Днес е Благовещение и прекрасен повод да имаме сладък ден! Като за начало е хубаво да започнем деня си с нещо сладичко, което може да бъде дори лъжичка мед или в моя случай тези домашни сладки. Денят става още по-благ от традицията, че на този ден не трябва да се работи нищо. Nothing. Nаdа! Niente!
Така че, ако шефът ви хвърля злобни белтъци, че не се скъсвате от работа днес, кажете му, че "имате причини, свързани с религията". В днешно време нямат право да ви санкционират по този начин, тъй като е дискриминация! :)
И така, след като установихме една-две приятни традиции за днешния ден, скачам на трета, с която е свързана и днешната ми рецепта.
На Благовец на трапезата освен десерт трябва да присъства и риба и затова аз ви предлагам точно това! Невероятно лесна, но пък безумно вкусна рецепта за лаврак на фурна, полегнала върху легло от картофи :) Вие можете да изберете и друга риба, но не можем да пренебрегнем прекрасния и свеж вкус на лаврака :)
Преди да премина към рецептата, искам да използвам възможността да честитя имения ден на леля ми Блага, която пък вчера имаше рожден ден. (Това моментално говори за факта, че е зодия овен, което превръща името й в невероятен израз на ирония, предвид характера й, който е всичко друго, но не и благ. :) Но като за всяка друга "люта македонка" това е по-скоро комплимент, затова и пожелавам още дълги години да успява да постига своето с чест и достойнство! )
И така, ето я и самата рецепта, като за начало - необходимите продукти:
2 бр. риба лаврак (около 600 г)
2 бр. големи картофа
1-2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
1/2 връзка копър
черен пипер
1/2 лимон
1/2 лайм
сол
зехтин / олио
2 бр. риба лаврак (около 600 г)
2 бр. големи картофа
1-2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
1/2 връзка копър
черен пипер
1/2 лимон
1/2 лайм
сол
зехтин / олио
В тавичка слагаме малко зехтин/ олио и покриваме дъното с нарязаните на чипс, осолени картофи. Овкусяваме с още малко зехтин.
Поставяме отгоре почистената и осолена отвътре и отвън риба. Във всяка от тях поставяме половината от копъра и няколко резена от лимона и лайма. Украсяваме с цитрусите и рибата. :)
Завършваме с нарязаната чушка, нарязания на ситно / пресован чесън и подправките.
Пъхаме във фурната и печем на силна фурна - 200-220 градуса.
За около половин час ще имате удоволствието да се насладите на една наистина апетитна рибка, гарнирана с хрупкави картофки :)
И накрая - Честит празник на всички именици! Бъдете живи и здрави!