понеделник, 13 октомври 2014 г.

Бърза запеканка със зеле и праз / Delicious Cabbage and Leek Pie


Последния път, когато бях на село, баба пак ме обзаведе с няколко зелки. Толкова им се тюхкаше и косеше как гъсеницата ги е наяла и почна да ги изрязва ли изрязва. От една голяма зелка накрая ставаше една малка топчица. Аз не пропуснах възможността да избъзикам бабето
"- Бабо, то бива да ти се свиди, ма ти нищо няма да ми дадеш. Само да се хвалиш после на другите баби, че ми пълниш чантите"...
И тя се смее :
"- Не е лъжа, чедо. Тая година нищо не излезе от градината ."
Аз обаче си я гушнах и успокоих, че като няма зеле, ще ядем я пасти, я свинско и така. :)

 

Може тази година акциите на бабиното зеле да не бяха много високи, но затова пък щом гъсеницата го яде, значи е вкусно и биологично. Затова си взех офъканите зелки и си ги отнесох у дома. От някоя и друга направих свежа салата като гарнитура за риба, но другата част превърнах в това неземно ястие, което успя да преобърне представите ни за безмесна храна.

Митко не заподскача от щастие като му казах какво ще правя, но след като го опита се оцъкли и сподели възхитен "Ами, че това е по-вкусно от пица! И още по-хубаво, че не се чувствам като хипопотам след едно-две парчета :) "

Заръча да правя по-честичко от тази чудесия, че да може да си взима и за обяд. Моля, да се отбележи в стенографията "Митко хареса нещо без месо!" !!!!!

И така, реших, че такива рецепти са длъжни да виждат бял свят и затова я споделям с вас, пък вие, ако се чудите какво да спретнете за домашните за вечеря, това е идеално предложение :)


Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:

2 ч.ч. нарязано прясно зеле
100 г кашкавал
60 г сирене (по желание)
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. нарязан копър
1 ч.л. сол
6 с.л. брашно
3 с.л. заквасена сметана
3 с.л. майонеза
3бр. яйца
шепа нарязан праз
(олио / масло за намазване на тавичката)

Започваме като намачкваме зелето заедно със солта, докато омекне. Прибавяме копъра и праза.


В купа разбиваме яйцата, като добавяме последователно заквасената сметана, брашното, майонезата и бакпулвера. Заквасената сметана загребвах на големи лъжици ето така :


Намазваме хубаво тавичката, в която ще печем, с малко масло или олио и слагаме един много тънък пласт от яйчената смес.


Можете да започнете да редите зелето веднага, но аз предпочетох да пъхна само този пласт съвсем за кратко във фурната, за да може да се образува по-стабилна долна коричка при печенето и зелето да не падне на дъното.


Беше във фурната само за броени минути, като през това време прехвърлих една трета от сместа при зелето и разбърках.


Изваждаме тавата от фурната и редим зелето отгоре, като по желание слагаме и малко натрошено сирене. Ястието ще стане вкусно и без него, но заради любовта на Митко към сиренето, съм задължена да го слагам на всичко :)










Накрая разпределяме отгоре останалата част от яйчената смес и пъхаме във фурната.


Печем ястието на 180 градуса за около 30 минути.



Малко преди да го извадим го поръсваме с рендосания кашкавал....


И запичаме отново, докато кашкавалът се разтопи.


Прекрасно есенно ястие, с което може да заситите коремчетата на домашните, пък и да ги накарате да хапнат нещо наистина полезно.



Добър Апетит!


петък, 10 октомври 2014 г.

Лепкави кифлички с ябълки / Sticky Apple Rolls

        

Доста се чудих дали да пусна тази рецепта днес или да я оставя за по-натам, когато изживявам мързелив за готвене период, но не се сдържах. Това е като да си уцелил шестица от тотото и хем искаш да се похвалиш, хем знаеш, че може и да почака. Не и тази рецепта! Официално заявявам, че искам да я споделя с целия свят, защото е една от най-лесните (знам, че го казвам често, но наистина е много лесна), има минимално количество продукти и дори без присъствието на шоколад успява да се нареди в челната класация на десертите, които съм опитвала напоследък.



Толкова божествен вкус от толкова простички продукти, и нищо чудно, че успяха да ми нарушат режима и да хапна тестено от доста време насам. Но знаех, че ако не го направя - ще съжалявам, особено, когато тези сочни лепкави кифлички бяха още горещи, току-що извадени от фурната, и ароматите на ябълка, ванилия, канела и масло се разнасяха като златен прашец в стаята. Сигурно щастието така мирише. :)


Попаднах на тази рецепта тук, и още щом видях, че става за 20 минути и има-няма пет продукта, един от които е Спрайт, си казах: "Много ми харесва " :)


Предишния ден майка ми донесе и една торба хубави зелени ябълки, които стояха така красиво подредени на масата, но реших, че някои от тях ще се жертват в името на блога. 
И така, без повече отлагане, ако искате да хапнете нещо супер вкусно в следващия един час, залавяйте се за работа, като ще ви трябва: 

Необходими продукти:
500 г бутер тесто
3-4 бр зелени ябълки (или златна превъзходна)
200 г краве масло
1 1/2 ч.ч. Спрайт / Севън ъп
1 1/2 ч.ч. захар (аз използвам 50/ 50 кафява и бяла)
1 ч.л. канела
1 ванилия

Разточваме тестото и режем на триъгълници:


Слагаме по парче от обелените и нарязаните ябълки и завиваме като кифличка.


