понеделник, 2 февруари 2015 г.

Боб с кисело зеле / Sauerkraut And Bean Soup Recipe


Как хубаво започна днешният ден, а! През прозореца ми се прокрадва малко слънчице и си казвам - тази седмица ще е хубава! Няма начин! 
И как иначе! В следващите дни, особено до 14-ти съм наредила една плейлиста от рецепти, които ще накарат и нерелигиозните от вас да се обърнат към божественото с молба изкушението да спре! Е, добре де! Може и леко да пресилвам нещата, но когато съм в настроение, обичам да гледам на живота малко по-забавно, отколкото всъщност е!
Ето например, какъв по-добър старт на седмицата от един боб. Ще ви даде Газ до дупка, дето се казва :)  
Спрях се на една рецепта от бабините, защото и без това ми е дала една кофа с кисело зеле от тазгодишната й продукция. 



Много е добра, казвам ви! По принцип няма нещо, което баба да прави, и да не ми харесва, освен може би, че постоянно ме кара да навличам по сто ката дрехи, когато на нея й е студено. Но виж в кухнята - грешка няма! И макар повечето й рецепти да са от тези, от които можеш само да се облажиш и определено няма да влезнат в новите списъци на здравословна храна, то днешната е пък точно такава.
Много лека и полезна чорбица от боб и кисело зеле. Засищащо и леко пикантно от лютия пипер, който  щипка и ви подканва да си грабнете още една лъжица от горещата течност.


Макар и слънчево, времето все още е студено и мисля, че един такъв обяд е точно за сезона. Все пак мотото на боба е - и стомахът сит и гащите топли :)



Няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
400-500 г боб (предварително сварен)
една малка кисела зелка
1 голям морков
1 по-голяма  глава лук
чубрица
червен пипер (може и лют на люспи)
суха червена чушка

Нарязвам зелката на сравнително тънки лентички.


Слагам да се свари в около 800 мл вода. Не прибавям сол, тъй като то си пуска достатъчно.


Когато зелето поомекне, прибавям боба. Можете да сварите от предишната вечер или да използвате останал боб от чорба, буркан и др.



В отделен съд правим запръжката. За целта загряваме малко олио, слагаме нарязания кромид, моркови, суха чушка и червен пипер.



Добавяме запръжката към зелето и боба и овкусяваме с малко домашна чубрица :)


Няма нищо по-хубаво за приготвяне на автентично ястие от домашните подправки:




Усмихната и успешна седмица, приятели! 


петък, 30 януари 2015 г.

Шоколадови равиоли с карамелен пълнеж / Chocolate ravioli with choco-caramel filling


Ама че хубав месец се задава - февруари (или фафруари, както казваше една позната баба. Тя също казваше джеймса на gsm-a и натурален акт, но това е тема на друг разговор:) ) 
Защо хубав ли! Ами през този месец си имам поне два рожденика в семейството и се отбелязва един много приятен и красив празник на виното и любовта или на хората влюбени във виното :)

Затова реших, че може би ще е добра идея да ви предложа някои по-така романтични и завиткани десерти, които при всички случаи вървят с вино!
Днешният обаче само изглежда сложен! Наистина е много лесен за приготвяне, а хубавото на равиолите е, че от една доза излизат доста и винаги можете да ги сложите в плик и да ги замразите. Ако ви дойдат неочаквани гости, само сварявате вода и готово - за десет минути сте им отнесли главата с нещо домашно приготвено и много вкусно.


Днешното ми предложение е за равиоли, които вече съм ви представяла в солен вариант тук. Сега обаче искам да ви предложа да ги опитате под формата на десерт и то наистина вкусен, шоколадов десерт, с шоколадов пълнеж и сос от... шоколад разбира се. Макар и при наличието на толкова шоколад, мога да ви гарантирам, че се открояват всички вкусове. 
Ако използвате хубаво черно какао, равиолите ще бъдат с вкус на черен шоколад.. Плънката, която избрах е от шоколад с течен карамелен пълнеж. Той овкусява равиолите отвътре по невероятен начин. И за да не излезе, че се стипцам, съм сложила и шоколадов сос отвън, но този път с бял шоколад и сметана. Белият шоколад, както знаете, е много по-различен на вкус, и има по-скоро вкус на мляко, което пък контрастира с другите два елемента на ястието.
Ако още не сте се убедили за каква сладост става въпрос, само погледнете следващия кадър:


Рецептата е наистина много лесна и преди да преминем към нея, искам да ви кажа, че от дадените количества излизат доста бройки (в зависимост от големината на равиолите, разбира се). Ако няма да гощавате много хора, можете да опитате с половин доза. 

