Много се радвам, че дойде време да ви представя и тази торта. За мен тя има много сантиментално значение, защото тя беше първата торта, която приготвих за да се излекувам от "лош ден". Понякога това "заболяване" е като грип, може да продължи поне седмица, но важното е да се спре преди да стане епидемия. А единственото нещо, което гарантира пълно възстановяване е лечебната сила на шоколада!
Шоколадът винаги ще има специално място в сърцата на дамите и е излекувала повече "сърдечни заболявания" отколкото който и да е било алкохол, защото е приложим за хора от всяка възраст! Е, трудно ще убедите представителите на силния пол, че намираме по-голямо щастие в дъното на буркана с Нутела, отколкото в дъното на бутилката, но съм ставала свидетел на това, че дори господата не могат да не се изкушат при вида на перфектна шоколадова торта!
Но да се върна малко назад! Та както казах, преди повече от 3 години, когато още не само че нямах блог, но нямах и най-малка идея, че ще си направя такъв, видях тази торта в този прекрасен блог. Под тази рецепта в коментарите се вижда и до днес плахото ми изказване за това колко много ми е харесала торта, а и това, че все не събирам смелост да си направя така мечтаното от мен виртуално местенце. Но защо ви разказвам всичко това! Не само че това е, макар и малка в очите на останалите, но за мен голяма стъпка, която все пак успях да събера смелост да направя, но само за година успях да събера повече от 3000 нови кулинарни приятели, които споделят с мен вкусни гозби и загорели тенджери!
Искам да кажа на всеки от вас, който се чувства сега като мен тогава - направете свой блог, страница или каквото решите! Сътворете го с любов и му се радвайте, отделяйте му внимание, а пък той ще намери своя път до сърцата на хората!
И така... отново тази торта, няколко години по-късно. Първият път я направих с любимите ми вишни и сиропирана с вишновка! Беше същото време от годината, което се вижда по украсата, която избрах да направя. Ето и двете снимки от тогава, направени с най-дребния и нещастен фотоапарат на света :) Ех, спомени !
Тогава направих тортата в доста по-голяма тавичка, с размери 26 см в диаметър, и беше доста по-малка на височина :)
Този път обаче направих още няколко промени в рецептата, а резултатът излезе повече от отличен!
Сега имах много хубави пресни плодове и реших да освежа тази иначе доста тежка торта. Получи се невероятно, още повече, че подредих цветовете на бананите и ягодите така, че съвпадаха с украсата ми от листенца на лалета :)
Понякога, когато нещо се получи, се получава по-добре, отколкото си се надявал дори! :)
И така, макар и с малко дългичко въвеждане, време е да преминем към рецептата, а първо - ето ги и необходимите продукти (използваната тук чаена чаша е с вместимост 240 мл):
За блатовете:
1 1/2 ч.ч. брашно (около 230 г)
9 с.л. неподсладено какао (75 г)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
115 гр. краве масло на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар (300 г)
2 бр яйца
1/2 ч.ч. мл хубаво силно кафе
1/2 ч.ч. прясно краве мляко (120 мл)
За шоколадовия ганаш:
280 г шоколад (аз използвах черен и млечен)
120 мл вода
170 г краве масло
Още:
за сиропиране: леко кафе
плодове (банани, ягоди) или конфитюр по желание
В купа пресяваме брашното, какаото, слагаме солта, содата и бакпулвера.
В друг съд разбиваме маслото със захарта до получаването на пухкава смес, към която прибавяме едно по едно яйцата.
Прибавяме половината брашнена смес към яйчената и разбъркваме, прибавяме млякото и кафето, разбъркваме отново и накрая прибавяме и останалата брашнена смес. Бъркаме, докато получим много наситена еднородна шоколадова смес:
Разпределете в две тавички, аз използвах моите 20 см в диаметър:
Тук реших да пробвам този нов трик, който научих за равномерно печене на блатове, но беше чист експеримент. За да се пекат равни блатове, без да се издуват в центъра, е хубаво да направите "яка" на тавичките от мокър плат или хартия, които да държат стените на съдовете по-студени. Мисля, че моите тавички не са най-подходящи за тази цел, или фактът, че използвах не плат, а хартия, която се изсушава бързо. Следващия път ще опитам с плат, макар и резултатът и този път да не беше лош :) Ето ги и тях след близо 25 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване.
Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а после разрязваме на половина, получавайки четири по-тънки блата.
Шоколадовият ганаш се приготвя, като смесваме продуктите за него на водна баня. И тук направих малка промяна, като вместо вода, отново сложих кафе, сложих едва 200 гр шоколад, но добавих смес от холандско какао и захар (на око), както и някоя и друга лъжица мед.
Получи се много хубав лъскав ганаш, който отново трябваше да оставя да стегне за няколко часа. Ускорявам този процес, като поставям съда с ганаша в друга купа с ледена вода, която подменям периодично. Най-подходящи за тази цел са тези алуминиеви купи, които ползвам, тъй като бързо променят температурата според средата.
Сглобяването на тортата е по следния начин - блат (аз реших да сиропирам с още малко много леко и разводнено нес кафе, но наистина исках много рохка и сочна торта, която и получих накрая), после ганаш, плодове, може пак ганаш, блат и т.н.
Накрая слагаме още едно голямо и много доволно количество ганаш:
И тъй като тортата украсих с тези любими мои пролетни цветя - лалетата - смятам, че ще бъде подходящо да я посветя на наближаващия празник - Цветница! Този празник е с голяма тежест в моето семейство не само заради факта, че близо 70 процента от женските имена в цялата фамилия честват на този ден, но най-вече поради това, че любимите ми жени - бабчето, майка ми и другата ми майка (тази на моя приятел) също честват именния си ден!
Аз им пожелавам да са ми живи и здрави, все така красиви като пролетни цветя и да знаят, че много ги обичам!