Редим кифличките в тавичка, добре намазана с масло (тази на снимката още не беше намазана, да не се чудите, но исках да съобразя дали ще се съберат :) )


В касерола разтапяме маслото, слагаме захарта и подправките, и разбъркваме, докато захарта се разтвори и течността леко се сгъсти.


Изливаме соса около


 и върху кифличките :)


Накрая изливаме и спрайта, като гледаме да поливаме около кифличките, не върху тях!


Самият сос става като на кристална пяна. Пъхаме тавичката в предварително загрята фурна на 180-190 градуса.


Печем около половин час или докато кифличките са запекат, а сосът стане гъст и лепкав.


Просто не е човешко, коооолко е вкусно!
Опитайте и вие и ми пишете вашите впечатления :)


понеделник, 6 октомври 2014 г.

Свинско Уелингтън / Pork Wellington Recipe


Винаги след края на почивните дни съм заредена с нови и интересни рецепти, тъй като тогава ми се отваря време да понаготвя повечко неща. Обикновено дори планувам да остане по нещо и за през седмицата, но това не се получи с това изключително свинско "Улингтън", което изчезна от лицето на Земята светкавично. 
Е, да не си помислите, че Митко го изяде цялото (както беше с Тарт Татена :) ), този път го поделихме с компания. Беше наистина много вкусно, което можеше да се усети и само по невероятния аромат, който се разнасяше от кухнята.


Самата рецепта беше моя хрумка и отдавна ми се въртеше в главата, а  най-голямата награда за готвача в такива случаи са не комплиментите за добре свършена работа, а по-скоро липсата на такива,  защото всички са заети да примляскват. 
Този път възклицанията "ммммм" бяха толкова много, че сякаш слушаш песента на  Crash Test Dummies :)

Когато идеята за ястието бе само чернова, си представях сърцевината от карамелизиран лук, която да контрастира със соленото месо и леко пикантния привкус на горчицата. Задължителен елемент е и богатото присъствие на свеж магданоз, което въпреки готвенето се запазва и допринася изключително много за богатството от вкусове, които се допълват .
Гарнитурата в случая бяха "Гъбите по селски", но вие можете да се спрете на нещо по-леко, като салата, или пък да изберете нещо традиционно като картофи или ориз.



Смятам, че такъв вид вкусотия би ви се усладила идеално за обяд или вечеря в идните дни, затова и ще споделя с вас рецептата :) Ето я и нея:


Необходими продукти:
400 г свинско филе
100 г немска шунка / бекон
500 г бутер тесто
сол
1 яйце

За плънката:
3 глави лук (*захар, сол, оцет)
магданоз
горчица
черен пипер


Нарязваме месото на четири равни по големина филийки.


 Слагам ги в плик и ги начукваме на тънък лист.


Върху опаковъчно фолио нареждам парчетата шунка, така че леко да се застъпват. Отгоре подреждам и пържолите. Поръсвам с малко сол.

                  

Намазвам пържолите с горчица. Аз купувам мека френска горчица, като смятам, че вкусът и е идеална комбинация с месото. Рядко купувам горчица, но ако се налага - взимам само от тази.


Поръсваме щедро с нарязания магданоз.


Следващият елемент е карамелизираният лук. Нарязвам на ситно през чопър три глави лук, които запържвам до златисто, като прибавям малко захар да го карамелизирам. Накрая прибавяме щипка сол и една-две капки ябълков оцет,  за да се уравновеси вкуса.


Ако не обичате комбинацията на сладко и солено, можете да избегнете захарта в лука и да го поръсите със сол. Готовия вече лук разпределям отново хаотично върху пържолите.


Накрая, с помощта на фолиото, завивам на руло, като оформям като бонбон в двата края и пристягам, така че да е по-стегнато.


Ето го тук след като престоя около половин час в хладилника. Слагам го върху разточеното бутер тесто, което мажем с яйце по краищата за да може да се завие добре.



Обличаме хубаво рулото с бутер тесто и го намазваме с разбито яйце. Можете да направите някакви шарки с помощта на остър нож, но нека бъдат съвсем плитки.


Пъхам във фурната и първоначално пека на силна фурна (200-220), а после покривам с фолио и допичам на умерена за около 30-40 минути. (Проверявах месото периодично, дали е готово.) Времето за печене може да варира в зависимост от вида на използваното месо и това на колко тънки парчета сте го направили!


След измислянето на тази рецепта, и чудесните отзиви, които получи,  единодушно бе гласувано да влезе в "Златния списък" или иначе казано, нашия списък с рецепти, които трябва да се правят често. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...