Целувките са едни от най-романтичните и елегантни сладки. Още от малка ги обожавам, откакто на едно семейно тържество ги видях за първи път в стаята за съхранение на продуктите. Бяха подредени измежду много други вкусотии, но те просто изпъкваха. Гледах ги с такова желание и се чудех кога ли ще ги сервират. Те бяха идеални - дълги и хрупкави, пълни с прекрасен разтегателен белтък. Тогава такива целувки можеха да се купят в много хранителни магазини, като ти ги подаваха в квадратно изрязана амбалажна хартия.
Дълги години изпробвах най-различни рецепти, но мога да кажа, че тази, която ще ви представя сега, е най-сполучливата. По моята рецепта
на един белтък се пада по 90 гр захар. Можете да сложите колкото искате белтъци,
като съответно увеличавате и захарта. Може да прибавите
към сместа ванилия или друг аромат.
Ето какво ви е необходимо:
Ето какво ви е необходимо:
Белтъци 3-4
Захар по 90 гр на белтък
Ванилия (Лимонов сок
капка)
Приготвянето става, като разбивате белтъците и, след като станат пухкави, почвате да прибавяте постепенно захарта и аромата. Поразбитите вече белтъци пренасяме над котлона да разбиваме на водна баня, като внимаваме да не попадне вода или пък температурата да не е много висока. Разбиваме до пълното разтваряне на захарта - получава се гъста лепкава смес. С лъжица или с шприц можем вече да оформим целувките или пък целувчен блат. Така приготвените целувки сушим на 80 - 100 градуса в зависимост от фурната, докато не почнат да се отлепват от хартията за печене лесно. За да останат леко разтегливи отвътре, трябва да внимавате да не прекалите с изсушаването им. Готови са, когато започнат да излизат малки капчици от захарен сироп по тях.
Приготвянето става, като разбивате белтъците и, след като станат пухкави, почвате да прибавяте постепенно захарта и аромата. Поразбитите вече белтъци пренасяме над котлона да разбиваме на водна баня, като внимаваме да не попадне вода или пък температурата да не е много висока. Разбиваме до пълното разтваряне на захарта - получава се гъста лепкава смес. С лъжица или с шприц можем вече да оформим целувките или пък целувчен блат. Така приготвените целувки сушим на 80 - 100 градуса в зависимост от фурната, докато не почнат да се отлепват от хартията за печене лесно. За да останат леко разтегливи отвътре, трябва да внимавате да не прекалите с изсушаването им. Готови са, когато започнат да излизат малки капчици от захарен сироп по тях.
Няма коментари:
Публикуване на коментар