Как хубаво започна днешният ден, а! През прозореца ми се прокрадва малко слънчице и си казвам - тази седмица ще е хубава! Няма начин!
И как иначе! В следващите дни, особено до 14-ти съм наредила една плейлиста от рецепти, които ще накарат и нерелигиозните от вас да се обърнат към божественото с молба изкушението да спре! Е, добре де! Може и леко да пресилвам нещата, но когато съм в настроение, обичам да гледам на живота малко по-забавно, отколкото всъщност е!
Ето например, какъв по-добър старт на седмицата от един боб. Ще ви даде Газ до дупка, дето се казва :)
Спрях се на една рецепта от бабините, защото и без това ми е дала една кофа с кисело зеле от тазгодишната й продукция.
Много е добра, казвам ви! По принцип няма нещо, което баба да прави, и да не ми харесва, освен може би, че постоянно ме кара да навличам по сто ката дрехи, когато на нея й е студено. Но виж в кухнята - грешка няма! И макар повечето й рецепти да са от тези, от които можеш само да се облажиш и определено няма да влезнат в новите списъци на здравословна храна, то днешната е пък точно такава.
Много лека и полезна чорбица от боб и кисело зеле. Засищащо и леко пикантно от лютия пипер, който щипка и ви подканва да си грабнете още една лъжица от горещата течност.
Макар и слънчево, времето все още е студено и мисля, че един такъв обяд е точно за сезона. Все пак мотото на боба е - и стомахът сит и гащите топли :)
Няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
400-500 г боб (предварително сварен)
една малка кисела зелка
1 голям морков
1 по-голяма глава лук
чубрица
червен пипер (може и лют на люспи)
суха червена чушка
Нарязвам зелката на сравнително тънки лентички.
Слагам да се свари в около 800 мл вода. Не прибавям сол, тъй като то си пуска достатъчно.
Когато зелето поомекне, прибавям боба. Можете да сварите от предишната вечер или да използвате останал боб от чорба, буркан и др.
В отделен съд правим запръжката. За целта загряваме малко олио, слагаме нарязания кромид, моркови, суха чушка и червен пипер.
Добавяме запръжката към зелето и боба и овкусяваме с малко домашна чубрица :)
Няма нищо по-хубаво за приготвяне на автентично ястие от домашните подправки:
Усмихната и успешна седмица, приятели!