Единственото, което ми се яде, е сладолед, плодове и зеленчуци. Това се вижда и в постовете напоследък (панирания карфиол и зеления боб с гъби). Апетитът ми за зеленчуци обаче достигна някаква нечувана за мен величина, когато усетих желание да си направя заленчукова супа. Не веднъж съм казвала, че бягам от супите като вампир от шкембе чорба (заради чесъна :) ) и искрената ми реакция, когато някой ме покани на обяд с думите "Ела, направила съм супа" е ето такава:
Това обаче наистина взе, че се промени през последните година-две. Вече имам няколко публикувани рецепти на супи и макар да не са много на брой, са такива, които гарантирам, че и несупоядливите ще харесат. Днешното ми предложение е също такова. Супер лесна, витаминозна бомба - крем-супа с царевица!
Изключително вкусна със своята нежна кремообразна текстура и сочни зрънца сладка царевица. Идеалният обяд за летните дни, когато хапването на топли, но леки ястия е много важно за поддържането на добро здравословно състояние. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 бр. средна по големина тиквичка
2 бр. средни по големина картофи
2 бр. зелена чушка сиврия
1 бр. морков
1 бр. глава лук
1/4 консерва царевица
сол / черен пипер
*сметана за готвене по желание
Нарязваме тиквичката, картофите, чушките, лука и моркова на средно големи парчета и слагаме да се варят в 700 мл вода. Когато заври водата, намаляваме и оставяме да къкри, докато се сварят зеленчуците.
Овкусяваме с олио и сол на вкус.
Когато зеленчуците са сварени, махаме от огъня и пасираме хубаво с пасатор. Прибавяме царевицата. Ако искате, можете да пасирате отново, аз правя само едно-две движения, така че да има и пасирани и цели зърна царевица. Тук е моментът да добавите и малко течна сметана, ако желаете да има в супата.
Връщам за кратко на котлона, като разбърквам.
Овкусяваме с още съвсем малко подправки - черен пипер и стрита домашна чубрица.
Поднасяме супата с парче печена филийка, няколко листа прясна мента или джоджен, които допринасят изключително много за свежестта на супата.