петък, 9 януари 2015 г.

Торта "Баунти"/ Chocolate Bounty Cake


Такъв студ е тези дни, че нищо чудно, че се размечтах за топлото време, тропическите вкусове и усещането на лятото върху кожата си под формата на морски капчици и ситен пясък между пръстите. Ех, че хубаво, но това време е малко далечко! Затова пък няма кой да ни попречи да поканим тези прекрасни тропически вкусове с една наистина умопомрачително вкусна рецепта!


И тя, като други, е моя измишльотина, в която съчетах две мои много любими торти - торта "Рафело" и Шоколадовата торта с тиквен крем. Тук тиквени вкусове няма, освен ако не се появи някоя тропическа тиква и не ме прасне по главата :)


Кръстих тортата "Баунти" на едно от любимите ми десертчета, като дълго време се чудех как да сътворя торта с този вкус. Мисля, че се получи добре, но вие ще кажете (ако решите да я изпробвате).


Тортата е наистина лесна за правене, един блат и един крем на кръст. Всъщност най-трудното нещо, което трябваше да направя е счупването на кокоса. Хора, това не е шега работа. Първо се смях, после ми се дорева, когато се озовах изтощена от борбата си с него на пода, изгледала десетки клипчета в ютюб как се отваря този плод.
Ако имате мъж под ръка, по-добре го помолете за помощ, защото аз направо се измъчих. Според клипчетата трябва да взема чук и да удрям плода по цялата му ширина (ако кокосът е Земята, удряме с чука по Екватора, като в същото време го въртим, така че да направим пълна окръжност). Накрая би трябвало да се разцепи по средата. Би трябвало! При мен не помръдна! Заклевам се, по едно време даже го молех да се смили над душата ми! Накрая ми писна на д-то и го пробих с тирбушон, поне да му изцедя "кръвчицата" (сока), както той на мен.


Разбира се, по-късно вечерта Митко се прибра и с един замах го спраска. Въобще не го съжалих този кокос, така му се пада!
И така, като заключение ще кажа, че според мен това е единствената трудност, която ще срещнете в тортата. Затова и няма да се бавя много, а  ще премина направо към рецептата. А ето и списъкът с необходимите продукти:


Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно 
1 ч.ч. захар 
1/3 ч.ч. хубаво какао 
1/2 ч.л. бакпулвер 
1/4 ч.л. сол 
1/3 ч.ч. вода 
1 бр. ванилия 

За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
250 гр масло
100 гр кокосови стърготини (обикновени)

+ шепа настърган кокос за по-силен вкус

За шоколадовия ганаш:
150 г шоколад
150 г течна сладкарска сметана

Още:
Рендосан кокос
100 гр разтопен шоколад

За да си спестя всичките обяснения, които вече съм правила, ето тук пълното описание как да направите - ръководство за блата от тук! 

Готовия и охладен блат разрязваме (този път обаче) на четири  равни части.


Всяка част от тях намазваме леко с разтопен на водна баня или микровълнова шоколад. Искаме пластът да е много тънък, така че да се усеща едно хрупкане на шоколада между кремовете. Слагаме в хладилника за няколко минути!


Кремът е от торта "Рафаело", където съм описала много подробно в снимки начина на приготвяне. Можете да погледнете тук! 

След като сме счупили кокоса, настъргваме част от вътрешността му. Количеството зависи от това до колко харесвате вкуса му, тъй като за някого може да не е толкова любим!


"Запечете" го леко в сух тефлонов тиган, така че да пусне аромата и и да покафенее леко.


Една част прибавете към крема, а  другата оставете за украса.


Сглобяването на тортата става по следния начин. Слагаме малко от крема,


разпределяме по блата и правим тънки щрихи с част от разтопения шоколад (тук можете да добавите още от кокоса, ако искате). Така оформения блат сложете за кратко в хладилника, докато шоколадът се втвърди и стане отново чупещ се. Повторете с останалите блатове.


Преди да сложите втория блат, можете да добавите още малко от крема върху шоколада. Така ще имате малки случайни парченца шоколад между крема, както се вижда в средата на сладкиша тук:



По-късното измазваме тортата с направения от шоколад и сметана ганаш. Много често ме питат за ганаша каква сметана използвам, или шоколад, затова, тъй като си спестих доста обяснения, този път ще обясня отново този процес.


