неделя, 7 декември 2014 г.

Егног - Яйчен коледен пунш / Eggnog Recipe


Сещате ли се за тази специфична сцена от коледните филми - как семейството седи край камината, оранжева светлина озарява лицата им, а те, завити в червено одеалце, пият вкусна напитка от дундави чаши (така им казваме у дома с Митко, дундави чаши). Понякога тази ароматна течност е горещ шоколад или какао, но най-вече е така известният и обичан от хората по света егног или иначе казано яйчен пунш.



Приготвя се по много различни рецепти, но незаменимият елемент са пресните жълтъци. Ето как ми хрумна да приготвя и тази рецепта. Почти всеки кулинар попада на дилемата понякога какво да прави с останалите жълтъци. На мен ми се случи два пъти през последно време, защото имах щастието да правя торта "Гараш" (да, и тя се задава в блога след броени дни) и трябваше да измисля рецепти с жълтъци. Първата от тях е днешното ми предложение за супер вкусния егног.


Яйченият пунш пък сам по себе си може да се вгради в много други рецепти, като торти, сладкиш или кремове, както аз направих при тази тортичка тук.


За мен обаче бе достатъчно вкусен да си го пийвам ей така, студен от хладилника, и да усещам плътната му  текстура, гарнирана със сметана, подправки и щипк(ище) алкохоооол!
Няма да ви хваля повече егнога, дори и да не решите да го направите сега, запишете си рецептата за онези случаи, в които ще се озовете с жълтъци в хладилника :) Ето и рецептата:

Необходими продукти: (за 6 порции):
6 жълтъка
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2-3 карамфилчета
2 ч.ч. течна сметана
200 мл уиски/ ром (количеството варира)
1 щипка канела
1 щипка смляно индийско орехче

Слагаме млякото да заври на котлона, като към него сме прибавили карамфила и индийското орехче.



През това време в друг съд разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.

 

Прибавяме млякото на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към яйчената смес. След това се прибавят алкохолът (количество и вид по желание) и течната сметана на тънка струйка, като продължаваме да бъркаме. Така оформеният гъст яйчен пунш се съхранява в хладилника и се консумира студен.

 

Аз го гарнирах с още бита сметана и поръска от канела и индийско орехче.

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

сряда, 3 декември 2014 г.

Направи си сам: Коледен венец / DIY: Christmas Wreath



Преди няколко месеца, докато бях на гости при баба и дядо, решихме да отидем на пикник в покрайнините на града. Намерихме едно страхотно място, на което имаше само едно огромно дърво, чиято сянка бе идеална за целта. След като хапнахме забелязах, че около нас е пълно с шишарки. Това е интересен факт, но понякога, когато съм гладна, наистина и "две не виждам" :)
Шишарките бяха толкова едри и красиви, че веднага ми хрумна да си събера няколко за бъдещи "творчески проекти". В случая "няколко" бяха около два чувала :)
 

Радвам се, че го направих, защото едва ли щях да се наканя да направя този Коледен венец, ако сега трябваше да обикалям за шишарки. Всъщност, много отдавна исках да направя нещо такова, но едва след като видях стиропорения ринг в магазина, си казах "е няма как да отлагам повече" и се заех.
Истината е, че няма голяма философия, но пък определено е хубаво да имате виждане как искате да изглежда венеца.

А ето и какво ви трябва:
стиропорен ринг (или пък изрежете от дебел картон)
лепило (аз използвах пистолет с горещо лепило)
няколко шишарки
зелен гирлянд и дребни играчки за украса

Аз използвах стиропорен ринг, който купих за цена под 2 лв. от голям хранителен магазин, но знам че може да се намери и в много магазини за хобита или пък по-големи книжарници. Ако все пак не можете да намерите, можете да изрежете същата форма от дебел картон.


След това с лепило залепваме шишарките по ринга, като аз първоначално сложих само един ред отпред, но тьй като рингът е по-обемен, реших да наредя и втори ред шишарки отстрани.

