понеделник, 3 февруари 2014 г.

Рецепти от филми: Шведска супа със сьомга и сметана / Laxsoppa



След любимата ни рибената чорба реших, че е време да направя и някоя друга супа с риба. И защото сьомгата ни е любима, пак се спрях на нея. Много се радвам, когато успявам да намеря прясно рагу в рибния магазин, но тази седмица беше истинска битка. Изглежда целият град си беше направил поръчка за комплект от изрезките и през няколко часа трябваше да ходим да проверяваме дали са доставили прясната риба. Доставката на рибата обаче се отлагаше ден след ден, така че може да се каже, че бях до магазина само около 20 пъти. Заветният ден дойде, взех комплекта опашка - глава и хайде към вкъщи.

Вече се бях спряла на тази рецепта за традиционна шведска супа от сьомга. Аз, както винаги, съм на северна вълна. Не само заради музиката или това, че тази зима много ми липсваше снегът, а и защото се бях залепила за два много интересни шведски (и датски)  сериала -  Bron / Broen (The Bridge)  и Forbrydelsen (The Killing).

               

И двата вече имат свои американски версии, които намирам за доста по-слаби от оригинала, но пък пожънаха огромен успех на запад. Ако сте любители на хубавите криминални истории и обичате да ви шляфотят на датски и шведски (и да учите чужди езици чрез филми като мен) :) това са перфектните сериали за вас.

 ( Нищо, че този процес в повечето пъти изглежда ето така: )



Ииииииииииииии... се връщаме към супата. (Какъв преход само :) ) Та, супата е мноого вкусна, питателна и полезна. Препоръчвам я на всеки, който се чувства като свиня след празниците (като мен) и иска да хапне нещо сготвено и топло в края на работния ден, но да не нарушава диетата. Ето и необходимите продукти:


1кг рагу от сьомга (опашка, глава, изрезки)
100 мл сметана
2 жълтъка
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
сол
черен пипер
Зеленчуци:
1 голям морков
1 стрък праз
1 по-голяма глава лук
различни видове чушки
грах
копър
магданоз

Първо трябва да направим бульона. За целта измиваме рибата и я слагаме в дълбока тенджера. 
Добавяме вода, колкото да я облее и оставяме на котлона да заври.

 
 След като заври, махаме образувалата се пяна и добавяме нарязаните на едри парчета : половината морков, половинки от различни чушки, половин лук, копър и магданоз. Оставяме всичко да поври на тих огън около 15-20 мин.


 

Внимавайте да не преврите рибата. Тя става бързо, затова аз я извадих малко по-рано, бульона поварих самостоятелно. 

Оставете рибата да се охлади, за да можете да махнете месото от нея. Готовия бульон прецедете в подходящ съд и оставете на страна.

 

Следва да направим запръжката за супата, като за целта отново в дълбока тенджера стопяваме маслото и запържваме за кратко брашното.


След това добавяме бульона и оставяме да поври още 10 минути.

През това време разбийте жълтъците....


и добавете към тях сметаната.


Накрая  добавете застройката към супата и прибавете зеленчуците.




Тъй като рибата е напълно готова, я прибавете най-накрая, точно преди сервиране.


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



петък, 31 януари 2014 г.

Ловджийски сач с кисело зеле / Hunter's dish: Sauerkraut with game meat



Нали си ме знаете вече, като подпукам някой продукт, правя по 2-3 ястия от него. Хитът на тази седмица е киселото зеле ("На баба"). Е не, тази от магазините, а моята, която тази година не се изложи и наложи голямо количество. Да, ама сега трябва да измисля нови начини да го сготвя, защото старите не са ми толкова интересни. А пък аз като голям експериментатор, все гледам да опитам нещо ново. Рецептите, на които съм се спряла да приготвя с кисело зеле, са много интересни и се надявам да допаднат и на вас.

 
Днешната такава е този ловджийски сач. Нарекох го така, защото имах възможността да го приготвя с месни продукти от дивеч. Вие разбира се можете да ги замените с други, по ваше желание, а пък аз няма да казвам на никой, ако не е "баш ловджийски".

 
И  все пак си  мисля, че много българи са скатали по някой домашен суджук, който ще влезе в чудна употреба точно тук.

Необходими продукти:
300 грама месо (свинско, диво прасе)
300 гр домашен суджук/ наденички (от дивеч)
една малка кисела зелка
1 голяма глава лук
2 малки червени ябълки
2-3 резена бекон
2-3 скилидки чесън
дафинов лист
кимион
черен пипер
сол

Преди да започнем готвенето, намажете хубаво сача с мазнина и го поставете във фурната. Пуснете температурата първоначално на 100 градуса, а след като загрее, увеличете до 150.
Започваме като нарязваме половината глава лук на ситно.

 
 (Аз да се похваля тук и с новата си придобивка, която кълца лук вместо мен и най-сетне...No more tears" :) )


Следва още рязане: нарежете бекона/ шунката на малки парченца, а след това и киселата зелка.


