петък, 4 април 2014 г.

Холандски напукан хляб / Dutch Crunch Bread


Ама от колко време им се каня на тези хлебчета, значи! Толкова са апетитни и интересни със своите шарки, и сега, когато почти съм усъвършенствала тъмната магия на работата с мая, ставам все по-решителна да я използвам и да си правя тесто. След като понатрупах малко увереност в тази сфера, реших, че е време да опитам точно тази рецепта, която отдавна отлежава в списъка с "чакащи" за приготвяне.
Друга причина да я отлагам бе, че за направата на коричката се използва оризово брашно и дълго време се чудех от къде мога да купя. После обаче изгледах няколко много полезни клипчета в You Tube как да си направя сама такова и реших, че няма да троша пари за оризово брашно.

Получи се много добре и затова бързам да споделя с вас цялата тази технология :)
Първо обаче да кажа за тестото за хлебчетата. Можете да си забъркате съвсем обикновено хлебно тесто, да си купите готово от магазина, или да използвате следната рецепта за тесто, а ето и необходимите продукти за нея:

За 12 малки хлебчета или два големи:
Около 6 ч.ч брашно (или колкото е необходимо)
1 ч.ч. затоплено прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. суха мая
3 с.л. захар
4 с.л. олио
1 с.л сол


В купичка смесваме маята, млякото, водата и захарта и оставяме да шупне. В друг съд слагаме четири ч.ч. брашно, олиото и солта и прибавяме към тях шупналата мая. Започваме да замесваме тесто, като постепенно прибавяме още брашно, докато тестото спре да се точи към стените на съда. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и почнете да месите няколко минути, докато получим хубаво тесто, което не лепне по пръстите. Тук ще отиде още някоя и друга чаша брашно.
Готовото тесто оставете да втаса за около час, а след това разделете на части, оформящи желаните от вас по големина питки.
Оставете питките отново да се надигнат, като през това време приготвите пастата за хрупкавата коричка.

За коричката:
2 с.л. захар
2 с.л.олио
2 с.л. суха мая
1 ч.ч. топла вода
щипка сол
1 1/2  ч.ч. оризово брашно (аз си направих домашно)
2-3 капки сусамово олио (по желание)

За тази цел съберете всички съставки за коричката в купа, разбърквайки докато се получи хубава паста. 


Както вече казах, аз нямах оризово брашно, ето защо реших да си приготвя сама по следния начин. Премерих 2 ч.ч. ориз, който измих и оставих леко да се подсуши. След това го сложих в сух тефлонов тиган и започнах да го суша на среден огън на фурната, докато започне леко да придобива карамелен цвят. Трябва да разбъркваме често, защото не искаме оризът да изгори, а по-скоро да се изсуши равномерно, и съвсем леко да се запече. 
Готовия ориз прекарах през блендер, докато стане на брашно. Пресях по-едрите парчета на сито, но в края на краищата пак се получи едно сравнително добро оризово брашно. 

С готовата паста намазваме хубаво хлебчетата отгоре и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса с обдухване.

По време на печенето ще забележим как се напуква пастата и се образува хубава хрупкава коричка. Може би защото използвах домашно оризово брашно, моята коричка беше много по-хрупкава, но това не навреди на вкуса изобщо :)
Вижте с какво ги комбинирахме тук в линка. 

понеделник, 31 март 2014 г.

Постен сладкиш "Медено сърце" / "Honey Heart" Dessert Recipe for fasting days

Вече сме в средата на Великденския пост и апетитът за сладичко може да бъде неудържим. Ето защо реших да споделя тази повече от лесна рецепта за сладкиш, който носи сладкото име "Медено сърце".
 
Използвах го за основа и на тази торта, като разбира се вие също можете да решите да го модерирате по ваш вкус. Добавете ядки или стафиди, а ако успеете да намерите и постен шоколад, можете да сътворите истински шедьовър, който далеч ще надхвърли всички представи за постен десерт.
Такива класически рецепти не искат много думи, те говорят сами за себе си, затова без много увъртане ето я и нея:

Необходими продукти за блата:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч топла вода
1 ч.ч. захар
1/2 пак. канела
1 ч.л. сода
няколко капки портокалова есенция

За намазване: мед

За глазурата:
3 с.л.какао
2 с.л.мед
2 с.л.маргарин
малко вода, ако е необходимо


Всички сухи съставки за блата се смесват в купа и се разбъркват.