                   

И накрая изглеждаше ето така:



От магазин за стоки за един лев, купих няколко малки играчки и зелен гирлянд, който втъкнах между двата реда шишарки:



Накрая доукрасих с малки звънчета и червена панделка ето така:


понеделник, 1 декември 2014 г.

Известните напукани сладки! Лесни коледни сладки - два вида от едно тесто! / Easy Chocolate Crack Cookies


Дойде и декември! Ако някой още не е усетил идващата зима по скорошния паднал сняг, може би сега като погледне календара ще може да види, че остават само броени дни до края и на тази година,. Може да е клише, но..колко бързо мина бе хора! Какво става с времето, тц тц тц! Сякаш преди дни отброявахме със семейството ми последните секунди на часовника до настъпването на 2014. Ех, този миг, опиянени от надеждите за ново начало, по-хубава година и не чак толкова скъпо шампанско :) И ето, че пак дойде това време..почти! Не знам за вас, но ако преди на човек не му се е работело, то преди празниците е някакъв кошмар просто. Към края на годината винаги има отчети, спешни неща, които трябва да се свършат преди отпуската, а на човек вече му се мисли само за излежаване, хапване, коледни филмчета и аромат на коледни сладки! 



Аз да ви кажа, понякога си мисля, че раят така мирише. На коледни сладки (друга опция е на току-що печен хляб, ама май коледните сладки пак ще бият). То това канела, портокал, орехи, малко ром, шоколад, пак ром, после пак шоколад и така, докато коледното настроение съвсем те удари в  главата ;)
Ето, вижте, аз пак съвсем се отнесох. Но почна ли темата за Коледа, не мога да се спра! "Здравейте! Казвам се Люси и съм Коледо-холик :) "
Днес реших да споделя с вас една много любима рецепта, която вече се начака да седи в чернови. Рецептата е от миналата година, но така и нямах време да я пусна. Тя е за тези страхотни коледни сладки, които наричат напукани, тъй като точно това правят когато се изпекат. 


Тестото за тях е толкова вкусно и ароматно, че е почти невъзможно да хапнеш само пет сладки !!!!!!!!!


Хубавото на рецептата е още, че излизат доста бройки, а пък аз измислих да направя два вида сладки от тестото, което беше още по-хубаво! Ако и вие сте като мен и не пропускате да поздравите с коледни картички любимите си хора, то този вариант им харесва още повече. Миналата година раздавах малки пакетчета с домашните сладки вместо картичките и всички много ги харесаха! Разбира се, с тази рецепта рискувате да се образува опашка пред вратата ви :)

 

Ако се съмнявате, препоръчвам ви да опитате и вие още днес и да се убедите в това. И тук да благодаря на Вили, че сподели с нас тази супер вкусна рецепта!



Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно (200 мл)
3 бр. яйца
1 - 1 1/2 ч.ч.захар
50 г хубаво тъмно какао
100 мл олио
40 г масло
2 с.л. ароматен алкохол (ром, бренди или сок, кафе)
10 г бакпулвер
1 ванилия
малко портокалова кора

Още:
захаросани черешки / зелени смокини от сладко
пудра захар за овалване  (можете да подправите с ванилия или друг аромат)

Започваме като разбъркваме яйцата и захарта на пухкава смес.


После прибавяме останалите продукти без специфична последователност, така че да се получи хубаво тесто.

                        
От тестото откъсваме малки парченца и оформяме топчета. Едната част от тях овалях  в пудра захар, която бях ароматизирала с ванилия с вкус на портокал (мисля, че я купих от Фантастико).


Нареждаме в тавичка на еднакво разстояние една от друга и печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, докато сладките се напукат.


Другата част от тестото оформих по следния начин. Направих отново малки точпета, които притиснах с палец в средата.


След като ги изпекох, втъкнах в тях по една черешка или парче от зелена смокиня, които лесно се залепват с течността от сладкото :)


Какво да кажа повече, което тези снимки не могат. Наистина супер вкусни, ухайни коледни сладки!



















Ами тогава...да ви е сладко !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...