела. В зависимост от ябълките, техния сорт и вашите предпочитания, можете да загреете ябълките със захарта на котлона за кратко. Така ще получите по-мек пълнеж, с консистенция на сладко. Аз се спрях на сурова плънка, тъй като ябълките вече бяха поомекнали :)


И така, оставете нарязания плод заедно със захарта и останалите продукти да поемат от ароматите и да пуснат своя сок, а ние се заемаме с тестото.


Готовото тесто прехвърляме върху лека набрашнена повърхност.


Разделяме тестото на три части.


Всяка от тях разточваме на кръг, който разрязваме на четири равни части ето така:


На всяко от образувалите се триъгълничета правим три разреза по дължина на страните ето така:


Слагаме част от плънката


и завиваме първо от едната страна, а после и от другата.


Така получените хлебчета редим в тавичка и оставяме да се надигнат за около 20 минути. След това печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за още 20 минути или до готовност.


Ще ги познаете по невероятния златист цвят отвън, но ще бъдат още меки отвътре :) 


Още топли ги поръсете с пудра захар.


Подсладете предстоящите почивни дни с тези невероятни, уханни хлебчета и прекарайте един апетитен следобед в тяхна компания. Гарнирайте с чаша любима напитка и приятно четиво :)
Добър апетит, скъпи приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...