петък, 11 април 2014 г.

Дяволски шоколадова торта / Devil's food cake Recipe

 

Много се радвам, че дойде време да ви представя и тази торта. За мен тя има много сантиментално значение, защото тя беше първата торта, която приготвих за да се излекувам от "лош ден". Понякога това "заболяване" е като грип, може да продължи поне седмица, но важното е да се спре преди да стане епидемия. А единственото нещо, което гарантира пълно възстановяване е лечебната сила на шоколада!

Шоколадът винаги ще има специално място в сърцата на дамите и е излекувала повече "сърдечни заболявания" отколкото който и да е било алкохол, защото е приложим за хора от всяка възраст! Е, трудно ще убедите представителите на силния пол, че намираме по-голямо щастие в дъното на буркана с Нутела, отколкото в дъното на бутилката, но съм ставала свидетел на това, че дори господата не могат да не се изкушат при вида на перфектна шоколадова торта!


Но да се върна малко назад! Та както казах, преди повече от 3 години, когато още не само че нямах блог, но нямах и най-малка идея, че ще си направя такъв, видях тази торта в този прекрасен блог.  Под тази рецепта в коментарите се вижда и до днес плахото ми изказване за това колко много ми е харесала торта, а и това, че все не събирам смелост да си направя така мечтаното от мен виртуално местенце. Но защо ви разказвам всичко това! Не само че това е, макар и малка в очите на останалите, но за мен голяма стъпка, която все пак успях да събера смелост да направя, но само за година успях да събера повече от 3000 нови кулинарни приятели, които споделят с мен вкусни гозби и загорели тенджери!


Искам да кажа на всеки от вас, който се чувства сега като мен тогава - направете свой блог, страница или каквото решите! Сътворете го с любов и му се радвайте, отделяйте му внимание, а пък той ще намери своя път до сърцата на хората!

И така... отново тази торта,  няколко години по-късно. Първият път я направих с любимите ми вишни и сиропирана с вишновка! Беше същото време от годината, което се вижда по украсата, която избрах да направя. Ето и двете снимки от тогава, направени с най-дребния и нещастен фотоапарат на света :) Ех, спомени !


Тогава направих тортата в доста по-голяма тавичка, с размери 26 см в диаметър, и беше доста по-малка на височина :)



  Този път обаче направих още няколко промени в рецептата, а резултатът излезе повече от отличен!


Сега имах много хубави пресни плодове и реших да освежа тази иначе доста тежка торта. Получи се невероятно, още повече, че подредих цветовете на бананите и ягодите така, че съвпадаха с украсата ми от листенца на лалета :)


Понякога, когато нещо се получи, се получава по-добре, отколкото си се надявал дори! :)
И така, макар и с малко дългичко въвеждане, време е да преминем към рецептата, а първо - ето ги и необходимите продукти (използваната тук чаена чаша е с вместимост 240 мл):

За блатовете:
1 1/2 ч.ч. брашно (около 230 г)
9 с.л. неподсладено какао (75 г)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
115 гр. краве масло на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар (300 г)
2 бр яйца
1/2 ч.ч. мл хубаво силно кафе
1/2 ч.ч. прясно краве мляко (120 мл)

За шоколадовия ганаш:
280 г шоколад (аз използвах черен и млечен)
120 мл вода
170 г краве масло

Още:
за сиропиране: леко кафе
плодове (банани, ягоди) или конфитюр по желание

В купа пресяваме брашното, какаото, слагаме солта, содата и бакпулвера.

В друг съд разбиваме маслото със захарта до получаването на пухкава смес, към която прибавяме едно по едно яйцата.


Прибавяме половината брашнена смес към яйчената и разбъркваме, прибавяме млякото и кафето, разбъркваме отново и накрая прибавяме и останалата брашнена смес. Бъркаме, докато получим много наситена еднородна шоколадова смес:


Разпределете в две тавички, аз използвах моите 20 см в диаметър:


Тук реших да пробвам този нов трик, който научих за равномерно печене на блатове, но беше чист експеримент. За да се пекат равни блатове, без да се издуват в центъра, е хубаво да направите "яка" на тавичките от мокър плат или хартия, които да държат стените на съдовете по-студени. Мисля, че моите тавички не са най-подходящи за тази цел, или фактът, че използвах не плат, а хартия, която се изсушава бързо. Следващия път ще опитам с плат, макар и резултатът и този път да не беше лош :) Ето ги и тях след близо 25 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване.

Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а после разрязваме на половина, получавайки четири по-тънки блата.

Шоколадовият ганаш се приготвя, като смесваме продуктите за него на водна баня. И тук направих малка промяна, като вместо вода, отново сложих кафе, сложих едва 200 гр шоколад, но добавих смес от холандско какао и захар (на око), както и някоя и друга лъжица мед.


Получи се много хубав лъскав ганаш, който отново трябваше да оставя да стегне за няколко часа. Ускорявам този процес, като поставям съда с ганаша в друга купа с ледена вода, която  подменям периодично. Най-подходящи за тази цел са тези алуминиеви купи, които ползвам, тъй като бързо променят температурата според средата.