Необходими продукти за шоколадовата паста:
300 г брашно
60 г тъмно какао
3 яйца
щипка сол

За пълнежа:
шоколад с пълнеж от карамел

За соса:
200 мл течна сметана
100 г бял шоколад

Аз работя директно на плота, като правя в пресятото брашно кладенче и слагам яйцата. След това добавям какаото и солта и започвам да разбърквам и интегрирам всички съставки до получаването на тесто. При необходимост може да се добавят една-две супени лъжици студено прясно мляко.

Готовото тесто оформям на топче, поръсвам с какао, покривам с кърпа или опаковъчно фолио и оставям да почине за около 15-20 минути.


След това разточваме тестото на сравнително тънък лист. Все пак не трябва да е прекалено тънък, за да може да издържи плънката. Изрязваме формата на равиолите със специална формичка или пък обикновен нож.


Във всяка от тях поставяме парченце от шоколада. 


Покрийте отгоре с друга от изрязаните формички. Залепването става с помощта на вода, като леко навлажните краищата. Не притискайте, а леко "погалете" тестото, за да се убедите, че е залепнало добре и няма въздушни мехурчета или пък отвор, през който да влезе водата.

Пуснете равиолите в тенджера с кипяща вода за около осем минути. Времето за варене е приблизително и ако ги правите за първи път, ви препоръчвам да изваждате една равиола и да прецените до каква степен е готова. Все пак времето за готвене ще зависи и от това, колко тънко/ дебело сте разточили тестото и може да варира. Не варете равиолите прекалено - хубаво е да бъдат ал денте.

Докато се варят, можете да приготвите соса: За целта сложете в касерола сметаната да загрее на котлона. След като почнат да се появяват малки балончета, прибавете нарязания бял шоколад и почнете да разбърквате. Аз обикновено намалям температурата на котлона, така че да задържа температурата на горещата сметана, но не и да ври.

Изсипете малко от соса в чинията,  в която ще сервирате:


А след това и няколко от шоколадовите равиоли:


Можете да поръсите с какао, нарязани ядки, крокан или друго.

Десертът е изключително изискан и впечатляващ! Определено десерт за специален повод!


Само още с първия разрез на крехката равиола отвътре потича прекрасна шоколадово- карамелена смес, която, в комбинация с млечния вкус на соса, ще предизвика всички ваши сетива!

сряда, 28 януари 2015 г.

Постен боб с печени чушки на сач / Beans with roasted peppers sach


Хич не обичам да си купя нещо и да ми се залежава у дома. Или го ползвам, или подарявам, или хвърлям! Не съм от складиращите хора и ако имам нещо у дома, значи се ползва! Така и стана със сача! Откакто го купих, използвах го за разни рецепти, предимно с месо, но после цяла зима не съм го извадила! Не може така! Аз на кулинар ли се правя или на лукова глава! Трябваше бързо да спретна нещо, за да не ме загризе съвестта, че така си прашлясва. И не търсих дълго!



Разрових се из стари рецепти от вестници и списания, които съм натрупала в една папка и все си повтарям, че трябва да ги опитам. Там попаднах и на тази рецепта от вестник 24 часа за боб на сач на Жана Стоянова от София!


В нея не бе посочен източник като сайт или блог, така че пиша имената, пък дано дамата не ми се разсърди :) Много ми допадна, защото имах именно малко сварен боб в хладилника, който се залежаваше и му се искаше да се прероди в нещо по-вкусно.

Оказа се наистина много приятна, лесна и невероятна на вкус рецепта, която ми напомни на салата тип ропотамо (без рибата), но пък като я направиш на сача придобива един такъв специфичен аромат.


Пък ако се гарнира с няколко ароматни печени чушлета, просто става приказка.
Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
Около 400 г сварен боб
3-4 бр печени чушки
1 глава лук
1-2 по-големи кисели краставички
3-4 скилидки чесън
3-4 с.л. домашна лютеница
чубрица, магданоз, сол
олио


Започваме като подготвяме сача. За целта го намазняваме хубаво с олио и го оставяме  на студен котлон, който първоначално пускаме да се загрява на 2/3 от мощността на котлона, а после и до най-високо. Постепенното загряване на сача е важно, за да се предотврати напукването му.

             

След като мазнината загрее, слагаме да се запържат леко нарязаната глава лук и скилидките чесън.



След това прибавяме нарязаните печени чушки:



Накрая прибавяме и останалите продукти - нарязаните кисели краставички, лютеницата и боба.



Разбъркваме и оставяме ястието да покъкри за 15-20 минути.
Накрая поръсваме с чубрица и / или пресен магданоз.

Можете да гарнирате и с няколко сухи люти червени чушки, както е направила Жана, аз изпекох една на котлона :)


У дома се разнесе неописуем аромат на топло и апетитно зимно ястие!



Препоръчвам го с две ръце!


Благодаря и на Жана за споделената рецепта!



Ако ви е писнало от месата по празниците и ви се хапва нещо постно, опитайте това невероятно апетитно бобче!


Добър апетит!

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...