неделя, 6 октомври 2013 г.

Айвар / Ajvar


На село есента не само е дошла, но даже прави място и за зимата. Нивите са обрани и голи. Оградите са накичени с връзки чушки за сушене, чесън или пък кромид. Тиквите са подредени накуп под някой навес, а във въздуха все повече се засилва уханието на хлад. Все още можем да се насладим на слънцето през деня, което ни гали с лъчите си, но достигащо до нас все по-трудно и по-трудно. А скрие ли се от нас за малко, усещаме студени тръпки да полазват по гърба и ръцете.


И тъй като времето навън недвусмислено ни подсеща за настъпващата зима, семейството ми и аз не се офлянквахме много - много, ами решихме да приготвим и последните бурканчета със зимнина. Вече ви споделих рецептата за любимия ни "пинджур", но сега ще ви споделя една нова рецепта и за нас, тъй като не я бяхме приготвяли преди.  В старинната тетрадка на баба е записана като "Югославски хайвер". Аз обаче реших да потърся и други имена, преди да завалят спорове в коментарите как му се казва на различни места в и извън България. Според мен най-подходящо е да го наречем "Сръбски айвар" или просто Айвар, тъй като и под такова име ще го намерите в магазините.

Представлява отново вид  лютеница, но комбинацията е само от печени чушки и патладжани.
Ето ги и необходимите продукти:
10 кг. червени чушки
6 кг. патладжани

За маринатата:
1,5 л. олио
300 мл. оцет
300-400 гр. захар
сол на вкус

Като за начало измиваме зеленчуците и ги изпичаме. След това ги обелваме и смиламе с машинка.
В подходящ съд изсипваме продуктите за маринатата и го преместваме върху огъня.


След като заври, изсипваме и млените зеленчуци и всичко се пържи до готовност. Опитвайте и овкусявайте по желание.


Накрая можете да добавите и "малко" нарязан магданоз. Отново по желание!


Следва процедурата по пълнене на бурканчета, които след това ще изваряваме около 10 минути. Не пропускайте обаче добрата стара традиция да намажете една филийка с това прекрасно ястие.

петък, 4 октомври 2013 г.

Най-вкусната рибена чорба / The Best Fish Soup recipe


Ако някой ми беше казал, че някога ще напиша пост, в който да има рибена чорба, че отгоре на всичкото да я наричам и вкусна, сигурно щях да се спукам от смях. Обаче, добре че не съм заложила пари на това, защото ...това се случва! Няма какво да бръщолевя много-много. Чорбата е страхотна и съм сигурна, че ще я хапваме поне веднъж в месеца. Продуктите са малко, но пък напълно достатъчни за приготвянето на ароматна и затопляща супичка в хладните есенни дни. Eто ги и необходимите продукти:

Глава и опашка от сьомга
2-3 чушки
1 голям морков
1 глава лук
2-3 картофа
черен пипер
лют червен пипер
девесил
олио
сол

Измиваме рибата и я слагаме в подходяща, по-дълбока тенджерка. Наливаме вода, докато облее рибата, и слагаме на огъня да заври. При завирането се образува пяна, която премахваме с лъжица.
 

Прибавяме нарязаните на ситно равни количества - морков, чушки и лук. 

 

Овкусяваме с олио и подправки на вкус. Оставяме отново да заври, а след това намаляваме огъня и оставяме да къкри.
 

Проверявайте рибата. Когато е готова, я извадете върху дъска и оставете да се охлади. През това време прибавете нарязаните на ситно картофи към супата.


След като премине опасността от това да се изгорим, почистете само хубавото месо от рибата, накъсайте го на малки парченца и го прибавете към супата. Картофите също трябва да са готови по това време. Изключете котлона.

Сервирайте супата на гладни и не толкова гладни хора - и двете групи ще си изядат всичко :)
Към рецептата за рибена чорба със скумрия тук !


четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Мързелива картофена запеканка със салам и топено сирене / Lazy potatoes with salami and cheese

Ето такива ястия се раждат, когато човек трябва да си прочисти хладилника. Уж на шега обаче, това ястие си остана в този вид и си се готви по този начин вече няколко години у дома. По принцип обичаме супер запечен салам, да хрупка. Като бях малка, казвах, че искам салама на лодчици. Ето защо обикновено тази запеканка има този вид (снимка от старите архиви):

 Малко бие на изгоряло, но не е!:)

Сега отново се оказах със същите продукти в хладилника и си казах: "Защо да не споделя с вас тази рецепта за мързелива запеканка" ?!

Съвет: Можете да пропуснете чушките, но аз имам много за изразходване, така че не ги пестих:



Ето ги и необходимите продукти:
3-4 бр. по-големи картофа
4 бр.чушки
100 гр пушено топено сирене
100 гр шпек салам
чубрица
олио
сол

Нарязваме картофите и чушките на кръгчета. (Отделете малко от чушките за накрая, по желание) Овкусете хубаво със сол, олио и чубрица, разбъркайте всичко и изсипете в подходяща тавичка за печене.
 

Долейте вода, колкото да облее леко картофите. Печете в силна фурна, докато водата заври, а след това намалете и печете, докато картофите станат готови. Проверявайте ги, тъй като различните сортове картофи имат различно време за приготвяне.

 

Когато са готови и водата е поизвряла, извадете от печката и наредете отгоре нарязаните на кръгчета - шпек, топено сирене и още малко чушки. Върнете в печката и допечете ястието.


Много вкусно и лесно за приготвяне ястие, само за няколко минути.

 

Бих казала да сервирате още топло, но внимавайте, защото не случайно се казва "горещо като горещ картоф" :)


Опитайте и вие!




Bon Appetit!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...