За шоколадовия ганаш слагам течна подсладена (или пък не) сметана (аз използвам тази на Мегле). След като стигне до момента преди кипване, дърпам от огъня и прибавям към нея начупения шоколад. Бъркам с бъркалка, тел или друг прибор, докато шоколадът се разтвори и стане с консистенцията на разтопен шоколад, но малко по-течно. След това оставям на стайна температура или някъде на студено да стегне. Не отнема дълго (освен ако не е лято :)) и се получава хубав шоколадов крем, чудесен за декориране на торти :)


След като видяха крайния резултат, близките ми първо ахнаха, а после веднага я нападнаха.


Всички много я харесаха, а  пък аз се радвам, че мога да я споделя с вас! Да ви е сладко! 



понеделник, 5 януари 2015 г.

Щастлива Нова 2015-та Година! ( и една ваканция-мечта:) )


Щастлива Нова 2015-та година, скъпи приятели, читатели и кулинарни деятели! Пожелавам ви от все сърце една вълшебна, усмихната и много успешна година, в която да кипите от здраве, енергия и радост, а проблемите, които няма да се лъжем, няма как съвсем да изчезнат, да бъдат просто малка и незабележима част от това, което е най-големият дар за самите нас - животът сам по себе си! 

Точна така, заредена с позитивизъм и нови надежди, сядам най-сетне да си подредя мислите и в блога, тъй като преди броени часове се прибрах от гостуването при сестра ми в Холандия. И тази година посрещнахме коледните и новогодишните празници при нея, като не ни липсваше нито радостта, нито напрежението покрай подготовката. И макар да се бяхме запасили с нужните неща - тамян, тиква, сушени чушки, те не ни спасиха от разни малки проблеми като това, че тиквата беше пълно дърво и тиквеникът не стана много вкусен. За което не виня майка ми разбира се, тя е царица на този десерт и може би единственият, който бих одобрила под тази форма.



Първият боб ни загоря, тъй като майка ми каза на сестра ми да сложи вода, а тя се заплеснала и така... Вторият обаче си стана страхотен! Вечерята на Бъдни вечер премина гладко, придружена с типичното за тогава преяждане с най-вкусните постни ястия на годината. Паричката се падна в къщата, което си е голяма далавера, тъй като е за всички! :)
Тази година със сестра ми решихме да не прекаляваме с десертите за вечерите между празниците, затова направихме само няколко пъти шоколадово суфле, тирамису, тортата с тиквата и палачинките, джинджифилови сладки и наистина се усети разликата. Сега сме САМО 99 килограма по-дебели, а не сто, както е по традиция.
Истината е, че наистина не ни липсваше нищо, защото бяхме заедно! Вече на няколко пъти съм описвала колко обичам този момент и нищо чудно, че за мен е кулминацията на годината.
За Коледната вечеря решихме да се спрем на пуйка, която приготвихме по страхотна измислена рецепта от нас с майка ми - напълнихме я с кисело зеле и свинско с бекон, а отвън имаше и няколко картофа.



Всички я одобриха единодушно, така че при първа възможност ще трябва да добавя рецептата в блога. Този път за съжаление не правих никакви постъпкови снимки или пък рецепти специално за блога, бях толкова отдадена на мързел, че сега направо не знам от къде да започна! Добре, че съм предвидила, че така ще стане и съм си запазила една-две изумително вкусни рецепти, които ще ви споделя още тези дни, а за да не съм такава стипца с информацията, ще ви споделя, че едната от тях е за невероятна торта, която нарекох Торта "Баунти".


И така съвсем неусетно изминаха и останалите (за някои работни) дни, като за нула време настана и навечерието на 2015-та. Добре, че се подготвихме един ден по-рано, като тази година заложихме на по-лека парти храна. Имаше различни видове салати и разядки, като основното беше отново месо, този път червено, с гарнитура от картофено пюре и любимите ми вързопчета от зелен боб в бекон.


Празнуването продължи с много забавления, музика и разбира се фойерверки :)



Беше една наистина незабравима ваканция!

