вторник, 16 декември 2014 г.

Супер здравословна салата "Дядо Коледа" / Healthy beets and radish salad "Santa"


Салатите често биват пренебрегвани, защото никой не иска да се натъпче с тях, ако в менюто има ароматен пепър стек или сочна шоколадова торта. И все пак рядко си представяме да седнем на трапеза, било то в ресторант или у дома, без да поръчаме салатка. И защото класиците "шопска" и "овчарска" са ни до болка познати, ето една салата, която ще ви зареди с ударна доза витамини, крайно необходими през студения зимен период. Салата, при споменаването на чийто съставки едва ли ще получиш слюноотделяне в околните, а децата могат и да се намръщят. Не и ако изглежда така обаче:


Истината е, че след като започнах да готвя с истинско желание и ентусиазъм, обикнах много продукти, които преди това пренебрегвах, и аз не знам защо. Сега, когато отида на пазар, се чудя кой по-чудат зарзават или плод да купя, за да го опитам. Предполагам, че това е присъщо на повечето кулинарни запалянковци. Ето по този начин се оказах с няколко репи на разположение и един малко ограничаващ хранителен режим, който да не ми позволи да стана на буре по празниците. :)
Ето защо тази салатка е идеална. Още от сега ще си кажа, че заслугата за идеята не е моя, тъй като я видях от тук, но много ми хареса и реших да си я направя. А ето ги и необходимите продукти:

1 бр. ряпа
2 бр. морков
1 бр. червено цвекло
2 бр. маслини
сок от лимон / оцет
олио
сол

Всички продукти се рендосват на средна големина.

                     

След това оформяме желаната от нас фигурка, като можете да направите - Дядо Коледа, ангел, коледна свещ или пък снежен човек!

 

понеделник, 15 декември 2014 г.

Направи си сам: Салфетки "Ботушките на коледните елфи" / DIY: Elf Shoe Napkin Tutorial




Коледа, Коледа, Коледа! Ако има някой, който обича Коледа повече от мен, моля да отбележа, че бърка :) Коледата у нас е като фестивал на яденето, музиката, цветовете, украсата и въобще пълния пакет. Със сестра ми я наричаме Christmas on crack!, защото този израз олицетворява добре това, настроението у дома!


Ето защо, както с Хелоуийн, всяка година се опитвам да надмина себе си в украсите и рецептите. Благодарение на тази мотивация се научих на този нов начин за сгъване на салфетките за коледната трапеза, които да наподобяват "Елфически ботушки".


Много са сладки, нали?
 

Сега ще споделя и с вас самия процес, стъпка по стъпка, като в случая използвах съвсем обикновени червени хартиени салфетки. Предполагам, че с по-големи, текстилни, ще бъде още по-фамозно :) (брей, каква дума извадих от лингвистичния си речник :) ) 

Така, започваме с това, че разтваряме салфетката по средата. След това я прегъваме на две - хоризонтално:


След това сгъваме двата края към средата, оформяйки тази фигура:



Повтаряме тази стъпка, сгъвайки двата края още веднъж:


След това сгъваме още веднъж към средата двата края, и обръщаме салфетката така, че отгоре да се пада изцяло облечената част на върха.


Следващата стъпка е да вземем крайчето, което е към нас и да го повдигнем нагоре по този начин. Второто крайче, отдолу, превиваме така, че да се подпъхне в оформящото се джобче от върха:


Така, ботушчето е почти готово. Остава само да превием стърчащите краища, при отвора навътре, оформяйки последните елементи на "елфската обувчица" :) 


Можете да сложите по една или две в чиния, като украсите допълнително със звънче и зеленина :)



Весело посрещане на празниците! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 8 декември 2014 г.

Пухкави хлебчета с нар и магданоз / Parsley and Pomegranate Bread rolls


Седемнайсет дни остават до Коледа, а аз съм насъбрала толкова рецепти, които искам да споделя с вас. Повечето от тях са супер лесни, други малко по-трудни, но има и такива като днешната - които не само са лесни, че направо мързеливи, но в същото време толкова ефектни, като излезли от коледна картичка.


В рецептата искам да ви предложа този прекрасен начин да украсите хлебчетата за коледната трапеза, като препоръчвам да направите тренировката още сега, за да се убедите за какво говоря.
Както казах, смятам рецептата за мързелива, защото използвах готово тесто от пекарната до нас. Правят наистина хубаво, пухкаво тесто, а имах няколко минути до вечеря и реших да си спестя месенето и втасването.  
Препоръвам на всеки от вас да избере любимата си рецепта за тесто, дали ще бъде сладко или солено е въпрос на избор. Може да ползвате тесто за мекици, пици , погачи и т.н. Аз исках да имат вкус на обикновен хляб, затова и се спрях на готовото тесто. Но ето и какво още ви е необходимо:

Необходими продукти:
1 кг тесто ( от тук, тук или сладко тук
1 жълтък
няколко зрънца нар
магданоз

Разделих тестото на шест равни части и оформих топчета. Сложих във форма за мъфини и оставих на топло да втасат. Вие можете да направите и по-малки хлебчета или една голяма питка :) 


След като бухнат леко, мушвам по няколко зрънца нар във всяка питка и оставям още малко на топло. Когато се надуят, питките може да избутат зрънцата и затова ги натискаме отново навътре!


Мажем питките с малко размит с водичка жълтък и лепим отгоре листенцата от магданоза.


Печем ги в предварително загрята фурна на около 200 градуса.

При печенето някои от по-малките зрънца нар могат да се запекат, но като извадих питките от фурната, просто бутнах по едно-две нови и свежи. Искам да съм честна с вас, защото не искам да си мислите, че има тайни, които не споделям с вас и после да си кажете : "На нея са едни хубави, а моите едни смарандясали"!



И така, сядайки на вечеря, тези хлебчета се хапваха като топъл хляб (какво точно сравнение, а)? :) ), а нежният вкус на нар и свежестта на магданоза даваха на небцето това, което грабваше и окото! Чинията с хлебчетата се подаваше ето така:


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...