Такъв студ е тези дни, че нищо чудно, че се размечтах за топлото време, тропическите вкусове и усещането на лятото върху кожата си под формата на морски капчици и ситен пясък между пръстите. Ех, че хубаво, но това време е малко далечко! Затова пък няма кой да ни попречи да поканим тези прекрасни тропически вкусове с една наистина умопомрачително вкусна рецепта!
И тя, като други, е моя измишльотина, в която съчетах две мои много любими торти - торта "Рафело" и Шоколадовата торта с тиквен крем. Тук тиквени вкусове няма, освен ако не се появи някоя тропическа тиква и не ме прасне по главата :)
Кръстих тортата "Баунти" на едно от любимите ми десертчета, като дълго време се чудех как да сътворя торта с този вкус. Мисля, че се получи добре, но вие ще кажете (ако решите да я изпробвате).
Тортата е наистина лесна за правене, един блат и един крем на кръст. Всъщност най-трудното нещо, което трябваше да направя е счупването на кокоса. Хора, това не е шега работа. Първо се смях, после ми се дорева, когато се озовах изтощена от борбата си с него на пода, изгледала десетки клипчета в ютюб как се отваря този плод.
Ако имате мъж под ръка, по-добре го помолете за помощ, защото аз направо се измъчих. Според клипчетата трябва да взема чук и да удрям плода по цялата му ширина (ако кокосът е Земята, удряме с чука по Екватора, като в същото време го въртим, така че да направим пълна окръжност). Накрая би трябвало да се разцепи по средата. Би трябвало! При мен не помръдна! Заклевам се, по едно време даже го молех да се смили над душата ми! Накрая ми писна на д-то и го пробих с тирбушон, поне да му изцедя "кръвчицата" (сока), както той на мен.
Разбира се, по-късно вечерта Митко се прибра и с един замах го спраска. Въобще не го съжалих този кокос, така му се пада!
И така, като заключение ще кажа, че според мен това е единствената трудност, която ще срещнете в тортата. Затова и няма да се бавя много, а ще премина направо към рецептата. А ето и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. хубаво какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.ч. вода
1 бр. ванилия
За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
250 гр масло
100 гр кокосови стърготини (обикновени)
+ шепа настърган кокос за по-силен вкус
За шоколадовия ганаш:
150 г шоколад
150 г течна сладкарска сметана
Още:
Рендосан кокос
100 гр разтопен шоколад
За да си спестя всичките обяснения, които вече съм правила, ето тук пълното описание как да направите - ръководство за блата от тук!
Готовия и охладен блат разрязваме (този път обаче) на четири равни части.
Всяка част от тях намазваме леко с разтопен на водна баня или микровълнова шоколад. Искаме пластът да е много тънък, така че да се усеща едно хрупкане на шоколада между кремовете. Слагаме в хладилника за няколко минути!
Кремът е от торта "Рафаело", където съм описала много подробно в снимки начина на приготвяне. Можете да погледнете тук!
След като сме счупили кокоса, настъргваме част от вътрешността му. Количеството зависи от това до колко харесвате вкуса му, тъй като за някого може да не е толкова любим!
"Запечете" го леко в сух тефлонов тиган, така че да пусне аромата и и да покафенее леко.
Една част прибавете към крема, а другата оставете за украса.
Сглобяването на тортата става по следния начин. Слагаме малко от крема,
разпределяме по блата и правим тънки щрихи с част от разтопения шоколад (тук можете да добавите още от кокоса, ако искате). Така оформения блат сложете за кратко в хладилника, докато шоколадът се втвърди и стане отново чупещ се. Повторете с останалите блатове.
Преди да сложите втория блат, можете да добавите още малко от крема върху шоколада. Така ще имате малки случайни парченца шоколад между крема, както се вижда в средата на сладкиша тук:
По-късното измазваме тортата с направения от шоколад и сметана ганаш. Много често ме питат за ганаша каква сметана използвам, или шоколад, затова, тъй като си спестих доста обяснения, този път ще обясня отново този процес.
За шоколадовия ганаш слагам течна подсладена (или пък не) сметана (аз използвам тази на Мегле). След като стигне до момента преди кипване, дърпам от огъня и прибавям към нея начупения шоколад. Бъркам с бъркалка, тел или друг прибор, докато шоколадът се разтвори и стане с консистенцията на разтопен шоколад, но малко по-течно. След това оставям на стайна температура или някъде на студено да стегне. Не отнема дълго (освен ако не е лято :)) и се получава хубав шоколадов крем, чудесен за декориране на торти :)
След като видяха крайния резултат, близките ми първо ахнаха, а после веднага я нападнаха.
Всички много я харесаха, а пък аз се радвам, че мога да я споделя с вас! Да ви е сладко!