Ама от колко време им се каня на тези хлебчета, значи! Толкова са апетитни и интересни със своите шарки, и сега, когато почти съм усъвършенствала тъмната магия на работата с мая, ставам все по-решителна да я използвам и да си правя тесто. След като понатрупах малко увереност в тази сфера, реших, че е време да опитам точно тази рецепта, която отдавна отлежава в списъка с "чакащи" за приготвяне.
Друга причина да я отлагам бе, че за направата на коричката се използва оризово брашно и дълго време се чудех от къде мога да купя. После обаче изгледах няколко много полезни клипчета в You Tube как да си направя сама такова и реших, че няма да троша пари за оризово брашно.
Получи се много добре и затова бързам да споделя с вас цялата тази технология :)
Първо обаче да кажа за тестото за хлебчетата. Можете да си забъркате съвсем обикновено хлебно тесто, да си купите готово от магазина, или да използвате следната рецепта за тесто, а ето и необходимите продукти за нея:
За 12 малки хлебчета или два големи:
Около 6 ч.ч брашно (или колкото е необходимо)
1 ч.ч. затоплено прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. суха мая
3 с.л. захар
4 с.л. олио
1 с.л сол
В купичка смесваме маята, млякото, водата и захарта и оставяме да шупне. В друг съд слагаме четири ч.ч. брашно, олиото и солта и прибавяме към тях шупналата мая. Започваме да замесваме тесто, като постепенно прибавяме още брашно, докато тестото спре да се точи към стените на съда. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и почнете да месите няколко минути, докато получим хубаво тесто, което не лепне по пръстите. Тук ще отиде още някоя и друга чаша брашно.
Готовото тесто оставете да втаса за около час, а след това разделете на части, оформящи желаните от вас по големина питки.
Оставете питките отново да се надигнат, като през това време приготвите пастата за хрупкавата коричка.
За коричката:
2 с.л. захар
2 с.л.олио
2 с.л. суха мая
1 ч.ч. топла вода
щипка сол
1 1/2 ч.ч. оризово брашно (аз си направих домашно)
2-3 капки сусамово олио (по желание)
За тази цел съберете всички съставки за коричката в купа, разбърквайки докато се получи хубава паста.
Както вече казах, аз нямах оризово брашно, ето защо реших да си приготвя сама по следния начин. Премерих 2 ч.ч. ориз, който измих и оставих леко да се подсуши. След това го сложих в сух тефлонов тиган и започнах да го суша на среден огън на фурната, докато започне леко да придобива карамелен цвят. Трябва да разбъркваме често, защото не искаме оризът да изгори, а по-скоро да се изсуши равномерно, и съвсем леко да се запече.
Готовия ориз прекарах през блендер, докато стане на брашно. Пресях по-едрите парчета на сито, но в края на краищата пак се получи едно сравнително добро оризово брашно.
С готовата паста намазваме хубаво хлебчетата отгоре и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса с обдухване.
По време на печенето ще забележим как се напуква пастата и се образува хубава хрупкава коричка. Може би защото използвах домашно оризово брашно, моята коричка беше много по-хрупкава, но това не навреди на вкуса изобщо :)
Вижте с какво ги комбинирахме тук в линка.
Вижте с какво ги комбинирахме тук в линка.