петък, 18 юли 2014 г.

Пиле Качаторе / Chicken Cacciatorе


Не е нужно да сте били в Италия, за да сте влюбени в италианската кухня, но почти невъзможно е да сте били, и да не е така! Веднъж опиташ ли автентично италианско ястие, сготвено по традиционен начин и истински италиански продукти, гарантирам, че ще се опитате да го пресъздадете по същия начин, търсейки по магазините правилните продукти. Вярно е, че не винаги можем да си позволим най-доброто, но все пак едва ли е добра идея да заменим чоризо с кренвирш и да очакваме същия вкус. :)


За голямо щастие тази рецепта не изисква специални продукти, които да не можете да намерите в близката бакалия. За това пък вкусът е невероятен и едва ли ще се задоволите само с една чиния от ястието :)




Днес искам да ви представя рецептата за невероятното пиле "Качаторе". Името означава "ловец" или иначе казано, пиле по ловджийски. Основните му продукти са зехтин, домати, билки и вино, като в зависимост дали се приготвя в южна или северна Италия се използва червено или бяло вино.
Аз се спрях на марината от домашно червено вино, тъй като смятам, че вкусът му се съчетава идеално с останалите продукти в ястието :)


Постарала съм се да заснема детайлно приготвянето на рецептата, което се надявам да ви служи за улеснение, ако го приготвяте за първи път. Гарантирам обаче, че веднъж приготвите ли го, няма да е за последно :) Ето и самата рецепта, която адаптирах от английски:

Започвам с продуктите за маринатата:
4-6 парчета пиле (аз използвах долната част на бутчетата)
250 мл червено вино (плюс малко вода, ако е необходимо)
4 бр. листа дафинов лист
3 бр. скилидки чесън
стрък пресен розмарин
черен пипер и сол





Добре е да оставим пилето в марината, съставена от изброените продукти за една вечер в хладилника. Затова е добре да започнете приготвянето на ястието още предната вечер.


На следващия ден отцеждаме маринатата, но я запазваме. Пилето вече е поело добре от аромата, което може да се усети от невероятното му ухание :)
Следващата стъпка е да запържим пилето в тиган с малко горещ зехтин. За целта е нужно да оваляме добре парчетата месо в малко брашно.


За да не падне много брашно в мазнината по време на пърженето, можете да приберете оваляните бутчета за няколко минути в хладилника, за да може панировката да се стегне.
След това пържим в горещия зехтин, докато се образува невероятно хрупкава коричка и златни цветове :)



Слагаме пилето в тавичката, в която ще печем ястието, и се захващаме с приготвянето на соса. Сосът е може би един от най-вкусните, които ще опитате през живота си, а тайната му съставка е соленият вкус, идващ не от друго място, а от запържена до стопяване аншоа.

Ето и продуктите за соса:
400 г домати от консерва
15 г аншоа (или половината консерва от снимката)
4-5 скилидки чесън
1/2 ч.ч. зелени маслини
малко от маринатата




Запържваме в малко зехтин нарязаната аншоа. Добавяме и нарязания чесън. След няколко секунди добавяме и нарязаните на средни парченца домати и малко от маринатата, така че да се получи хубав сос. Оставяме да поври няколко минути.

Добавяме маслините към пилето,


 а след това и ароматния сос. Пъхаме във фурната да се изпекат за около час.


Температурата на печене е около 180 градуса.



Толкова много ни хареса тази гозба, че си хапнахме от нея и по нощите с думите "ами да я доядем, да не се развали нещо. Все пак са минали няколко часа, а е опасно в тея жеги" :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате 
- споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




събота, 12 юли 2014 г.

Мини тортички : Крем шаум с плодове



Олеее как обичах тези кремчета...не знам дали ги помните, но ги продаваха по разни лунапаркове или когато имаше цирк. Нежен белтъчен крем с лек лимонов вкус, често оцветен в розово или друг сладурски цвят. Отдавна не ги предлагат, но си спомням, че преди години успях да намеря едно място, където ги продават и то беше в каравана пред входа на зоологическата градина в Пловдив.
След като ги вкусих отново, след толкова много време, бях убедена, че искам да си направя такива и у дома. Когато се прибрах, естествено се разрових за рецептата. Оказа се, че този вид белтъчен крем го наричат шаум-крем и се използва доста в руските рецепти. Другото му име е италианско меренге и спецификата тук е, че към белтъците се прибавя горещ захарен сироп, който буквално "сготвя" белтъците.



