Кой не обича пица. Но всеки знае, че това е едно наистина "дебело" изкушение и всеки резен от нея прибавя (санти)метър на талията. Далеч от суетната гледна точка, затлъстяването въобще не е проблем на нашия шивач, а по-скоро удивителна, която трябва да присъства задължително при плануването на седмичното ни меню.
И аз като всеки нормален човек обичам да си похапвам тестени продукти, но докато от зеленчуците, плодовете, месото и рибата ям почти ежедневно, сладките и тестените вкусотии са неща, които ям с мярка. О, няма да седя и да ви чета лекции за здравословно хранене. Едва ли ще убедя някой, че супата от лапад е по-вкусна от парче шоколадова торта. Самата аз не го вярвам! Но определено смятам, че има много вкусни алтернативи на любимите ни ястия и точно едно такова искам да ви представя днес. В последно време много се запалих по готвенето на карфиол. Не само защото е толкова вкусен, но и полезен. Ето защо, когато открих и този начин за приготвяне на пица върху "тесто" от карфиол, направо настръхнах.
Вече съм го приготвяла в няколко варианта, единият от които дори не успях да снимам, защото изчезна във времето и пространството супер бързо.
Първата карфиолена пица приготвих с телешка кайма, малко кисели краставички и нискомаслен кашкавал. Стана просто стррааааааахотно! В този момент си казах, че с остатъка от карфиола ще се опитам да направя и традиционната пица с домати и салам. Ето я и нея:
Необходими продукти:
За "тестото":
1 по-малка глава карфиол
1 яйце
сол
(по желание топче моцарела)
Още:
Доматен сос
салам / шунка
чубрица
кашкавал
кисели краставички
печени чушки
Почистваме и измиваме карфиола, като го разкъсваме на малки розички:
Слагаме ги на порции в блендер и смиламе на ситно:
Смленият карфиол ще бъде със зърнеста текстура. Изсипете го върху суха кухненска кърпа.
След като целият карфиол се е озовал върху кърпата, осукайте на топче и се опитайте да изстискате водата от него:
Сложете карфиола в купа и прибавете едно яйце и щипка сол.
Тук по желание може да прибавите малко галета, или както направих първия път, едно топче настъргана моцарела, която ще спои още повече сместа. Тя не е задължителна, разбира се!
Разпределете сместа в две тавички или оформете върху хартия за печене ето така:
Пъхнете във фурната и запечете до златисто, като температурата трябва да е силна - около 200 градуса. Извадете, когато придобие златист цвят:
Следващите стъпки са ясни: доматено пюре, чубрица, печени чушки, малко салам (аз се спрях на чоризо), кашкавал.
Другата пица направих с шунка, кисели краставички и много кашкавал:
Пъхаме пак във фурната, докато кашкавалът се запече.
И този път не бях доволна от снимките, но така е, когато денят става все по-кратък и не ми дава много възможност да снимам на дневна светлина. Затова пък карфиолената пица беше много много вкусна :)