В тиган с олио запържете, докато омекне лукът, а след това прибавете и бекона. Нека пусне аромата си, като след това прибавите и нарязаното и вече поотцедило се зеле.

Накрая прибавете и нарязаната на парченца ябълка. Запържете всичко за няколко минути, докато зелето поомекне и добавете подправките на вкус.
Извадете сача от фурната и  наложете по дъното малки кръгчета от останалия кромид. Отгоре разпределете от зелето, а върху него месото. (Аз използвах месо от глиган, предварително сварено, както и сурови домашни наденички. Препоръчвам да използвате вече опечено или сварено месо, тъй като печенето на сача отнема малко време.)
Отгоре украсих с още резенчета ябълка.

Печем всичко на 200 градуса, докато всичко зацвърчи и замирише толкова хубаво, че започнете да си дъвчете езика.

За гарниране се спрях на хубава горчица и още по-хубава тъмна бира.

Това ми остана като "професионално изкривяване" от живота в Германия, но вече винаги гарнирам наденичките с горчица :)

Аз съм сигурна, че много от вас ще предпочетат чаша хубаво червено винце с такова ястие, но за мен налях една малка чашка бира :)



вторник, 28 януари 2014 г.

Metal Kitchen: Spike Bracelet Cake и малко DARKTHRONE



С началото на новата година най-сетне събрах смелост да осъществя един отдавна заплануван проект, съчетаващ двете ми големи страсти - готвенето и музиката. С голяма радост ви представям новата рубрика в блога - Метъл Кухня / Metal Kitchen. В нея ще се вихря, инспирирана от любими банди, като се опитвам да "вмъквам по малко от тях"  в рецептите.
Едва ли ще постигна голяма комерсиализация на начинанието си, но и самата тежка музика достига хората, на които говори. Аз лично не мога да се изправя от леглото, ако не надуя някоя тресня, пък камо ли да готвя. Рано или късно това щеше да се отрази и в готвенето, ето защо реших да направя и тази нова категория ли, рубрика ли да го нарека, и аз не зная.

Така или иначе вече отсякох, ще я бъде, и поставям началото с тази много лесна рецепта за руло-торта. Инспирирана е от задължителния елемент в облеклото на истинския металяга - "шиповете". Корем да те заболи, когато в последните години именно тези тъй важни за истинския true evil имидж се превърнаха в тренд и вече ги има по всички парцали в мола, но пък какво да се прави. Ще пием една студена бира и ще се преструваме , че не присъстват върху шапки с  козирка.

Класиката в жанра си е кожената гривна с шипове, като шиповете се започват от тези размери:



и достигат нещо от тоя род:


И така, нищо, че на снимката е Gaahl  от Gorgoroth и Wardruna, днес ще ви пусна малко от  DARKTHRONE, защото все трябва да се почне от някъде. А пък смятам, че албумът Transilvanian Hunger е просто чудесно съчетание с новата рубрика. Докато обяснявам малко за рецептата , ето и една тяхна "песничка" ( Внимание, песента не подходяща за конкурса "Златен Кестен" : ) )



За основа на тортата използвайте любимата си рецепта за руло или класическата, която е:

4 яйца
9 с.л. захар
9 с.л. брашно
2 с.л.олио
1 пак бакпулвер
1 пак ванилия

Пълнеж (по желание):
сладко / мармалад
течен шоколад
сметана и плодове

За украсата:
бял фондан
черна сладкарска боя

За рулото просто разбърквате с миксер всички съставки и изсипвате сместа в предварително застлана с хартия за печене, леко намазнена с олио тавичка с правоъгълни размери. Най-подходяща е тавата от фурната :)

Печем рулото на 150 градуса с обдухване, докато порозовее. Готовия блат обръщаме върху навлажнена кърпа и завиваме. Аз го намазвам със сладко или мармалад, докато е още топло, и го завивам веднага.

За украсата: Готовото руло облечете с фондан.


Можете да използвате готов черен фондан или да го боядисате с боички като мен:


Откъсвайте малки количества от белия фондан, оформяйки шипчета ето така:




Е, няма как, много се изкефих на крайния резултат. Не че и другите си ястия не приготвям от сърце, но тук съм сигурна, че вложих и малко далак и черен дроб!


Както вече казах, исках да сложа титанично начало на рубриката, и нямаше по-добър избор за презентиране на тортето от тази малко изтормозена от носене тениска на блек-метъл уродите DARKTHRONE. 
Много неща можете да научите за групата в нета и да разберете защо са такава голяма работа в блек метъл жанра, но това, което не знаете, е къде готвят своята музика. Ето тук Nocturno Culto (или иначе много по-зловещото му истинско име Тед) ще ви покаже:

        
     
    
  

Ето какво успя да сготви във фурната:


Към тази песен върви и едно парче торта :)


И ако сте чели или гледали поне някое от интервютата с Fenriz, ще знаете, че той е доста откровен, непукист и не увърта, така че да си те питам: какво мислиш за тортичката? 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...