Сглобяването на тортата е по следния начин - блат (аз реших да сиропирам с още малко много леко и разводнено нес кафе, но наистина исках много рохка и сочна торта, която и получих накрая), после ганаш, плодове, може пак ганаш, блат и т.н.


Гледах да не пестя плодове и смятам, че се съчетаха много добре вкусово!

Накрая слагаме още едно голямо и много доволно количество ганаш:

 

И тъй като тортата украсих с тези любими мои пролетни цветя - лалетата - смятам, че ще бъде подходящо да я посветя на наближаващия празник - Цветница! Този празник е с голяма тежест в моето семейство не само заради факта, че близо 70 процента от женските имена в цялата фамилия честват на този ден, но най-вече поради това, че любимите ми жени - бабчето, майка ми и другата ми майка (тази на моя приятел) също честват именния си ден!

 

Аз им пожелавам да са ми живи и здрави, все така  красиви като пролетни цветя и да знаят, че много ги обичам!







четвъртък, 10 април 2014 г.

Кюфтета по Цариградски / Meatballs Ala Tzarigrad


Какъв вкусен обяд или вечеря очаква всеки, който реши да приготви тези апетитни кюфтенца по Цариградски! Поне ние, у дома, не се оплакваме и лакомо си ги изпапкахме, Така че от тях не остана нищо друго освен приятен спомен за неповторимия им вкус. Съчатахме ги с холандския напукан хляб, за който вече ви казах в предишната си публикация. Митко не пропусна възможността да натъпче част от яденето в питка и да яде като петгодишен, без да борави със сложните инструменти на масата, по-известни на света като нож и вилица :)



Не помня кога последно съм пържила кюфтета, но някак си вече времето ме кара да правя все повече и повече рецепти за ...бира :) За сега няма противници на идеята, затова и продължавам с пълна пара. Още отсега си казвам, че не бях правила тази рецепта преди и не знам доколко има "оригинална рецепта", но мога да кажа, че моят вариант ми се услади дотолкова, че намери място в блога. Но да преминем и към нея:


Необходими продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 яйце
1 филия стар хляб
100 мл прясно мляко
1 голяма глава лук
черен и червен пипер
*подправка за скара
сол (ако е необходимо)

брашно за овалване
олио за пържене

За гарниране:
картофено пюре
магданоз за поръсване

В купа смесваме продуктите за кюфтетата. Използвайте колкото се може по-качествена кайма, а пък ако можете, направо си направете сами такава в месарския, като накарате да ви смелят месо. Но понеже сме реалисти и знаем, че този вариант е малко по-скъпарски, ще си напиша само "кайма" пък вие (или портфейла ви) ще решите, кой вариант е по-подходящ.
Оставете каймата да поеме вкусовете, като я оставите поне за час в хладилника, а след това оформете от нея малки кюфтенца, които да оваляте в брашно.


Загрейте мазнина в подходящ съд и изпържете кюфтетата.


Още топли ги сервирайте върху "легло" от прясно картофено пюре. Реших, че няма нужда да пиша и рецепта за картофено пюре, защото така или иначе всеки го прави според вкуса си. Полейте кюфтенцата с една-две супени лъжици от горещата мазнина и поръсете с нарязан на ситно магданоз.


Всички на масата!
Хапвайте ги още топли-топли и то лакомо-лакомо :)

Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




вторник, 8 април 2014 г.

Баница с локум / Banitza with Turkish delight


Постите продължават, а с това и моите предложения за постни десерти! За днес нещо много семпло, но пък класика - Баница с локум! Приказната комбинация на ароматен локум и запечени до златисто кори, окъпани в прекрасен захарен сироп, може да задоволи за дълго желанието за сладко, но не и за стръвност :) , защото десертът меко казано си го бива.

 

Няма да си кривя душата, по-хубаво е баничката да си е с масло, аз най-обичам да я приготвям с масло и олио, но ако постите, ще трябва да се задоволите само с олио в случая. Но ето и какво още ви трябва:

Необходими продукти:
250 гр кори за баница
160 гр локум
масло / олио за намазване на корите

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ванилия
няколко капки лимонов сок

Аз си избрах този път един прекрасен локум с вкус на кокос, който нарязах на малки парченца.


Намазваме две от корите с малко олио / масло и поставяме вътре от нарязания локум. Не знам дали е нужно да споменавам, че тук е мястото, където вие решавате дали ще слагате ядки, но аз лично предпочитам най-семплия вариант на този десерт!



Завиваме на малки и стегнати рулца, които подреждаме в тавичка ето така:




Мажем отгоре с още мазнина и пъхаме да се запекат до златисто във фурната. През това време приготвяме сиропа от продуктите за него. Слагаме ги в касерола и ги оставяме да поврят на котлона, докато сосът започне леко да се сгъстява. Заливаме със сиропа опечената баничка и оставяме да поеме от сиропа за през нощта.


На другия ден се насладете на непотворимия вкус на този десерт:


Ако сте чужденец и опитвате българската кухня за първи път, и разглеждайки менюто, попаднете на този десерт, носещ името "баница", едва ли ще предположите, че може да изглежда толкова елегантно и очарователно :)


И защото е точно така, ще споделя тази малка галерия от снимки, пък към края, почти съм сигурна, че ще планувате кога да я приготвите и вие :) Сърдечни поздрави! 
Люси
 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...