Всеки човек трябва да има ден в месеца, в който трябва да си угажда на коремчето и да заключи идеята за диетите в някой от по-горните шкафове у дома. Вярно е, че е хубаво да се храним правилно, здравословно и т.н, но пък за да избегнем "гладната депресия" от време на време е хубаво да се поглезим :) с нещо вкусно, ама наистина вкусно! Това нещо за мен беше именно днешната рецепта!
Не веднъж съм казвала, че макар да обожавам да готвя сладкиши, повече обичам соленото и затова и моята наслада за сетивата този месец са именно тези невероятно вкусни, парещи и хрупкави пурички със сирене и кашкавал.
За да сме честни, не са чак толкова калорични (като изключим пърженето и корите за баница), но можеше да е и къде-къде по-зле. (Или поне това се опитвам да си казвам за да не се чувствам виновна, когато ги нагъвам още горещи.)
А тогава са и най-вкусни...с прекрасна сърцевина от разтопено сирене и кашкавал....
Сигурна съм, че едва ли съм първата, на която й идва идеята за този вид пурички, може би съществуват много варианти на рецептата. Аз ви каня да опитате моята, която по логични причини ми се струва най-вкусна :)
Но ето ги и необходимите продукти:
половин пакет кори за баница (250 гр)
300 гр краве сирене
100 гр кашкавал
няколко стръка пресен копър
топено сирене ( *по желание)
олио / зехтин за пържене и намазване на корите
Всички продукти, нарязани или рендосани (без корите и олиото) се омесват в купа
След като разбъркаме всичко, образувайки хубава паста, оформяме с ръка пълнежа под формата на пуричка.
Нарязваме корите на правоъгълни ленти, съобразени с големината на пълнежа, който сме оформили, и завиваме хубаво ето така.
Намазваме краищата на кората с олио, за да залепнат хубаво и да се запечатат.
Пържим така оформените пурички в силно загрято олио/ зехтин, докато придобият прекрасен златист цвят. ( За по-диетичен вариант, можете да ги опечете :) )
Готовите пурички отцеждаме от мазнината за кратко в чиния, застлана с кухненска хартия.
Не мога да ви опиша каква наслада за сетивата е това малко кулинарно удоволствие :)
Опитайте го още днес за закуска, следобедна закуска, обяд, вечеря и когато, както и колкото душа ви позволява :)
Ооооох, жестоко :) Ще ги опитаме, задължително. Всеки има нужда да си угажда, а и диетите не ги уважавам :D Усмихнат ден, Люси :)
ОтговорИзтриванеО, Плами, радвам се, че ти допада идеята :) И на теб слънчеви почивни дни желая!
ИзтриванеЛюска и аз си набелязах наскоро една рецепта за пурички с козе сиренце, но още не им е дошъл редът:) Разкошни са!Единственото, което бих променила е да ги изпека, намазани със стопено масълце, вместо да ги пържа. Но разбира се твоят вариант е греховно по-съблазнителен.Прегръдки
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ани! Ще чакам нетърпения твоята версия тогава :) И аз мисля, че да се пекат е по-здравословна опция, но когато реша да си угаждам съм на принципа "като е гарга, да е рошава " :) За щастие го правя много рядко! Прегръдки и от мен, мила Ани!
ИзтриванеМного са апетитни!
ОтговорИзтриванеС чиста съвест ми идва да ги захрупам :)
Поздрави, Люси!
Почерпи се Дани, направила съм доста :) Желая ти слънчеви почивни дни!
ИзтриванеМного вкусни изглеждат!Може ли вместо да се пържат да се опекат?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен! Разбира се, че можете да ги опечете като по-диетичен вариант на ястието. Даже го допълних в рецептата :) Поздрави и прекрасни почивни дни!
ИзтриванеЗабравям за всякакви диети,ако пред мен ухаят тези банички,Люси!Невероятно апетитни кадри разкриват цялата им прелест!Хубави почивни дни и ведро лято!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роси! Прекрасно и слънчево лято и на теб :)
ИзтриванеОх ох, идва ми да захапя монитора :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат Люси! Ще ги пробвам с вариант печене.
Поздрави от Бургас и морето ;)
Сърдечно благодаря, Danula! Ех, как ми липсвате :) дано да се видим с морето тази година :) Поздрави и от мен!
ИзтриванеПлънката може да е с кайма и подправки!
ОтговорИзтриванеРазбира се, може да бъде най-различна! Поздрави :)
ИзтриванеОооо ... стахотни са Люси ... аз бих си ги изпекла :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеМного готини пурички, такива едни хрупкави и вкусни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Candy! Сърдечни поздрави и на теб!
ИзтриванеПредполагам, че и изстинали са много вкусни! Страхотна идея! Благодаря
ОтговорИзтриванеНаправих си ги, но реших да ги пека и "изненада" плънката естествено излезе навън. Но пак бяха вкусни.
ОтговорИзтриване