(Звук на барабани) Дами и Господа, за първи път в кухнята на Люси имаме щастието да ви покажем първите за нас домашно приготвени равиоли. Гордеем се с постигнатия резултат и не се срамуваме да си го признаем! А колко време им се канехме, колко се тюхкахме , че е сложно и че тая работа с домашната паста изглежда повече като за семейства, които не нагъват студена пица по тъмни доби.
Да не повярва човек, но това, което се опитват да ни убедят истинските кулинари е било вярно през цяяяялото това време. Първо - домашна паста се прави супер лесно. И Второ - Супер лесно е, хора! Има още предимства - евтино е за приготвяне, вкусно е, можете да изпробвате различни вариации на съдържание и форма и накрая ...има невероятен Уоу ефект.
Ястието може да струва не повече от три лева в продукти, но да изглежда като приготвено от някой, който знае какво прави, а не като мен :)
Така че експериментирайте на воля и се надявайте на добри резултати. Въпросната дама, която е голямо вдъхновение за мен, е освен извор на прекрасни рецепти, така и на много мъдрости, любимите от които ще споделя с вас днес :)
Първата от тях е съвет, който следвам при правенето на нови рецепти :
"Това е моят постоянен съвет към хората: Научете се да готвите - опитвайте нови рецепти, учете се от грешките си, бъдете безстрашни и най-вече се забавлявайте" - Джулия Чайлд
Следвайки този неин безценен съвет реших, че няма какво да се плаша вече от тези пусти домашни равиоли като от изравнителна сметка за електричество и запретнах ръкави.
Денят става все по-дълг, така че е идеален момент за експериментиране с по-времеконсумиращи рецепти. Е, тази може би не е точно такава, защото наистина става бързо, но като за първи път, реших да не прибързвам.
За равиолите се спрях на нежен сос от бяло вино, тъй като е идеален за лека лятна рецепта с паста, а пък и обичам вино (и аз като Джулия) :)
"Обичам да готвя с вино, понякога дори слагам в ястието, което готвя"
Джулия Чайлд
И последно, но не и по важност, самата презентация на ястието. Опитайте се да го поднесете с финес и красота, която да гали очите или, както казва още Джулия :
"Толкова красиво е аранжирано върху чинията, че знаеш, че нечии пръсти са били навсякъде по нея "
Следвайки тези безценни съвети се появи и днешната рецепта, която няма да отлагам повече и затова преминавам направо към необходимите продукти:
За пастата:
1 3/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
2 яйца
1/2 с.л. вода (повече или по-малко при нужда)
За пълнежа:
250 гр сирене рикота
2 -3 с.л. течна готварска сметана
пресен босилек и риган
червен пипер / сол
(опция за добавяне на друг вид сирена по желание към сместа)
За соса:
3/4 ч.ч. бяла вино
6 с.л. масло
розов пипер и пресен босилек за поднасяне
За направата на тестото за пастата, пресейте брашното върху чиста повърхност. Направете кладенче в средата и добавете в него яйцата, солта и водата. Разбърквайте с ръка, като се опитвате постепенно да поеме цялото брашно. Прибавете още брашно или вода при нужда, като ги добавяте постепенно и на малки порции така, че накрая да се образува хубаво твърдо тесто. Месете го около две - три минути.
Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник за около половин час.
През това време можете да направите плънката. За целта сложете в купа рикотата и сметаната и разбъркайте. По желание можете да добавите малко обикновено краве сирене, но да не е много. Колкото да подсоли сместа. Овкусете с нарязани свежи подправки като риган и босилек, както и с малко сол и черен пипер. Важното е плънката да остане лека, като основният вкус да е рикотата, а след това свежите подправки.
Приготвянето на равиолите започваме като разделяме тестото на четири равни части. Взимаме две от тях и ги разточваме на сравнително еднакви по големина правоъгълни листа, които изглеждат ето така:
Пастатт не трябва да е твърде дебела, тъй като няма да бъде крехка след варенето, но не твърде тънка, тъй като има риск да се разкъса от тежестта на плънката. Поставете по една ч.л. от сместа на равни разстояния, така че да ви бъде удобно да разрежете равиолите.
Използвайки четка, намокрете леко тестото около плънката така, че да улесни залепването. Използвайте по-големия лист от тесто (то няма как аз да мога да направя съвсем еднакви по големина) за покриване на равиолите, като внимателно притискате и се опитвате да избягвате образуването на въздушни джобчета. Накрая минете с резеца за равиоли като притискате силно, докато се получи идеална равиолка :)
Самата формичка си закупх от този магазин при последното ми посещение при сестра ми в Холандия, но след това съм виждала по разни магазини за домашни потреби, така че съм сигурна, че се намират такива и в България. И все пак един остър нож и натиск с вилица по ръбчетата на тестото ще свършат същата работа, така че не оставяйте липсата на специален инструмент да ви спира да опитате тази вкусотия :)
Варете равиолите в кипяща, подсолена вода, за около 8-9 минути или повече при необходимост. Проверявайте пастата за готовност. Според мен е хубаво да ги извадим полу готови, за да имат възможност да поврят още малко в соса.
През това време в подходящ тиган сложете виното на средна степен на котлона и оставете да се редуцира за две-три минути. След това прибавете към него маслото, разбърквайки. Можете да добавите към соса малко от водата от пастата, ако се е получил твърде гъст сосът ви.
Прехвърлете (полу) готовите равиоли от тенджерето в тигана със соса и оставете да поврят в него още малко.
Сервирайте равиолите с част от соса, гарнирани с малко нарязан пресен босилек и поръска от розов пипер.
Дали трябва да споменавам, че ястието се комбинира с добре изстудено бяло вино...
...и добър апетит!
И когато някой ми каже, че Митко добре си живее, похапвайки си тези неща ежедневно, аз се сещам за друга мисъл на Джулия :
"Нямаше да мога да го задържа дълго, ако не го хранех добре " :)