И тъй като сега в градината се родиха прекрасните малини, тъмен и червен касис, реших да "вдигна" кремчето на още едно ниво, като го оформя като малки и кокетни мини-тортички. За целта използвах само няколко котешки езичета, стар кекс, сладкиш или пък готов блат за дъното на чашата, а отгоре голямо количество крем и разбира се.. пресни плодове.
Но ето и самата рецепта за крема:

Необходими продукти:
2 белтъка,
150 гр. захар,
100 мл. вода,
лимонов сок на вкус

В напълно суха купа разбиваме белтъците на твърд сняг.


През това време слагаме водата и  захарта да заврат на котлона. Оставяме захарния сос да къкри около 20 минути, докато се сгъсти. Най-добре тестваме готовността на сиропа, като пускаме капка от него в чаша със студена вода. При досега си с водата то трябва да се оформи от само себе си на среднотвърдо топче.


След това идва ред да прибавим сиропа към белтъците. Това става на много тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксера. Самите белтъци стават много лъскави и гъсти. Ето и тук следите от моите пръсти, които тестваха кооолко е хубав кремът :)


Колко наситен ще е лимоновият вкус зависи от това колко капки лимон ше добавите, а това може да стане директно в захарния сироп и след като го добавите при белтъците.
Този крем ви дава много възможности за експериментиране при поднасяне и е много подходящ за украса на торти, оформянето на рози или друг вид украса, тъй като не се разтича и издържа дълго време.


 

сряда, 9 юли 2014 г.

Пиле със сос от червена леща / Chicken with Red lentil sauce

 

Един ден майка ми спомена за това ново ястие, като му постави пет-звездна оценка и веднага се заканих, че трябва да го приготвя. Лещата едва ли е в редицата на най-изкусителните храни, но в този си вид признавам е наистина много вкусна. Е, все пак аз не знам дали съм съвсем обективна, защото много обичам и обикновената си яхния от леща, но сега, след като я опитах и като сос, съм убедена, че това лещата е голяма работа!


Комбинирах този супер вкусен сос от червена леща с пилешко филе на грил и малко бял ориз за гарнитура, и въпреки това се оформи едно много леко и лятно ястие. (е, поне не се изкушавайте и забравете за хляба в този случай)

Сосът обогатява с невероятния си вкус иначе малко безвкусното бяло пилешко месо и семплия ориз, и общо взето прави магия с това ястие. Приготвих го два пъти за една седмица - толкова много ми хареса.

За да получите хубав като консистенция сос е добре да имате под ръка някакъв пасатор или блендер, или в краен случай ще трябва да го претриете през по-едро сито. Но няма да се бавя повече с рецептата, ето я и нея:
За соса:
100 г червена леща
400 г домати от консерва
4-5 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 мл вода/ бульон
2-3 ч.л. чили на прах
сол
Още:
пилешко филе
ориз за гарнитура

Започвам като нарязвам зеленчуците на ситно. В малко олио запържвам лука и чесъна, добавяйки последователно нарязаните моркови, разбъркваме, после измитата и почистена леща, отново разбъркваме няколко пъти и добавяме доматите и чилито.

             

Добавяме водата и оставяме ястието да заври, като след това намаляме и оставяме да къкри. Варим, докато всичките продукти се сварят хубаво, доливаме с вода, ако е необходимо, но винаги топла.
Можете да замените водата с бульон, но за предпочитане зеленчуков - домашен. Овкусете соса със сол на вкус. Накрая махнете от огъня и пасирайте хубаво.


Сосът е доста голямо количество, така че докато поизстине леко, можем да гриловаме набързо малко пилешко филе и да сварим бял ориз, който ще овкусим само със сол, пипер и няколко капки лимон.


Сервираме месото върху ориза, а отгоре поливаме щедро от соса от червена леща.


За мен тази комбинация е много оригинална, апетитна и засищаща, като в същото време не предизвиква тежест в стомаха. Надявам се да го приготвите сами и да се уверите, като не забравяйте да споделите с мен впечатленията си :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...