И тук е моментът да благодаря на всички приятели, които ме поздравяваха за празниците, а аз така и не успях да им отговоря навреме. Едва днес успях да отговоря на вашите пожелания и искам да ви благодаря, че се сетихте за мен, да ви благодаря за подкрепата през годината и всички прекрасни моменти, които споделихме заедно. Специални благодарности на моите приятели-блогъри за всичко гореизброено, вие знаете кои сте, прегръщам ви силно!

И накрая, да си пожелаем отново една красива, мирна и успешна за всички ни 2015-та година!


вторник, 30 декември 2014 г.

Топчета с ром / Rum balls / Rumkugeln


На това му се казва упоритост! Откакто съм пак при сестра ми, почти всяка минута от сутрин до вечер е планирана предварително от (само) една година. Едва си завъртаме дупетата у дома, така че наистина, ама наистина не ми остава никакво време за блога. И все пак...ето ме пак, опитвайки се да втъкна една последна рецепта към публикуваните за 2014 година. Едно последно бижу в колекцията от вкусотии, които искам да споделя с вас, и може би именно сега някои от вас ще си кажат, че това предложение за десерт е идеално за предстоящото посрещане на новата година.



Защо ли?! Ами защото е лесно, можете да го направите дни по-рано, сервира се и се консумира с лекота, тъй като е само една хапка, идеално е като десерт след обилна празнична вечеря, защото ще ви донесе необходимата доза сладост, но без да ви натежи на стомаха и най-важното...съдържа алкохол, а кое е по-вкусно от шоколадов десерт, освен пиян шоколадов десерт.

Сетих се за тези сладки бонбонки една сутрин, когато гледайки падащия лек снежец навън, така и в мен се натрупа известна носталгия по времето, когато прекарвах тези празници в Германия и тогава, завита в топло одеало, с интересна книга в ръка, нагъвах пакет от вкусните rum kugeln и си обещавах "само още едно последно" и така, докато в пакетчето остане само ароматният въздух :)


Сега, макар и да съм почти сигурна, че все някъде сигурно се продават от тях, не мога да не кажа, че домашните си станаха още по-вкусни. Не само, че използвах истински, хубав шоколад, но и вместо типичната силна ромова есенция, която се натрапва много в този вид десерти, използвах истиснки ром.

Бонбонките се получиха наистина тоолкова вкусни, че не пропуснах да ги споделя (заедно с напуканите сладки)  с близките си под формата на любимите ми поздравителни коледни пакетчета.


                 

И все пак искам да уточня още тук, че тази рецепта, както и много други, е с по-скоро приблизителни количества, като зависи от големината на яйцата, вида и количеството на избрания  шоколад и въобще най-вече от това дали ще използвате хляб, бисквити или само брашно. Няма да си кривя душата, според мен със стар хляб, блат или бисквити е по-вкусно, отколкото само с брашно, но така е в оригиналната рецепта, затова и я прилагам :) 

Ето и самата рецепта!

Необходими продукти:
1 пак. краве масло (125г)
100-150 г шоколад
 2 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар (110г)
1 ванилия
щипка сол
3/4 ч.ч. стар блат, хляб, бисквити
1/4 ч.ч. ром

за овалване:
кокосови стърготини, шоколадови пръчици, смлени орехи

В купа разбийте яйцата, захарта, ванилията и солта. В друга купа разтопете на водна баня маслото и шоколада (може и на микровълнова фурна).
Накрая смесете двете смеси, като интегрирате и брашното и рома.



Тъй като ромовите топчета са вариация на добре познатите на българите сладки топчета / скалички, тук е мястото да спомена, че можете да използвате стар блат, хляб или бисквити, които да намачкате и да използвате вместо брашно. Можете да увеличите количеството на продуктите, и конкретно на шоколада, в зависимост от вкуса ви. Тази рецепта е страхотна, тъй като ви дава много възможности за експериментиране.
От готовата смес оформете малки топчета - бонбони, които овалваме в кокос, шоколадови пръчици или млени орехи.


Така оформените бонбони слагаме в хладилника за половин-един час, като за това време те ще стегнат доста. Можете да ги сервирате така или да ги оставите да се отпуснат малко на стайна температура преди това.


Ако покрай многобройните празници са ви останали излишъци от бисквити, част от сладкиши или пък просто стар хляб, тази рецепта ще ви помогне да ги преобразувате в нещо много вкусно и елегантно за новогодишната трапеза.


Весело посрещане на новата година, скъпи приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...