Прибавя се топлата вода и се разбърква до получаването на хомогенна смес.


Изсипва се в тавичка (около 25 см в диаметър), покрита с хартия за печене, леко намазнена с олио.
Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за 30 мин или до готовност.
Още топъл блатът се маже с мед.

След като постегне медът, залейте с глазурата, която приготвяме като разтопяваме всички съставки на слаб огън, докато се получи еднородна смес.

Хапвайте от десерта при първа възможност, тъй като има опасност някой да надуши прекрасния му аромат и да не остане нищо за вас :)



Аз гарнирах някой от хапките с растителна сметана , мед и лешници!


Metal Kitchen: A Pale Horse Named Death ate my cake!


Майко мила, това ще да бъде дълъг пост. Много музика, много писане, защото съм ентусиазирана, че ще говоря за една от любимите си (може да се каже нови) групи - A Pale Horse Named Death. Заглавието може да е от типа  "последния да затвори вратата", но пък въпреки това се запомня лесно, защото е толкова култово.


Групата се състои от двама бивши членове на моята all time favorite band Type O Negative - Сал Абрускато (Sal Abruscato)  и Джони Кели (Johnny Kelly), както и от Matt Brown, Eddie Heedles, Eric Morgan.
 

И въпреки това можем да кажем, че душата на тaзи група е Сал, който въпреки, че отдавна напусна Type O, за да се впусне в други проекти, отново реши да се върне "към корените си", както самият той се изразява. След дългогодишното брадясване по барабаните, този път Сал решава да грабне китарата, като заедно с това се заема с вокалите и текстовете на песните. А текстовете : "Няма нищо по-хубаво от сдуханата музика", някой бе казал, може би аз.
Тук идва още по-хубавата част. Както някои вече знаят, другата ми ама много любима група е Alice In Chains ( E, от времето с Лейн Стейли).
Представете си какъв музикален оргазъм изпитва всеки меломан, когато двете му най-любими групи "духом" се съберат и си направят "бебе". Ей това "бебе" е A Pale Horse Named Death. Джънки текстовете на Alice In Chains,  с елементи от тяхното звучене, както в музиката, така и във вокалите (много се усеща още в началото на песента Cracks in the Walls) и разбира се добрата стара депресия, суицидност и думаджийница от Тype O Negative, пропила във всяка песен, като например Die Alone (неофициално посветена на Peter Steele), To Die in your Arms, Cracks in the Walls



С толкова много материал ми беше трудно да измисля какъв елемент от музиката ще вмъкна в днешното кулинарно произведение. Макар и песните като Pillhead и Heroin Train да са най-близки като съставки за готвене, които мога да използвам, малко трудно си представям да направя тортичка пълна със занакс, валиум и кодеин. Вярно, че идеята е повече от УСпокояваща :), но все пак след едно парче щях да съм така :

 

Затова реших да се спра на съставка от друга песен, а именно Meet the Wolf.


Едва ли има женски уши, до които е достигнала тази песен и не е предизвикала желание да седнеш на пералнята, докато е на центрофуга (If you know what I mean...)


Отново еротичният елемент в текстовете ни напомня на любимите ми Type. Тук, макар и метафорично, се говори за мед и тъй като е единствената приложима съставка в готвенето реших да се спра именно на нея. Така че накрая се получи тази шоколадово-медена торта:)

За основа използвах тази рецепта, а отгоре трябваше да сътворя най-важния елемент, а именно логото на групата. И когато нещо много ми е присърце, се спирам на най-трудния и съклетисан начин - а именно рисуването върху фондан с ядливи бои. Може да става бавно, но пък влагам много желание и после гордо се тупам по рамото :)


Ето го и оригиналното лого в дясно,
------------------------------------------- >




Върху разточения фондан първоначално очертавам с ядлив маркер контурите, а след това и цветовете....


ето така:


Ето го и крайният резултат :


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...