Не е нужно да сте били в Италия, за да сте влюбени в италианската кухня, но почти невъзможно е да сте били, и да не е така! Веднъж опиташ ли автентично италианско ястие, сготвено по традиционен начин и истински италиански продукти, гарантирам, че ще се опитате да го пресъздадете по същия начин, търсейки по магазините правилните продукти. Вярно е, че не винаги можем да си позволим най-доброто, но все пак едва ли е добра идея да заменим чоризо с кренвирш и да очакваме същия вкус. :)
За голямо щастие тази рецепта не изисква специални продукти, които да не можете да намерите в близката бакалия. За това пък вкусът е невероятен и едва ли ще се задоволите само с една чиния от ястието :)
Днес искам да ви представя рецептата за невероятното пиле "Качаторе". Името означава "ловец" или иначе казано, пиле по ловджийски. Основните му продукти са зехтин, домати, билки и вино, като в зависимост дали се приготвя в южна или северна Италия се използва червено или бяло вино.
Аз се спрях на марината от домашно червено вино, тъй като смятам, че вкусът му се съчетава идеално с останалите продукти в ястието :)
Постарала съм се да заснема детайлно приготвянето на рецептата, което се надявам да ви служи за улеснение, ако го приготвяте за първи път. Гарантирам обаче, че веднъж приготвите ли го, няма да е за последно :) Ето и самата рецепта, която адаптирах от английски:
Започвам с продуктите за маринатата:
4-6 парчета пиле (аз използвах долната част на бутчетата)
250 мл червено вино (плюс малко вода, ако е необходимо)
4 бр. листа дафинов лист
3 бр. скилидки чесън
стрък пресен розмарин
черен пипер и сол
Добре е да оставим пилето в марината, съставена от изброените продукти за една вечер в хладилника. Затова е добре да започнете приготвянето на ястието още предната вечер.
На следващия ден отцеждаме маринатата, но я запазваме. Пилето вече е поело добре от аромата, което може да се усети от невероятното му ухание :)
Следващата стъпка е да запържим пилето в тиган с малко горещ зехтин. За целта е нужно да оваляме добре парчетата месо в малко брашно.
За да не падне много брашно в мазнината по време на пърженето, можете да приберете оваляните бутчета за няколко минути в хладилника, за да може панировката да се стегне.
След това пържим в горещия зехтин, докато се образува невероятно хрупкава коричка и златни цветове :)
Слагаме пилето в тавичката, в която ще печем ястието, и се захващаме с приготвянето на соса. Сосът е може би един от най-вкусните, които ще опитате през живота си, а тайната му съставка е соленият вкус, идващ не от друго място, а от запържена до стопяване аншоа.
Ето и продуктите за соса:
400 г домати от консерва
15 г аншоа (или половината консерва от снимката)
4-5 скилидки чесън
1/2 ч.ч. зелени маслини
малко от маринатата
Запържваме в малко зехтин нарязаната аншоа. Добавяме и нарязания чесън. След няколко секунди добавяме и нарязаните на средни парченца домати и малко от маринатата, така че да се получи хубав сос. Оставяме да поври няколко минути.
Добавяме маслините към пилето,
а след това и ароматния сос. Пъхаме във фурната да се изпекат за около час.
Температурата на печене е около 180 градуса.
Толкова много ни хареса тази гозба, че си хапнахме от нея и по нощите с думите "ами да я доядем, да не се развали нещо. Все пак са минали няколко часа, а е опасно в тея жеги" :)
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.